A Borrajongó

Kékfrankos és régi magyar fajták fesztiválja Gyöngyöspatán - Sétáló kóstoló

2024. június 20. 07:00 - furmintfan

Az idei első borvidéki látogatásra indokolatlanul későn került sor, rövidre, de cserébe annál tartalmasabbra sikerült. 2017-ben jártam utoljára Gyöngyöspatán, a második Vulkanikus Borok Fesztiválján, legfőbb ideje volt már egy újabb látogatásnak. Az azóta eltelt 7 év nem múlt el nyomtalanul, időközben Gyöngyöspatán ugyanis párját ritkító borászközösség jött létre, akik Pata Bor-Pata Winemakers néven közös facebook-oldalt is működtetnek és a már hagyománnyá érett Vulkanikus Borok Fesztiválja mellett sok más eseménnyel is igyekeznek a Mátrai borvidékre csábítani a borkedvelőket. A kis klub gyakorlatilag kivétel nélkül első generációs borászokból áll, akik az ország más részéről, sőt akár külföldről érkeztek ide, hogy megalapítsák a saját kis borbirodalmukat. Találunk köztük borvidéki veteránt, borbloggert, korábbi hobbiborászt - sokukat még én is "előző életéből" ismerem. Vannak közöttük, akik elkötelezettek a lehető legnaturálisabb borkészítés mellett, mások ennél megengedőbbek, de mindegyikükben közös a borvidék és a természetközeli módszerek melletti elköteleződés.
További metszéspont, hogy a legtöbben dolgoznak kékfrankossal, amely remekül érzi magát a Mátrában, mondhatjuk, hogy ez Gyöngyöspata legfontosabb szőlőfajtája. Sokan kezdtek el régi magyar fajtákat is telepíteni, Szentesi József felbecsülhetetlen értékű munkáját folytatva. Az első ültetvények az utóbbi években fordultak termőre és bizony, az első szárnypróbálgatások visszaigazolták a kezdeti lelkesedést.
Mostanra összegyűlt annyi termelő és kész bor, hogy érdemes volt egy egész napos borfesztivált is a kékfrankosra és a régi magyar fajtákra építeni. A gyöngyöspatai borászok mellett vendég borászatok is színesítették a felhozatalt, valamint mesterkurzusok keretében is lehetett ismerkedni a borokkal és a borászokkal.

gyongyospatafesztival16.jpg

A régi magyar fajtákkal foglalkozó mesterkurzuson is részt vettem, de először a szabadtéri sétáló részlegen kóstolt borokról emlékeznék meg távirati stílusban, erősen zárójeles pontokkal.

 

gyongyospatafesztival01.jpgH2 Pince
A Cancan Szelíd 2022 papíron egy kékfrankos siller, gyakorlatilag egy könnyű vörösbor, sillereknél sűrűbb, tartalmasabb, picit tanninos, némi maradékcukor is kerekíti, meggyes, egzotikus fűszeres aromákat mutat, illatban minimális illó is bevillan (5p+). A NgyRD 2018 egy nagyrédei kékfrankos, a gyümölcsök már kikoptak az aromatikéából, inkább zöldfűszeres, aszalt paradicsomos, földes jegyeket hoz, pici borssal, lestyánnal, éppen közepes, arányos test mellett (5p). A Pusztán Frankó 2018 ugyanarról a területről, de későbbi szüretből származik. Erőteljesebb, vállasabb, fiatalosabb, mint az előző bor, érett és aszalt meggy, leheletnyi édesség és egy pici balzsamecet jellemzi az aromatikát (6p-).

gyongyospatafesztival02.jpgVadászvölgy Birtok
A Vadászvölgy Birtok Fekete Muskotály 2023 spontán került elő a borász táskájából. Egzotikus virágos, fűszeres, muskotályos, kék szőlős illat és íz fogad. Fajtajelleges, de nem tolakodó, szerkezete is arányos. (6p-).

gyongyospatafesztival04.jpgPalya Balázs
A Kékfrankos 2022 könnyedebb műfaj, karcsú testű, filigrán, könnyen szerethető bor, friss meggyes, málnás, fűszeres díszítésekkel (6p). A Kékfrankos 2021 teltebb, vastagabb, illatán érezhető, hogy nem kapott ként, de zavaró jegy nincs benne. Az erős közepes testhez finoman masszírozó tannin társul, ízben érett erdei gyümölcsök, fekete ribizli, fekete cseresznye és bors (6p+).

gyongyospatafesztival03.jpgSzignárovits-Maka
A Borsos Kékfrankos 2018 Magnum már fejlett, szépen belakta a palackot, érett meggy, piros gyümölcsök színezik a tágas, kissé lazább szövésű kortyot (6p).

gyongyospatafesztival05.jpgSzentesi Pince
A Kadarka 2022 sötétebb tömörebb, vastagabb, tanninosabb a fajtától megszokottnál, érett piros gyümölcsös, meggyes, fűszeres aromákat mutat, minimális illó is bevillan illatban (6p). A Kékfrankos 2020 jó koncentrációval és arányokkal operál, érett meggy, málna, édesfűszerek díszítik, a tannin és a struktúra egyaránt határozott, a lecsengés hosszú, ezzel együtt még fiatal a bor (7p-).

gyongyospatafesztival06.jpgItt és Most Pince
A két pét-nat közül a Kadarka Pét-Nat 2023-ast innám most inkább, epres, cseresznyés, jó savú, enyhe zöldfűszeres aláfestéssel (6p-). A degorzsált Kékfrankos Pét-Nat 2023 nyersebbnek, élesebbnek tűnt, a buborékok is agresszívebbek, málna, eper, enyhe citrusosság színezi (5p+). A Kékfrankos Rosé 2023 közhelyektől mentes, tartalmas rosé, epres, cseresznyés aromákkal, jó savval, minimális cserességgel (5p+). A Laska 2022 szépen hozza a fajta fűszeres, borsos, málnás, meggyes aromáit, élénk sav, alacsony tannin és jó beltartalom jellemzi (6p). A Kékfrankos 2021 sűrű, tartalmas bor, határozott struktúra, mély ízek jellemzik, sötét bogyós gyümölcsök, meggy, sokféle fűszer, borsfélék adják az aromákat (7p-). A Vörös és Fekete 2021 egy csókaszőlő, kadarka, kékfrankos házasítás, piros bogyós gyümölcsöket, meggyet, málnát idéz, pici zöldfűszerrel, feszes savakkal és kocsányos tanninnal (6p). A Hajnos Kék 2023 meglehetősen extrém és így valószínűleg megosztó bor, valamelyest egy portóira emlékeztet. Oxidatív karakterű, diós jegyek, ribizlilekvár mellett pici illó is felsejlik, ízben frissebb, mint illatban, mind a sav, mind az alkohol meglehetősen magas benne (6p). A Kékfrankos 2018 magyar tölgyfában érlelődött, érett meggyet, finom édeskés fűszerességet vonultat fel, kellően lendületes és szépen integrálta a hordót, belakta már a palackot is, mutat már egy kis fejlettséget (6p). Az Ideje Van Kékfrankos 2018 ugyanennek a bornak a francia hordós érlelésű verziója, frissebb, energikusabb, meggyes, erdei gyümölcsös, diszkréten fűszeres (6p+).

gyongyospatafesztival07.jpgOrsolya Pince
Az Olaszrizling Válogatás 2023 friss fehér húsú gyümölcsös, zöldalmás, körtés, virágos, virágporos aromákkal hódít, lendületes savak, zamatos korty, finom fűszeresség jellemzi (6p+). A Furmint 2023 kicsivel visszafogottabb, körte, alma, őszibarack után ízben még némi citrus és egy kis mandulás kesernye is megjelenik, a jól kitöltött kortyot enyhe fenolosság és jó savgerinc támogatja (6p). A Chardonnay 2023 friss, zöldalmás, zöld banános aromákat mutat, a háttérben vajas keksszel és fűszerekkel. A hordó határozottabb, mint az előző két bornál, de nem túlzó, elég hosszú lecsengéssel búcsúzik a korty (6p+). A Kadarka #2 2022 a Síkhegy dűlő termése, édes eper, málna, málnás savanyúcukor, finom fűszeresség övezi, jó egyensúly mellett (6p). A Pinot Noir 2022 piros gyümölcsös aromái mellett a kapros, zöldfűszeres, kovászos uborkás vonal is meghatározó, karcsú test, kevés, picikét húzós tannin érezhető szájban (5p). A Grenache 2021 érett málnát, epret, piros gyümölcsöket idéz, kerek sav, meleg érzet szövi át a kortyot (6p)

gyongyospatafesztival08.jpgHegymente Szőlőbirtok
A Syrah Rosé 2023 érett epres, cseresznyés, finoman fűszeres, mind szerkezet, mind beltartalom bőven túlmutat egy átlag rosé-n (6p). A Csókaszőlő 2022 érett meggyes, piros gyümölcsös, fűszeres idővel még édesebb, szinte mézes aromák is felsejlenek benne, savai nem harsognak, a tannin is jól megtalálja a helyét, az alkohol alacsony (6p). A Triebaumer-klónból készült "TR" Kékfrankos a kékfrankos könnyedebb, lazább felépítésű arcát mutatja, jó savakkal, finom tanninnal, meggyes ízvilággal (5p+). A Laska 2021 gazdagon fűszeres, gyümölcsös, kifejezetten élénk sav és finoman fogós tannin adja az erőteljes struktúrát (6p+). A Kékfrankos 2022 a laska után illatban kicsit moderáltabb intenzitású, kerekebb és teltebb, erdei gyümölcsös, meggyes, finom fűszerességgel, fiatal még (7p-). A Kékfrankos 2021 gazdagon fűszeres, meggyes, fekete cseresznyés, enyhén borsos, savai lendületesek és csiszoltak is (7p). A Hajnos Kék 2023 aszalt meggyes, málnás savanyúcukros, jostás aromatikával operál, savai élénkek, de nem túlzóak, a korty vége picikét szárít (6p).

gyongyospatafesztival09.jpgSteigler Pince
A Prémium Furmint 2022 a citrusok, körte és fehér húsú gyümölcsök mellett gazdag édes fűszerességet mutat, a hordó bőkezűen adagolt, kicsi cseresség övezi a kortyot (6p). A Steinhauser Kékfrankos 2023 (M) picikét fülledt, redukcióval nyit, de ott vannak a fajtajelleges meggyes aromák is. A Steinhauser Alte Reben Kékfrankos 2023 (M) tartalmasabb és jobb az egyensúlya is, érett meggy és fűszerek díszítik. A Spern Steiner Kékfrankos 2023 (M) karcsúbb, de elegánsabb, málna, cseresznye, meggy, nagyon finom fűszeresség szövi át, a korty csiszolt és fókuszált. A Kékfrankos 2022 illata és íze meggyet, édes fűszereket és konyakmeggyet idéz, közepesnél karcsúbb, dinamikus sav és enyhén húzós tannin keretezi (6p). A Prémium Kékfrankos 2021 erősebben hordózott, de valamivel könnyedebb, sok édesfűszer, konyakmeggy, sötét bogyós gyümölcsök a fő díszítőjegyei (6p+).

gyongyospatafesztival10.jpgPáger Pince
A Cabernet Sauvignon 2021 friss málnás, epres, enyhén fűszerpaprikás aromákat hordoz, gyümölcshangsúlyos, jól iható, könnyed bor (6p). A Kékfrankos 2020 minimális kénnel letöltött verziója meggyes, enyhén fűszeres, könnyed, jó savak és kevés tannin mellett (6p). A Kékfrankos 2020 sűrűbb, vastagabb, illatában és ízében enyhe füstösség, édeskés fűszeresség, meggy, pici bors és erdei gyümölcsök (6p+). A Kékfrankos 2019 koncentráltabb és még intenzívebb, rengeteg borsféle, egy kis egzotikus fűszer, meggy és erdei gyümölcsök színezik, savai lendületesek, a tannin is határozott (7p). A Kékfrankos 2018 lágyabb és kerekebb, kicsivel melegebb karakterű, a már megszokott érett gyümölcsös és finoman borsos jegyeket ebben a borban is megkapjuk (6p+). A Fekete Leányka 2022 fajtajelleges aromatikát idéz: egzotikus virágos és fűszeres, muskotályos jegyek, sötét bogyós gyümölcsök, kék szőlő és kis földesség, a kékfrankosok után kicsivel szellősebb és lágyabb a szerkezet, izgalmas bor (6p+).

gyongyospatafesztival11.jpgHoop Wines
A Violet Kékfrankos 2019 már fejlett, mutat egy kis érettséget, érett erdei gyümölcsök, málna, pici fűszer, bársonyos tannin, lekerekedett sav jellemzi (6p+). A Gereg Kékfrankos 2020 illata tompább, ruganyos test, dinamikus sav, közepesnél kevesebb tannin, egyenes kortyvezetés jellemzi, meggyes, diszkrét fűszeres ízvilággal (6p). A Gereg Kékfrankos 2021 illatában és ízében a nagyon érett gyümölcsök, enyhe egzotikus fűszerek mellett minimális aszalt paradicsom és most mintha minimális illót is éreztem volna. A korty sűrű, koncentrált, masszív felépítésű, tartalmas anyag, határozott szerkezettel (7p-). A Pink Pét Nat 2023 könnyed, enyhén édeskés, epres, cseresznyés ízeivel nagyon jól iható és populáris (6p).

gyongyospatafesztival12.jpgNémeti Zoltán
A Kékfrankos 2021 gazdagon gyümölcsös, málnás, meggyes, kóstolva nagyon sima, csiszolt, rendezett, finom fűszerezettséggel (7p-).

gyongyospatafesztival13.jpgSzekretár Borbirtok
A Kadarka 2023 piros gyümölcsös, cseresznyés, pici bors, zöldes, kocsányos fűszeresség színezi a kadarkásan könnyed bort (5p). Az Unfiltered Kékfrankos 2023 fekete cseresznyés, meggyes, enyhén borsos, fanyarkás, a nem túl sok tannin picikét még húz, savai kellő lendületet adnak (5p+). A Phoenix Kékfrankos 2019 ízvilágán és illatán határozottan érezhető a hordó lenyomata, édes, vaníliás fűszeres aromákkal, érett piros gyümölcsökkel, eperrel, málnával, jól kitöltött korttyal, stabil szerkezettel (6p+).

gyongyospatafesztival14.jpgKékajtó Borászat
A Kőröshegy Olaszrizling 2022 kedves, almás, körtés aromákat mutat, a korty finoman fanyar, a pörgős savakon picike maradékcukor kerekít (5p+). A Színjáték Olaszrizling Narancsbor 2020 narancsos, mandarinos, narancshéjas, picikét mézes, aránylag lágyabb sav és szinte nulla cseresség övezi a bort (6p). A Faust Kékfrankos 2020 gazdagon fűszeres, málnás, cseresznyés, szájban kicsit szellősebb szerkezetű, filigránabb arcát mutatja a fajtának (6p+).

gyongyospatafesztival15.jpgApró Kertek
A Rebeka 2023 könnyű, jázminos, citromhéjas, szőlős, zöldalmás aromatikával, jó savakkal fogad (5p-). A Kékfrankos Pét-Nat 2023 erős habzást produkál, pici édesség emeli ki a piros gyümölcsök ízét (5p+). A Budai Vörös 2023 kadarka és csókaszőlő 2/3-1/3 arányú házasítása érett piros gyümölcsös, cseresznyés, meggyes, arányos szerkezettel dolgozik (6p). A Néró 2022 sok érett gyümölcsös és diszkrét fűszerességet vonultat fel, kevés tanninnal, kerek savakkal, jó beltartalommal (6p-)

A Pata Bor-nak köszönet a meghívásért, Kerekes Zoltánnak és Németi Zoltánnak külön köszönet a szervezésért.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7418429653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása