A Borrajongó

Weninger retrospektív: 1997-2010

2016. december 12. 08:59 - akov

A Weninger nevet azt hiszem, senkinek sem kell bemutatni. Aki ebben az országban vagy a szomszédos Ausztriában valaha komolyabb borozásba kezdett, tudja, hogy nem csak Burgenland egyik legelőkelőbb bortermelőjéről, hanem a Soproni borvidék szerencséjéről is beszélünk. Mert Sopron kétségkívül nem lenne Sopron Weningerék nélkül, és a máig is csak félmaroknyi pince borai alapján alig-alig lehetne fogalmunk, hogy mire is képes a soproni terroir. Weningerék viszont már egy nemzetközileg ismert státuszban, sok-sok éves tapasztalattal jelentek meg a szocializmus málladékával – még sajnos ma is – erősen megterhelt Sopronban és röppályát rajzoltak a helyi termelők fölé. Korábbi tapasztalatainkból tudjuk, hogy a kilencvenes években Balfon berendezkedett Weningerék borai jól állják az idő vasfogát, nemcsak kiválóan érlelhetők, hanem szerencsésebb esetben évtizedes korukra új dimenziókba léphetnek. Pár héttel ezelőtt volt oly szerencsém, hogy Németh Gábortól meghívást kaptam egy igazán páratlan Weninger visszatekintésre, amely vitán felül történelmi kontextusba helyezte a balfi szekció teljes munkásságát.

weninger_kf_1997.jpg

A borokat 2-4-es blokkokban, vakon kaptuk. A blokkok kóstolását követően a borokat lelepleztük. A tételek egy nagyobb része pár órát szellőzött, de volt, amelynek erre nem nagyon volt lehetősége.

Kékfrankos blokk:

Kékfrankos Steiner 2010

Syrah-san feketeborsos, fűszeres, rózsás, még elég friss. Sok sav, igen feszes, szedres gyümölcsösséggel, jelentős hűvösséggel. Jó lecsengés, jelentős rusztikus él. 5/6p (85)

Kékfrankos Selection 2003

BDX fajtákra hajazó illatelemek, kis ánizs, de összességében visszafogott. A közepesnél teltebb, jóval simább és kulturáltabb az előző bornál. Fekete föld, aszaltas gyümölcsök, kis cékla, jó minőségű fa. Van még benne élet, itt is feltűnik egy rusztikus él. Jó állapotban van, nekem tetszett. 13,5%. 6p+ (89)

weninger_kf_2003.jpg

Kékfrankos Spern Steiner Selection 2002

Vonzó illat, benne föld és egy kevés cékla. Testes, kis édesség színezi, de nem tudja elrejteni az itt is megjelenő rusztikusságot, amelyet a viszonylag sok, darabos állagú tannin fűt. Szép fűszerek, ánizs, sok aszalt gyümölcs, a korty nem üresedik, jó vezetésű, a lecsengésre ráül némi fa és pörkölés. 13,5%. 6p (87)

Frettner 2001

Sok-sok sav, darabos tannin, kis hús, elég jelentős hordóhatás. Ánizs, rózsa, sonkás füst, porrá aszalt gyümölcsök. Inkább a korty eleje ígéretes, a bor persze még életben van, nincs vele különösebb gond, jól csúszna egy vacsorához. 13,5%. 6p- (86)

Kékfrankos Selection Spern Steiner Barrique 2000

Még közép rubin szín, szép illattal. Testes, enyhe édesség színezi, ami minden bizonnyal a magasabb alkoholból adódik. Van egy túlérett karaktere, mellette ribizlis, erősen aszaltas. Amúgy telt és intenzív, már jelentősen korosnak hat. A tannin poros/darabos, elég rossz állagú, de a még őrzött intenzitás azért sokat segít rajta. 14,0%. 6p (87)

Kékfrankos Selection Spern Steiner Barrique 1997

Balzsamecet, illó, fáradt és üres korty. Vége, legalább is ennek a palacknak. 13,0%

Pinot noir blokk:

Pinot Noir Frettner 2010

Illatos, virágos, van egy kadarka-feelingje. A csekély kora ellenére öreg, szétesett a korty, miközben citromosan savas és durva. Nem értékelem.

Pinot Noir Frettner 2002

Durva sav, nagyon rossz tannin, jelentős fás érzet. Hiába a kis rózsás-fűszeres díszítés, a korty fáradt és keserű. 14,0%. 3p

Syrah blokk:

Syrah 2009

Sűrű, kétségtelenül felismerhető a fajta, de annyira elviselhetetlenül rusztikus és savanyú, hogy alig lehet lenyelni. Érthetetlen ezzel mi történt, biztosan nem palackhiba. 4p-

Syrah 2003

Sok, citrusos sav, kakaó, masszív tannin, de mellette van komoly intenzitás, szeder, kis édesség. Kiváló egyensúly, remek lecsengés, feszes, élvezetes vezetésű korty. 13,0%. 7p+ (91)

weninger_syrah_2003.jpg

Syrah Spern Steiner 2002

Vonzó és mély illat. A közepesnél testesebb, intenzív, elegáns, sok fűszerrel, kis édességgel, remek fával. Szinte friss és vitális még a bor. Aszalt gyümölcsök, kis füst és jelentős tannin. Feszes, hosszú. 13,5%. 7p+ (91)

Syrah Spern Steiner 2000

Cabernet-re hasonlító mentolosság/hűvösség jellemzi, de mellette jelentősen oxidált, almás és fáradt tawny-port karakter. 14,0%. 4p-

Bordeaux-i fajták blokk:

Merlot-Cabernet 2004

38% merlot, 34% cabernet franc és 28% sauvignon. Enyhén balzsamecetes illat, de nagyon vonzó és mély, virágos, földes, fekete bogyós gyümölcsökkel. Testes, emelkedett savval, poros érzetű, érett tanninnal, a még élő szeder mellé aszaltak és némi leveles zöldesség kúsznak be. Jó kitöltöttség, kiváló palackérett állapot. Nagyon hosszú, állandóan változik a pohárban. Élményszámba megy! 13,5%. 7p+ (92)

Merlot-Cabernet Franc 2003

Vonzó illat, kiváló fás-fűszeres jegyekkel, fenyőgyantára emlékeztető jegyekkel, egzotikus fűszerességgel. Telt, testes, intenzív, fekete föld és friss cékla, meg persze szeder és más savanyú fekete bogyós gyümölcsök aromáival. Szinte friss még és vitális. Nagyon hosszú lecsengés, a tannin ugyan sok, de érett és van is hozzá intenzitás. Kiemelkedő! 14,0%. 8p (93)

weninger_merlot_2002.jpg

Merlot 2003

Testes, szép sav és jóféle tannin viszik. Ismét csak jó arányok, frissesség, ánizs, gyanta, kiváló fás fűszerek. Van az illatában némi liliom, ami brettre utal, de csak visszafogottan. Kiváló érési jegyek, balzsamecet és édesség színezik. Elegáns, magas szintű ihatósággal. 7p+ (92)

Merlot Spern Steiner 2002

Finom illat, túlérett jelleggel. Testes, sopronihoz képest masszív bor, megint csak fekete föld, lédús és aszalt gyümölcsök és kakaó aromáival. A sav jó magas, a tannin poros, de az egyensúlyt szépen tartja a viszonylag magas alkohol. Egy kis rusztikusság rontja a képet, meg egy minimális kis kesernye, de ez már igazán csak kukacoskodás. Remek bor. 14,0%. 7p+ (92)

Merlot Spern Steiner 2000

Sokat vártunk tőle, de sajnos ez a palack már nem volt a helyzet magaslatán. Vonzó illat, benne elég sok fa, égetés és szurok aromái. Nagyon magas sav, fáradt-aszaltas. Bágyadt az egész bor, lehet azért benne találni értékeket, de csak nehezen. 13,5%. 4/5p

Cabernet Franc 2007

Testes, erőteljesen savas és mellé tannin is dukál azért. Szépen fűszerezett és hosszú, de kissé szellős talán és koncentrációban sem ér fel a sor nagyjaihoz. 6p (87)

Cabernet Franc 2006

Nagy dobás volt ez a bor annak, aki a fiatal korában jelentkező zöldességét, paprikásságát el tudta viselni. Volt, aki imádta, volt, aki enyhén szólva sem rajongott érte. Mentolos, egyszerre hűvös és érett illat, az ánizs, a fűszerpaprika és a ribizliszár összességében komplexitást adnak. Emelkedett sav, a tíz év ellenére komoly vitalitás, a sava szinte egy kis áramütéssel ér fel. Jó lecsengés, jó arányok, jó fa. A korty kitöltöttsége egyenletes, nincsenek megingások. A hosszú lecsengést egészséges gyümölcsök uralják. 14,0%. 7p+ (92)

Cabernet Franc 2003

Portói érzetű, oxidált, kissé fáradt, diós. Ez a palack ennyit tudott.

weninger_cf_2002.jpg

Cabernet Franc 2002

Frettner dűlő, fában erjedt, 20 napot volt héjon, majd Taransaud hordókban érett 18 hónapig. Összesen 750l mennyiség készült. Életteli, testes és intenzív, még szinte friss. A hordóhatás frenetikus, abszolút hozzáad a borhoz. Itt pici vanília, ott pici egzotikus fűszer, de végig sikerül az arisztokratikus tartományban maradni. Meggy, szeder, szépen ívelő korty, amelynek remek magot ad a kiemelkedően finom savtartalom, az érett és arányos tannin pedig leplezetlenül támogatja a felépítményt. Éteri élmény, remek bor. 8p (94)

(A meghívást nagyon köszönöm. A kóstolóért természetesen fizettem.)

Kapcsolódó cikkek:

Weninger vizit (2012. november)

Korosabb Weninger borok (2011. január)

Weninger-sor (2010. október)

Látogatás a balfi Weninger pincében (2010. szeptember)

Soponi ánziksz (2012. december)

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4812040461

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: akov: Weninger retrospektív: 1997-2010 2016.12.12. 13:26:01

Sopron kétségkívül nem lenne Sopron Weningerék nélkül, és a máig is csak félmaroknyi pince borai alapján alig-alig lehetne fogalmunk, hogy mire is képes a soproni terroir.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.12.12. 09:28:54

Komoly merítés, köszi. Néha én is bele-belefutok 1-1 régi Weningerbe, és többnyire tényleg élményszámba mennek.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2016.12.13. 00:25:34

Milyen jók is voltak, mielőtt biodinamikusok lettek...

pintia 2016.12.13. 11:27:40

@Takács Kr.: Pontosan! A '05-ös évjáratig nem lehetett velük mellényúlni, azóta lutri... Franzi kizárja a köz igényeit, csak a saját feje után megy, ez a hozzáállás nem igazán fogyasztóbarát...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.12.13. 16:07:58

@pintia:
Ha van rá pénze, azt csinál, amit akar. Mi, fogyasztók, szintén azt csinálunk, amit akarunk...
Mostanában ittam étteremben egy W-kékfrankost, ami erősen illós volt, meg vettünk házi tematikus kóstolóra egy pinót (tán '13as), ami a fent leírtnál (2010) is sokkal gyengébb volt.
Úgy saccolom, ha nem akar valaki a 2002/2003 évjáratokból eladni nekem valamit, tán a következő olimpiai ciklusban próbálkozom legközelebb honi Weningerrel...

pintia 2016.12.13. 16:13:17

@Hepci: Ezért hanyagolom az utóbbi jó pár évben őket, max. csak akkor veszek tőlük vmit, ha több forrásból jön vissza, hogy érdemes megkóstolni...

Szegediszomelijé 2016.12.13. 17:33:47

A 2010-es borok érdekesek. nagyon gatya év volt a vörösborokra. Itt a Kékfrankos leírásában is tetten érni. A Pinotnál pedig szinte magam elé tudtam képzelni Orsolyáék 10-es Pinotját -világos, kadarkás -nem citromos, viszont koviubis, és már fiatalon is volt abban is öreges hatás -sztem az sem lenne itt értékelve, de azt én nagyon szerettem. Ja, az végül nem került forgalomba -pár barátommal vettük meg évről-évre (pár ételpárosításban, kapros pontysaláta pl. kifejezetten bombasztikus volt)
Manapság sajnos én sem nagyon merek Weningert próbálni. Legutóbb a Lidlből vettem egy palackot, (Kékfrankos) gondoltam hétköznapi vacsihoz jó lesz -de olyan izomból istálló szagú és ízű volt, hogy....

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2016.12.13. 18:35:07

@Szegediszomelijé: Pfneiszl Újra együtt kékfrankosai bezzeg azóta is jók. Igazi kékfrankos - jutott edzembe a Lidlről. :-)

Kevés ilyen készül Magyaro-n, pedig hajde sokan próbálkoznak a kékfrankossal...
süti beállítások módosítása