A Borrajongó

Finewines.hu Nagy Pinot Noir kóstoló

2013. november 26. 06:00 - akov

A Finewines.hu, azaz Tar Ferenc irdatlanul bekeményített. Nem elég, hogy egymás után dönti ránk a komoly rajnai sorokat, majd Piemont tanninjaival támad (ld. itt, majd itt), de most még a pinot noirra is rárepült. Nem is akárhogy, hiszen annyira szép sort rakott össze, igazán kár lett volna lemaradni róla. Mi mindenesetre két szempárral figyeltünk, hiszen új szerzőnk, Furmintfan is jelen volt a rendezvényen.

pnsor.jpg

A borokat nem vakon kóstoltuk. Mindkettőnk jegyzetét közlöm. A hangulatot ismét a Béterv lakásétterem kiváló miliője biztosította. Nézzük:

Vinartsví Kraus Mělník Pinot Noir 2009

Egyik kóstolótársunk hozta belövőnek. 20 hektáros birtok Csehországban, az Elba völgyében. 12,0%. 250Kč (kb. 10,0 EUR)

(akov) Kellemes kis illat, abszolút fajtajelleges, nem zöld. Kóstolva fűszeres, piros bogyósok lekvárjaival kelleti magát. A sav citromos, savanyúba hajlik. Rövid. Alap pinot-nak nem rossz, de nagy élményt nem kínál. Ehhez képest azért drága. Nyilván kemény a bortermelő élete Csehországban. 4 pont

(furmintfan) Fülledt illat, túlérettnek tűnő piros bogyós gyümölcsökkel, nyomokban kis földességgel. A savak elég élénkek, de nem túl csiszoltak, a fülledt, túlérett gyümölcsös jelleg pedig nekem ráült az egész borra, az ízre is rányomta a bélyegét. Nem igazán tudtam vele mit kezdeni. 4 pont

St. Andrea Csakegyszóval Pinot Noir 2011

Klasszikus versenyző Egerből. 13,4%. 2.990Ft (Bortársaság)

(akov) Közép rubin szín, fiatalos. Tiszta, cseresznyére emlékeztető illat, fekete bogyósok villanásaival, minimális zöldességgel. Meleg hatású, nem túl koncentrált, egy aprócska vegetális jegy is felfedezhető. Közepes tannin, lekvárok, fűszerek, a közepes szintet meghaladó sav. Közepes lecsengés, benne aszaltas-lekváros dolgok, kis kesernyével. Jól fogyasztható, alap pinot-nak rendben van. 5 pont

(furmintfan) Közepesnél világosabb rubin szín. Illatban némi leveszöldséggel nyit, amire korábbi kóstolásokról nem emlékeztem, pedig többször találkoztam a borral, legutóbb nem egészen két hete. Jönnek azért a gyümölcsök is, piros bogyósok sorban, málna, cseresznye, fűszerek, kis gyógynövényesség. A savak pont kellően élénkek, a tannin és az alkohol sem több a kelleténél. Ízben is piros bogyós gyümölcsök és fűszerek vezetik, finoman kesernyés lecsengéssel, de sajnos az a zöldséges jegy kicsit az ízben is érződött. Eddig mindig jobban tetszett, most gyenge 5 pontra futotta.

Losonci Gereg Pinot Noir 2011

Losonci Bálint is jelen volt a kóstolón, így részletesen bemutathatta a bor készítését. A gyümölcs 280 méteres tengerszint feletti magasságból származik, vörös agyagos, andezit tufás talajról, amelyben mészrétegek is találhatók. 777-es klón, szűztermés, 0.5kg/tőke terheléssel. Augusztus 26-án szüretelték, az alapanyag egy kis része túlérésbe csúszott. Erjesztés előtt natúr hidegáztatást kapott, majd használt francia fában érett. DIAM dugó. 14,0%. 6-7.000Ft között. (Bortársaság)

(akov) Illatában virág, pici lekvár és túlérés, szép fűszeresség, van benne mélység. Hosszabb szellőzéssel „háziborosra” alakul. Lédús gyümölcsök, piros bogyósok dzsemje és túlérettség jellemzik. Közepes sav, közepes tannin és sok alkohol, amely jól fűti is a kortyot. Az utóíz közepes-hosszú, benne túlérett és főtt gyümölcsökkel. A sok alkohol miatt nem fókuszált, picit terjengős és szétomlós a korty. Értem, hogy kevés készült belőle, de nagyon borsos az ár. Eléri a 6 pontot. A sor komolyabb tételei után visszakóstolva rövidnek, alkoholosnak hat, legalább két pontos lemaradással.

(furmintfan) Színre inkább világos bíbor, mint rubin. Piros bogyós gyümölcsös, édesfűszeres illat, a borba szagolva inkább málna, szárazpróba során inkább cseresznye. Testre nagyobb, mint az előző bor, és az alkohol is picit elszaladt, de inkább finoman melegít, mint éget. Rágható beltartalom, sok gyümölcs, málna, cseresznye, meggy, szeder, fűszerek. Szerettem, mindenképpen a jobb magyar pinot-k közé tartozik, a 6 pont simán megvan.

Weingut Erich & Walter Polz Steinbach ST Südsteiermark Pinot Noir 2010

70 hektáros birtok, évente 650.000 palack. Csavarzár. 12,5%. 3.800Ft (Finewines.hu)

(akov) Közép rubin. Illatában kis fa, kis kávé és hűvösséget sugalló vegetálisság, de érett lehetett az alapanyag, szép rózsa gazdagítja. Közepes test, pici édesség, poros tannin, a friss állagú gyümölcsök és a közepesnél több sav teszi élénkké. Érezhetően érett volt az alapanyag, bár az évjárat nem lehetett valami kiváló. Könnyed felépítés, valamennyi fa, közepes lecsengés. Korrekt, de a vacsora pinot-hoz drága. 5+ pont

(furmintfan) Világos rubin szín. Illata egészen érdekesen indul, mézeskalács, köménymag, kis zöldfűszer, és piros bogyós gyümölcsök. Nagyjából ugyanezt tudja ízben is, mínusz a mézeskalács. Kecses test, a lendületes sav és a moderált alkohol rendben, de egy kis kesernye és némi különálló fa nekem belerondít az összhatásba. 5 pont

Weingut Claus Preisinger Neusiedlersee Pinot Noir 2010

Burgenland, Fertő-tó. Falstaff 92 pont. 12,5%. 25,0 EUR körül.

(akov) Kellemesen vonzó és mély illat, szép érett piros bogyósokkal, eperrel, málnával. A közepesnél testesebb, friss karakterű, rendkívül jó minőségű, mesterien használt fával. A szép sav és az optimális állagú gyümölcsösség szép keretet adnak a bornak. Az évjárat ellenére nincs vegetális jegy. Fókuszált, hosszú közeli lecsengéssel. Remek bor. 6/7 pont

(furmintfan) Füstölt szalonnás, kicsit gombás, avaros illat, gyümölcsök eleinte csak mutatóban. A testhez képest kicsit több tannin van benne, mint az előző osztrákban. A füstös jelleg ízben is megvan, eperrel, cseresznyével, kis érett sonkás jeggyel. 6 pont megvan.

Weingut Meyer-Näkel Ahr Spätburgunder Blauschiefer 2010

Ahr Németország legészakabbra fekvő bortermelő régiója. Parafa. 13,5%. 20,0 EUR körül.

(akov) Káposztával és konzervzöldséggel színezett illat, de szellőzik-nyílik és melegség, valamint fűszerek és túlérett gyümölcsök költöznek belé. Egyesek szerint CO2 volt a borban. Ha volt is, én mind kipörgettem belőle, mert zártnak éreztem. Csak az édesség, az emelkedett alkohol, az aszaltas-túlérett karakter és a fűszerek maradtak. Nem egy nagy formátum, de nem is volt szörnyű, ahogy sokan állították a kóstolón. Szimplán nem innám és nem is venném. De azért 5 pontot kap.

(furmintfan) Avaros, ásványos, szamócás, hecsedlis illat. Ízére is jellemző a szamóca, avar, fűszer, sós ásványosság kombó. A szerkezetből igazán semmi nem lóg ki, valahogy mégsem győzött meg. 4/5 pont

Weingut Rudolf Fürst Franconia Spätburgunder Centgrafenberg 2010

Franconia borvidék, Németország. Parafa. 13,0%. 25,0 EUR körül.

(akov) Fűszer, füst, a gyümölcs csak mögötte „orrolható”, kis rózsa, mentol és vegetálisság. Kóstolva is egy minimális káposztásság azért van, de szerencsére nem hagyja érvényesülni a friss eper és málna. Lendületes sav jellemzi, de egyben nyers érzetűre is sikerült. Alkoholja üdítően visszafogott. Kellemes kis bor, de nagyon drága. Az árral együtt már csalódás. Eléri a 6 pontot.

(furmintfan) Eléggé összetett illat, van itt minden: sonka, fűszerek, némi sajt, erdei gyümölcsök, szegfűszeg, sós aszalt szilva. Ahogy az illatban is, az ízben is kicsit tolódunk az egyértelmű piros bogyós íztől a fekete bogyósok irányába. Érezhető még marcipán, édesfűszer, földesség, érett sajt, és egy kis só. 6+ pont

Felton Road Central Otago Bannockburn Pinot Noir 2012

Klasszikus pinot noir Új Zélandról. Biodinamikus termelés. 20%-a egészfürtösen került a cefrébe. Vadélesztővel erjedt. 11 hónap francia fás érlelést kapott válogatott burgundi kádárok hordóiban. Szűretlen és derítetlen. A pincészet belépő pinot noirja. Jancis Robinson 17. 14,0%. 40,0-45,0 EUR körül. (Finewines.hu)

(akov) Meleg hatású illat, friss és primőrös, remek fás jegyekkel, vonzó rózsával és a fekete bogyósok irányába csusszanó gyümölcsösséggel. Mellette mély fűszeresség és friss dzsem. Kóstolva intenzív, nagyon mély primőrös gyümölcsösséggel, a közepesnél több, poros állagú tanninnal. Fekete bogyósok friss dzsemje és kiemelkedő minőségű fás-fűszeresség vezeti. Szép hosszú lecsengés. Egyetlen hibája a szépen befűtő alkohol. Fiatalos, játékos, de megelőlegezek neki egy sima 7 pontot.

(furmintfan) Az eddigiekhez képest mélyebb színű bor. Eléggé komplex az illat, érett erdei gyümölcsök, fűszerek, kis avarosság és minerális jegyek, kék virágok, málna, szeder, szárazpróbánál menta. Szerkezetre nem az a kifejezetten légiesen kecses bor, mégis elegáns. Élénk, tartós savak jellemzik, a tannin nagyjából közepes, és még érhet, az alkohol kicsit magas, de igazából belefér. Íze is gazdag, koncentrált, erdei gyümölcsök, fűszerek, kis kakaó, és a korty második felében egy kevés ásványos sósság is beköszön. Fiatal, biztosan fejlődik még, de 7 pontba már most is belefér.

pinot.jpg

Felton Road Central Otago Bannockburn Pinot Noir 2010

Hasonló készítési technológia. JR 17. Wine Advocate 91. 14,0%. 40,0-45,0 EUR. (Finewines.hu)

(akov) Megszólalásig hasonlít a 2012-es borhoz, szinte minden analitikai paramétere hasonló, még a gyümölcsösséghez való viszonyuk és textúrájuk is egy nyelvet beszél. Annyival van előnyösebb helyzetben emez, hogy a primőrösség már a múlté, helyét egy szép fiatalos érettség vette át. A magas alkoholba itt is bele lehet kötni, de mellette a bor varázslatos és irigylésre méltóan rétegzett és hosszú. Málna, viola, fekete bogyósok és megint csak kiemelkedő minőségű fa. 7+ pont. Meggyőződésem, hogy két év múlva a 2012-es társa is pont ilyen lesz.

(furmintfan) Remekül megmutatta, mi lehet majd a 2012-esből. Szépen összecsiszolódott, kisimult bor. Piros bogyós gyümölcsös, finoman vaníliás, kicsit avaros, fűszeres illat, a második szippantásnál egy pillanatra némi tejszín is bevillan. Érett, csiszolt savak, sima tannin, az ideálisnál kicsit magasabb alkohol, de ennyi bőven belefér. Ízben sok piros bogyós gyümölcs, gazdag, de finom fűszeresség, kevés étcsokoládé, hosszú lecsengés. Nagyon-nagyon tetszett. 8 pont

Patricia Green Cellars Willamette Valley Pinot Noir Reserve 2009

Egy oregoni versenyző. Korábbi Oregon összefoglalómat ld. itt, az azt követő oregoni pinot noir kóstolónkat pedig itt. Stephen Tanzer 89. 13,0%. 9.200Ft (Finewines.hu)

(akov) Zseniálisan vonzó illat, málnával, rózsával, gyógynövénnyel, érett eperrel, eperdzsemmel, mentával. Testes, magasba hajló savval, amely még éppen visszafog a bor lehengerlő intenzitása. A Felton Roaddal ellentétben itt megmaradunk a burgundias piros bogyós gyümölcsöknél, amelyek nagyon tisztán definiáltan alakítják a bor karakterét. Jó tartás, jó minőségű fa, közepes tannin, szép hosszú lecsengés. Az alkohol picit érezhető. Profi munka, tetszik. 7 pont

(furmintfan) Az illata elsőre leginkább éppen erjedésnek indult meggylevet idéz, de azért van itt más is: avar, ibolya, kis keleti fűszer és egy pici sonka. A korty elején én éreztem egy kis fémes mellékízt, ami sajnos kicsit zavart, egyébként sok gyümölcs jellemzi, cseresznye, eper, vörös szilva. Egészen könnyed teste van, ehhez képest viszont az alkohol kissé kilóg. 6 pont

Maysara Jamsheed Pinot Noir 2008

A másik oregoni versenyző a McMinnville körzetből. ST 90, Wine Spectator 90. Csavarzár. 13,7%. 9.600Ft (Finewines.hu)

(akov) Vonzóan mély illat, kék virágokkal, visszafogott fával, egyedi fűszerességgel. A közepesnél testesebb, lendületes frissességet garantáló sav, jó érettségű gyümölcs, leginkább ribizli. Feszes, fókuszált, magas közeli tanninnal. Jó kézzel használt fa. Nagyon tetszik. 7+ pont

(furmintfan) Kissé bíborba hajló szín, ami korához képest meglepőnek mondható. Animális, piros bogyós gyümölcsös illat, istálló, avar, málna, kék szirmú virágok. A kissé emelkedett alkoholt leszámítva, szép, jól összeérett struktúra, elegáns szerkezet. Málna, édesfűszerek, kis virág az ízben is. 7 pont

Domaine Michel Noëllat et Fils Nuits-Saint-Georges Pinot Noir 2010

Burgundia, Nuits-Saint-Georges. Parafa. 13,0%. 28,0 EUR.

(akov) Nagyon meleg érzetű illat, rettentően sok fával, amely tolakodóként is aposztrofálható, de mennyisége ellenére azért igencsak minőségi. Ennek megfelelően édesfűszerek hada jellemzi, amely virágokkal és jó érett piros bogyósokkal egészül ki. Testes, nagyon tanninos, de mellé intenzív is. A rusztikusan citromos-narancsos érzetű sav uralkodik a boron, és ki is billenti egyensúlyából, szinte oldalba vágja az egyébként tartalmasan hosszú lecsengést. Emellett azért szép gyümölcsei vannak, ribizli, cseresznye és mások. És persze a sok fa sem tagadható le. Sokaknak nem tetszett, én szerettem. Ha picivel le is marad a „nagyborságról”, legalább megvillantja, milyen egy komoly burgundi. 7p-

(furmintfan) Édesfűszeres, cseresznyés, szamócás, kicsit mézeskalácsos, marcipános, illat. Elegáns szerkezet, jó egyensúly, sok piros bogyós gyümölcs, cseresznye, eper, meggy, finom sósság, fűszerek. Az egyetlen gondom az volt vele, hogy a korty a közepe táján eléggé hirtelen kiüresedik, hosszabb lecsengést, és szebb ívet vártam. A 6 pont azért így is megvan.

Philippe Pacalet Chambolle-Musigny Premier Cru 2010

Ismert burgundi termelő. 50 éves tőkék, 10.000 tőke/hektár ültetési sűrűség mellett extrém alacsony hozam (30hl). 16 hónapig a seprőtől óvva, kén nélkül tartatott hordóban. 13,0%. 22.000Ft (Bortársaság)

(akov) Káposztával nyit, de szerencsére hamar kiszellőzik, majd a vegetálisság helyét átveszi a szépen érett gyümölcs, a cseresznye és más piros bogyós gyümölcsök. Emellett mintha egy török rózsakertben mászkálnék, lehengerlő a mély virágossága. A fás-fűszeres jegyekről is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. A testes korty a leghatározottabb szinkronban van az illatban észleltekkel. Átható gyümölcsösség, maximálisan izgalmas rétegekben hozza a legkülönbözőbb piros bogyósokat. A sav élénk, majdnem citrusosba fordul, de még időben megfogja a bor intenzitása. Az érett, de kifejezett tannin a nagykönyvben megírtaknak megfelelően dolgozik. Az egész bor nagyon szép és már egy komoly pinot-élmény. A rendkívül hosszú, percekig tartó lecsengés során szépen egyenletesen halkul el. Bravó. 8- pont

(furmintfan) Vonzó illat, rengeteg piros bogyós gyümölcs, eper, cseresznye, málna, mellette édesfűszer, gyógynövények, és igazából ugyanez jellemzi az ízt is. Kecses, elegáns szerkezet, szép egyensúly, talán egy hangyányit lehetne hosszabb. Valahogy így képzel el az ember egy igazi pinot noirt. 7+ pont

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr215654521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.11.26. 08:22:41

Jó ezt olvasni, illetve mégse annyira, merthogy én is el akartam menni, és miről maradtam le...

Minden esetre gratula a szervezőknek, tényleg jók ezek a kóstolók, hátha én is eljutok legközelebb!

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.11.26. 08:34:47

irigyellek benneteket és tetszik ez a tandem pontozásos verzió is.

akov szavai a Gereg visszakóstolása végén ("Eléri a 6 pontot. A sor komolyabb tételei után visszakóstolva rövidnek, alkoholosnak hat, legalább két pontos lemaradással.") azt hittem, kiszórtok vagy 5-6 cb 8-ast is, ehhez képest csak egy tiszta volt.

gondolom utólag már nem szeretted volna lefelé módosítani a pontszámot pedig elég dilemmát okozhatott ez a bő két pontos különbség?? :-))

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.11.26. 09:38:46

Szép sor, jó írás! De nagy öröm olvasóként lebzselni itt :)
A Meyer-Nakel a Spatburgunger-orientált Ahr vidék legjobb termelőjének számít. Két bort kóstoltam tőlük. Az egyik a fentivel nagyjából hasonló kategóriát képező "G" nekem kellemes élmény volt. Nem egy nagy anyag, hordó is volt rajta jócskán, de mégis volt egy nagyon kellemes lédús primőr gyümölcsös jellege is,az egyensúllyal se volt bajom, gyorsan fogyott, nálam 6 pontra jó volt. A másik pedig az egyik Grosses Gewachs-uk, a Sonnenberg volt, ez kifejezetten komoly, mély, koncentrált, hosszú, szilárd, de mégis csiszolt. Tényleg jó volt, ettől nem sajnáltam a 7-est sem.
A szintén említett Fürst pedig a Franken-borvidék talán első számú temelője. A fenti bort nem kóstoltam, a szortimentben a birtokbor és a grosses Gewachs-ok között van a hierarchiát tekintve, akárcsak a mi ehavi pinot-sorunkban szerepeltetett Klingenberger. Az nekem csalódás volt, hordó, vékony gyümölcs, csiszolt egyensúlyos, de abszolút közepes és feledhető anyag, erre 5 pontot adtam.
Érdekes, vannak cikkek melyek a német pinot-t a fajta egyik rejtett kincseként mutatják be. Pl. itt Tim Atkin:www.timatkin.com/articles?250
Itt egész nívós borok között egészen nagyon hozzáértő emberek jutottak erre a következtetésre igen jó nemzetközi kontextusban. Hát nem tudom. A fent említett borokon kívül még beszereztem néhány komolynak gondolt német (badeni) tételt is bepillantást remélve a titokban burgundia-megszégyenítő minőségű spatburgunderek világába. Az egyik a fenti cikkben a Tim Atkin által épp 96 pontra adott Ziereisen Jaspis Alte Reben 08. Egészen elképesztő, hogy mit láthattak benne...5 pontos anyag, csak úgy áramlik abból is, mint mindegyik német pinot-ból a toastos-pirított magvas nem éppen túl szofisztikált hordó. A másik a Jancis Robinson által legjobb német pinot termelőnek tartott Bernhard Huber egyébként 18.5 pontra tett GG-je. Ez koncentrált, élettel-teli anyag, de ezen is túlzottan rajta van a már említett hordó.
Szóval nekem nem jött át a német pinot-k rejtett kincs jellege, annak ellenére, hogy voltak köztük jók, de pl. burgundiakkal direkte összehasonlítva annyival több elegncia és kifejezés van a franciákban...Nem is értem, hogy a sok tiszta, még hordóhasználat esetén is észrevehetetlen fahatású riesling mellett, hogy ennyire "bután" hordósak a pinot-k..

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.11.26. 09:40:01

@drbarta: Ja és nálunk is volt Gereg. Egyetértek. Gyümölcsös, harapható, de kissé bárdolatlan

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.11.26. 10:02:09

@drbarta: Kosz a reszletes szinesitest! A nemetek mindketten 10-esek voltak, ez lehetett problema.

aquarius71 · www.finewines.hu 2013.11.26. 11:01:21

Örülök hogy tetszett... Ehhez hasonló pinot esteket szeretnék rendszeresen tartani, az ez iránt érdeklődő közönségnek.. Igazából drbarta Burgundia a klubban sorozata adta az ihletet, engem is nagyon érdekel a téma, de ahogy látom sokakat - így biztosan lesz folytatása.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.11.26. 11:13:55

@aquarius71: Köszönjük. BTW, Te hova helyezted a borokat pontilag?

aquarius71 · www.finewines.hu 2013.11.26. 12:09:14

egészen hasonló az összkép mint pl. a Tiéd, amiben eltértem: Meyer Nakel (lefelé, 4-5 pont között, Maysara (kicsit felfelé, 8- pont), Felton Roadok, úgy fél pontok lefelé... pl. a Noellat nekem is sokkal jobban tetszett mint a többségnek. tényleg érdekes és izgalmas sor volt, nagyon jó ez a kalandozás a stílusok között..

Fiskális 2013.11.26. 15:30:27

Egy módszertani ábrándozás: érdekes - s újfent - hogy gyakorlott s témában jártas kóstolók zömmel félpont távolságban maradnak. Ez nekem azt mutatja, hogy a dolog költészeti részén túl (amit én nagyra értékelek) a pontozásban mégiscsak kiderül, hogy egzakt aspektusa is van ennek a dolognak. S nem oldódik fel az én izlésem/te izlésed stb. - sokszor beolvasott kételkedés - mezsgyéin. Ezzel egyáltalán nem venném el a kedvét a vitától senkinek, mert van olyan is, sőt láttam már kutyapecért egy korcsba belészeretni. De mégis van valami syllabus, igazodás, amire lehet támaszkodni. Ezért baromi fontos itt a blogon is a "párhuzamos életrajzok" (ala részeges Plutarkhosz:-)) elő-előkerülése. Kösz.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.11.26. 20:51:02

@Fiskális: írnod kéne, az az igazság! van még hely a borrajongó bloggerei között??? ettől a fickótól szívesen elolvasnám a bor fizikai és metafizikai megközelítését is... :-D

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.11.27. 08:47:57

@Fiskális: Kényes téma, lehet sokat szájat tépni, tettük is már elégszer, hogy egy bizonyos mértékig van-e objektív minőség. Bizonyára van, csak az ezt megadó komponensek, megélése is meglehetősen szubjektív, így inkább azt mondom hogy mégsincs :)
Vannak olyan borok,sorok ahol úgy hozza a sors, hogy tapasztaltabb kóstolók épp olyan napot fognak ki, hogy nagyon közel értékelik az egészet, aztán van olyan is, hogy ugyanezek a kóstoló személyek más alkalommal akár 2 kategória különbséggel is vélekedhetnek egy másik tételről.
Meg olyan is van hogy egyik "tapasztaltabb kóstolónak" ilyen a pofaberendezése, a másiknak meg olyan :)
süti beállítások módosítása