A Borrajongó

Hétvégi egyveleg

2013. november 04. 06:00 - ungert (törölt)

Bár a hétvégére tervezett koncepciózus kóstolás elmaradt, azért nem töltöttem bormentesen az elmúlt négy napot. Nem nyílt semmi komoly, átlagon felüli odafigyelést igénylő tétel, még sincs okom a panaszra. Őszintén szólva az elmúlt időszak csalódásai után a jól bejáratott pincészetek alapborai is örömet tudtak szerezni, még ha nem is többek annál, mint amire szánják őket. Kósza, hiányos, vagy nem is létező jegyzeteimből igyekszem összefoglalni a négynapos vakációt, a konklúziót is tessék ennek tükrében komolyan venni.

Sauska Furmint 2012

Bizonyára átlagon felüli odafigyelés és komoly precizitás szükségeltetik ahhoz, hogy egy ilyen meglehetősen meleg évjáratban ne szálljon el az alkohol, és maradjon elég sav is. A 2011-es alapfurmint után meg is lepett a friss évjárat tehetsége; ilyen hibátlan, tökéletes precizitással készült, hibátlan struktúrájú sauvignon blanc-t még soha nem ittam, pláne nem Hegyaljáról. Határozottan gyümölcsös, finoman vegetális bor kicsattanóan feszes, sziporkázó savakkal, tiszta lecsengéssel. Remek munka, nagy meglepetés. Csak azok fognak benne csalódni, akik a klasszikus furmint-vonalat keresik. 5 pont, remek vétel. (1 600Ft)

Kreinbacher Nagy-Somlói Juhfark 2011

Nem fajtatiszta, tizede hárslevelű. Véleményem szerint remekül reprezentálja a pince alapkoncepcióját; friss, tiszta, élénk, bár kevésbé karakteresen somlói. A klasszikus sárga húsú gyümölcsöket finom fűszeresség támogatja meg. A korty frissítő, a struktúrát az átlagon felüli savmennyiség adja meg. Élő, lendületes juhfark a csontszáraz vonalból. Nyilván kevésbé izgalmas, mint a Somlói Apátsági Pince tizenegyese, de közel sem rossz. 4 pont. (1 900Ft)

Nyakas Aligvárom 2012

Az ellenőrzött Bormustra-megoldás nálam sem szerepelt rosszul, pedig öt napos darabban tartás után kóstoltam, ami egy ilyen bornál első közelítésben több, mint hülyeség. Nem kell semmi meglepetésre számítani, bár (gondolom) nem is az extrém borélményekért veszi le az ember a palackot a polcról. Illata friss (még ötnaposan is), a barack vezeti némi virágos-fűszeres vonallal kisegítve. Kóstolva nem nyűgöz le, de nem is okoz csalódást; a savakat ügyesen sikerült kordában tartani, az alkohol is dicséretesen moderált. Gyorsan, tisztán búcsúzik. Korrekt, 4 pont. (1 400Ft)

St. Andrea Napbor 2012

Az előző évjárat engem kevésbé nyűgözött le, másokat jobban. Pedig a koncepció változatlan; kevés hordó, több élet, több gyümölcs. Már nyitás után jó formában van: orrban citrusfélék, mentol, trópusi gyümölcsök, észrevehető, de még éppen nem bántó parfümösség. Kóstolva kerek, tiszta, jól iható. Semmi rusztikusság, semmi nagyzolás. Nem feszegeti a határokat, cserébe hibátlan. 4,5 pont. (2 400Ft)

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr845613424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.11.04. 12:55:23

Én egy ideje hazai felhozatalból már csak ilyeneket iszok (+ tokaji édesek), úgyhogy szívből üdvözlendő a poszt és témája.

Én meg a hétvégén rájöttem, hogy ahol jelenleg lakunk, ott nem jó borozni... Ezt eddig is sejtettem, de most már megvan a corpus delicti. Úgyhogy az otthon ivásnak befellegzett... :(

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.11.04. 14:58:30

@ungert: baj van. a szöveg közepén SB-t írsz, ami félrevezető.

két hete voltam komplett Sauska száraz sort kóstolni és nyugodtan mondhatom, míg a SB-jük egy csodálatos, olcsó, ár/értékben tökéletes, reduktív bor, addig az összes e felettit, kisebb-nagyobb mértékben (elnézést a kifejezésért, de) sz*rrá hordózzák, maximum 3-ad töltésű francia hordókkal. vagyis ég és föld a különbség a fajtajellegű, izgalmas, "jó ivóbor" kategóriájű és jó árű SB és a meghordózott furmint között, ahol az illatból a fajtajelleget nem érezni a hordótól.

bár a Kreinbacher és a Nyakas bort is nagyra becsülöm és szívesen iszom, de a Sauska SB valóban 1 plusz ponttal többet ér és ár/értékben verhetetlen.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2013.11.04. 16:19:12

@szenvedély S.:

Csak annyira félrevezető, mint amennyire a bor is az. De jól áll neki nagyon. : )

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.11.04. 16:27:25

@ungert: neked elhiszem :-),

már nem is érdekel, hogy végül furmintot ittál vagy SB-t vagy magad sem tudod már? ;-)

117 2013.11.05. 13:28:15

@ungert: A Nyakas Aligvárom-ja 2011-ből szerintem egy egész ponttal nagyobb élményt nyújt. Múltkor kóstoltam egy nap különbséggel a kettőt, úgyhogy aki talál, bátran vegye a '11-est

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2013.11.05. 21:15:49

@117: Köszi a tippet, hiperpolcokon még könnyen bele lehet futni az ilyen kifutott tételekbe. Rápróbálok, amint lehetséges.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.11.06. 12:00:26

@117: @ungert: az egy nagyaon jó bor volt, csak bátorítani tudom a keresőket.:-)
süti beállítások módosítása