A Borrajongó

FineWines "Vörös Óriások"

2015. február 03. 06:00 - furmintfan

finewines.hu portfóliójában új pincészetet üdvözölhetünk januártól a Domaine La Barroche képében, ennek apropójából Tar Ferenc "Vörös Óriások" fantázianévvel egy nagyon komoly sort kanyarított a csütörtöki kóstolótársaság elé. A finewines Rhone-vidéki kínálatából került ki a palackok több, mint fele, kiegészítve egy spanyol és két olasz borral. Panaszra ismét nem lehetett okunk, a kötetlen beszélgetésbe torkolló, a szokásosnál is lazább hangulatú esten megint remek borok kerültek a szokásosnál szűkebb létszámú társaság poharaiba.

finewinesvoroso0.jpg

 

finewinesvoroso2.jpg

Chateau de Saint Cosme Les Deux Albions Cotes du Rhone 2012

Syrah, grenache, carignan, mourvedre, clairette egész fürtösen feldolgozva, együtt erjesztve. Főleg beton, kisebb részt fatartályban érlelődött.

Illatában kis animalitással nyit, majd érett erdei gyümölcsök és szárított zöldfűszerek következnek: málna, szeder, oregánó, babérlevél és kakukkfű. Jó savak, kissé fiatalosnak ható, picit tapadós, de jó minőségű finomszemcsés tannin, hangyányit emelkedett érzetű alkohol jellemzi a szerkezetet. Kellően sűrű és tömör, jól kitöltött korty, szép hordóhasználat, közepesnél hosszabb lecsengés. Ízében fekete bogyós gyümölcsök, szeder, feketecseresznye, málna, fűszerek, fekete olíva, garrigue, boróka. Belövő bornak erős kezdés. 6p/7p (4100 Ft - finewines.hu)

finewinesvoroso3.jpg

M & S Ogier Le Ame Souer Syrah de Seyssuel 2012

Helyi syrah változatból készült, bogyózás után acélban erjedt, majd 18 hónapig hordóban érlelődött. Drbarta itt írt a birtokról és a szortimentről.

Meglepően aromás, szinte már parfümösbe hajló illata van: rózsás, virágos jegyek, édes piros bogyós gyümölcsök, málna, cseresznye, édesfűszerek, vanília, rózsabors. A korty kellemesen lágy és sima, a savérzet nem különösebben intenzív, pont annyi van belőle, amennyi kell és szépen integrálódik a kortyba. Remek gyümölcsösség (málna, cseresznye, édes ribizli) mellett finom fűszeresség (vanília, különféle édes fűszerek) és kis rózsa is feltűnik ízben. Elegáns bor, okos hordóhasználattal. Megvan 7p (8600 Ft - finewines.hu)

finewinesvoroso4.jpg

Ascheri Barolo Coste & Bricco 2010

Két dűlő termésének házasítása, csak a legjobb évjáratokban készült, szlavón tölgyben érlelődött, amelynek 40%-a új.

Illatban eleinte jól definiált friss málnadzsem, majd szamóca, cseresznye, zseniális fűszeresség, némi virágosság, leheletnyi dohány és avar tűnik fel. Elegáns bor, finom savakkal, mennyiségre közepesnél több, a szájpadlás elején finoman felrakodó, jó minőségű tanninnal és a lecsengést befűtő alkohollal. Ízében cseresznye, szamóca, csipkebogyó, gazdag édes fűszeresség, grillázs, kevés kátrány és füst. Testéhez képest kicsit talán sok a tannin és az alkohol, de ettől függetlenül nagyon szép bor. 7p+ (12900 Ft - finewines.hu)

finewinesvoroso5.jpg

Chateau de Saint Cosme Gigondas Le Poste 2012

Mészköves, márgás talajú lejtős terület 70-80 éves grénache tőkéinek tökéletes érettségben szedett termése, egész fürtös feldolgozás, 30% új hordó, 40% másodtöltés, 30% harmadtöltés. Akov beszámolója a birtoknál tett látogatásról itt található.

Zseniálisan vonzó és egyedi illat: erdei gyümölcsök, rózsás virágosság, narancsolaj, narancshéj, vérnarancs, erdei gyümölcsök, málna, szeder, szamóca. Koncentrált és tömör, sűrű anyag. Masszív savak, elegáns szerkezet, jól integrált alkohol, az egyensúlyon csak sok, darabos, tapadós, rusztikus tannin ront egy kicsit, amely kétségtelenül hozzáad a bor tartásához, de elég érdessé teszi a kortyot. Ízében erdei gyümölcsök, málna, szeder, feketeribizli, feketecseresznye, virágok, fűszerek, finom fa, pici csokoládé, enyhe kövesség, kesernyésbe hajló vég. 7p/8p (18900 Ft - finewines.hu)

finewinesvoroso6.jpg

Domaine La Barroche Pure 2012

Kb. 100 éves grénache tőkék termése homokos, homokköves területről. Csak az érett kocsányokat hagyják a cefrében, minimális csömöszölés 4 hét áztatást követően 18 hónap nagy fahordós érlelést kap, majd szűrés és derítés nélkül kerül lepalackozásra. Akov itt írt a birtokról.

Fantasztikus illatában szamóca, málna, cseresznye, pici virág, édesfűszerek, leheletnyi vanília. Elképesztően koncentrált, mégis elegáns szerkezetű, remek egyensúllyal. Ízében szamóca, málna, cseresznye, finom vanília, kis likőrösség és édesgyökér. Az alkohol egy kicsit kilóg a végén, ettől eltekintve szép szerkezetű, zseniálisan megkomponált bor. 8p (18200 Ft - finewines.hu)

finewinesvoroso7.jpg

Bodegas Aalto Aalto 2011

Ribera del Duero középső részéről származó szelektált tempranillo (tinto fino) klónok termése, 60-100 éves tőkékről. Fürtválogatás után csak a színlét használják fel, lassú erjedés, 24 hónapos francia hordós érlelés, szűrés, tojásfehérjés derítés után került palackba. A birtokról akov írt korábban.

Illatát a hordó határozott fűszerességének és a túlérett-lekváros gyümölcsöknek a kettőse határozza meg: kókusz, vanília, fahéj, rumpuncs, fekete bogyósok lekvárja. Telt, sűrű bor, sok, picit tapadós, minőségi tanninnal, emelkedett alkohollal, nagy testtel. A korty elején a savak kissé lágynak tűnnek, de valójában elég masszívak és szélesek, hogy megtartsák a nagy testet, így aztán bár testes a bor, de lustának nem mondanám. Szájban sok fa, kókusz, vanília, csokoládé, fekete bogyós gyümölcsök és szilva lekvárja. 7p

finewinesvoroso8.jpg

Antinori Tignanello 2010

80% sangiovese, 15% cabernet sauvignon, 5% cabernet franc egy hűvős, csapadékos évből. 12-14 hónapot érett kis fahordókban, majd a legjobb hordók borait házasították össze.

Meggy, finom édesfűszer, csipetnyi dohány, pici rumpuncs, szálazhatatlan erdei gyümölcsök, vörös szilva, leheletnyi zöldfűszer illatban. Sűrű, koncentrált, de nem tömény, nem telít el úgy, mint az Aalto. Jó sav, szép, finomszemcsés tannin, enyhén emelkedett alkohol jellemzi a szerkezetet. Rétegzett és elegáns, ízében meggy, erdei gyümölcsök, édesfűszerek, pici dohány. Akkorát nem szólt nálam, mint egy hónapja a 2003-as, de ez is kiváló bor. 7p+

finewinesvoroso1.jpg

Köszönet Tar Ferencnek a kóstolóért és a Bétervnek a helyszínért és a kísérő falatokért.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr217127339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása