A Borrajongó

Látogatás a balfi Weninger pincében

2010. szeptember 08. 10:55 - pardi norbi

 

     Ifjabbik Franz Weningerrel nagyjából öt éve találkoztam első ízben és azóta minden találkozásunk alkalmával megegyezünk, hogy rövidesen meglátogatom őt a soproni borvidéken, Balfon. Nos, végre ez is bekövetkezett és a nyári szabadságom alkalmával elutaztam hozzá. Pazarra sikerült a nála eltöltött mintegy öt óra, az ültetvények megtekintésétől kezdve, a pince megvizslatásán át, a borok kóstolásáig. Előbbiek részletezésétől eltekintek, a kóstolt borokról készült rövid jegyzeteimet teszem közzé ebben a bejegyzésben.
 
Blanc de Noir 2008. Pinot noir-ból készült fehérbor. Középcitrom színű. Illatában a citrusok (lime, citrom) dominálnak, mellettük finom fűszeresség érzékelhető. A korty zamatos, friss, leginkább lime és éretlen őszibarack aromái érződnek. Frissessége ellenére nem mondanám könnyed bornak, közepes testű, izmos savakkal rendelkező tétel, közepesen hosszú lecsengéssel. 4 és 5 pont között.
 
Sopron cuvée 2008. A kiválóan sikerült és árban is remek 2007-es méltó folytatása. Kevesebb merlot és syrah, valamint több kékfrankos került bele az egy évvel idősebb testvéréhez képest. Közepes rubin színű. Illata intenzíven fűszeres (érett pirospaprika, bors) és gyümölcsös (meggy). A korty jó tartású, eleven, érett savakkal és közepes mennyiségű érett tanninnal rendelkezik. Döntően meggyes és fekete áfonyás, valamint fűszerpaprikás aromákkal bír, mineralitása visszafogott. Már most is kiválóan fogyasztható bor, közepesen hosszú utóízzel. Eléri a 6 pontot.     
 
Pinot noir 2007. Közepes rubin szín, barna széli színeződéssel. Tipikusan pinot-s, közepesen intenzív illata van: eperdzsem, gomba, avar. Hasonló aromákkal rendelkezik ízében is. Savai szép gerincet adnak neki, kis mennyiségű, érett puha tanninnal bír. Nem mondanám nagyon összetettnek, jól felismerhető fajtajellegekkel rendelkező alap pinot noir. Már fogyasztható. 5 pont.
 
Cabernet sauvignon 2007. A pince első, tisztán cabernet sauvignon-ból készült bora. Közepes rubin színű. Intenzív illata fekete áfonyás, cseppet szilvás, finoman minerális és vaníliásan hordófűszeres. Populáris, de nagyon szerethető és jó felépítésű bor. Szájban közepesen telt, az előbb már említett aromák teljes spektruma megjelenik. Soproni hűvösség ide vagy oda ez bizony érett tanninokkal és savakkal rendelkező bor. Jelentős tannintartalma nem húz, nem szárít, de határozottan érezhető. Étel mellé ajánlott. Simán megvan 5 pont, lehet 6 is.
 
Kékfrankos, Balf 2007. Weninger mester három kékfrankost készít évente. Van egy alapbor, ami soproni kékfrankos néven fut, majd a település nevét viselő Balf kékfrankos, végül pedig a kiváló adottságú Spern Steiner dűlő egyediségét leginkább közvetítő, a dűlő nevét viselő bor. A Balf kékfrankost már korábban kóstoltam és nagyon tetszett. Közepes rubinszín. Illata közepesen intenzív, meggyes, vörös áfonyás, pirospaprikás és édesfűszeres aromákkal. Szájban a gyümölcsös és fűszeres aromák mellé felzárkózik a jelentős, Weninger borokra jellemző palás ásványosság és még komplexebbé teszi a bort. Savai és tanninjai érettek, és feszes tartást biztosítanak a bornak. Közepesen hosszú lecsengése gyümölcsös-ásványos. Erős 6 pont és ennél lesz még jobb.
 
Kékfrankos, Spern Steiner 2007. Egyelőre még hordóban pihenő tétel. Közepes rubin szín. Már most meghatározó illatában és ízében is az ásványosság, a hordó szépen fűszerez, gyümölcsaromák csak igen visszafogottan jelennek meg. Nagyon zamatos, kifejezetten feszes bor, jelentős sav-és tannintartalommal, hosszú utóízzel. Komplex, sokrétű. Tulajdonképpen már most is remekül élvezhető (főleg étel mellé tudnám elképzelni), de további érlelés során teljesen kiteljesedhetnek aromái. Ahogy a Borbarát mondaná ígéretes, remek.
 
Kékfrankos, Spern Steiner 2009. Természetesen ez is hordóminta. Sötét bíbor szín. Illat,- és ízaromái is (nem meglepő módon) tökéletesen megegyeznek az eddig kóstolt Spern Steinerekével, masszív mineralitás, fűszeresség és vörös,-valamint feketebogyós gyümölcsök (áfonya, meggy) kerülnek elő leginkább. Tanninjai és savai egyelőre még kissé külön utakat járnak, de az eddigi tapasztalatok alapján be fognak simulni a borba és az eddig megismert Spern Steinerekhez hasonlóan mesteri szerkezet jöhet létre. Ezt a bort jópár év múlva fogjuk fogyasztani. Ez is ígéretes, remek.
 
Cabernet franc 2009. Erre a borra nagyon kíváncsi voltam, úgyhogy örülök, hogy sikerült megízlelni. Természetesen hordóminta. Közepes bíbor szín. Illatában és ízében előtérben a pirospaprikás fűszeresség és határozott étcsokis aromák, mögötte fekete áfonyás gyümölcsösség. A korty vastag, húsos, meglehetősen kakaós és gyümölcsös, finoman ásványos. A bor fiatal kora ellenére szépen egyben van, pedáns sav-tannin struktúra, mindkettőből van benne jócskán. Erőtől duzzadó bor. A két Spern Steinerhez hasonlóan ígéretes, remek.      
 
Syrah 2006. A hordóminták után még néhány palackos tételt kóstoltunk, a syrah-val indítottunk. Közepesen intenzív rubin szín. Illata először kissé fülledt, de ez szellőzéssel gyorsan távozik. Ezt követően gazdagon fűszeres (vezető jegy a bors) és gyümölcsös (cassis, szilva), az érettebb syrah-kra jellemző bőrös-húsos jegyek igen visszafogottan jelennek meg. A korty mesteri szerkezetű, kerek, de határozott, jelentős érett sav,- és tannintartalommal. Az illatban felfedezett jegyek mellé társul még a szinte kötelező jelentős mineralitás. Remek bor. 7 pont.
 
Cabernet franc 2006. Közepesen intenzív rubin szín. Illata és íze is intenzíven fűszerpaprikás, visszafogottan étcsokis, gyümölcsös (cassis) és ásványos. Számomra nagyon fiatalnak tűnik, illat,- és ízaromái alapján. Az összes kóstolt bor közül talán ennek van a leginkább megbonthatatlan, szigorúan feszes szerkezete, savak és tanninok pedáns egyensúlyban, fantasztikus. Ez számomra sokkal nagyobb érték, mint maga az aromavilág. Meglátásom szerint hiba most elfogyasztani, én két évig egyetlen palackomat sem fogom háborgatni. Jelenleg bivalyerős 7 pont.
 
Merlot 2002. A Weninger borokkal van némi tapasztalatom a palackérlelés terén. A 2002-es és 2003-as Spern Steiner kékfrankosok csodálatosak jelenleg, a hanyatlás legcsekélyebb jelét sem tapasztalni. Ebből a merlot-ból nincs egyetlen palackom sem, ezért is örültem, hogy lehetőségem volt kóstolni. Közepesen intenzív rubin szín, erőteljes barna széli elszíneződéssel. Érett bor benyomását kelti intenzív illat,- és ízaromái alapján is: alapvetően szilvás aromavilág (túlérett szilva, aszalt szilva, szilvalekvár), kiegészülve fekete csokis és kávés jegyekkel valamint édesfűszerekkel (szegfűszeg, fahéj) és finom ásványossággal. Az érett tanninok kifejezetten simák, selymesek, a savak éppcsak tartják a lépést a bor többi alkotóelemével. Egy sima, letisztult, gazdag bor. Utóíze kifejezetten hosszú. Aki birtokol ebből a borból, fogyassza el rövidesen. 8 pont.           
 
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr462279853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.09.08. 21:00:30

...akkor erről lemaradtunk. :)
süti beállítások módosítása