Folytatás következik ismét Szegedről.
A mostani adag még ugyanazon nap (vasárnap) termése, mint a legutóbbi rész, csak a jegyzetekkel kissé el vagyok maradva. Mivel láthatóan az aznapi kóstólás igen sűrű lett, így kérem elnézni, hogy az utolsó tételeknél nagyon leegyszerűsödtek a jegyzetek, illetve már pontot se volt energiám írni.
Íme:
Bősz Adrián
Rajnai 08: Fajtajelleges citromos-lime-os illat. Hűvös. Közepesen telt, citrusos ízek, sok petrollal. Lehetne gerincesebb. (4-5p)
Kadarka 08: Zárkózott illat, lassan jönnek elő pirosbogyósok, meleg fűszerek. Közepesen telt, zamatos korty, sok fűszerrel és gyümölccsel. Kellemes, sima, puha savak, mégis jó tartást adnak. Remek , gömbölyű kadarka.(5-6p)
Kékfrankos 08: Cseresznyés-vaniliás illat és ízvilág. Közepesen telt, gömbölyű, sima. Lágy savak, tiszta aromák. Szerethető, nem annyira tipikusan kékfrankos. (5p)
Cabernet franc 08: Piros bogyós gyümölcsök, húsosság, szerecsendió az illatban. Közepesnél teltebb, jelentősebb tanninnal, kerek savakkal. Szintén csiszolt, gömbölyű tiszta és jóivású kortyot kapunk, cseresznyével, erdei gyümölcsökkel. (6p)
Sebestyén Csaba
Indigó Zweigelt 08: Pirosbogyós gyümölcsök, karamell. Alig közepesen telt, könnyed korty. Kellemesen gyümölcsös, enyhén fűszeres zamatok, lágy savak. Gördülékeny, kerek történet. (5p)
Kadarka 09: Pirosbogyós gyümölcsök, ánizsos fűszerek. Közepesen telt, puha, lágy, de jóféle savakkal. Viszonylag mélyebb zamatok, sok fűszerrel, kedvességgel. (5-6p)
Ivánvölgyi kadarka 09: Mélyebb, fülledtebb illat. Sok fűszer, ánizs. Mélyebb, tömörebb korty, koncentráltabb anyag, de sokkal kevésbé gömbölyű. Komorabb. (5p)
Kékfrankos-válogatás 07: Fülledt illat. Élénk savak, kissé húzós tannin. Szétállóbb szerkezete mellett aromákban sem bővelkedik.(3-4p)
Bikavér 06: Fülledt illat. Savas, tanninos, éles korty, poros, rusztikus ízvilág. (3p)
Grádus 06: Érett erdei gyümölcsök, finom fűszerek, gombák. Nagy test, sok tannin, jóféle savak. Arányos. Van mélysége is a zamatoknak. A tannin még nem kellően integrált. (6p)
Istvándy
Olaszrizling 10: Zöldalma, szőlő, virágok. Karcsú, tiszta, áttetsző. Vibráló, élénk savak, kellemes, de nem mély zamatok. Frissítő és jóivású. (4-5p)
Kéknyelű 10: Élénk gyümölcsök, citrusok, kökény, egres. Tiszta ízű, áttetsző korty, friss gyümölcsökkel. Van hossza, savai cizelláltabbak. (5-6p)
Olaszrizling 09: Édesebb gyümölcsök, keserűmandula, sósság. Szájban koncentráltabb, tömörebb, mint a 10-esek. Nyugodtabb,komótosabb savak, kevésbé gyümölcsökre, inkább ásványosságra épülő ízek. (5-6p)
Szürkebarát 09: Virágok, méz, fűszerek, érett fehérhúsú őszibarack. Édeskés, kerek korty, mély, szájat kitöltő, de nem túl komplex zamatokokkal. Széles, érett savak ellensúlyozzák a magas alkoholt. (5-6p)
Cabernet sauv. rosé 10: Eper, málna, cseresznye. Könnyed, légies, pezsgős, és finoman zamatos korty, némi cabernet-s paprika is jelen. (5p)
Golgota 08: Töppedt szőlő, méz, virágok. Arányos, jóivású korty, remek sav-édesség egyensúly. (5-6p)
Szemelt rizling 07: Méz, akácvirág, szalma. Mélyebb korty, szélesebb savakkal, kellemes bizsergető tapintat. (6p)
Royal Tokaji
Furmint 09: Körte, citrus, pörkölt magvak. Közepesen telt, finom zamatok, jóféle savak. Határozott fajelenlét. (5p)
Dűlóválogatás furmint 09 (Úrágya, Betsek): Körtekompót, méz, fa, és sós gyurma. Hosszabb, izmosabb, tömörebb, mint az alap. (6p)
Szent Tamás furmint 09: Érett anyag. Szintén körte, mellette karamell, sok ásvánnyal. Tömör, gyurmás konzisztencia, mély zamatok, izmos savak, erős hordójelenlét. (6p)
Aszú 6 putt.Nyúlászó 03: Aszalt kajszi, töppedt szőlőaroma, botritisz, méz. Telt, de arányos korty. Mély zamatok, élénk savak. Intenzív bor. (7p)
Sauska
Siller 10: Málna, eper. Komótos korty.
Kékfrankos 09: Egyszerű, gyümölcsös, jóivású tétel.
Kopár Merlot 07: Populáris nagyágyú. Édeskés korty, nagy test, sok, de finomszemcsés tannin, finom tapintatú savakkal. Van mélysége, de ízeiben a hordós kapucsinó sokkal erősebb, mint a gyümölcs.
Bock
Fekete-hegy cabernet franc 07: Feketebogyósok, kapucsinó, paprika. Nagy test, sok tannin, hiába érett, összhatásában eléggé szájbatapadós. Sok hordó.
Badacsony borbár
Szatmári Rózsakő 09: Alma, egres, tutti-frutti. Közepesen telt, élénken gyümölcsös, ásványos, gyors lecsengés.
Szatmári Vulcanus 08 (szürkebarát, budai zöld): Közepesen telt, gyüm-ásv, rövid.
Szászi Lesenctomaji Chardonnay 09: Citrus, alma, ananász. Kellemesen mély gyümölcsösség, tisztaság. Gyorsan lecseng, de rendben.
Még ma jelentkezem a következő alkalom jegyzetével.