A Borrajongó

Drop Shop Austria - Claus Preisinger Pannobile mesterkurzus

2014. május 19. 07:00 - furmintfan

A Drop Shop Austria keretében szervezett előadások sorában záró felvonásként Akov is és én is Claus Preisinger Pannobile mesterkurzusát választottuk. A fiatal osztrák borász a Fertő-tó partján zweigeltből és/vagy kékfrankosból készíti Pannobile névre hallgató csúcsborát. Ebből hozott el most egy csokorra valót a Gerbeaud földszinti termébe. Akárcsak a többi mesterkurzuson, most is bivalyerős sort kóstolhattunk.

preisinger1.jpg

A Pannobile (a Pannonia és a Nobile szavakból) csoportot 7 borász alapította 1994-ben, jelenleg 9 tagja van. A csoportosulás tagjai a helyi fajtákból készült, komplex, hosszan érlelhető, prémium kategóriájú száraz boraikban keresztül igyekeznek kidomborítani a borvidék talaját, klímáját, karakterét.

A Pannobile régió a Fertő-tó északkeleti partján, a Parndorfi-fennsík déli részén húzódó sávot foglalja magában. Az itt található legjobb dűlők termése adja a Pannobile borok alapanyagát. A felső talajréteg kavicsos, palás, jó vízáteresztő képességgel, míg az alsó, vastag meszes, üledékes kőzet, amely remekül megőrzi a talaj nedvességtartalmát. Az éghajlat kontinentális, jellemzően forró, száraz nyárral, hideg téllel, elsősorban tavasszal és ősszel hulló csapadékkal. A Fertő-tó fontos szerepet játszik a vidék klímájának alakításában: meghosszabbítja a vegetációs időszakot, növeli a levegő páratartalmát és hőmérséklet-szabályozó szerepet is betölt. A gyorsan felmelegedő vízfelület nyári éjszakákon lassítja a lehűlést azzal, hogy meleget sugároz, tavasszal pedig csökkenti a fagyveszélyt. A meleg nappalok elősegítik a gyümölcs megfelelő beérését, míg az éjszakai hőmérséklet-csökkenés a gyümölcsösség és a savak megőrzését.

Minden borászat évente egy fehérbort és egy vörösbort jelölhet ki arra, hogy Pannobile név alatt forgalomba kerüljön. A borász döntése alapján a Pannobile lehet fajtabor, vagy házasítás, de kizárólag a régió területén termesztett, pontosan meghatározott fajtákból készülhet: ezek fehérbor esetén chardonnay és pinot blanc (esetleg még pinot gris és Neuburger), vörösbor esetén pedig zweigelt, kékfrankos és St. Laurent. A Pannobile csoport borászai az egyes borászok által kijelölt borokat közösen megkóstolják és egyhangú szavazással döntenek arról, hogy a tétel forgalomba kerülhet-e Pannobile néven. A szőlőben a természetközeli művelésre törekszenek, a borkészítés során cél a gyümölcsösség megőrzése, és a markáns fás karakter kerülése. A Pannobile borok forgalomba hozatalának legkorábbi időpontja pontosan meg van határozva.

Claus Preisinger 19 hektáron, 64 különböző parcellában termeszt szőlőt, további 20 ha területről vásárol alapanyagot boraihoz. A fiatal borász 2000 óta készít borokat, 2004 óta tagja a Pannobile csoportnak. Ahogy sok más osztrák borász, ő is biodinamikusan műveli a szőlőt. A pincében a makulátlan tisztaság és a minél kevesebb beavatkozással járó borkészítés jellemző. Pannobile minden évben készült a pincénél, a szortiment egyébként az évjárat adottságaihoz igazodóan alakul.

preisinger3.jpg

Következzék a szokásos négykezes:

Pannobile 2003

Az első. Kékfrankos és zweigelt. Nulla technológiával készült, vadon erjedt, kézi csömöszöléssel. 60-70%-ban új fát kapott, 2 évig volt hordóban.

Remek illat, vonzóan rózsás, életteli, szedres és gyógynövényes, minőségi fás jegyekkel a háttérben. Finoman érett aromatika, szinte friss villanások, jó sav, érett tannin, kellemes meggyes-cseresznyés aromák, kis aszaltas gyümölcsösség, dohány. Hosszú lecsengés, egy hangyányit befűtő alkohol a végén. Kiváló, okosan extrahált, elegáns bor, megkérdőjelezhetetlenül szép karrierrel. 7/8p (akov)

Illatában érett piros bogyós gyümölcsök, meggy, szeder, kis fűszer, virágok és pici só. Szépen érő bor, ami még friss jegyeket is fel tud mutatni. Élmentesre csiszolódott struktúra, szép savak, érett tannin, meggyes, sós íz, hosszú lecsengés. Remek formában van. Stabil 7p (furmintfan)

Pannobile 2004

100% zweigelt.

Illatában virág, meggy, fekete föld, szárított gyümölcsök, gyógynövények. A közepesnél teltebb, lédús savanyú gyümölcsökre emlékeztet, még friss szinte, remek fókuszáltsággal, hosszú lecsengéssel, pont elegendő mennyiségű és érettségű tanninnal. Egy kevés édesség-érzetet mutat, talán szellősebb a 2003-asnál és kevésbé mély, de így is egy remek borral van dolgunk. 7p (akov)

Illatában határozott sós földesség érezhető, mellette pici vaj, majd kevés gyógynövény, érett meggy, némi palackbuké. Sima, kerekre csiszolódott. Savai még mindig elegendő élénkséget mutatnak, a tannin épp ideális mennyiségű és szép érett. Érett piros bogyós gyümölcsök – meggy, cseresznye, szamóca - vezetik ízét, fűszerekkel, pici sóval, sós lecsengéssel. Ki gondolná itthon, hogy egy majd' 10 éves zweigelt ilyen is lehet? 6p+ (furmintfan)

Pannobile 2008

100% zweigelt.

Viszonylag egyszerű illat, rózsával, meggyel, egy kevés fás érzettel. A közepesnél teltebb, még friss gyümölcsökkel, de szép érettséggel is egyben, meggyes gyümölcsösség, közepes tannin, ismét csak jó sav, finom földesség és hosszú lecsengés. Kiváló fogyaszthatóság, innám rendesen. 7p (akov)

Marcipános, piros bogyós gyümölcsös illat. Élénk, lendületes savak, finom tannin, közepes test. Elegáns, csiszolt, tartalmas bor. Ízében meggy, szamóca, kis fűszer, sós-földes jegyek. 6p+/7p- (furmintfan)

Pannobile 2009

70% zweigelt, 30% kékfrankos.

Érett, meleg hatású illat, ismét gyógynövényekkel, vonzó virágossággal. Úgy tűnik ez utóbbi a zweigelt hatása lesz, a gyógynövényes érési aromák pedig a meleg évjáratok borait jellemzik. Ismét csak éppen teltebb a közepesnél, a sava rendben van, bár érezhetően visszafogottabb az előbbieknél. Érett meggy, szeder, nyakon öntve némi áfonyás bujasággal, egy kevés rumos-hordós érzet, nagyon hosszú lecsengés, pici kesernyével a végén, de így is remek a bor. Kiváló fahasználat, csak annyi van, amennyi kell. Kezdek irigy lenni erre a csuklóból kivágott konzisztenciára. 7p+ (akov)

Illatában vanília, édesfűszerek, virágok és erdei gyümölcsök, főleg a piros bogyós fajtából. A húsos korty tele van gyümölcsökkel és finom fűszerekkel. Érettebb gyümölcsösebb, melegebb karakterű, picit talán teltebb, mint az eddigiek. Meggy, cseresznye, szamóca, vanília, különféle édesfűszerek és enyhe sósság keveredik benne. Erős 7p (furmintfan)

Preisinger Pannobile 2010

80% zweigelt, 20% kékfrankos egy nehéznek, de Ausztria sok borvidékén kiválónak tartott évjáratból, amelyből ők jobban jöttek ki, mint mi magyarok.

A többi borhoz képest a hűvösebb évjáratban tipikus fekete borsos zöldesség az új elem, de összességében csak gazdagítja a kellemesen vonzó rózsás-szedres-fűszeres illatvilágot. Lendületes, savanyú gyümölcsösség érzetét keltő savasság, szép frissességgel adja a megszokott gyümölcsösséget, viszonylag emelkedett a tannin, amely poros állagú és perzisztensen marad egy darabig. Hosszú, kellemes, elegáns, kimunkált. Sima liba ez is. 7p+ (akov)

Hűvösebb karakter, pici gyantával, fekete bogyós gyümölcsökkel, fűszerekkel. Mind a sav, mind a tannin többnek és markánsabbnak tűnik, mint az eddigi borokban, mindkettő szép hosszan is tart. 6p+/7p- (furmintfan)

preisinger4.jpg

(A kép forrása: www.clauspreisinger.at)

Pannobile 2011

60% zweigelt, 40% kékfrankos.

Friss még, szinten fiatalosan primőrös, nem túl rétegzett, a meggyes gyümölcsösség mellé egy kis fa vegyül. Testes, földes érzetű, virágos, rendkívül szép fával, magas tanninnal, nagyon hosszú lecsengéssel. Neki van még ideje, hogy olyan vagy jobb legyen, mint a 2003-as. 7p (akov)

Nagyon gazdag, elegáns, friss illat: erdei gyümölcsök, fűszerek, meggy, málna, szeder, pici só. Könnyed, elegáns szerkezet jellemzi, szép arányokkal, feszes savakkal, remek hordóhasználattal. Ízben is nagyon megkapó, komplex: meggy, szeder, feketecseresznye, áfonya, finom fűszeresség, a háttérben határozott sós-köves-ásványos vonulattal. 7p- (furmintfan)

Pannobile 2012 (minta)

Friss fásság vegyül primőrös jegyekkel, abszolút hordómintás, le sem tagadhatná. Természetesen jóval egyszerűbb, mint az eddigiek, de megbonthatatlanul szép gyümölcsösséggel, jó tanninnal. Karakteresnek ígérkező bor, komoly potenciállal. (akov)

100% zweigelt. Finom, primőr gyümölcsös illat, málna, szeder, meggy. Nagyon tiszta, arányos szerkezetű bor. A tanninja szinte fel sem tűnik, a savak kellő fókuszt adnak a kortynak, a test könnyed, karcsú. Ízben ismét áradó gyümölcsösség málna és szeder, meggy. Nagyon ígéretes. (furmintfan)

 

A kóstolóra a Drop Shop hívott meg minket, köszönet érte.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr156161047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása