A Borrajongó

Badacsonyi villámkör – Istvándy és Németh Pince

2021. július 16. 06:00 - ungert

Sokféle magánéleti okból kifolyólag idén mindösszesen négy nap jutott a nyárból, amit ezúttal is a Balaton mellett szándékoztam eltölteni. Tekintettel arra, hogy ilyenkor inkább kikapcsolódni szeretnék, mintsem pincét pince után túrázni, a boros programok a teljes félhét legszűkebb részét képezik csupán. A tavalyi Figulázás után idén Badacsonyt vettük célba, ahol két pincét sikerült lezavarni egy rövidebb, de annál forróbb délután alatt.

Azt nem állítom, hogy komoly jegyzetelések közepette történt a fogyasztás, de azért az Istvándy Birtok és Borműhelynél, valamint a Németh Pincénél kóstolt borokról vannak benyomásaim, ráadásul viszonylag frissek is. Ezeket igyekszem most megosztani, alább.

gimv2710-min.JPEG

Istvándy Birtok és Borműhely Rizling Fütty 2020

Reduktív olaszrizling, a pince alapbora. Kifejezetten populárisra hangolták, az illata szinte szétfeszíti a pohár falát, ami a fajtától szokatlan, de felírható a fajélesztő számlájára. Friss zöld alma, barackfélék, és egy csipetnyi méz jön orrban, szájban pedig feszes, de nem túlzó savak, könnyű szerkezet jellemzi. Élvezetes, de nyilván nem túlzottan komplex fehérbor. Eléri az 5 pontot.
iyjy9339.JPEG

Istvándy Birtok és Borműhely Laza Cuvée 2019

Sauvignon blanc és chardonnay házasítása klasszikus badacsonyi fajtákkal. Hasonló, reduktív iskola, mint az alap olaszrizling, de a végeredmény visszafogottabb, kissé talán aromaszegényebb is lett. A tompább, sárgahúsú gyümölcsök mellé egy kevés fűszeresség társul, szájban élénkebb, de érezhetően szikárabb, csupaszabb is. Egy hibátlanul elkészített, de nem különösebben érdekes és emlékezetes alapházasítás. 4 pont.
dsc_0007-min.JPG

Istvándy Birtok és Borműhely Kékderű 2018

A büntető szójáték mögött egy reduktív kéknyelű rejtőzik, de az élénkebb, íz- és illatgazdagabb fajtából. Fehér húsú gyümölcsök, egy kevés virágosság, közepes, de arányos test és meglepően friss, élénk savak jellemzik. Tiszta, arányos és jól elkészített fehérbor, de ezt sem mondanám emlékezetesnek. Erősebb 4 pont.
dsc_0009-min.JPG

Istvándy Birtok és Borműhely Olaszrizling Hegybor 2018

A sor első hordós tétele. Erős stílusváltás: a savpotméter értelemszerűen lejjebb lett csavarva, cserébe érettebb karkert hoz, és a hordófűszerek is határozottan jelen vannak. Szájban puhább és szélesebb, érezni, hogy jó anyagból szűrték, de amit hoz mélységben és érettségben, azt el is veszíti élvezetben és dinamikában. Akinek ez a stílus bejön, az szeretni fogja. Eléri az 5 pontot.
dsc_0012-min.JPG

Istvándy Birtok és Borműhely Badacsonyi Rizling 2018

A sűrűség itt is adott, de viszonylag élénkebb savak és gazdagabb, mélyebb aromák társulnak hozzá, amit csak részlegesen árnyal a számomra túlzó petrolosság jelenléte. Szájban gazdag, erőteljes és kifejező, egyszerre mutatja meg az érett alapanyagot és a hordót is. Emlékezetes, de kissé szélsőséges bor, szerettem. 6 pont.
vgfh2276.JPEG

Istvándy Birtok és Borműhely Mennykő 2018

A pince késői szüretelésű édes bora, zeuszból. Vonzó és sűrű illattal nyit, tobzódnak benne a trópusi gyümölcsök. Élénk, friss és kifejező, feltűnően, de nem zavaróan emelkedett illóssággal. Szájban szétterül, a gyümölcsöket és a cukrot nem túl komplex, de mennyiségileg éppen elegendő sav támasztja meg. Tisztán búcsúzik. Egy jól sikerült édes bor, a maga műfajában szinte hibátlan. Hat pont.

dsc_0017-min.JPG

Istvándy Birtok és Borműhely Cabernet Sauvignon 2014

Világosabb, könnyebb színű vörösbor. Orrban kissé rusztikus, a friss, nem túlérett piros gyümölcsök mellé határozott fűszerpaprikát hoz, amely kissé eluralkodik a többi jegyek. Kóstolva könnyed, kora ellenére is friss, dinamikus, elegendő savval, puhább tanninokkal, közepesen hosszú utóízzel. Kifinomultnak nem mondanám, de vannak erényei, melyek szerethetővé teszik. 5 pont.

pfjx7056-min.JPEG

Németh Pince "Jázzzi" 2020

Intenzív buborékosság és határozott maradékcukor jellemzik. Élénk, kifejező, tiszta és frissítő habzóbor, amelyhez jól passzolt a pohárba kapott érett, édes szőlőszem is. Különösebben nincs mit róla mondani, de jólesett inni. 4 pont.

Németh Pince "Zsályás" Budai Zöld 2020

Frissítő, de tompa fehér húsú gyümölcsökkel fogad. Visszafogott, de rendkívül arányos bor puhább savakkal, tiszta ízekkel és közepesen hosszú utóízzel. Jó arányérzékkel elkészített, frissítő budai zöld az alapszintről. Tetszett, 5 pont.

Németh Pince Budai Zöld 2019

Komplexebb, rétegzettebb anyag, mint a friss évjárat budai zöldje, de ez sem ugrik ki a pohárból. A citrusos, almás karakter mellé a közepesnél több sav társul, amitől szájban kifejezetten erőteljes, éles karaktert mutat. A kettő közül ez tetszett jobban, erősebb 5 pont.

Németh Pince Rizling "Szerintem" 2020

Klasszikus rizlingházasítás a Szeremley-féle utat járva. A budai zöldek után kifejezetten sűrű, rétegzett és intenzív anyagnak tűnik sok-sok fehér húsú gyümölccsel, enyhe mézességgel és édesfűszerekkel. Szájban is intenzív, a puhább savak mellé kifejezetten nagy test és magas alkohol társul. Izomból támad, de ügyesen teszi. Szép bor, 6 pont.

pxcn5088-min.JPEG

Németh Pince Kéknyelű "Szerintem" 2020

A rizlingnél visszafogottabb aromakészletű, de hasonlóan nagytestű fehébor. Gyümölcsei tompábbak, a hordó talán hangsúlyosabb, a tizenöt és feles szesz pedig először befűt, aztán ki is lóg a testből. Látok benne fantáziát, de az arányokat nem sikerült a kedvemre hangolni. Gyengébb 5 pont.

Németh Pince Rajnai Rizling "Csaknekedkislány" 2020

Késői szüretelésű rajnai rizling, literenként körülbelül százhúsz grammnyi maradékcukorral. Szuperérett és sűrű, mégis vidám és szellős anyag trópusi gyümölcsökkel, mandarinnal és mézzel. Szájban szétterül, intenzíven édes, de a savak szépen megtartják a kapcsolódó beltartalmat. Tiszta, finom és rendkívül szórakoztató édes bor, a sor legjobbja. 7 pont.

Németh Pince Olaszrizling "Finálé" 2020

A sort záró édes olaszrizling már az aszúszintű beltartalmat közelíti. Szuperérett anyag a trópusi gyümölcsök széles skálájával, melyhez már mélyebb, komplexebb, fűszeres aromák is társulnak. Szájban brutális, a rengeteg cukor mellé élénk, játékos savak társulnak, amitől abszolút kerekké és könnyen ihatóvá válik. Nagyon szép bor, csak ízlés kérdése, hogy számomra az édes rajnai most szubjektív értelemben szerethetőbbnek bizonyult. 7 pont.

Az Istvándy Birtokon dolgozó hölgynek, valamint Szalai Attilának ezúton is köszönjük szépen a szakszerű kiszolgálást. Furmintfan júniusi beszámolóit a két pincéről itt és itt találjátok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5716628344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása