Ismert matematikai axióma, hogyha H eleme a valós számok halmazának, akkor négyzete biztosan nem negatív (vizsgálódásunk a komplex számsíkra ezúttal ne terjedjen ki). Ennek a gondolatnak a cirádás fogalmazásoktól sem mentes, túlnyomóan humán alapokra építkező borleírások között alapvetően semmi keresnivalója sincsen, de itt ez a címkének nevezett, műszaki rajzlapra kerekített, analitikailag pontosan kivesézett szőlőfürt egy hibátlanul szerkesztett változó négyzetével a jobb felső sarkában, úgyhogy mégsem szereptévesztés számtani ismétléssel kezdeni a mondanivalót. Az egyszeri villamosmérnök H második hatványának látványától nyilván a bukott elektrodinamika-kreditjeire, valamint a mágneses térerősségre asszociál, de itt nem erről, hanem Horváthék nagyrédei borairól van szó (mindezt innen tudom egyébként).
Szóval itt ez a furmint és kékfrankos, ami mintegy szárnypróbálgatásnak számít a széles fogyasztói kör szeme láttára, a szerepének megfelelően okosan árazva, helyesen. Az jól látszik, hogy a csokornyi mérnök alkotta, 2011-ben alapított vállalkozás egyelőre még nem a mennyiségre gyúr, már csak az a kérdés, hogy mi a helyzet a minőséggel. A jelenlegi másfél hektár mintegy harmadáról szedett szőlőből szűrt boroktól kiforrott stílust még nem vártam, de a helyzet már most sem rossz, a kitűzött cél – a borvidék legszebb arcának megmutatása –talán már nincs is olyan messze.
H-négyzet Pince Mátrai Furmint 2013
Már pusztán a számadatokból is látszik, hogy nem a laza, könnyű furmint-vonalat igyekszik reprezentálni: a szesz tizennégyes, a cukor félszáraznyi, a sav hét gramm literenként. Orrban súlyos, nem a friss gyümölcsökre építkezik, inkább a sűrű, ízlés szerint nehézkesnek is elkönyvelhető marcipános-aszalt barackos vonal felől támad. Nem robbantja fel a poharat a frissességével, de legalább becsületesen tiszta. A korty krémes, tömör, a cukor éppúgy veszik el benne, mint a sav, a szesz viszont árnyalatnyit csíp a végén, noha hosszúnak éppen nem mondanám. Stílusán belül rendben van, de egy picit több frissességet, részletgazdagságot el tudnék még viselni. 4 pont. (1 690 Ft, pincearon.hu)
H-négyzet Pince Mátrai Kékfrankos 2012
Hát ez sem a fajtán oly sokszor követelt, a friss savakra építkező, kifinomult stílust hivatott képviselni: erőteljesen (de nem igénytelenül) hordós, enyhén túlérett, de még éppen nem lekváros. A korty simogatóan tiszta, jól iható (tulajdonképpen semmiből sincsen benne sok), de a vibrálás elmarad. Cabernet-re butított kékfrankos, és mint ilyen, lehetne kiműveltebb és hosszabb is, de ha sutba dobjuk a túlzó elvárásokat, akkor tulajdonképpen egy jól iható, korrekt vöröset kapunk potom pénzért. A furmintnál meggyőzőbb, 5 pont. (1 890 Ft, pincearon.hu)