A Borrajongó

Olaszrizlingből elégtelen

2014. július 28. 06:00 - ungert (törölt)

A mennyiségi szemlélet megszállása és diktatúrája, valamint a borrendszerváltás zavaros évtizedei után időszerű és szükségszerű volt egy (vagy több) olyan szőlőfajta után nézni, amely biztos pontként segít majd kifordítani a sarkából az egész világot. A furmintba vetett hitet már igazolja a rendszeres ima Tokaj felé, de nincsenek kevesen az olaszrizling-sereg törzszászlósai sem. Utóbbi némi jogfolytonosságot is visz a rendszerbe, hiszen (állítólag) még akkor is jó, ha nem is olyan jó, több kilós terheléssel maximum elfröccsözzük, ha más nem. Az olaszrizling-szekta – teszem hozzá gyorsan – csak akkor fog több hívőt toborozni, ha képes megbízható és hiteles lenni már az alapokon is. A biztos alap stabil hazai fogyasztóközönséget hoz, az pedig a prémium minőség előállítását indukálja, amivel talán már a határon kívülre is merészkedhetnénk.

olaszrizling1.jpg

Egy hosszabb, az alapoktól messzebb alig nyújtózkodó kóstoló alapján úgy tűnik, hogy ez az olasz-sztori gigantikus bukta. Nem az a baj elsősorban, hogy vannak mélypontok, hanem az, hogy ebből pusztán véletlenül sikerült összeszednünk egy csokorra valót. A szinte biztosnak vélt elégedettség helyett most négy kézzel húzzuk meg a vészharangot, innen ugyanis úgy tűnik, hogy már csak felfelé vezet az út. Nem, nem örülünk, Vincent.

A furmint mellett az olaszrizlinget szokás még emlegetni, mint a magyar fehérborok lehetséges kitörési pontját, és ennek érdekében vannak ígéretes kezdeményezések, mint a Csopaki Kódex, a fajtát középpontba helyező rendezvények, mint az Olaszrizling Szerintünk és az Olaszrizling Október. Az olaszrizlingnek – mint általában a magyar bornak – szurkolok, de a fajtát fókuszpontba helyező kóstolókon tapasztaltak sosem töltöttek el őszinte optimizmussal. (Nem mintha furmint-ügyben csak kolbászból lenne a kerítés, de szerintem előrébb járunk az úton.) Kétségtelenül akadnak izgalmas és hosszan érlelhető olaszrizlingek, de a nagy többség továbbra sem tud kiemelkedni a középmezőny szürkeségéből. Az alábbi sor alapján sem adnám fel a reményt, különös tekintettel arra, hogy nem a legszerencsésebb évjáratból származott a legtöbb bor, de tény, hogy nem okoztak nagy örömöt. A kóstolósor gerincét 2012-es badacsonyi tételek adták, kiegészülve néhány más évjáratból és/vagy más borvidékről származó borral. Árkategóriát illetően próbáltuk az 1500-2500 Ft környékét megcélozni, némi kilengéssel mindkét irányba. (furmintfan)

Szászi Pince Szent György-hegyi Olaszrizling 2012

A kóstolt palack története az, hogy a kóstoló előtti héten Szigligeten jártam, beugrottam a vár alatt található kis Szászi-vinotékába, ahol ez a bor 800 Ft/palack akciós áron volt hirdetve. Rémlett, hogy a 2012-es Szent György-hegyit eddig más címkével ismertem (otthon be is igazolódott, lásd fotó), de helyben még nem fogtam gyanút, pedig talán kellett volna. 2 palackot hoztam el, az egyik ebben az olaszrizling-sorban nyílt ki, a másikat a család többi tagja bontotta ki, de teljesen függetlenül ők is hasonló „élményről” számoltak be. Nem tudom, hogy az utazás viselte meg ennyire a borokat, vagy alapból ilyenek voltak, egy biztos: az akciós tételekkel nem jártunk jól.

Nyitás után már a palackban láthatóan gyöngyözik a bor, majd kitöltve aranysárgába hajló szín, és a pohárban is finom gyöngyözés fogad. Az illatban már felüti a fejét valami barackmagos kesernye és barnuló alma, de mindez ízben ez hatványozottan jelentkezik. Lapos korty, szinte zéró sav, barackmag, édes marcipán, de leginkább mindent elborító keserű íz. Értékelhetetlen. (800 Ft - pincétől) (furmintfan)

Pofátlan átkúrás, semmi több. Undorító. Savak nincsenek, (szén)savak láthatóan vannak, nem is kevesen. A korty veszettül büntet, poros és keserű, nincs az a mazochista, aki lenyelje. Értékelhetetlen alkotás, a pince sara és szégyene, hogy képes ilyen hulladékkal megtéveszteni a gyanútlan vásárlót. Magában vastag 0 pont, de mivel még hülyének is néztek, ezért legjobb esetben is csak -1 pontot kaphat.

Szászi Pince Szent György-hegyi Olaszrizling 2012

Már küllemre is teljesen más bor, mint az előző: halványabb szín, semmi buborék. Illatában alma, körte, némi fehér szirmú virág és mandula. Egyenes, arányos szerkezetű bor, bár kicsit több savat elbírna, nem is túl hosszú, de azért laposnak nem mondanám. Citrusos, fehér húsú gyümölcsös ízébe mandula és köves-sós ásványosság-érzet visz színt.  5p- (kb. 1700 Ft) (furmintfan)

Nyilván a címke dizájnja javított rajta, semmi más. Tiszta illat, kerek, puhán savas, a közepesnél rövidebb korty. Tipikus olaszrizling a jól iható fajtából, a kötelező teljesítése után függöny le, a ráadás elmarad. A pincétől vásárolt palack kontextusában már ez is hatalmas siker. Gyenge 5 pont.

olaszrizling2.jpg

Vigyázat, pincénél hamisítják?

 Bencze Pince Olaszrizling 2012

Ez a bor is Szent György-hegyi tőkék termése, Szásziéknál palackozva. Az illat kis fülledtséggel nyit, majd neutrális fehér húsú gyümölcsök érezhetőek, de mindig marad benne egy kis vegyszeres vonal, teljesen sosem tisztul ki, és egy idő után szúrósabbá is válik. Egyenes, közepes savak, legfeljebb közepes ízintenzitás, pici maradékcukor, citrusok, fehér húsú gyümölcsök, csipetnyi vajasság. Szájban korrekt, de izgalommentes. 4p- (2200 Ft - Radovin) (furmintfan)

Csupasz, mezítlábas bor, nemcsak előnyei nincsenek, de nincs is mit megfejteni rajta. Az évjáratból adódó savszegénységet fel lehet írni a számlájára, de mégsem ez, hanem a büntető, és sajnos egyre erősödő vegyszeressége okozza a vesztét. Meg lehet inni, de minek. 3 pont.

Laposa Pincészet 4Hegy Olaszrizling 2012

A név arra utal, hogy a bor 4 tanúhegy (Badacsony, Csobánc, Szent György-hegy, Somló) terméséből készült, részben tartályban, részben hordóban. Lassan nyílik, minimális virágosság, majd fűszerek és sós-köves mineralitás jelenik meg illatában. Ízében citrusok, mandula, minerális jegyek egy csipetnyi őszibarackkal. A savak rendben vannak, és a lecsengés is legalább közepes. Kb. egy óra elteltével azonban megjelent az illatban egy savanyúkáposztás jegy, ami miatt az addig 6 pontot már-már alulról karcolgató bor nálam végül 5 pontnál állt meg. (2890 Ft - Radovin) (furmintfan)

Pesti szabadbölcsész a kiskunhalasi késdobálóban: ebben a kontextusban senki sem kérdezi meg tőle, hogy melyik Mekiben süti a krumplit. A viccet félretéve: meglepően borszerű, tiszta, friss és olaszrizlinges, bármit is jelentsen ez. A korty kerek, tartalmas, ásványos (!!!), mutat valamit abból a bizonyos termőhelyből is. A 6 pontot csak a visszakóstoláskor előkerülő káposztaszag tudta lerontani. Mondanom sem kell, hogy így is körökkel nyerte a versenyt. 5 pont.

2HA Olaszrizling 2012

Korábban kóstoltam már párszor, mindig tetszett. Reméltem, hogy a sok csalódás után kicsit felhúzza a sor átlagszínvonalát, de nem volt szerencsénk: tankönyvi módon dugós volt, kár érte. (2500 Ft - Radovin) (furmintfan)

Az utolsó bástyát klasszikusan penetráns dugósság döntötte le a hatpontos ígéretével együtt. Különösen fáj, hiszen tudom, hogy jó szokott ez lenni.

Szél Fiai Cellárium Tibor Apátok Bora Szemelt Rizling 2013

Duplán kakukktojás a sorban, borvidék (Pannonhalma) és évjárat szempontjából is. Illatában némi érett gyümölcs, mandula, kenyérhéj és pici fa. Rusztikus, kissé „baltával faragott” bor, citromosba hajlóan nyers savakkal, érdes felülettel, még integrálatlan cserességgel, citrusokkal, zöldalmával, némi fűszeressséggel az ízben. Jó egy óra elteltével érdekes szappanosság ült rá az illatra. 4p- (2490 Ft - Pinceáron) (furmintfan)

Bár nem kifinomultan, de viszonylag meggyőzően kezd: sűrű, tartalmas, határozottan gyümölcsös, a savak miatt sem kell, hogy szégyenkezzen, igaz, hogy egy évvel fiatalabb, mint az eddigiek. A korty erőteljes, szinte zúz, látszik, hogy nem sokat foglalkoztak az élek lekerekítésével. Kár az egy óra elteltével jelentkező átható szappanosságért, az ugyanis még másnapra sem szellőzött ki belőle. 4 pont.

Canter Borház Dandelion Olaszrizling 2012

Zánkai központú, több Balaton-környéki borvidéken összesen 110 ha területtel rendelkező és vásárolt szőlőből is dolgozó borászat alapkategóriás olaszrizlingje. Visszafogott, neutrális gyümölcsössége mellett némi barnuló alma is érezhető. Lapos, picit oxidált, érezhetően öregszik, ugyanakkor van benne valami éretlen zöldesség is, nem áll össze a szerkezet. Feltehetően több szüreti időpontban, több helyről szedett szőlőből készült. 2p (1000-1200 Ft – hiperek, a Sparban leárazva 500 Ft volt) (furmint)

Értelmezhetetlen bor: se füle, se farka, ráadásul kócos és vékony is. Mintha alkotókból pakolták volna össze, de elfelejtett homogenizálódni a cucc: külön utakat járó savak, művi kesernye, vizes állag, mentes bármiféle mondanivalótól. Fröccsnek súlytalan, magában ihatatlan, elfőzni drága, viccnek meg rossz. 2 pont.

Skizobor Várvölgy Olaszrizling 2012

Tartályos, finomseprőn érlelt tétel. Érintésnyi szén-dioxid ebbe a borba is jutott, de nem áll rosszul neki. Friss, üde, zöldalmás, nyári almás, körtés, citrusos illat. Ízben az említett gyümölcsök mellé finom mandula és fanyar lecsengés társul. A savak jók, de a viszonylag karcsú test mellett a 13% alkohol kicsit befűti a korty végét. Nem akar sokat, de azt legalább magabiztosan hozza: nem bonyolult, de tiszta és zamatos, jól iható nyári bor. 4p+ (1990 Ft - Bortársaság) (furmintfan)

Na, ez végre egy tök jó bor. Karakteresen olaszrizling, szép a kesernye, jó a sav, van eleje, közepe és vége. Nem mutat be látványos fordulókat, de lefutja a kört szintidőre, és ennyi. Komplexitást hírből sem ismer, ellenben pohárszámra lehet vedelni. A baj, hogy ezzel a teljesítménnyel dobogós tud lenni. 5 pont

Villa Tolnay Olaszrizling 2012

50 éves csobánci öregtőkék termése, nagyhordóban erjesztve, finomseprőn érlelve. Illatában pici illó, markáns hordófűszeresség, kókusz, rumpuncs, marcipán, szellőzéssel kicsi sós jegy is előbújik. A hordó ízben is ráül: a gyümölcsöket a háttérbe szorítják a kókuszos, puncsos, fűszeres jegyek, mögöttük citrusok, őszibarack, nyári alma, körte bújik meg. A savak jók, bár nem túl hosszúak, és az alkohol itt is alaposan melegít a végén. Az én ízlésemnek túlzó a hordóhangsúly, pedig az alapanyag egyáltalán nem tűnik olyan rossznak, hogy így takargatni kelljen. 4p+ (2490 Ft - Bortársaság) (furmintfan)

A fajtáról csak a címke tájékoztat, a borban olaszrizlinget csak nyomokban lehet felfedezni. A combos hordó, a sűrű illósság ellenben dől belőle tisztességesen. Nem olasz-, hanem alienrizling. A korty ezek után nem kifejezetten okoz meglepetést: segges, sűrű, a szesz fűt, a hordó takar, és mint ilyen, roppant unalmas és nehézkes is. Kár, valószínűleg szép anyag lapul a páncél alatt. 4 pont.  

Jásdi Pince Lőczedombi Olaszrizling 2011

Érettebb karakterű aromaprofil, alma, sós jegyek, érett barack, hordófűszerek, vanília és pici kókusz. Kerekre csiszolódott savak, gömbölyded korty, jó közepes test, az előző bornál visszafogottabb, elegánsabb hordóhasználat. Mutat komplexitást, termőhelyi karaktert, de illatában és főleg ízében jellemző egy sült almás aroma, ami miatt már nem jósolnék neki hosszú jövőt. Valószínűleg nem a legjobb palackot fogtuk ki (a dugó majdnem teljesen át volt ázva), de úgy tűnt, hogy legalábbis ez a palack elindult lefelé. Éppen 5p. (kb. 3200 Ft) (furmintfan)

Régi kedvenc, utolsó remény, meg ilyenek. Fájt is a fejem, mikor elázás miatt csak a dugó felét sikerült kihúznom az üveg nyakából. Annyi baj legyen: a maradékot keserédes nosztalgiával a palackba nyomtuk, és a terroir-kődzsúszt papírtörlővel bélelt tésztaszűrőn át söröskorsóba szűrtük. Kár volt szenvedni: ez a bor bizony két év alatt kukoricásra döglött. Gyümölcseit elvitte az idő, a hordó és az üres savasság maradt, de az sem tart sokáig. A fajta eltarthatóságát minden bizonnyal nem ezzel a palackkal célszerű demonstrálni. Nettó csalódás, 4 pont.

60 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr426521965

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Olaszrizlingből elégtelen 2014.07.29. 08:00:02

Ez az olasz-sztori gigantikus bukta. Innen ugyanis úgy tűnik, hogy már csak felfelé vezet az út. Nem, nem örülünk, Vincent.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.07.28. 09:16:08

Hamarább lesz a rajnai ”Mo szőlőfajtája", mint az olasz...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.07.28. 10:23:26

Hümm, az a Szászi-féle másik címke nem feltétlenül csak a rossz borokra került...
Gondolom, pösti kereskedőhöz elvileg a "jóból" szállítanak, a rendes címkével.
Pont pár napja kértem egy étteremben, a címkét nem láttam, de a cucc valahová a két észlelésetek közé esett: nem volt szénsavas és büdös, ellenben mindent elnyomóan kesernyés és bágyadtan savszegény volt (2-3 pont, ha pontozni kellene). Azért megittam, meleg nyári este volt...

shiraz2 2014.07.28. 10:51:01

szászinál a 2011-es v 2013-as javasolt. van aki nem véletlenül nem tartja a 2012-est....

Octopus 2014.07.28. 13:00:09

Szóval nem csak én vagyok szkeptikus (na jó, ez ferdítés, a környezetemben talán mindenki lenézi a fajtát). Kitörési pont?? Na ne vicceljünk már.

dagadtos 2014.07.28. 13:02:06

Egyáltalán nem hiszek ebben a prémium olaszrizling dologban, és magában a fajtában sem igazán. Szerintem ez a Négyhegy vagy mondjuk a 2011-es Laposa prémium (meg egy-egy Jásdi dűlős) nagyjából megmutatja a fajta korlátait, nem igazán van feljebb. A mókás az, hogyha mégis, abban már nem sokat találok a fajtából, és talán épp azért jó (Fekete Béla 2007 pl.)
Szerintem eleve nem kellene prémiumban gondolkodni, korrekt alapbort kellene belőle készíteni, amire való. A borászok érthetetlen ragaszkodása a fajtához itthon a borfogyasztók tájékozatlanságát ismerve talán mégis érthető: elképesztő, mennyi ember fejébe ragadt bele "A rizling", hogy ő most egy jó rizlinget inna, fröccsnek, egy jó balatoni rizlinget, mer az olyan jó savas (???), és persze fogalma nincs róla, hogy mi az a rajnai rizling,, neki a rizling van, amit ő megvesz, mert megy épp a Balatonra, vagy mert meleg van.
Számomra egyébként az a legmókásabb, hogy még igazán olaszrizlinges pincéknél is, ha van másból is bor, akkor szinte garantáltan nem az olasz a legjobb - a Szent Donátnál szerintem jobb tud lenni a furmint, Laposánál a rizling 2, Válikat pont most kóstolva jobb az összes (budai zöld, chardonnay, kéknyelű is), Istvándynál a kéknyelű, még a Ranoldert is a furmint dobja fel szerintem, ha feldobja, ésatöbbi, ésatöbbi.

silvousplait 2014.07.28. 13:36:01

@ungert: "Az olasz-sztori gigantikus bukta". Köszönöm a tanulságos beszámolót:)
@dagadtos: Fajtát, de a Fekete-féle 2007-es olaszrizlinget illetően is tökéletesen egyetértünk. Mivel az utóbbi hónapok folyamán párszor már csúnyán összekaptunk, pedig az ilyesminek semmi értelme nincs, azt javaslom, vedd ezt a bejegyzést afféle békepipa-javaslatnak.

Kopáncs 2014.07.28. 14:36:35

Nekem idén amiket ittam olaszrizlingeket Villa Tolnay 2010-es meg Karner Kicsi rizling tetszett legjobban, de tény, hogy erre a fajtára nem lehet építeni inkább fröccs bor.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.07.28. 14:48:15

@dagadtos: Ha jól sikerül, akkor én nagyon tudom szeretni a "balatoni rizlinget". Rendre akkor, ha nem akarnak nagyot durrantani, csak egy fasza, tiszta, erőlködésmentes bort csinálni belőle. A kéknyelűt se érzem feltétlen többre hivatottnak. Isvándynál pl. nem minden évben jobb, mint az olasz. (2012-ben szerintem simán jobb az olasz, 2013-ban viszont a kéknyelű viszi a prímet)

Tetszett mostanában Bakó Ambrus alapolasza 2013-ból, de a fenti Jásdi Lőczedombi is jó volt fiatalon.

zoli 2014.07.28. 18:50:55

Akkor én egyedül maradok a véleményemmel, mert én nagyon sokra tartom a rizlinget (nálunk hagyományosan az olasz az, ezért használom én is így). Persze nekem eszembe se jut, hogy egyesült zászlóinkra tűzve lerohanjuk vele a tanult nyugatot, a már unalomig ismételgetett "leghűségesebb társunk", "legjobb fröccsbor", "szerető feleség", stb. vonalban hiszek inkább, bár sztem kellő akarattal, szándékkal annál is tovább juthatnánk. Erre még később kitérek. WSET-es szocializáció felől talán a dél-francia grenache vagy a közép-olasz trebbiano betöltött funkciójával rokonítanám: nincs nemesi származása, nem allélnak el tőle különösebben az angolszász bormegmondóemberek, de attól függetlenül szűkebb hazájában azt isszák a legszívesebben, el is fogy általában tisztességgel. És tud többet is annál.

Magáról a tesztről (nem magyarázatképpen): '12-ben az olaszokat soha nem látott koraisággal kellett szedni, hogy ki ne égjen minden sav és aroma belőle és ne a szesz legyen az egyetlen detektálható alkotóeleme. Amúgy '13-tól se várjatok túl sokat, a legtöbb tapasztalt esetben a szeptember közepe-vége tájékán érkezett lehűlés tán megállította a szőlőkben a keringést/érést, október végéig már alig változtak a beltartalmi értékei, így a fajtára jellemző aromák ez évben se tudtak kialakulni, kiteljesedni.

És akkor vissza egy pillanatra a "mi lehetne az olaszrizlingből" kérdéskörre. Horvátország első számú fajtájává vált időközben, a "híres" dalmát plavac malihoz mérten kb. háromszoros a termőterülete és a tengerparti vendéglőkből lassan kiszorítja a malvaziját. Pedig a legtöbb helyütt kapható Vina Lagunás bag in boxos malvazija rendre nagyon profi munka, de árban és minőségben is beelőzi a Beljés grasevina. Ehhez viszon az kellett, hogy az eltelepített >700ha-jukból 550 olasz legyen és ne sauvignon vagy chardonnay. Valami ilyesmit lehetett volna idehaza is, csak egyszerűen annyira nem értékeli a piac a fajtát (a régi reflex alapján a savas-vékony szinonímája, az új szerint b kategóriás parasztbor), hogy nemigen tapasztaljuk mostanában meg az elmozdulást a holtpontról...

Octopus 2014.07.28. 19:47:41

@zoli: milyen rokonság van a dél-francia grenache-sal? Arrafelé ez a fő fajta, minden ebből készül, alap-, közép- és csúcsbor is. Utóbbi, a chateauneuf-ök képében a WS TOP 10 talán leggyakoribb szereplője, ami azért csak mond valamit. Nem értem, hogy jön ide a fajta.

2014.07.28. 19:54:44

Megnyugodtam - pedig azt hittem egyedi az eset.

Két üveg Laposa 4hegyet próbáltam két hete, az első a bontás nem sokkal ijesztően besavanyult.

(A másodikat így már inkább gyorsan megittam.)

Szegediszomelijé 2014.07.28. 22:05:52

Szeretem a fajtát, egy jó Olasznak kedvelem az ízjegyeit. Emellett szerintem sincs túl sok lehetőség benne, pláne nem szofisztikált csúcs fehérbor készítésre.
Magához a teszthez:
A Ti dolgotok, miket vesztek meg, persze.
- Pofátlan átkúrás: a fajta hibája?
- Dugós : mint fent, ill. minek megemlíteni?
- "a dugó majdnem teljesen át volt ázva" - "ez a bor bizony két év alatt kukoricásra döglött": (2008-as Lőczedombi tavasszal teljesen jól állt, öregedés nélkül) basszus, most azt vizsgáljuk, hogy ázott dugóval mit tud egy fajta? bocs, de ez a bejegyzés már a MA málységeit súrolja!
Ezért kár írnotok!

zoli 2014.07.28. 22:38:41

@Octopus: Nyilván nem tökéletes a példa, csak a tisztánlátás végett próbálkoztam vele. Mint a helyben legelterjedtebb, külhonban kevésbé pedigrésnek tartott fajtát...de való igaz, a trebbianót is tarthatjuk világhírűnek Cognac által.
Arra reagáltam, hogy többen hangot adtatok annak, hogy szkeptikusak vagytok a fajtával kapcsolatban, nem hisztek benne. Én meg azt nem értettem mégis mit vártok el a fajtától? Mit kellene az olaszrizlingnek bizonyítania, milyen szerepkört kellene betöltenie?
Szerintem pl. első körben egy megbízható vendéglátós ház bora kategóriával sokat tehetett volna a magyar borkultúráért, de ez a lehetőség érdeklődés hiányában kimaradt...

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.07.29. 05:20:27

@Szegediszomelijé: Köszi a hozzászólást.

- Állítottam, hogy a fajta hibája? A bort ugyanakkor olaszrizlingből szűrték (mint a korrekt, más címkével forgalmazott társát), és szerintem a fajta '12-es teljesítményével kapcsolatban a fajta boraiból célszerű levonni a következtetéseket, ez pedig értelmezésem szerint az.

- Hadd említsem már meg, ha egyszer beleraktuk a sorba, és dugóhiba miatt csalódnunk kellett, jó? Köszi. Egyébként még csak sugalmazni sem sugalmaztam, hogy a bor dugóssága akár Török Csaba, akár az olaszrizling hibája lenne, ezért a kérdésedet sem értem. Azt ellenben megemlítettem, hogy az adott bor jó szokott lenni, érdemes elolvasni figyelmesen még egyszer.

- Nem, nem azt vizsgáljuk, hanem azt, hogy egy két évvel ezelőtti olasz-kedvenc hogyan pusztult meg a palackban. Állítottam, hogy a többi palack is úgy járt, mint az enyém? Állítottam, hogy ez a szétázott dugó hibája?

Az utolsó megjegyzésed pedig minimum megtisztelő, hiszen már önmagában azért sem volt felesleges "írnunk", hogy billentyűzetet ragadtál. A Művelt Alkoholistával szinkronban történő rágalmazásra inkább nem reagálnék (méltatlan lenne), de felhívnám a figyelmedet arra, hogy eddig is arról írtunk, most is arról írunk, és a jövőben is arról fogunk írni, amit tapasztalunk. Ha összeszedünk egy csokornyi gyenge olaszrizlinget, akkor megírjuk (ha kinyílott a pitypang, akkor azt is megírjuk). És két dolog még a végére: én kifejezetten örülök, hogy értelmes vita alakult ki itt és közösségi portálon is, sajnálom, hogy a vádaskodáson túl nem tudtad gazdagítani, továbbá én továbbra is örülni fogok bármilyen - akár négypontos - olaszrizlingnek is, épp csak el kell gondolkodni, hogy mit és milyen mélységben akarunk a fajtától.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2014.07.29. 08:25:01

Egy érdekesség a Laposa bor értékeléséhez:

"A név arra utal, hogy a bor 4 tanúhegy (Badacsony, Csobánc, Szent György-hegy, Somló) terméséből készült, részben tartályban, részben hordóban." (furmintfan)

"A korty kerek, tartalmas, ásványos (!!!), mutat valamit abból a bizonyos termőhelyből is."

Melyik termőhelyből a négy közül??? LOL

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2014.07.29. 08:38:11

A cikk felütésével sajnos egyetértek. A napokban mondtam a feleségemnek, hogy tele a tököm az olaszrizlinggel. Száraz, meleg évben kiégnek a savai, mivel középkésői érésű, borongós őszben csak lóg a tőkén és zöld ízű marad (előre szólok: minden észak-balatoni rizling éretlen és savas lesz 2013-ból) nedves, meleg nyárban meg felfalja a lisztharmat.

Mostanában kezdem megérteni a csopaki-kódexes borok célkitűzését: vékony, tiszta, kifinomult bort akarnak készíteni, egy kis Wachau-t létrehozni Csopakon. Ez a megbízható olasz maximuma, mert olyan sűrű, testes olaszrizlinget, mint ami a SAP-nak szokott sikerülni (nekik sem minden évben) nem nagyon ihatunk máshol.

Ezzel szemben juhfarkból, furmintból ezerszer különb borokat lehet készíteni, ha hagyják megérni a szőlőt. Ráadásul ott a szüretre sem kell óra:perc pontossággal figyelni, mert képesek megtartani a savaikat, ezért sokkal jobban lehet koncentrálni az aromát ezeknél a fajtáknál.

Amúgy meg a "fröccsbort" megcélozni szerintem fókusztévesztés egy pincegazdaságnál.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.07.29. 08:54:35

@RAMBO: erre mondta Bakó Ambrus, h Mo- nem az a baj, h túl sok a napsütés, hanem rossz az eloszlása és túl korán jön sok.

Mivel még a Humbák Művek műanyagkannás borait sem elsősorban fröccsnek szánják, így tán kimondhatjuk: Mo-n nincs olyan pince, amely alapból a fröccsre lőne. Más kérdés, h sokuk téved, de hát minden szentnek maga felé hajlik a keze... :-)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.07.29. 10:01:20

@RAMBO: @zoli: @ungert: @dagadtos: Az olaszrizlinget természetesen el lehet ítélni, de egy pincészet alapborának megfelelhet. Az olaszrizling ma is népszerű, és nem mondanám, hogy az "érdeklődés hiánya" miatt szenvedne hátrányt. A szenved is, akkor az a szemérmetlen mennyiségű rossz bor miatt van, amit belőle készítenek és drágán próbálnak meg eladni.

Sajnos a fenti példa is és a saját tapasztalataim is azt mutatják, hogy az olaszrizlingen bizony kell még dolgozni, mert sokaknak nem jön össze. A forró és száraz évjáratok biztosan nem jók neki, a 2013-asban azért bíznék jobban, mert a reduktív kategóriának kifejezetten segített a hűvösebb ősz (friss, tiszta, lendületes cuccok).

Azért nagyon kíváncsi lennék egy mindenre kiterjedő olaszrizling klón-kutatásra, hogy vajon milyen eredményeket adnának a különböző, nem feltétlen bőtermő változatok.

Májusban jártam Dél-Burgenlandban, ahol az OR szintén a legelterjedtebb fehér fajta. Meglepett, hogy mindenki 4-8 EUR-os csavarzárast csinál belőle 12-12.5%-os alkohollal. A közép-késői érésű OR-et szeptember közepén szedik le, még a veltelini előtt! Persze minden bor egyforma és tényleg nem más a cél, mint a fröccsbor. Technológiailag nagyon rendben vannak, de zöldek, ugyanakkor tisztán definiáltak is, ami sok magyar OR-ről nem mondható el. Ott ennyit látnak a fajtában.

Ugyanakkor sok magyar termelőt fel lehet sorolni, aki nagyobb szerepet szán és dűlős, hordós erjesztésű, esetleg újfás irányba megy el, magas alkohollal, kevés savval. Ezek a próbálkozások rendre kudarcot vallanak, én már évekkel ezelőtt befejeztem a "nagy olaszrizling" hajkurászását és a drága borok vásárlását.

Furcsának tartom, hogy az osztrák veltelinit az OR-hez hasonlítjuk. Tudom, sokan mindig a kiváló osztrák marketingre hivatkoznak, de hát basszus, az a rohadt veltelini már bizonyított és olyan magasságokba van néha, amely olaszrizling szempontból elérhetetlennek látszik, az egész világon keresettek a komoly, akár dűlős tételek.

Aztán ehhez teszem hozzá, hogy Uve Shiefernél kóstoltam egy hozzáadott kéntől mentes OR narancsbort, amit 1.5 évig hordóban tart, azt hittem lehidalok. Elképesztően tiszta és strukturált. Készít belőle pár ezer palackot, amely darabjáért 40 EUR-t kér, mégis pillanatok alatt elfogy, felét azonnal elviszi egy Velence környéki csúcs-étterem... szóval talán OR-ben is van hova.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2014.07.29. 10:13:04

@akov: A nézeteltérés ott van közöttünk, hogy a juhfark pl. lényegesen egyszerűbben termelhető és lényegesen jobb bort ad. Szerintem ezek az alapbor kritériumai.

A zöld ízű, "ropogós savú" boroktól pedig a víz kiver. (Van belőle 300 liter a pincémben, ha hozol egy pet-palackot, megtöltöm neked.)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.07.29. 10:19:25

Ha már tartalmas és komoly olaszrizling, akkor édes irányban vannak belőle magaslatok. Fertő tó környékén, de Weinviertel-ben is komoly szerepe van a fajtának ebben a műfajban.
Pl. a finewines/riesling.hu -nál is egykor? kapható Weinrieder Welschriesling Eiswein 2009-ben és 2011-ben valami egészen fantasztikus volt.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.07.29. 10:24:05

@RAMBO: Nem azt mondom, hogy "zöld ízű" bort kell inni. De ez egy létező kereskedelmi kategória, sőt főkategória, azaz termelői szempontból nem lehet ignorálni. Egyébként az éretlen alapanyagból készített zöld, reduktív bor, és az érett alapanyagból, ámbár nem túlérett, moderált alkoholú, friss, magas savú reduktív bor között azért tegyünk különbséget.

A juhfarkról sokan, sok mindent mondanak. Régen első osztályúnak is tartották, de kivágásra is javasolták egyesek. Rengeteg rossz juhfark van, annyi bizonyos. A kóstolási tapasztalataim szerint egy juhfark borban igen nehéz bármiféle balanszot elérni, vagy a magas alkohol a problémás, vagy a sok sav, de alacsony savúval is találkoztam már. Van olyan somlói nagy pince, ahol azt mondták nekem, hogy igen kényes a szüreti időpontra, mert nagyon gyorsan elhagyja a savát és az alkohol felszökik. Ennek pont az ellenkezőjét írod... szóval ez a juhfark téma sem fekete és fehér.

zoli 2014.07.29. 10:41:17

@akov: az érdeklődés hiánya alatt azt értem, hogy ha alapjáraton rossz a renoméja, normális pénzt nem tud elkérni érte a termelője, nem is vágja bele a fejszéjét. Legfeljebb a tőkéjébe. Szóval én felcserélném az ok-okozati összefüggést.
Van Keszthelyen egy Pampetrics nevű vinotéka, nagyon sok másfeles balatoni olaszt kapni (Nyári Ödön, Feind, Lesence...), általában igen jók balatoni társaságnak napközbeni fröccsözésre kb. 1500-as felső határral. Érdemes kutakodni az ilyen plebszborok közt is.

Vannak már nagyon jó olasz klónok. Lásd SK.54 és szubklónjai, a badacsonyi 14-es szubklónok, a Pécsi 10-es cifra rizling (Bussay domináns klónváltozata), érdemes odafigyelni az újabbakra is (P. 112 pl.).
Jellemzően egy fajta lehetőségeit nem annyira a benne rejlő korlátok szabják meg, hanem a helyes szőlészeti- és pincetechnológia megtalálása. Az a ruha biztosan nem jó rá, mint mondjuk a furmintra (már ha azt tudni véljük)...

Visszatérve a horvát példámhoz, néhány plusz adalék nyugatosoknak: ha visszamenőleg megnézitek a horvát Decanter szerepléseket, legnagyobb számban grasevinákat találtok, regionális trófeát is nyertek vele.
Parker valamelyik végtagja lehidalt egy Belje alap olaszrizlingtől, asszem 90+ pontosra tette. Annyira működik a lobbi, hogy Jancis Robinson grasevinaként anyakönyvezte a nagyszabású munkájában a welschrieslinget - teljesen tudománytalanul egyébként. Szóval a lehetőség adott, a horvátok igyekeznek élni vele, pedig meglátásom szerint nálunk, északabbi termőterületeken még többre hivatott a fajta.

zoli 2014.07.29. 10:47:48

@RAMBO: ne csináld már. A juhfark irtó rothadékony, ez jócskán megnöveli a termelési biztonságát, a kiteljesedését kizárólag kellően kései szürettel lehet elérni, különben kemény savú és totál jellegtelen a bora. Ehhez képest az olaszrizling féléretten, túlterhelve is hoz egy minőséget. Amúgy meg inkább jellemzően savszegény.
Gondolom bepöccentél rá az idei lisztharmat nyomás miatt, de attól még nem ez a realitás.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2014.07.29. 10:58:04

@zoli: az idei lisztharmat nyomás miatt, a tavalyi éretlensége miatt, a 2011-es savvesztése miatt, a 2010-es zölden lerothadása miatt ...

zoli 2014.07.29. 11:03:23

@RAMBO: idén más fajtákat is szorongat a lisztharmat, tavaly valóban megállt érni szeptemberben (a kadarka is pl.), 12 és 11-es savvesztés helyes szőlészeti munkával, optimális szüreti időponttal befolyaásolható, 10-ben szintén nem volt egyedül a rothadással, gondolom a juhfark még be is előzte...

bazaltrajongó 2014.07.29. 15:57:50

Kedves Olvasók!

Bocsánatot kérek, nem tudok csendben maradni - olyan valamit érnek támadások, aminek rengeteget köszönhetek, kicsit úgy mondanám, mintha a borászati édesanyám érnék a támadások (borkészítőként olyan sokat adott nekem ez a fajta és olyan módon, hogy ez a hasonlat jut eszembe). Alapvetésnek két megjegyzés:
1. Elsősorban mi, borkészítők vagyunk felelősek azért, hogy a fajta megítélése olyan, amilyen.
2. Ezerszer meggyőződtem arról az életben, hogy a régiek nem voltak hülyék. Általában legalább annyira bölcsek voltak, mint mi vagyunk most.

Az elsőn nincs mit magyarázni. A másodikhoz annyit - amikor őseink a filoxéravész után újratelepítették a szőlőiket, valamiért az Olasz rizling mellett tették le a voksukat (legalábbis a Balaton környékén), pedig volt Furmint és Juhfark is. Állítólag ennek van esetleges oka is (ebből állt rendelkezésre kellő mennyiségű szaporítóanyag), ez azonban önmagában nem magyarázza meg a jelenséget - ha gyenge lenne a fajta, néhány éven belül felhagytak volna vele, ehhez képest egyre növelték a telepítését (nem csupán a II. világháború után), mondhatni a Füred-Csopaki borvidék azután vált igazán ismertté, hogy az Olasz rizling lett az uralkodó fajtája.
Önmagában az a tény, hogy a XIX. század végétől a második világháborúig nagy becsben tartották a fajtát, nekem már elég érv. Tudom, a többségnek nem.

Szerintem is igaz, hogy nagy testű, ugyanakkor élénk, egyensúlyos és elegáns bort szinte (talán teljesen) lehetetlen készíteni a fajtából. Olyan száraz fehérbort azonban, mely az összes fenti feltételnek megfelel, eddigi pályafutásom során talán egyetlen egyszer kóstoltam - Trimbach Riesling Clos Ste Hune 1990 (az is inkább csak közepes+ test).

Részemről eleve nonszensz az az elvárás, hogy az úgynevezett "nagy fehérbor"-nak feltétlen nagytestűnek kell lennie. Az előbb idézett bort (mely egyes vélemények szerint a XX. sz. második felének két legjobb száraz fehérbora közül az egyik) leszámítva a legszebb száraz fehérborok, melyeket kóstoltam (néhány példa: Verget Chablis Vaillons 1996, uaz Bougros 1996, több Trimbach Clos Ste Hune, néhány wachaui Smaragd riesling - F.X. Pichler, Prager, meg kell említenem egy 1997-es Badacsonyi Rajnai rizlinget is a Németh Pincéből) inkább közepes testűek voltak.

@ RAMBO: tavaly szeptember közepén-végén szüreteltem az Olasz rizlingek többségét 18,5 körüli mustfokkal, a kész borokban (a hideg erjesztés folytán jobb az alkohol kihozatalom, nem javítottam a mustokat) 12-12,5% az alkoholtartalom. Több is (Gróftól 2013, Rózától 2013, Badacsony 039/29 2013 - utóbbi kettő még nincs forgalomban, csak a pincémnél; illetve Kispál Helénnel közös Balaton-felvidéki Olaszrizlingünk szintén 2013-ból) megmutat valamit azokból a jellegzetességekből, amiket keresek a kimagasló száraz fehérborban (elegancia, élénkség, intenzitás). Nincs bennük éretlenség, nincsenek bennük karcoló savak sem!. Ez nem jelenti azt, hogy nem készítettem szebb bort 2013-ban, mint a felsoroltak, de majdnem.

Az idei lisztharmat nyomás nálunk legalább annyira érinti a többi fajtát, mint az Olasz rizlinget.
2013-ban, ahogy írtam, nálunk tökéletesen érett volt az Olasz rizling szeptember második felére. Mivel nem voltam elég bátor, kinnhagytam több mint harminc mázsát októberre. Ezt teljesen egészségesen, 20 mustfokkal és 7-es savval hoztuk be. Mondanom sem kell talán, hogy a korábbi szüretekből utcahosszal szebb borok születtek, mint a későbbiekből.
2012-ben és 2011-ben még gyávább voltam, és az összeset túl későn szüreteltem (19,5 mustfok - 22,5 mustfok), nálam is jelentkezett (természetesen) a sok alkohol-kevés sav probléma.
2010-ben készítettem eddigi életem legszebb Olasz rizlingjét (talán legszebb borát is) - októberben, gyönyörű szép, teljesen egészséges illetve egyes táblákban kissé aszúsodott termést tudtunk szüretelni 19,2-20,5 mustfok között, meseszép savakkal.

Hogy valahol nem jó az Olasz rizling, az nem a fajta hibája, hanem az ültetvényt telepítő emberé.

Hogy a bor nem elég kiváló (mint pl. a saját 2011-es és különösen a 2012-es Olasz rizlingjeim) az a termelő hibája, nem a fajtáé.

A saját tapasztalatom azt igazolja, hogy a nagyon jó minőséget az összes fajta közül az Olasz rizlinggel lehet legkönnyebben elérni. A kimagaslót talán lehetetlen, ezt nem vitatom, de egy kezemen meg tudom számolni, hány kimagasló száraz bort kóstoltam eddig Magyarországról (szándékosan nem írtam színt), tehát a többi fajta sem tett le olyan nagyon sokat az asztalra eddig.

Természetesen ízlésekről nem lehet vitatkozni, ha valakinek a 2011-es Villő Furmint valósítja meg az ideális bort, azzal (szerintem) Olasz rizling sohasem fog versenyezni (szvsz még a Somlói Apátsági Pincétől sem). Ha viszont valamely wachaui bort tekintjük ideálisnak, azt igenis meg lehet közelíteni Olasz rizlinggel (ha elérni nem is).

Maradok tisztelettel:

Bakó Ambrus

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.07.29. 18:23:42

@bazaltrajongó: Köszi a remek összefoglalóért. AZ utolsó bekezdés igazán meglepett, én - laikusként - azt gondolnám, hogy egy csúcs olaszrizling sokkal inkább közelebb lehet stílusban a Villőhöz, mint egy wachauihoz. Az általam legjobbnak tartott Fekete Béla 2007-ese mindenképpen több rokonságot mutat vele, mint bármilyen wachaui borral.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2014.07.29. 20:19:01

@bazaltrajongó: A magam részéről bármit megadnék azért, hogy a termőhelyemet egy olyanra cseréljem, ami:
- 25 km-re van tőlem légvonalban;
- napsütés nélküli őszön, nálam korábban szüretelve jobb cukrot és kevesebb savat ad;
- forró őszön, nálam hetekkel későbben szüretelve alig több cukrot de magasabb savat is ad.

Egyetértek azzal, hogy a mi vidékünkön nem lehet jó az olaszrizling, valószínűleg tévedésből írt róla Máray híres írásában.

Mostanában egyre inkább úgy látom, hogy Magyarországnak előbb a saját stílusát kellene megkeresnie, és abban jónak lennie, mint majmolni pl. a Balaton északi partjának szubmediterrán klímáján egy kimondottan hűvös, kontinentális-hegyvidéki éghajlaton meghonosított stílust. Ehez pedig (fájdalom) sem az olaszrizling, sem pl. a pinot noir nem passzol. Zenit-Zengő vonalon simán kenterbe verhetjük a veltellínit, furminttal pedig a rajnait. Persze megcélozhatjuk a "tudunk mi második vonalbeli rajnaihoz hasonló bort olaszból" stratégiát is. Sok sikert hozzá!

Szegediszomelijé 2014.07.29. 20:43:45

@bazaltrajongó: Köszönet a bejegyzésért!
Egy-egy ponton hasonló gondolataim támadtak, pl. a borász szerepe. Sajnos, véletlenszerűen akár Furmintból, akár Zweigeltből stb. összejöhet ritka gyenge sor. Pl. nemrég votlt "szerencsém" Halfarka nevű furminthoz(?), az sem volt jobb -1 nél. A dugóját nem láttam, így nem tudom, valóban lyen a bor, v. csak az az egy palack.
Igyekszem onnan vásárolni, ahol működik a dolog számomra. A fenti sorból megbízhatónak és hozám közel állónak Jásdit, Villa Tolnait tartom, ám azzal a megjegyzéssel, hogy többeket nem ismertem. A Szászi nekem nem meglepő, a Canter kategórából meg sem fordulna a fejemben vásárolni.
Nekem bejön, nem csalódtam még: Pálffy, Orsolya, Gál Lajos nem válogatások, Tamás Pince, de reduktívban Szőke Mátyás sem okozott még csalódást az elvártakhoz.
Az évjáratok: én is látom, hogy nagyok a különbségek. Ám 2010-ből, 11-ből, 12-ből is kóstoltam jó olaszokat.
Amellett, én el tudom fogadni, ha 2012-ből egy bor savszegény. És ha emellett ad élményt, jóízűen tudom fogyasztani. Még marcipános ízjegy is lehet benne -miért ne, csak a citrusos a jó? (pl12-es Orsolya)
Ha valaki az évjárati adottságoktól függetlenül nem tud az ideáljától -de akár az ideálistól is -kicsit elvonatkoztatni, azt vaskalaposságnak tartom. Igyekszem nyitottan közelíteni a bort, és az értékeire figyelni.
A fenti sorral kapcsolatban érdekes téma lehet a palack zárása. Talán csontig rágott, de ha 9 borból 2-t kinyírt a dugó, mégsem. Szeretném, mert pukkan, ahogy kihúzom, mert lehet szép, és valahol mégiscsak része a bor világának. De ha egy nagy értékű bor emiatt rossz, vagy egy 300 palackos tételből elhozott, nem pótolható 1-2 palack rossz, akkor... jöjjön más zárás! Bottéknál üvegdugó, Orsiéknál csavar, és tudom, hogy amit felnyitok, az bizony jó lesz!

bazaltrajongó 2014.07.29. 20:56:37

@rszabi: szerintem jó egyensúlyú bort olasz rizlingből csak viszonylag kis testtel lehet készíteni. Kivétel, ha aszúsodott a szőlő, legalább kis mértékben. Ez azonban, szerintem, egy másik lapra tartozik. Nem kóstoltam, de feltételezem, hogy a 2007-es Fekete Béla OR is tartalmazott aszúsodott szemeket.

Ezzel szemben (javítsatok ki, ha tévedek) a '11-es Villő Furmint nem, vagy nem számottevő mértékben (én nem éreztem az ízén).

bazaltrajongó 2014.07.29. 20:58:42

@Szegediszomelijé: Én is köszönöm, a döntő részével egyet tudok érteni.

bazaltrajongó 2014.07.29. 21:30:05

@RAMBO: Kedves RAMBO!

Sajnos a mi termőhelyünk csak ezt tudja a kívánságaidból: :)

- napsütés nélküli őszön, nálad korábban szüretelve jobb cukrot és kevesebb savat ad;

Igazad van, rosszul fogalmaztam. Nem "Ha viszont valamely wachaui bort tekintjük ideálisnak", hanem "ha viszont valamely wachaui bor egyensúlyát tekintjük ideálisnak". Természetesen elfogadom, ha Neked így sem felel meg. Megértem, hogy keserűség van benned, de nem hiszem, hogy okot adtam Neked a válaszodban megütött hangnemre.

Addig, amíg cáfolhatatlan bizonyítékok híján gondoljuk úgy, hogy a régiek tévedtek, addig jobbnak látom alázatosnak lenni, és feltételezni, hogy ők tudtak valamit, amit mi nem. Rengetegszer győzödtem meg ennek a hozzáállásnak a helyes voltáról, az élet számos területén.

"Magyarországnak előbb a saját stílusát kellene megkeresnie, és abban jónak lennie". Ezzel viszont teljes mértékben egyetértek.

Ugyanakkor hadd tegyem hozzá, hogy az 1850-es, 1860-as években, amikor (legalábbis évszázadok óta) először szereztek komolyabb hírnevet a balatonfelvidéki borok, a legnevesebb borászatok nem szégyelltek a Rajna mellől hozni pincemestert, és Rajnai rizlinggel kísérletezni.

Lichtneckert András Borászok titkai – titkok
gazdái, Források és szemelvények szőlészetünk és borászatunk
múltjából 1700-1871 c. munkája idézi

Entz Ferenc – Gyürky Antal A hazai szőlészet 1868-ból:

"Ramasetter Vincze úr sümegi pinczéjében szintén csak badacsonyi borok vannak, (..).
Legjelesebb borai az 1866-iki kéknyelű, furmint, rizling.

<A félreértések elkerülése végett: a fent nevezett rizling egyértelműen rajnai rizling>

Somlyó borvidéke (..) Gróf Zichy Manó és Ramasetter szőleiben rizling, tramini és
kéknyelű ültetvények fordulnak elő

<ismét rajnai rizling>

<egy somlói gazda> borainak legnagyobb része még most is a söprején hever; s ezt szükségesnek tartja a somlyai boros gazdáknak legnagyobb része. Kivételt teszen azonban gróf Zichy Manó ur, ki csaknem a hihetetlenségig gyakran fejti le somlyai borait, melyek a Rajnáról került rizling ültetvényből készitvék és valóban a legfinomabb rizling zamattal is birnak. Gróf Zichy Manó, mint néhai herczeg Metternichnek sógora, Johannisbergből hozatta egyenesen ültetni való vesszeit. Bor... kezelési módja a következő: ... (Tisztje, ... igen jeles és értelmes borkezelő...)
A lefejtéskor mindig kisebb kisebb hordókba (60-50-30-25-15) akósba fejtik le. Az első évben 4-szer megy keresztül a lefejtésen, a következőkben 2-szer, később csak egyszer.
Midőn pedig a bort utóbb 5 - 6 éves korában palaczkokra fejtik, újból keresztül vezettetik az egy 7-szeres lefejtési processuson. ...
Ily iskoláztatáson keresztül ment bort ittunk az ebédnél, s be kell vallanunk, hogy ennél simább s vékonyabb bort még soha sem ittunk; azt állitják, hogy a johannisbergi pinczekezelés semmi egyéb fogásokkal nem él, mint ugyan e rendszeres lefejtésekkel. Igaz, hogy az ily módon kezelt somlyai bor gyengébb a szokottnál, de épen ez által tűnik azután oly mérvben elő a benfoglalt savanykásság és finom rizling zamat. "

bazaltrajongó 2014.07.29. 21:40:14

Szeretnék egy cseppet idézni Balogh Zoltántól, remélem, nem haragszik meg érte:

"Sajnos népszerű tévedés, hogy az olaszrizling a filoxéra után váltotta a korábbi fajtákat. "

A neki írt válaszomból is idézek:

Elképzelhető, hogy 20-25 évet tévedtem (én 1895-től gondolnám számottevőbb elterjedését a fajtának). Elég sok írást olvastam én is a XIX. század végéről és a két háború közötti időről, igaz, a XX. század legelejéről nem és a Borászati Füzeteket sem (nem jutottam hozzá). Ettől függetlenül, főként Licthnekert András gyűjtéseiben nagyon sok adat utal arra, hogy már a XIX. század végén nagy figyelmet kap az Olasz rizling, akkor válik egy szinte gyűjteményes fajtából fontos fajtává (ha még nem is uralkodóvá).
Erős kétségeim vannak afelől is, hogy az első világháború utáni helyzetben tömegesen telepítenének olasz rizlinget akkor erejük teljében levő egyéb ültetvények helyére. A badacsonyi Eszterházy birtok adatai szerint a legtöbb telepítést 1895 környékén végezték, persze folytatták utána is, a 20-as, 30-as évekre alakult ki náluk egy afféle ökölszabály, hogy 30% körüli mértékben olasz rizlinget kell telepíteni. A legnagyobb sikereket azonban Bogyaihoz, Rammassetterhez és Ranolderhez hasonlóan Kéknyelűvel érték el.
Hozzáállás kérdése, hogy egy megbízható fajtára mint igáslóra vagy mint "tökéletes feleségre" tekintünk. Én hálás természet vagyok, inkább az utóbbit választom. Ez a fajta mindig mindenét odaadja, ha nem készítünk belőle jó bort, az egyedül a mi hibánk (azt is szoktam mondani, hogy aki olasz rizlingből rossz bort készít, az adja vissza a NÉBIH engedélyét).

A furmint-juhfark-hárs hármast vissza kell fogni ahhoz, hogy szép bort adjon (ha túlterheljük őket, jó eséllyel ihatatlan bort kapunk, esetlegesen a hárslevelű kivételével), az olasz rizling pedig terméskorlátozás nélkül is képes kellemes bort adni.

BZ
"Az olaszrizling egy jó fajta, de sosem ad jobb bort mint a furmint-juhfark-hárs hármas mindegyike." 100%-ban egyetértek. BA

BZ
"Még az is ritka, hogy ebben a négyes mezőnyben a második helyre kerül." Ezzel is. BA

Magam részéről úgy gondolom, hogy az Olasz rizling ahhoz hasonló lépés volt a szőlő-bortermelésben, mint a Bezosztája 1 a búzatermesztésben. Majdnem ugyanazt a minőséget tudja, mint a régi nagy fajták, de sokkal megbízhatóbban és gazdaságosabban. A hangsúly a majdnemen van: nem tudja ugyanazt, de alig marad el.
Ezt jelenti számomra az, hogy az őseink nem voltak hülyék: nem egy (bocsánat) szart telepítettek a régi, nagy fajták helyére, hanem egy nagyon jó fajtát. És utána ebből a fajtáből készítettek nemzetközi hírű borokat is. Hogy erre mi nem vagyunk képesek, szerintem minket minősít, nem a fajtát.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2014.07.29. 23:47:04

@bazaltrajongó: Az általad sorolt szüreti paraméterek és a saját eeredményeim összevetése adta azt a lehetetlen képletet, ami miatt cinikusan reagáltam. Valószínűleg az újabb badacsonyi klónod van, nekem most a régiből van több, a tiéd a korábban érő fajta - az viszont 2012-ben nem adhatott olyan eredményt, mint amit ide leírtál. Vagy ez, vagy az - de nem a kettő együtt. (Ez a válaszodból is kiderül.) Ez viszont hangsúlyozottan klón kérdése, és nem a termőhelyé.

bazaltrajongó 2014.07.30. 08:45:07

@RAMBO: Kedves RAMBO!

Félreértés van, bocsánat, ha nem egyértelműen írtam!

2012-ben szeptember első felében szüreteltem Olasz rizlinget, 19,5-22,5 mustfokkal és nagyon kevés savval. Az októberi 20 mustfok 7-es savval 2013. évi adat.

bazaltrajongó 2014.07.30. 09:06:01

@RAMBO: B20 és B14 klónok. Teli van velük a Badacsonyi borvidék. Bőségesen van összehasonlítási alapom. Még a hegyen belül is, ugyanezek a klónok, gyengébb fekvésben 1-2 héttel később érnek.

2014.07.30. 12:59:22

Ezt a tesztet, vagy mi ez, megcsinálhattátok volna furmintból vagy rajnaiból, vagy chardonnay-ből, vagy szinte akármiből, amit itthon terem és bor készül belőle, és akkor az lenne a címe, hogy "Furmintból elégtelen" és így tovább.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.07.30. 15:29:49

@szeretemadragaszarborokat: Talán így van, de még ettől a teljesen random sortól is többet vártunk ennél. Azóta szerencsére sikerült jobb olaszrizlingekbe belefutnom.

2014.07.30. 15:43:47

@furmintfan: Párom bátyja szokta volt mondani, hogy minden az elvárásokhoz képest valamilyen.

Én mára oda jutottam, hogyha pl. a posztban is tárgyalt Szászi olasz tiszta, és élvezeti értéke is van (márpedig a boltokban kapható változatnál ez megvolt), és még nem is kell egy üvegért ingem-nadrágom pénzzé tenni (ez is pipa), akkor én bizony örülök. Vincent nélkül, vagy vele is, akár. :)

Ha így fut neki az ember, akkor sokkal több öröm éri! Csak előtte, a polcok körül kell nagyon óvatosnak és körültekintőnek lenni... :D

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2014.07.31. 09:24:11

A bevezető szerintem is kicsit sarkosra sikerült. Random szedtetek össze borokat, aminek a vége egy szomorúan sikerült sor, de azért a fajtát nem kéne temetni. Főleg hogy magam aki nem ért Tokajhoz és a furminthoz, 10-ből 9-szer így járok vele, mégis kinőttem már abból hogy emiatt leszóljam a furmintot általában :)

Tapasztalatom szerint kétféle jó olaszrizlinget könnyű szerezni: vannak a könnyed, habzsolnivaló, nem annyira bonyolult de nagyon szerethetőek, többnyire a Balatonról (Pálffy, Sabar, Figula, Jásdi, Káli Kövek, Istvándy, Laposa, jobb évjáratban Koczor, stb), ezek a ti skálátok szerinti 5 pontot tudják hozni általában, sőt némelyiket én jóval följebb is pontoznám pusztán az élvezeti érték miatt. És vannak a hordósból is jók, bár aki nem szereti a fát az itt már nagyon könnyen csalódik (ilyen a 2HA, a Villa Tolnay, vagy Somlóról Kolonics, Csetvei, Fekete Béla bácsi borai pl). Olyan igazi nagy mélységet, hatalmas csúcsokra való potenciált én se látok bele, egy-egy kivételes tételtől eltekintve, mint mondjuk a rajnaiba, de azért túlzás teljesen eldobni.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.07.31. 20:00:51

Eldobni én sem dobnám el végleg, ami az én konklúziómat illeti, részben megismételném önmagamat:
"Kétségtelenül akadnak izgalmas és hosszan érlelhető olaszrizlingek, de a nagy többség továbbra sem tud kiemelkedni a középmezőny szürkeségéből. Az alábbi sor alapján sem adnám fel a reményt, különös tekintettel arra, hogy nem a legszerencsésebb évjáratból származott a legtöbb bor, de tény, hogy nem okoztak nagy örömöt."
Ez a kóstoló bennem csak azt erősítette meg, amit többen többféleképpen is leírtatok: lehet jó olaszrizlinget készíteni, de úgy általában nem ettől a fajtától várnám a csúcsdöntést. Alap- vagy középkategóriában inkább működőképesnek tűnik a fajta.
@szeretemadragaszarborokat: A bolti Szászi bort illetően teljesen egyetértünk, azt viszont nem értem, hogy az akciós tételt (ha tényleg alapból ilyen, és nem csak útközben buggyant meg, bár kétlem, hogy ez történt volna) miért jó saját név alatt palackban eladni.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2014.08.01. 13:03:59

@furmintfan: Nem is a te konklúziódat éreztem sarkosnak, az nem tér el sokban az én véleményemtől. Ezek a sorok voltak nekem erősek: "Egy hosszabb, az alapoktól messzebb alig nyújtózkodó kóstoló alapján úgy tűnik, hogy ez az olasz-sztori gigantikus bukta. Nem az a baj elsősorban, hogy vannak mélypontok, hanem az, hogy ebből pusztán véletlenül sikerült összeszednünk egy csokorra valót. A szinte biztosnak vélt elégedettség helyett most négy kézzel húzzuk meg a vészharangot, innen ugyanis úgy tűnik, hogy már csak felfelé vezet az út." - Meg aztán a kommentek között is többen úgy nekiugrottak az olaszrizlingnek, hogy csak úgy csattant.

Egyébként ha már érlelhető olasz, Villa Tolnay 2007-est ittatok mostanában?

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.08.01. 14:08:56

@Syntax Error: Pár hónappal ezelőtt elfogyasztottam egy teljes palack tartalmát az általad említett borból. Már öregedik, de még simán iható, kis jóindulattal azt is mondhatnám, hogy egyben van. Tetszett egyébként, szedett magára egy kis palackbukét, az meg mindig érdekes tud lenni.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2014.08.01. 14:18:21

@ungert: köszi a választ, én tavaly ősszel ittam utoljára, nagyon tetszett. megnézem még idén is akkor

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.08.01. 17:49:25

@Syntax Error: szerintem is az iható a legmegfelelőbb szó rá (kb fél éve próbáltam), ám nem versenyezhet Bakó Ambrus 2005 és 2006-os olaszaival. (és a 07-es VT rajnaival sem!)

kis tételről van szó kereskedelmi forgalomba nem került, de nagy élmény volt, nemcsak a 7-8 éves kategóriában, hanem általánosságban is. egyben cáfolta a tétel, miszerint nincs magyar bor, amely kibírna ennyi időt.

"nehezen találhatóra" módosítottam. :-)

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2014.08.01. 18:09:42

@Takács Kr.: A 07-es VT rajnai óriási kedvencem, megittam vagy két tucat palackkal :) Az utolsót már idén januárban, már picit a lejtőn éreztem de még mindig jó. Emellett az is tény, hogy bőven verte az azonos évi olaszt. Bakó Ambrus régi olaszai is valóban jók voltak, de vannak-e még valahol? Nem láttam belőlük több éve, így azt se tudom megmondani hogy mennyire bírták az időt.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.08.01. 19:42:47

@Syntax Error: Ha szerencséd van Ambrus benéz, és válaszol. :)
Erre a VT olasz-rajnai duóra kíváncsi lennék, de ezek szerint kicsit elkéstem.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.08.01. 21:56:00

@Syntax Error: ha Ambrus mégsem néz be, menjen inkább Mohamed a hegyhez (nézz be te Ambrushoz)! :-)

bazaltrajongó 2014.08.02. 10:04:25

@furmintfan: itt válaszolok :)

A régi borokból szinte mindből tettem el kis mennyiséget, 2005 OR 20+ palack van, 2006 OR ca. 10, vannak fiatalabbak is, de azok még nincsenek készen, szerintem.

Éppen a fejlődés követése volt a cél, megérte :)

Kereskedelembe a 2009-es került először, nem tudom, bárkinek van-e még belőle rajtam kívül.

Üdv

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2014.08.03. 12:38:05

@bazaltrajongó: Köszi, én valahogy úgy emlékszem hogy pár éve kóstoltam a 2006-ost de ha kereskedelmi forgalomban nem volt, akkor rosszul emlékszem? Vagy valahol Badacsonyban belefuthattam azért? A pincénél konkrétan nem jártam még sajnos, tehát nem ott.

És persze nagyon kíváncsi lennék rájuk most, ha ősszel Badacsonyban járok van rá lehetőség? ;)

bazaltrajongó 2014.08.03. 17:10:12

@Syntax Error: Szüleimen kívül nemigen adtam belőle/belőlük senkinek. Ősszel lehet lehetőség, ha nem ütközik a szüret egy húzósabb időszakával :)

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2014.08.03. 18:36:54

@bazaltrajongó: akkor biztosan csalt az emlekezetem es valszeg a 2009-es volt az amit ittam

Koszi, remelem megfelelo idopontban tudok osszel arra jarni :)

elzee 2014.08.07. 15:49:37

@Syntax Error:

Ha tetszett a 2007-es VT olasz, akkor kóstold meg a 2005-öst... 75cl-nél talán még van pár palack. ;)

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2014.08.08. 08:46:37

@elzee: kösz a tippet, jól dekódolom hogy a Gellért téri Palackra gondolsz? ;)

elzee 2014.08.08. 09:21:44

@Syntax Error:

nem, a T. Nagy Gábor féle 75cl borkereskedésre. Ő vette meg az összeset.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2014.08.08. 11:44:34

@elzee: ah köszi, most rákeresve megtudtam hogy így hívják a Chez Daniel borboltját :) benézek majd

dagadtos 2014.08.09. 13:24:15

Ha már nevesítettem is a Szent Donátot, épp most jártam arrafelé, és korrigálnom kell magam, mert bár az "alapborok" között most is jobban tetszett a furmint, mint az olaszrizling, a birtok a komoly dűlős tételeit mostantól kizárólag olaszrizlingből készíti, ha jól értettem, méghozzá igen szimpatikus elhivatottsággal, tiszta pincével és tiszta fejjel, szóval remélem, hogy rám tudnak cáfolni, ami a fajtát illeti, legalábbis drukkolok nekik (is).

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2014.09.22. 17:06:00

@elzee: hát most jutottam el arrafelé és sajnos azt az infot kaptam hogy megszűnt a 75cl kereskedés, és a VT-ből sincs már (utóbbi mondjuk nem lep meg)
süti beállítások módosítása