"Szentesi József az egyik legeredetibb magyar borász. Kívülállóként kezdett borászkodni, különösebb szakirányú végzettség nélkül, szellemileg leginkább olvasmányélményeire, pincejárások tapasztalatára, lelkileg a már elfeledettnek gondolt családi hagyományokra támaszkodva. Mégis, minden megszerzett tudásmorzsa teljes harmóniában rendeződött benne. Régi magyar szőlőfajtákat és elfeledett területeket fedezett föl újra. Az elmúlt években a hagyományos palackos érlelésű pezsgőkészítésbe is belefogott. Mindez nagyon fontos, de nem alapozná meg az év borászata cím odaítélését. Az elmúlt évek munkája, a számtalan kísérletezés eredménye most érett be igazán." - írja a Gault&Millau a Szentesi Pincéről, amely 2017-ben kiérdemelte a kalauztól az Év Pincészete címet. Egyesek talán meglepődtek ezen, de aki már járt a budaörsi pincében és betekintést nyert a roppant széles szortimentbe, az már tudja, hogy Szentesi József világfajtákból és hazánkhoz kötődő szőlőfajtákból egyaránt remek borokat készít. A régi magyar fajták kutatásával és termesztésével pedig talán kapcsot jelenthet a múlt és a jövő között.
A magyar bortermelők közül ugyanis egyre többen érdeklődnek a régi magyar fajták iránt, bár a lelkesedés nem mindig tartós: a csókaszőlő esetében sok neves borász feladta a próbálkozást. Sajnos egyelőre ez a néhány borosgazda csak csepp a tengerben, de hozzá kell tenni, hogy a jogszabályi környezet sem kedvez az ilyen irányú kísérleteknek. Csak remélni lehet, hogy előbb-utóbb régi magyar fajták telepítése is szabad utat kap és néhány kitartó embernek köszönhetően visszatérnek a köztudatba is.
Tavalyi budaörsi látogatásom óta biztos voltam benne, hogy a 2017-ben is visszatérek a pincéhez. Időközben kiderült, hogy akov is éppen oda készül egy kisebb társasággal, úgyhogy csapatainkat egyesítve február közepén egy pénteki napon bevettük a pince épületét.
Az akov által javasolt kóstolósor mellé házigazdánk még hozzácsapott néhány ráadás-palackot, így elég széles merítésben volt részünk.
Rajnai Rizling Pezsgő 2013
Móri szőlőből készült, 2,5 évet töltött finomseprőn, kb. 2 hónapja degorzsálták, a dosage 5 g/l.
Száraz érzetű, őszibarackos, zöldalmás, enyhén élesztős, pici édesfűszerrel, kicsi buborékokkal. 6p-
Kovácsi 2015
Diósd és Nagykovácsi határában termesztették, a rajnai rizlinghez hasonlónak tartották, magas árat kértek érte. Közepes-kicsi ritka fürt, közepes méretű bogyók. 1 üvegballonnyi mennyiség készült belőle.
Enyhe redukcióval nyit, majd almás illatjegyeket mutat. Könnyű, kicsit édeskés, kissé lágy összhatású bor, nem is túl bonyolult, de zamatos és jól iható. Szőlős, selyemcukros ízvilg. 5p-
Kéknyelű 2015
Az ős-somlaiban a régi források szerint kéknyelű is szerepelt a fajták között (fehérszőlő vagy lisztes fehér, furmint, kéknyelű, bajor vagy fehér góhér, szilifán avagy zöldszilváni, piros bákor avagy piros bakator). Badacsonyban szokásos beporzópárja, a Budai Zöld nélkül terem Nadapon, de még így is korlátozni kell a hozamot.
Az általában meglehetősen neutrális fajtához képest egészen áradó és behízelgő orrban és szájban egyaránt: körte, őszibarack, alma, virágok, a korty végén minimális kesernye. Élénk savai mellett is jó egyensúlyt mutat, gazdag és ízes. A kéknyelű szokatlanul barátságos arca. 6p+
Rajnai Rizling Bátyus 2015
100% tartály. Hűvös, mentolos, levendulás, barackvirágos illat. Széles és feszes egyszerre, koncentrált is, mégsem egy német vagy osztrák rieslinges szerkezet jut eszembe róla. Citrusok, lime, fanyar őszibarack, hűvös zöldfűszeresség színezi. 6p
Sauvignon Blanc 2015
A fajta zöldes, harsány jegyeit, penge savait itt hiába keressük, ahogy Szentesi mondja, ilyen is lehet egy sauvignon blanc, ha éretten szüretelt alapanyagból készítik. A hűvös mentolos vonal itt egy kissé neutrális zöldalmás gyümölcsösséggel párosul, ízben némi citrusossággal és enyhe fűszerességgel kiegészülve. A savak nem acélosak, de pont jól megtámogatják az enyhén krémes kortyot. 6p
Zengő 2015
17 g/l a maradékcukor, ehhez 7 g/l sav társul. Illata édes, mézes, barackos, grillázsos. Közepesnél testesebb, a savak mellé egy enyhe cseresség is bedolgozik a cukor ellensúlyaként. Barackos, édes citrusos, némi trópusi gyümölcsös-mézes aláfestéssel. 6p
Zöldveltelini 2015
A Zengő előtt kellett volna kóstolnunk, de annyi baj legyen. A 15-ös fehérekre jellemző hűvös, mentás, gyógynövényes karakter itt is jelen van, mellette fehér húsú gyümölcsök, körte, zöldalma. Kicsit farnehéz, az alkohol felé billen a vége. 6p
Kék Bajor 2015
A feketefájú bajorral együtt közép-korai érésű fajták, nagy fürttel és bogyókkal, kevés színanyaggal. A feketefájú bajor kocsánya fekete színű, erről kapta a nevét. Boruk könnyed, piros bogyós gyümölcsökre emlékeztet, egyedien fűszerezett. Valószínűleg pezsgő alapborként is jól megfelelő lehet.
Friss, mentolos, fűszeres, túrókrémes, egzotikus fűszerekben és virágokban tobzódó illat. A szerkezetet tekintve inkább a sav meghatározó, a tannin jóformán nem is érezhető. Légiesen könnyed, laza, lendületes és intenzív. Gazdag hűvös fűszeresség, virágok, piros bogyós gyümölcsök jellemzik ízben. 6p
Tihanyi Kék 2015
Középérésű, egyedi fűszerezettségű, könnyed, de jó szerkezetű bort ad, semmihez sem hasonlítható.
Temérdek egzotikus virágot és keleti fűszereket dobál ki magából a pohár, bele lehet szédülni. Egy fokkal testesebb és sötétebb az előző bornál, de még mindig egy nagyon könnyed, elegáns borról beszélünk, jó savval, kevés tanninnal. Fűszerkavalkád, piros bogyós gyümölcsök, kék szőlő, bors. 7p
Kadarka 2015
Saját klónszelekció, Szentesi és Losonci Bálint 2005-ben Hladics Károly 100 éves szekszárdi ültetvényéről válogatott vesszőket, majd ezekből szaporítottak oltásos módszerrel, bár időközben kiderült, hogy a 22 klónból 9 kékfrankos.
1 évet töltött 3-5 éves 300 literes hordókban, negyedrésze csak tartályban volt. Piros bogyósok a szamócától a cseresznyéig, vonzó fűszeresség, a már szinte megszokott mentolos villanásokkal. Elegáns, jó felépítésű bor, a fajta kecsessége mellett elég tartalmas is, talán csak a korty végén egy kicsit még ragaszkodó tannint tudnám felróni, de idővel ez is alakulhat még. 6p+
Pinot Noir 2013
Karácsonyi fűszerek, meggy, ribizli, egyéb piros bogyósok jellemzik illatát, ízben a hordó még talán kicsit elöl van, a gyümölcsök melegebb tónusúak, főleg meggyel dúsítva. Kicsit délies karakterű pinot, élénk savakkal és határozott, de szép hordóval. Ez is fiatalnak tűnik még. 6p+
Hajnos Kék 2015
Tömött fürtjei miatt kényes fajta, hajlamos a rothadásra. Szentesi József szerint mikrooxidációra, hordóra van szüksége, de egyelőre túl kevés készül belőle.
Sötétebb színű, meleg érzetű bor, erdei gyümölcsökkel, málnával, szederrel. Szájban koncentrált gyümölcsözön köszönt ránk, zamatos, húsos korty, erdei gyümölcsökkel, szép fűszerességgel. 6p+
Laska 2015
Intenzíven gyümölcsös, málnás, mély színű bora jó savkarakterű, hosszú érlelésre alkalmasnak látszik.
Szinte már zavarba ejtően intenzív az illata, sokféle fűszerrel és gyümölccsel, szamócával, szederrel, feketeribizlivel. Fókuszált, lendületes, remek savval, leheletnyit melegítő alkohol-érzettel. Ízében tobzódnak a gyümölcsök: szeder, málna, feketeribizli, szamóca, finom fűszerek. Még egy kis fiatalos rakoncátlanságot éreztem benne, de a 2013-asból kiindulva szép jövő vár rá. 7p-
Csóka 2015
A pince első felfedezettje, amelyből immár 10 évjárat tapasztalata áll rendelkezésre. Középérésű, vonzóan meggyes, jó savú, jó szerkezetű, a hordós érlelést jól tűrő, kiválóan érlehető bora van. Remélhetőleg hamarosan elkészülhet a kadarkából és csókaszőlőből álló budai óvörös.
Gyümölcsös, fűszeres illatában van egyfajta vadság, áfonya, szeder, meggy, kék szőlő. Feszes, jó felépítés, rágható beltartalom, finomszemcsés tannin, meggyes gyümölcsösség fűszerekkel gazdagon meghintve. 6p+
Kékfrankos 2013
Erdei gyümölcsök, cigánymeggy, málna és szeder vezetik illatban és ízben, remek édes fűszerességgel kísérve. Jó egyensúlyt mutat, remek savval és jól adagolt hordóval. Összetett és tartalmas anyag. 7p
Merlot 2013
Bakművelésű tőkék termése, első töltésű Kádár hordókban érlelődött. Kicsit zárt, meggy, málna, erdei gyümölcsök, édes fűszerek, pici capuccino. Koncentrált, markáns savval, érett tanninal. Meggy, édesre érett piros bogyós gyümölcsök díszítik. Még fiatalnak tűnik. 6p+
Merlot 2013
30 éves tőkék egyes függönyön. Gyönyörű illat, piros bogyós gyümölcsök kavalkádja, meggy, cseresznye, málna, vanília, szegfűszeg, leheletnyi rumosság. Húsos korty, picit talán rágósabb tannin, temérdek gyümölcs és fűszer. Nyíltabb, gazdagabb most, mint az előző tétel, jelenleg inkább ezt innám. 7p
Merlot 2012
2 évig volt másodtöltésű hordóban. Málnalekvár, pici érettség illatban, málna, szamóca, meggy ízben. Hűvösebb stílusú, szikárabb, a korty kicsit vékonyabb és rövidebb ideig tart az előző két borral összehasonlítva, a tannin picit húzósabb. 6p-
Velence Cuvée 2014
Cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, pici petit verdot-val. Fekete bogyós gyümölcsök, hűvös fűszeresség, kék virágok, áfonya, feketeribizli, pici kökény. Fiatal, kicsit még zárkózottnak tűnik, de ígéretes. 7p
Cabernet Sauvignon 2014 I. (M)
Hűvös karakterű, erdei gyümölcsökkel, szamócával, szederrel és egy kis fűszerpaprikával. Savai puhák, még pont elegen vannak, a tannin még picikét tapad.
Cabernet Sauvignon 2014 II. (M)
Pirospaprika, feketeribizli, gyógynövények. Kicsit lágyabb, lazább és fiatalosabbnak tűnik. Sok gyümölcs: feketeribizli, áfonya, pici gyógynövény, minimális földesség.
Cabernet Sauvignon Reserve 2012
Fekete bogyós gyümölcsök, szép fűszeresség, szeder, feketeribizli, málna, meggy, a gyümölcsöket szépen kiegészítő hordó. Kiváló egyensúly, élénk savak, szépen integrált, remek minőségű tannin. 7p+
Fekete Muskotály 2015
Korai érésű, intenzív muskotályos aromájú, bora könnyed.
"Nézzük meg a kurvát!" - konferálja fel házigazdánk az utolsó bort, az egyetlen régi magyar fajtáját, amivel talán még neki sem sikerült megbarátkoznia (és nekem sem). Virágok, rózsa, levendula, körte, kék szőlő. Vékony, jó savú, nagyon aromás és buja bor. 5p
A régi magyar fajtákról főleg a pince honlapján található információkat használtam fel, a fürtökről készült fotókat akovtól kaptam. Szentesi Józsefnek köszönet a remek kóstolóért!