A Borrajongó

Visszaigazolás - látogatás a Szentesi Pincénél

2017. március 06. 06:00 - furmintfan

"Szentesi József az egyik legeredetibb magyar borász. Kívülállóként kezdett borászkodni, különösebb szakirányú végzettség nélkül, szellemileg leginkább olvasmányélményeire, pincejárások tapasztalatára, lelkileg a már elfeledettnek gondolt családi hagyományokra támaszkodva. Mégis, minden megszerzett tudásmorzsa teljes harmóniában rendeződött benne. Régi magyar szőlőfajtákat és elfeledett területeket fedezett föl újra. Az elmúlt években a hagyományos palackos érlelésű pezsgőkészítésbe is belefogott. Mindez nagyon fontos, de nem alapozná meg az év borászata cím odaítélését. Az elmúlt évek munkája, a számtalan kísérletezés eredménye most érett be igazán." - írja a Gault&Millau a Szentesi Pincéről, amely 2017-ben kiérdemelte a kalauztól az Év Pincészete címet. Egyesek talán meglepődtek ezen, de aki már járt a budaörsi pincében és betekintést nyert a roppant széles szortimentbe, az már tudja, hogy Szentesi József világfajtákból és hazánkhoz kötődő szőlőfajtákból egyaránt remek borokat készít. A régi magyar fajták kutatásával és termesztésével pedig talán kapcsot jelenthet a múlt és a jövő között.
A magyar bortermelők közül ugyanis egyre többen érdeklődnek a régi magyar fajták iránt, bár a lelkesedés nem mindig tartós: a csókaszőlő esetében sok neves borász feladta a próbálkozást. Sajnos egyelőre ez a néhány borosgazda csak csepp a tengerben, de hozzá kell tenni, hogy a jogszabályi környezet sem kedvez az ilyen irányú kísérleteknek. Csak remélni lehet, hogy előbb-utóbb régi magyar fajták telepítése is szabad utat kap és néhány kitartó embernek köszönhetően visszatérnek a köztudatba is.

szentesi2017.jpg

Tavalyi budaörsi látogatásom óta biztos voltam benne, hogy a 2017-ben is visszatérek a pincéhez. Időközben kiderült, hogy akov is éppen oda készül egy kisebb társasággal, úgyhogy csapatainkat egyesítve február közepén egy pénteki napon bevettük a pince épületét.

Az akov által javasolt kóstolósor mellé házigazdánk még hozzácsapott néhány ráadás-palackot, így elég széles merítésben volt részünk.

Rajnai Rizling Pezsgő 2013
Móri szőlőből készült, 2,5 évet töltött finomseprőn, kb. 2 hónapja degorzsálták, a dosage 5 g/l. 
Száraz érzetű, őszibarackos, zöldalmás, enyhén élesztős, pici édesfűszerrel, kicsi buborékokkal. 6p-

kovacsi1kicsi.jpg

Kovácsi 2015
Diósd és Nagykovácsi határában termesztették, a rajnai rizlinghez hasonlónak tartották, magas árat kértek érte. Közepes-kicsi ritka fürt, közepes méretű bogyók. 1 üvegballonnyi mennyiség készült belőle. 
Enyhe redukcióval nyit, majd almás illatjegyeket mutat. Könnyű, kicsit édeskés, kissé lágy összhatású bor, nem is túl bonyolult, de zamatos és jól iható. Szőlős, selyemcukros ízvilg. 5p-

Kéknyelű 2015
Az ős-somlaiban a régi források szerint kéknyelű is szerepelt a fajták között (fehérszőlő vagy lisztes fehér, furmint, kéknyelű, bajor vagy fehér góhér, szilifán avagy zöldszilváni, piros bákor avagy piros bakator). Badacsonyban szokásos beporzópárja, a Budai Zöld nélkül terem Nadapon, de még így is korlátozni kell a hozamot. 
Az általában meglehetősen neutrális fajtához képest egészen áradó és behízelgő orrban és szájban egyaránt: körte, őszibarack, alma, virágok, a korty végén minimális kesernye. Élénk savai mellett is jó egyensúlyt mutat, gazdag és ízes. A kéknyelű szokatlanul barátságos arca. 6p+

Rajnai Rizling Bátyus 2015
100% tartály. Hűvös, mentolos, levendulás, barackvirágos illat. Széles és feszes egyszerre, koncentrált is, mégsem egy német vagy osztrák rieslinges szerkezet jut eszembe róla. Citrusok, lime, fanyar őszibarack, hűvös zöldfűszeresség színezi. 6p

Sauvignon Blanc 2015
A fajta zöldes, harsány jegyeit, penge savait itt hiába keressük, ahogy Szentesi mondja, ilyen is lehet egy sauvignon blanc, ha éretten szüretelt alapanyagból készítik. A hűvös mentolos vonal itt egy kissé neutrális zöldalmás gyümölcsösséggel párosul, ízben némi citrusossággal és enyhe fűszerességgel kiegészülve. A savak nem acélosak, de pont jól megtámogatják az enyhén krémes kortyot. 6p

Zengő 2015
17 g/l a maradékcukor, ehhez 7 g/l sav társul. Illata édes, mézes, barackos, grillázsos. Közepesnél testesebb, a savak mellé egy enyhe cseresség is bedolgozik a cukor ellensúlyaként. Barackos, édes citrusos, némi trópusi gyümölcsös-mézes aláfestéssel. 6p

Zöldveltelini 2015
A Zengő előtt kellett volna kóstolnunk, de annyi baj legyen. A 15-ös fehérekre jellemző hűvös, mentás, gyógynövényes karakter itt is jelen van, mellette fehér húsú gyümölcsök, körte, zöldalma. Kicsit farnehéz, az alkohol felé billen a vége. 6p

kek_bajor1kicsi.jpg

Kék Bajor 2015
A feketefájú bajorral együtt közép-korai érésű fajták, nagy fürttel és bogyókkal, kevés színanyaggal. A feketefájú bajor kocsánya fekete színű, erről kapta a nevét. Boruk könnyed, piros bogyós gyümölcsökre emlékeztet, egyedien fűszerezett. Valószínűleg pezsgő alapborként is jól megfelelő lehet.
Friss, mentolos, fűszeres, túrókrémes, egzotikus fűszerekben és virágokban tobzódó illat. A szerkezetet tekintve inkább a sav meghatározó, a tannin jóformán nem is érezhető. Légiesen könnyed, laza, lendületes és intenzív. Gazdag hűvös fűszeresség, virágok, piros bogyós gyümölcsök jellemzik ízben. 6p

tihanyi_kek3kicsi.jpg

Tihanyi Kék 2015
Középérésű, egyedi fűszerezettségű, könnyed, de jó szerkezetű bort ad, semmihez sem hasonlítható.
Temérdek egzotikus virágot és keleti fűszereket dobál ki magából a pohár, bele lehet szédülni. Egy fokkal testesebb és sötétebb az előző bornál, de még mindig egy nagyon könnyed, elegáns borról beszélünk, jó savval, kevés tanninnal. Fűszerkavalkád, piros bogyós gyümölcsök, kék szőlő, bors. 7p

Kadarka 2015
Saját klónszelekció, Szentesi és Losonci Bálint 2005-ben Hladics Károly 100 éves szekszárdi ültetvényéről válogatott vesszőket, majd ezekből szaporítottak oltásos módszerrel, bár időközben kiderült, hogy a 22 klónból 9 kékfrankos.
1 évet töltött 3-5 éves 300 literes hordókban, negyedrésze csak tartályban volt. Piros bogyósok a szamócától a cseresznyéig, vonzó fűszeresség, a már szinte megszokott mentolos villanásokkal. Elegáns, jó felépítésű bor, a fajta kecsessége mellett elég tartalmas is, talán csak a korty végén egy kicsit még ragaszkodó tannint tudnám felróni, de idővel ez is alakulhat még. 6p+

Pinot Noir 2013
Karácsonyi fűszerek, meggy, ribizli, egyéb piros bogyósok jellemzik illatát, ízben a hordó még talán kicsit elöl van, a gyümölcsök melegebb tónusúak, főleg meggyel dúsítva. Kicsit délies karakterű pinot, élénk savakkal és határozott, de szép hordóval. Ez is fiatalnak tűnik még. 6p+

hajnos_kek3kicsi.jpg

Hajnos Kék 2015
Tömött fürtjei miatt kényes fajta, hajlamos a rothadásra. Szentesi József szerint mikrooxidációra, hordóra van szüksége, de egyelőre túl kevés készül belőle.
Sötétebb színű, meleg érzetű bor, erdei gyümölcsökkel, málnával, szederrel. Szájban koncentrált gyümölcsözön köszönt ránk, zamatos, húsos korty, erdei gyümölcsökkel, szép fűszerességgel. 6p+

laska5kicsi.jpg

Laska 2015
Intenzíven gyümölcsös, málnás, mély színű bora jó savkarakterű, hosszú érlelésre alkalmasnak látszik.
Szinte már zavarba ejtően intenzív az illata, sokféle fűszerrel és gyümölccsel, szamócával, szederrel, feketeribizlivel. Fókuszált, lendületes, remek savval, leheletnyit melegítő alkohol-érzettel. Ízében tobzódnak a gyümölcsök: szeder, málna, feketeribizli, szamóca, finom fűszerek. Még egy kis fiatalos rakoncátlanságot éreztem benne, de a 2013-asból kiindulva szép jövő vár rá. 7p-

csokaszolo1kicsi.jpg

Csóka 2015
A pince első felfedezettje, amelyből immár 10 évjárat tapasztalata áll rendelkezésre. Középérésű, vonzóan meggyes, jó savú, jó szerkezetű, a hordós érlelést jól tűrő, kiválóan érlehető bora van. Remélhetőleg hamarosan elkészülhet a kadarkából és csókaszőlőből álló budai óvörös.
Gyümölcsös, fűszeres illatában van egyfajta vadság, áfonya, szeder, meggy, kék szőlő. Feszes, jó felépítés, rágható beltartalom, finomszemcsés tannin, meggyes gyümölcsösség fűszerekkel gazdagon meghintve. 6p+

szentesicsoka.jpg

Kékfrankos 2013
Erdei gyümölcsök, cigánymeggy, málna és szeder vezetik illatban és ízben, remek édes fűszerességgel kísérve. Jó egyensúlyt mutat, remek savval és jól adagolt hordóval. Összetett és tartalmas anyag. 7p

szentesimerlot.jpg

Merlot 2013
Bakművelésű tőkék termése, első töltésű Kádár hordókban érlelődött. Kicsit zárt, meggy, málna, erdei gyümölcsök, édes fűszerek, pici capuccino. Koncentrált, markáns savval, érett tanninal. Meggy, édesre érett piros bogyós gyümölcsök díszítik. Még fiatalnak tűnik. 6p+

Merlot 2013
30 éves tőkék egyes függönyön. Gyönyörű illat, piros bogyós gyümölcsök kavalkádja, meggy, cseresznye, málna, vanília, szegfűszeg, leheletnyi rumosság. Húsos korty, picit talán rágósabb tannin, temérdek gyümölcs és fűszer. Nyíltabb, gazdagabb most, mint az előző tétel, jelenleg inkább ezt innám. 7p

Merlot 2012
2 évig volt másodtöltésű hordóban. Málnalekvár, pici érettség illatban, málna, szamóca, meggy ízben. Hűvösebb stílusú, szikárabb, a korty kicsit vékonyabb és rövidebb ideig tart az előző két borral összehasonlítva, a tannin picit húzósabb. 6p-

Velence Cuvée 2014
Cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, pici petit verdot-val. Fekete bogyós gyümölcsök, hűvös fűszeresség, kék virágok, áfonya, feketeribizli, pici kökény. Fiatal, kicsit még zárkózottnak tűnik, de ígéretes. 7p

Cabernet Sauvignon 2014 I. (M)
Hűvös karakterű, erdei gyümölcsökkel, szamócával, szederrel és egy kis fűszerpaprikával. Savai puhák, még pont elegen vannak, a tannin még picikét tapad.

Cabernet Sauvignon 2014 II. (M)
Pirospaprika, feketeribizli, gyógynövények. Kicsit lágyabb, lazább és fiatalosabbnak tűnik. Sok gyümölcs: feketeribizli, áfonya, pici gyógynövény, minimális földesség.

Cabernet Sauvignon Reserve 2012
Fekete bogyós gyümölcsök, szép fűszeresség, szeder, feketeribizli, málna, meggy, a gyümölcsöket szépen kiegészítő hordó. Kiváló egyensúly, élénk savak, szépen integrált, remek minőségű tannin. 7p+

fekete_muskotaly_3kicsi.jpg

Fekete Muskotály 2015
Korai érésű, intenzív muskotályos aromájú, bora könnyed.
"Nézzük meg a kurvát!" - konferálja fel házigazdánk az utolsó bort, az egyetlen régi magyar fajtáját, amivel talán még neki sem sikerült megbarátkoznia (és nekem sem). Virágok, rózsa, levendula, körte, kék szőlő. Vékony, jó savú, nagyon aromás és buja bor. 5p

 

A régi magyar fajtákról főleg a pince honlapján található információkat használtam fel, a fürtökről készült fotókat akovtól kaptam. Szentesi Józsefnek köszönet a remek kóstolóért!

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3312304699

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Föl ne boruljál tőle 2017.03.13. 12:04:42

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Giling-galang, szól a harang, délután italozni nem nagy kaland. Azért végképp nem szólhat meg senki, ha a Heti sajtóból csak olvasol róla, mert a surranópályán felkészülni ér. Hétszentség'17/10 ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli 2017.03.06. 06:46:50

Ez az ős-somlói egy ilyen vissza-visszatérő elem. Azért van annyi megfejtése, mert minden korszak és termelő más-más összetétellel dolgozott, szóval nincs "egy" recept. Az a piros bákor meg vélhetően piros veltelini lesz, a bakatorra a bakart használták inkább.

gergo16 2017.03.06. 08:15:34

Köszi a cikket! A Purcsin, Kékszilváni, Sárfehér, Bakator fajtákat is lehet majd kóstolni a közeljövőben?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.03.06. 09:54:53

@zoli: Köszi a kiegészítést. Olvastam, hogy több "recept" is volt, de talán ez volt a legjobban dokumentált.
@gergo16: Ezt talán akov tudná megmondani, ő sokkal jobban képben van a pince dolgaival. :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2017.03.06. 15:06:17

@furmintfan: Igazándiból nem volt semmilyen recept :) Ahogy nem volt kanonizált ős-somlai. Eleve kevéssé foglalkoztak a gazdák a fajtákkal. A felvilágosultabb, világlátottabb birtokokon volt némi érdkelődés az ilyen kérdések iránt, de az ilyen helyeken is inkább a nyugatosabb fajtákkal (rajnai, tramini, stb) igyekeztek villantani.
Arról, hogy a Somlón pontosan milyen fajtákkal dolgoztak és azok milyen arányban voltak a hegyen gyakorlatilag semmilyen hiteles forrásunk nincsen.

Az első hitelesnek és szakmainak (tehát nem valami helyi gazda által felbérelt tollnok által megénekelt) mondható forrás 1911-ből, a megkérdőjelezhetetlenül korrekt és nagytudású Marton Dénes tollából:

"Somlói borvidék legrégibb fajtái, tehát melyek a régi idő legjellegzetesebb borát adták, a kö vetkezők voltak:
1. furmint (sziget),
2. juhfark (sárfehér),
3. sárfehér (szagos sárfehér),
4. budai zöld,
5. rajnai rizling,
6. fehér bajor (fehér góhér),
7. fekete bajor (fekete góhér),
8. tramini,
9. ruhlandi.
Szőlők felújításával legtöbb tért veszített a juhfark, sárfehér, budai zöld, fehér és fekete bajor, tramini és ruhlandi. Ezek helyébe lépett az olasz rizling, ezerjó, mézesfehér, zöld szilváni, hárslevelű, zöld szerémi és piros veltelini. A fajták részbeni fölcserélődésével és az ősi fajták megritkulásával a somlai bor jellegéből veszített, de minősége szerintem nem romlott.
Mégis, mivel a filloxera lassú terjedése folytán Somlón a régi szőlők még nagy tömegben állanak fönn, azt lehet mondani, hogy kerületemben 3 borvidék borai közt a somlai bor tartotta meg legjobban a régi jelleget, bár, mint látjuk, a savanykás bort termő fajták helyét részben elfoglalták az édesebb és szeszesebb bort termő fajták. Legtöbb kárt tett a somlai bor minőségében a mézesfehér és ezerjó. A furmint ugy a régi időben, mint most is csak meleg fekvésbe, déli oldalra való; ellenben a rajnai rizling — mint korábban érő fajta — ugy a múltban, mint a jelenben az északi és kevésbbé meleg fekvések lakója és itt jeles tulajdonságainál fogva legjobban beválik és legkedveltebb is. Tramini és ruhlandi régi idő vegyes ültetvényében nem képezett uralkodó fajtát, hanem mint egyes elszórt tőkéknek az volt a feladatuk, hogy kevés, de kitűnő terméseikkel a bort zamatositsák. Somlai borvidékre való ültetésre a 60,900/1896. számú miniszteri rendelet alábbi fajtákat sorolja f e l :
1. furmint,
2. juhfark,
3. mézesfehér,
4. sárfehér,
5. budai zöld, kivételesen
6. rajnai rizling.
Ezen névsorhoz való ragaszkodást az elmondott körülmények fontolóravételével nem tartom indokoltnak, de a somlai borvidékre megállapítandó fajtákként következőket ajánlom:
1. furmint (sziget), csak meleg fekvésben,
2. juhfark (sárfehér),
3. sárfehér (szagos sárfehér),
4. budai zöld,
5. rajnai rizling,
6. ruhlandi (clevner auvergnas gris) esetleg és kivételesen
7. olasz rizling."

akov · http://borrajongo.blog.hu 2017.03.07. 08:02:24

@BZoltan: Ambrus Lajos alapján van ez az őssomlói, amit egy 19. század végi orvos és termelő jegyzett fel. Ennyi a történet. Nem kizárólagos a recept, de ki lehet próbálni mit ivott az az orvos. :)

Ambrus Lajos írását meg lehet találni a weben.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2017.03.07. 08:06:04

Amúgy nekem iszonyúan eltérnek a pontjaim a tiedtől. A legjobb borokat tkp. lepontoztad (kadarka, csóka, bak merlot). A bak merlot pl. nekem sokkal jobb volt mint az egyes függöny, nem is emlékszem ennyire jó magyar merlot-ra a karrieremből... A kéknyelűt most én nem kedveltem. A rajnai bátyust is magasabbra tenném.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2017.03.07. 08:17:40

@akov: Ambrus Lajos egy szépíró és kimondottan idegesítőnek tartom, hogy szakmai forrásként ivódott be jópár _véleménye_ a köztudatba :)

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.03.07. 08:29:02

@akov: Ezt már a múltkor is megkaptam, nekem most egy alkalomból ez jött le, de te többször kóstolod a Szentesi borokat, mint én. :)
Kb. 2 hete ittam egy Mosbacher Herrgottsacker 2012-t, na az volt vastag 7 pont, ha megpróbálom mindkettőt felidézni, a Bátyus nálam annál lejjebb van, de utóbbit majd bedobom egy vegyes rajnai sorba nemsokára. A Kadarka nálam a tannin miatt nem lett 7, majd a hazahozott palack több időt kap. A 2 merlot közül a baknál úgy éreztem, hogy majd idővel az lesz jobb, most nekem az egyes függönyről szedett jobban tetszett. A kéknyelűnél meg nem éreztem a kezdeti oxidációt, amit mondtál, lehet, hogy engem megszédített a fajtától meglepő intenzitás. :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2017.03.07. 08:33:05

@furmintfan: én nem éreztem a kadarka szar tanninját. A rajnai szerintem nem rajnais, szóval nem fog működni német rajnaik között. A német borok elég intenzívek szerintem ahhoz, hogy dobjon nagyot. Nekem ebben a borban a savak finomsága, feszessége, tehát a szerkezet ami tetszik.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.03.07. 08:36:58

@akov: A kadarka tanninját azért messze nem szaroznám le, de nem is tetszett. Német/osztrák mércével tényleg nem rajnais a Bátyus (ahogy elég a legtöbb magyar rajnai sem az), de ettől függetlenül sem egy 7 pontos szint nálam, de így is simán veri a legtöbb magyart.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2017.03.07. 08:48:46

@furmintfan: nekem ilyen fontos a szintézis. Milyen magyar fehérbort tudnék letenni mellé, ami hasonló élményt hoz? Hát erősen gondolkodnom kell és nehezen jutok valamire. Furmint Februáron kevés borral találkoztam, ami mondjuk hozná.

MádiN. 2017.03.07. 15:12:08

@akov: egyszer rajnai kóstolón nagyobb társaságban bedobtam, hogy a bátyusnak köze nincs a tipik rajnaisághoz, majdnem meglincseltek a Szentesi fanok. :D:D:D
Tiszta, finom bor volt, de nem rajnai, még ha az is.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2017.03.07. 16:17:13

@MádiN.: és ez rendszerint így is van... :)

dagadtos 2017.03.09. 08:29:00

@furmintfan: Pár napja kóstoltam a 15-ös kadarkát, tetszett már jobban, mint most, viszont tannin az alig volt benne, szinte semmi.
süti beállítások módosítása