A Borrajongó

Szegedi borfeszt III.

2011. május 20. 05:30 - drbarta

Folytatás következik ismét Szegedről. 

A mostani adag még ugyanazon nap (vasárnap) termése, mint a legutóbbi rész, csak a jegyzetekkel kissé el vagyok maradva. Mivel láthatóan az aznapi kóstólás igen sűrű lett, így kérem elnézni, hogy az utolsó tételeknél nagyon leegyszerűsödtek a jegyzetek, illetve már pontot se volt energiám írni.

Íme:

 
Bősz Adrián
Rajnai 08: Fajtajelleges citromos-lime-os illat. Hűvös. Közepesen telt, citrusos ízek, sok petrollal. Lehetne gerincesebb. (4-5p)
Kadarka 08: Zárkózott illat, lassan jönnek elő pirosbogyósok, meleg fűszerek. Közepesen telt, zamatos korty, sok fűszerrel és gyümölccsel. Kellemes, sima, puha savak, mégis jó tartást adnak. Remek , gömbölyű kadarka.(5-6p)
Kékfrankos 08: Cseresznyés-vaniliás illat és ízvilág. Közepesen telt, gömbölyű, sima. Lágy savak, tiszta aromák. Szerethető, nem annyira tipikusan kékfrankos. (5p)
Cabernet franc 08: Piros bogyós gyümölcsök, húsosság, szerecsendió az illatban. Közepesnél teltebb, jelentősebb tanninnal, kerek savakkal. Szintén csiszolt, gömbölyű tiszta és jóivású kortyot kapunk, cseresznyével, erdei gyümölcsökkel. (6p)
 
Sebestyén Csaba
Indigó Zweigelt 08: Pirosbogyós gyümölcsök, karamell. Alig közepesen telt, könnyed korty. Kellemesen gyümölcsös, enyhén fűszeres zamatok, lágy savak. Gördülékeny, kerek történet. (5p)
Kadarka 09: Pirosbogyós gyümölcsök, ánizsos fűszerek. Közepesen telt, puha, lágy, de jóféle savakkal. Viszonylag mélyebb zamatok, sok fűszerrel, kedvességgel. (5-6p)
Ivánvölgyi kadarka 09: Mélyebb, fülledtebb illat. Sok fűszer, ánizs. Mélyebb, tömörebb korty, koncentráltabb anyag, de sokkal kevésbé gömbölyű. Komorabb. (5p)
Kékfrankos-válogatás 07: Fülledt illat. Élénk savak, kissé húzós tannin. Szétállóbb szerkezete mellett aromákban sem bővelkedik.(3-4p)
Bikavér 06: Fülledt illat. Savas, tanninos, éles korty, poros, rusztikus ízvilág. (3p)
Grádus 06: Érett erdei gyümölcsök, finom fűszerek, gombák. Nagy test, sok tannin, jóféle savak. Arányos. Van mélysége is a zamatoknak. A tannin még nem kellően integrált. (6p)
 
Istvándy
Olaszrizling 10: Zöldalma, szőlő, virágok. Karcsú, tiszta, áttetsző. Vibráló, élénk savak, kellemes, de nem mély zamatok. Frissítő és jóivású. (4-5p)
Kéknyelű 10: Élénk gyümölcsök, citrusok, kökény, egres. Tiszta ízű, áttetsző korty, friss gyümölcsökkel. Van hossza, savai cizelláltabbak. (5-6p)
Olaszrizling 09: Édesebb gyümölcsök, keserűmandula, sósság. Szájban koncentráltabb, tömörebb, mint a 10-esek. Nyugodtabb,komótosabb savak, kevésbé gyümölcsökre, inkább ásványosságra épülő ízek. (5-6p)
Szürkebarát 09: Virágok, méz, fűszerek, érett fehérhúsú őszibarack. Édeskés, kerek korty, mély, szájat kitöltő, de nem túl komplex zamatokokkal. Széles, érett savak ellensúlyozzák a magas alkoholt. (5-6p)
Cabernet sauv. rosé 10: Eper, málna, cseresznye. Könnyed, légies, pezsgős, és finoman zamatos korty, némi cabernet-s paprika is jelen. (5p)
Golgota 08: Töppedt szőlő, méz, virágok. Arányos, jóivású korty, remek sav-édesség egyensúly. (5-6p)
Szemelt rizling 07: Méz, akácvirág, szalma. Mélyebb korty, szélesebb savakkal, kellemes bizsergető tapintat. (6p)
 
Royal Tokaji
Furmint 09: Körte, citrus, pörkölt magvak. Közepesen telt, finom zamatok, jóféle savak. Határozott fajelenlét. (5p)
Dűlóválogatás furmint 09 (Úrágya, Betsek): Körtekompót, méz, fa, és sós gyurma. Hosszabb, izmosabb, tömörebb, mint az alap. (6p)
Szent Tamás furmint 09: Érett anyag. Szintén körte, mellette karamell, sok ásvánnyal. Tömör, gyurmás konzisztencia, mély zamatok, izmos savak, erős hordójelenlét. (6p)
Aszú 6 putt.Nyúlászó 03: Aszalt kajszi, töppedt szőlőaroma, botritisz, méz. Telt, de arányos korty. Mély zamatok, élénk savak. Intenzív bor. (7p)
 
Sauska
Siller 10: Málna, eper. Komótos korty.
Kékfrankos 09: Egyszerű, gyümölcsös, jóivású tétel.
Kopár Merlot 07: Populáris nagyágyú. Édeskés korty, nagy test, sok, de finomszemcsés tannin, finom tapintatú savakkal. Van mélysége, de ízeiben a hordós kapucsinó sokkal erősebb, mint a gyümölcs.
 
Bock
Fekete-hegy cabernet franc 07: Feketebogyósok, kapucsinó, paprika. Nagy test, sok tannin, hiába érett, összhatásában eléggé szájbatapadós. Sok hordó.
 
Badacsony borbár
Szatmári Rózsakő 09: Alma, egres, tutti-frutti. Közepesen telt, élénken gyümölcsös, ásványos, gyors lecsengés.
Szatmári Vulcanus 08 (szürkebarát, budai zöld): Közepesen telt, gyüm-ásv, rövid.
Szászi Lesenctomaji Chardonnay 09: Citrus, alma, ananász. Kellemesen mély gyümölcsösség, tisztaság. Gyorsan lecseng, de rendben.

 

Még ma jelentkezem a következő alkalom jegyzetével.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr92918434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kabócás 2011.05.20. 12:34:43

Ez a 3 beszámoló alapján úgy érzem, Nálad elmaradt a "hasraesés" effektus :)

ui.: no majd este :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.05.20. 14:03:44

@Kabócás: Hasreesés valóban nem volt, de voltak kifejezetten tetsző borok.

2011.05.20. 21:57:28

sauska merlot nálam masszív 8 pont.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.05.21. 08:40:31

@Parci: Nálam az ominózus nap végefelé kerültek sorra a Sauskák, kissé már megfáradt érzékelőkkel.
A jegyzetfüzetemben nem látok pontot a Kopár Merlot mellett, de arra emlékszem, hogy nem fogott meg olyan nagyon, 6-nál többre akkor és ott biztos nem tettem. Olyan emlékeim vannak, hogy nagysága, csiszoltsága, mélysége mellett nem nyújtott különösebb komplexitást, a hordó pluszba eléggé lenyomta a gyümölcsöket.

2011.05.21. 10:10:44

@drbarta: nekem nem volt gondom a hordó-gyümölcs aránnyal (sőt, a sauska eléggé élen jár a hordóhasználatban sztem), bár egy ilyen bornál amúgy sem a gyümölcsöké kell legyen a főszerep szvsz. úgy biztos nem, ahogy azt az egyszerűbb, gyümölcsösebb vörösökre értjük.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.05.21. 11:59:30

@Parci: Lehet, hogy épp olyan stádiumban voltam, hogy nagyon nem esett jól semmiféle hordójelenlét. Tulajdonképpen ezért is nem írtam pontot, mert érzékeltem, hogy ez momentán nagyon nem az én borom.
Viszont ma este feltehetőleg kimegyek ismét, ránézek majd megint, ha már azt mondod, hogy ez ennyire jó. De ezúttal igyekszem az elsők között, amikor még nincs hordó-csömöröm.

2011.05.21. 19:55:42

@drbarta: én egy sauska-sor végén kóstoltam a cuvée 7-ekkel, cf-nal és a cuvée 5-tel együtt, a merlot nagyon szép volt, talán a kedvenc a sorban. de az is lehet ám, h más az ízlésünk. :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.05.22. 14:23:09

@Parci: Ha valaki olykor ránéz a blogra, akkor valóban körvonalazódhat, hogy nem ez a stílus formálja az ízlésemet. Én azért ódzkodok mindent az ízlésre fogni.
Teltidomú vörös kategóriában is volt már szerencsém néhány igazán meghatározó borhoz, ami arra engedett következtetni, ha egy tanninos-nagyágyú igazán jó, "nagybetűs klasszis", akkor én is megemelem a kalapom.

Tegnap újra kóstoltam az ominózus tételt. Nagy, csiszolt és mély, sőt gyümölcs is jócskán van benne valóban. Viszont bizonyos tulajdonságai végett nálam nem igazán klasszis. El tudok képzelni olyan sort, olyan napot, aminek a végén akár 7 pontra (kompenzatórikusan) kihoznám , de olyat is ahol nagyon nem.

2011.05.22. 22:56:23

@drbarta: végső soron ezek tényleg ízlések és pofonok. venni én sem fogok belőle, de ha 3 ezerért adnák, tankolnék. :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.05.23. 11:23:03

@Parci: Háromezerért én is tankolnék, és eladnám neked 4 és fél-ért. :)

2011.05.24. 18:08:51

@drbarta: háromezer a fájdalomküszöböm kb., 4500 ft-ért max. egy-két palackkal vennék belőle. ;)

Szegediszomelijé 2011.05.26. 21:54:12

Nekem tavaly a Sauska CF válogatás messze megötötte a híres 7-es küvéket, persze árban is: 13 ropira emlékszem. Tényleg kivételesen jó bor volt (a 7-esek messze nem). Idei "élményem" CabSav 2010 -nem elírás!- 2800,- Ft... Parci, ez belefér a küszöbödbe,de nem kötelező:-)
Természetesen az élmény csak vizuális volt és lesz részemről.
süti beállítások módosítása