A Borrajongó

Édes élet II. - Három magyar édes bor

2023. április 26. 06:00 - furmintfan

A múltkori, külföldi édes borokat felvonultató írás után ezúttal hazai pályáról hoztam édes borokat. Három, különböző borvidékekről - Tokajon kívül -, különböző szőlőfajtákból, különböző évjáratokból készült magyar édes tételt válogattam, amelyek stílusban is eltérnek egymástól.

edessegek2.jpg

A trió tagjai: egy édes rajnai rizling a Badacsonyi borvidékről, egy zeusz a Balatonfüred-Csopaki borvidékről és egy hárslevelű Egerből.

sabarkiscuki2021.jpgSabar Kis Cuki Hercegföld Rajnai Rizling 2021
Rajnai rizling a Hercegföld dűlőből, a 2019-es #kisherceg utódja, kistestvére, ha úgy tetszik. 60 g/l maradékcukor, 6,9 g/l sav, 12% alkohol. Az illata kezdetben visszafogott, majd előbújnak az édes citrusok, egy kis narancs, őszibarack, méz és fehér virágok. Közepesnél könnyebb, karcsú testű, a cukortartalom nem túl magas és a fürge savak és a finom kesernye egyébként is jól ellensúlyozzák. Íze az illatra rímel, fajtajelleges: édes citrusok, mandarin, őszibarack, egy kevés barackhéj, mézes-citrusos lecsengés. A 2019-es előd egy fokkal többet nyújtott, de ez is egy könnyen szerethető és fogyasztható édes bor. 6p-

feindzeusz2018.jpgFeind Zeusz 2018
Késői szüretből származó, aszúsodott szőlőszemekből készült desszertbor, több mint 75 g/l maradékcukorral, 13% alkohollal. Illata, közepesnél intenzívebb és meleg hangulatot áraszt, mézes barack és körte, némi aszalt gyümölcs, méz, virágpor a vezető jegyek. A korty kerek, puha tapintású, lassú ritmusban mozog, széles savak és olajos-krémes érzet teszik lágyan ölelővé. Az egyensúly enyhén az édesség felé billen, utóbbit enyhe kesernye is ellenpontozza valamelyest a finisben. Barackbefőtt és aszalt barack, mézes jegyek, narancslekvár, leheletnyi sósság és narancshéjas kesernye jelentkeznek ízében. Vakon valószínűleg badacsonyi bornak tippeltem volna, talán a zeusz fajta karaktere miatt. 6p (2300 Ft - pincétől, Aldi)

bolykimetatema2019.jpgBolyki Meta Tema Édes Hárslevelű 2019
108 g/l cukor, 8,4 g/l sav, 13% alkohol. Sárgabarack, érett és kandírozott narancs, aszalt gyümölcsök, méz, némi trópusi gyümölcs érezhető illatában. A telt, krémes kortyban szépen kiegyensúlyozzák a savak a cukortartalmat. Jó koncentrációt és egyensúlyt mutat, sűrű, enyhén olajos konzisztenciájú, de megvan a kellő lendülete is. Sárgabarack, mangó, narancslekvár, méz, aszalt barackfélék és trópusi gyümölcsök, leheletnyi vanília és édesfűszer adják a díszítést. Szép édes bor, minden idők egy legsúlyosabb "Bolyki-sztorijával"6p+ (3000-3200 Ft - pincétől, Borfalu)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9618103774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borhajó 2023.04.27. 08:13:30

Örülnék, ha megkóstolná a Hajósi borokat is és írna róla egy rövidke cikket. A borokat ezen a linken lehet megtalálni: borhajo.hu Érdemes körbenézni, rengeteg finomság található.
süti beállítások módosítása