A Borrajongó

Alto Adige: Alois Lageder

2016. február 25. 06:00 - akov

Ahogy Piemont felé elindultunk, csak mellékszálnak gondoltuk az egyéjszakás megállót Alto Adige-ben. Nagyon vártuk már, hogy a hosszú út után kiszállhassunk végre a mikrobuszból, megmozgassuk fáradt csülkeinket és némi evés-ivás sem jött volna rosszul. Egyikünk sem várta azonban, hogy Alois Lagedernél ekkora adagot kapunk Alto Adige furcsán érdekes világából, ahol az ember a lapos almaföldekről indul, és ha nem vigyáz, könnyen az égben találja magát. Südtirol hangadás következik Lageder borosüvegein keresztül.

alois_lageder.jpg

A pincészet az almaföldek és a szőlőhegyek határába ékelődő Magrè falucskában rendezte be a főhadiszállását. Nem meglepő, hogy amolyan osztrák hangulatban épült itt minden, az arcok sem kifejezetten taljánok, de azért mégis érzi az ember, hogy van itt valami mediterrán fuvallat. Christian Pisettával, a pince fiatal export menedzserével találkozunk. Egy röpke üdvözlet erejéig a ma világhírű borászatot a nullából felépítő maestro, Alois Lageder is köszönt bennünket, aki amolyan jó karban lévő hetvenes és ránézésre inkább egy osztrák vállalkozó, mint egy olasz borász. Meredek lépcsőkön, rózsakerten, nehezen nyíló kis kapukon jutunk ki a városszéli első szőlőhegyre, ahonnan elképesztő kilátás nyílik Olaszország második leghosszabb folyójának szürreális völgyére. Maga a völgy ugyanis tökéletesen lapos, üledékkel feltöltött, minden talpalatnyi helyen almafák sorakoznak. A táj attól lesz festői és valószerűtlen, hogy mindkét oldalán sziklafalak emelkednek, amelyek végül 1000-2000 méter közötti hegyekbe tornyosulnak. Christian röviden felfesti a hátteret, hiszen e nélkül nehéz megérteni a vidéket. Szóval Südtirol (Alto Adige) déli részén vagyunk, felettünk picivel Bolzano. Az Alpok 80km innen, a Garda-tó nem sokkal több dél felé. Az autonóm irányítású Südtirolban kb. 550000 ember lakik, 60% anyanyelve német, 20-25% olasz, a többiek más, főként kelet-svájci dialektusokat beszélnek. Kicsit délebbre innen az olasz többség átveszi az uralmat és a nyelvi arányok megfordulnak, de az már Trentino.

alto_adige4.jpg

Szóval az Adige folyó a borvidék központi eleme, a klímát télen-nyáron temperálja. Az Alpok hűtő hatása természetesen erőteljesen érvényesül, sőt, az Adige egyes mellékfolyóinak völgyeiben jelentősen eltérő klimatikus viszonyokkal találkozunk. Így jön össze az, hogy a borvidéken sikerrel termesztenek 20-25 szőlőfajtát, amelybe egyszerre fér meg a rajnai rizlingtől a pinot noiron át a cabernet sauvignonig sok minden. A teljes szőlőterület jelenleg 5300 hektár, amelyen 5000 termesztő osztozik, az átlagos birtokméret igen kicsi, sok borászat nyilvánvalóan szőlővásárlásra rendezkedett be. 1985-ig vagy 9000 hektáron termeltek szőlőt, de a piemonti metanol botrány miatt (ld. korábbi cikkünket) az Észak-olasz borpiac tulajdonképpen összeomlott, a szőlőt és a bort nem lehetett eladni, ekkor fordultak sokan az alma felé. Az almát kizárólag a folyó melletti feltöltött részeken termesztik, igen modern körülmények között, csepegtetéses öntözéssel és védőháló fedte kordonrendszeren trenírozva. És ebből már világos is a borvidék legnagyobb baja: az Alpokból érkező hideg levegő gyakran találkozik a mediterrán nyár fülledt melegével, ami komoly jégesőkben vezeti le a feszültséget. A nyári nappalok 30-35C fokosak lehetnek (látogatásunkkor fülledt, dög meleg van), amely hőmérséklet éjszakára 15C-ig leeshet.

alto_adige3.jpg

A szőlőket tehát ma már kiszorította az alma a gyengébb területekről, ami tulajdonképpen nem is nagy baj, hiszen ez a minőségi termelés felé tereli a dolgokat. A borvidéken kb. 55%-ban fehér fajták vannak, a legnépszerűbbek a szürkebarát, a chardonnay, a pinot blanc, a gewürtztraminer, a sauvignon blanc, de találunk müller thurgaut, rajnai rizlinget, zöldveltelinit, kernert és szilvánit is. A kékszőlők közül a vernatsch (schiava), a lagrein, a pinot noir a legnagyobb területen ültetettek, ezekhez társul a merlot és a cabernet sauvignon. Ahogy írtam, a klíma egészen változatos képet mutat függően a termesztés helyétől. A bordeaux-i versenyzőket például nyugaton termesztik, míg a lagreint inkább Bolzano körül, észak-kelethez pedig a hűvös klímás fajták passzolnak a leginkább. De ezen a borvidéken nem csak a folyóvölgyeket lehet váltogatni, a magassággal is lehet játszani. A pinot noirral például 1300 méteres tengerszint feletti magasságban is kísérleteznek, bíztató eredményekkel – meséli Christian. Az alpesi táj és a folyó ellenére a borvidék talaja meglepően összetett. Az alsó részeken üledékes, aztán feljebb erősen meszes (chalk), ami a kiváló savakat garantálja. Egy magasság felett pedig vulkanikus eredetű porfír kezdődik.

alto_adige1.jpg

A Lageder família nem ma kezdett borral foglalkozni. 1823-ban vásárolták az első területeiket, 1855-ben pedig saját bortermelésbe vágtak. A kurrens generációra ugorva, Alois Lageder végignézte, ahogy az 1960-80-as években a borvidék kocsirúdja a tömegtermelés irányába fordult és ő ebben egy idő után már nem látta a perspektívát. 1985-86-ban pionírként komolyabb minőségű borokat kezdett el termelni. Időközben szoros barátságot kötött Robert Mondavival, aki szintén nagy hatással volt a borászat útkeresésére. Számos fajtát Alois Lageder hozott be a borvidékre, ilyenek a cabernet sauvignon, a syrah, a tannat és a petit manseng. Persze nem minddel aratott osztatlan sikert, de erősen próbálkozott felfedezni a borvidék jövőjét. 1990-től az összes szőlőjét organikusan műveli, majd 2008-tól biodinamikára térnek át. A saját területen megtermelt borokra Demeter tanúsítvánnyal rendelkeznek. 80%-ban fehér, 20%-ban vörösborokat palackoznak, de ezen túl vásárolnak sok szőlőt is, az ezen alapuló borok jól elkülönülnek a szortimentben.

A borkészítés ennyi fajtánál eléggé szerteágazó, nem is mennék bele mélyebben. Az alap fehérek természetesen tartályban erjednek, az alapanyagot vásárolják (Classic sorozat fajtaborok). A Terroir Selection borok részben hordóban erjedhetnek, a szőlő prémium területekről származik, egy része saját termesztésű, egy részét hosszú távra lekötött, szigorúan ellenőrzött termelőktől vásárolják, akik a borászat termelési előírásai szerint dolgoznak. A Farms sorozat a Lageder család „Grand Cru” területeit mutatja be, a művelés ezeknél természetesen biodinamikus. Ahogy lépdelünk felfelé, annál nagyobb szerepet kapnak a hordók, fajtától függően kicsik és nagyok, újak és használtak egyaránt.

alois_lageder5.jpg

A látogatás részeként egy fantasztikus borsort kóstolhattunk és hozzá egy kiemelkedő vacsorát költhettünk el a szintén a családhoz tartozó Paradeis borbárban és étteremben.

A kóstolt borok:

Muscato Giallo 2014

Helyi eredetű muskotályos fajta, goldenmuskatellernek is hívják a helyiek. A muscat blanc közvetlen leszármazottja. Jó fogyaszthatóság, nagyfokú tisztaság, muskotályos, édes. 5p

Classic Chardonnay 2014

Korrekt, friss citrusokra, feszes savra építő chardonnay, enyhe seprőkeveréses jegyekkel, fehér virágokkal. Kitűnő a sav minősége. 11,0 EUR. 5p

Terroir Selection GAUN Chardonnay 2013

Magrè körül terem, 230-250 méteren. Homok, üledékes kavics és mészkő. Zúzás után kíméletes préselés, majd spontán erjedés részben acélban, részben 5000 literes fahordóban. További hat hónap seprőn tartás. 21500 üveg.

A közepesnél testesebb, szintén jó savval, komoly tisztasággal, szép fás aromákkal-fűszerekkel, koriander jellegzetes jegyeivel. Száraz érzetű, nagyon elegáns, virágos, vonzó, pici fehérborssal, jó fókusszal. 13,0%. 14,0 EUR. 6p

Classic Sauvignon Blanc 2014

Jó és elegáns sauvignon blanc macskapisi és maracuja intenzív aromáival. Mindazonáltal semmi meghökkentő. 13,0 EUR. 5p

Terroir Selection LEHEN Sauvignon Blanc 2013

Terlano körüli terület, 370-510 méter, déli kitettség, vulkanikus porfír talaj. Nagy hőmérséklet különbségek. A tőkék kora 10 és 90 év között van. Tankban erjed és négy hónapot van seprőn.

Érezhetően érettebb alapanyagból készült, cukorkás hatású, szép tiszta, fűszeres, enyhén marcipános, virágos, citrusos. Fókuszált sav, sokrétű aromatika. Nagyon szerethető. 13,0%. 17,0 EUR. 6p

Lehenhof Terlaner Sauvignon Blanc 2004

Ez a LEHEN elődje, ugyanonnan készül, csak régen máshogy címkézték még. Mi kértük, hogy néhány érettebb bort is kóstolhassunk. Nagyon jó évjárat.

Enyhe palackbuké jellemzi, kis trópusi gyümölcsösség, kis karamell, egy egészen enyhe fahatás és fehér virágok. Testesebb, kevésbé intenzív, ugyanakkor életteli még, citrusok, golden alma és kellemes fűszeresség hatja át. A fiatalon primőrös sauvignon blanc-ok furcsa érési jegyeiből szerencsére semmit sem mutat, kiemelkedően szép az érettsége, a sava penge, minden tekintetben arányos. 7p

Classic Gewürtztraminer 2014

Klasszikus tearózsás, licsis illat, kellemes fűszerekkel, édesre érett fehér húsú gyümölcsökkel, a fajtától nálunk szokatlanul penge savval. 5p

Terroir Selection AM SAND Gewürtztraminer 2013

Magrè és Termeno környéki saját parcellákról, biodinamikus művelés mellett. 240-370 méter. Homok, kavics, magas mészkő tartalom. 10-25 éves tőkék. Spontán erjesztés tartályban, majd 6 hónap seprőn tartás. 10000 palack.

Tiszta és kellemes illat, szőlővel, enyhe mentolossággal. Kiváló egyensúly, szép savak, finom fűszeresség, feszes citrusos aromatika, éretlen barack és egyszerre édesre érett fehér húsú gyümölcsök. 6p

alois_lageder3.jpg

PORER Pinot Grigio 2013

10-30 éves tőkék, spontán erjedés részben tankban, részben fahordóban. 5 hónap seprőn tartás. Abszolút fajtajelleges, igen jól elkészített, remek savú szürkebarát, szuper-tiszta kivitelben. Nem vagyok oda a fajta hazai képviselőiért, nálunk túl meleg van ehhez, de ez itt már egy igazán meggyőző tétel. 6p

Farms CASÓN 2012

Szürkebarát, chardonnay, viognier és petite manseng házasítás. 11 hónapot volt 225 literes hordóban. Gazdag, érett fehér húsú gyümölcsök jellemzik, virággal, enyhe túlérési aromákkal. Testes, olajos, elég erős rajta jelenleg a fahatás, de a bor tartalma alapján nem kérdéses, hogy be fogja építeni. Fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, kis vanília viszik, és persze megint az igen finomszerkezetű, emelkedett savasság. 25,0 EUR. 6p+

Farms LÖWENGANG Chardonnay 2012

Magrè, csak saját parcellák, 230-330 méter. Homok, kavics és sok mészkő. 20-70 éves tőkekor. Spontán erjedt francia fában, kb. egyharmad részben új hordóban. 40000 palack.

Elegánsan fehér virágos, testes, igen jól textúrált, a seprőn tartás miatt mutat egy kevés vajasságot is. A fahatás remek, az egész bor nagyon szép és elegáns, kiválóan eltalálták az egyensúlyt a hordó, az érettség és a zamatosság között. Nagyon hosszú lecsengés, a hordós érlelés ellenére is hordoz egy reduktív, friss karaktert. Nagyon tetszik. 13,5%. 7p+

LÖWENGANG Chardonnay 2006

Nehezebb, gazdagabb illat, már természetesen palackbukéval, fás-fűszerekkel és gyufás redukcióval. Testes, szép és gazdag, remek savakkal, érett citrusokkal, kis trópusi gyümölcsösséggel és elég kifejezett vajassággal. Most kell inni. 6p

Terroir Selection MIMUÈT Pinot Noir Riserva 2012

Appiano és Salorno körüli területek, 370-520 méter. Gleccser hordalékos talaj, agyag, kavics és mészkő. Hűvös klíma, fiatal tőkék. Spontán erjedt acéltartályban, az almasav is itt megy le. 12 hónapos érlelés részben acélban, részben 225 literes hordókban. Kb. 8000 palack.

Élénk szín. Kellemes, tiszta piros bogyós gyümölcsösség, fűszerek. Egészen kevés fa, a közepesnél valamivel több tannin, enyhe vegetálisság, egy kevés kesernye. Jó ihatóság, jó gyümölcskarakter, remek sav. 13,0%. 18,0 EUR. 6p

Farms KRAFUSS Pinot Noir 2011

Appiano/Montagna. 450 méter, délkeleti kitettség. Agyagos, kavicsos, gleccser hordalékos talaj. Hűvös klíma. 1991-ben ültették be többféle pinot noir klónnal. Spontán erjedés, 225, 300 és 500 literes francia fában érlelték, egyharmad új.

Élénk szín. Illatában egzotikus fűszerek, vanília, fahéj, jó fás jegyek. A közepesnél testesebb, meggyes és piros bogyós (eper, málna) gyümölcsössége nagyon eltalált. Sava emelkedett, van benne egy pici nyersesség. Hosszú lecsengés. Kiváló pinot. 32,0 EUR. 7p

KRAFUSS Pinot Noir 2006

Meleg hatású, érett illat. Alig közepesen testes, szép érettséget mutat. Feszes, a tannin emelkedett, de a mély zamatok, fűszerek felveszik vele a kesztyűt. Kora ellenére is életteli, kiváló állagú savanyú gyümölcsössége és jó textúrája, hosszú utóíze nagyon meggyőzőek. 7p+

alois_lageder4.jpg

Classic Lagrein 2012

Fekete cseresznyére és cigánymeggyre gyúró aromák, elég sok és darabos tannin, emelkedett sav, megfelelő intenzitás. Tisztára, mint egy meggylé alkohollal. 5p

Terroir Selection CONUS Lagrein Riserva 2012

Visszafogottabb, komolyabb, mint az előző, már fás fűszerekkel. Lédús meggy, szeder, túlérés, emelkedett sav és tannin. Nem annyira egyenesen definiált, van benne valami bizonytalanság, de azért így is elég jó. 6p-

Farms LÖWENGANG Cabernet 2011

A két cabernet adja a zömét, némi merlot és carmenère puhítják. 230-330 méter. Homokos, kavicsos és mészköves talaj. Meleg klíma, nagy hőmérséklet eltéréssekkel. 15-100 éves tőkék. Tankban erjed, érlelést pedig 225-ös hordóban kap, egyharmad részben új fában.

Szép illat, rózsával, fekete ribizlivel, némi hűvösséggel. A közepesnél teltebb, igen jó egyensúlyú, elegáns, egyszerre van benne meleg és hűvös karakter. Szederre épül, a sav megint csak emelkedett, finom szerkezetű. Zamatos, intenzív, elegáns, nagyon hosszú lecsengéssel. 7p

LÖWENGANG Cabernet 2007

Kapros-fűszerpaprikás illat, már egy kevés érettséggel, szépen integrált fával, pici dzsemességgel, összességében rendhagyó és érdekes. Kóstolva is elsősorban egy fűszerpaprikás aláfestéssel dolgozik, de egyetlen pillanatra sem válik kellemetlenné. Jó kitöltöttség, szép érettség, kis ribizlisszáras hűvösség a klasszikus cabernetes jegyek mellé. Kiváló a bor, életteli, izgalmas, rétegzett. 7p

LÖWENGANG Cabernet 2014 (minta)

Tintás, sűrű, a nehéz évjárat ellenére is igen meggyőző, komoly maggal és lecsengéssel.

Farms COR RÖMIGBERG Cabernet Sauvignon 2010

Cabernet sauvignon 5% petit verdottal. A Caldaro tótól észak-keletre terem, extrém emelkedésű hegyoldalban. Dél-délkeleti fekvés. A Herz parcella válogatott termése, ami a Römigberg közepében van, 250-330 méteren. Gleccser hordalék, kavics, agyag, dolomitos mészkővel. 6000-8000 tőke/hektár, 37 hektós hektáronkénti hozam. Tartályos erjesztés, majd 18 hónapos kisfahordós érlelés 150 és 225 literes francia fában, amelynek esetenként fele új.

Primőrös szinte, meleg hatású, mély fekete bogyós gyümölcsösséggel, rózsával, vaníliával, még erős fahatással. Fekete föld, jó fűszeresség, bíztató szerkezeti elemek. Szinte végtelen lecsengés. Nagyon tetszetős darab. 7p+

Farms COR RÖMIGBERG Cabernet Sauvignon 1999

Mély és finom illat, egzotikus fűszerekkel, már beépített fás hatással, ánizzsal. Szinte fiatalnak tűnik, meghökkenünk, amint megkóstoljuk, vakon ha 6-7 évesnek mondanám. Szedres, füstös, kiemelkedően szép savval, jó tanninnal, kiváló érési jegyekkel, szép lecsengéssel. Komoly magja van a kortynak, karaktere egyedien izgalmas. 8p

Terroir Selection ROSENMUSKATELLER Moscato Rosa 2013

Félédes rózsamuskotály (Moscato Rosa del Trentino), amely szintén a muscat blanc leszármazottja, a rosen vélhetően nem a színére, inkább az aromájára utal. Nem világos, hogy helyi eredetű-e vagy Dalmáciából került át ide. Az is érdekes kérdés, hogy esetleg ez ugyanaz volna-e, mint Szentesi József fekete muskotálya?. Almasavat bontanak benne és érdekes módon 14 hónapig nagyméretű hordókban érlelik. Könnyed, félédes, virágos, nem egy nagy szám, de azért köszöntük, hogy megmutatták. 4p+

(Köszönet Alois Lagedernek és Christian Pisettának a tartalmas látogatásért, és persze köszönet Tar Ferencnek is, hogy eljuthattunk ide és olyan tartást kaphattunk, amilyet kaptunk!)

A pincészet honlapja: http://www.aloislageder.eu/

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr58408210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.02.25. 09:45:22

Hú, komoly kiképzést kaptatok. :) Köszi a cikket, érdekes vidéknek tűnik a leírás alapján.

zoli 2016.02.25. 11:36:35

"Az is érdekes kérdés, hogy esetleg ez ugyanaz volna-e, mint Szentesi József fekete muskotálya?"
Az, valaha elterjedt fajta volt a Balkánon, ma más csak elvétve találkozni vele pl. Szerbiában a bolgár határ mellett (crna tamjanika), Horvátországban elsősorban az Isztrián (muškat ruža), ritkábban a dalmát partszakaszon. Korábban viszont Szlavóniában, sőt a mai Mo. területén is termesztették, ismert hazai származéka is: a szagos kadarka vagy halápi.

kunci · http://www.borfoldrajz.blogspot.hu/ 2016.02.25. 15:20:42

Néhány éve jártam éKurtatschban és Tramin falucskájában. Tényleg gyönyörű vidék. Engem akkor is a Fűszeres Traminik ejtettek ámulatba. Azóta se ittam olyan jókat. Persze a szürkebarát, és Pinot se rossz. A Lagrein meg különleges. Köszi a cikket mert tényleg jól összefoglaltátok.
süti beállítások módosítása