A Borrajongó

Pálffy Pince

2013. augusztus 30. 06:00 - akov

A Káli-medence fura hely. Az egy dolog, hogy az ország egyik legszebb tája, hiszen nemzetközi viszonylatban is arra érdemes földtani látványosságokat kínál. Egy pillanatra azonban tegyük túl magunkat a köveken és helyezzük kezünket a hasunkra. Akár országosan is nehéz lenne rámutatni még egy régióra, ahol ennyire nagy elánnal indult volna be a minőségi vendéglátás. Ráadásul azt sem lehet mondani, hogy a fürdőzők pénztárcái tetszettek volna gasztro-forradalmat csinálni. Balaton ide vagy oda, a Káli-medence azért strandpapucsban már távolság és a hekksütödék bűze sem hatol át a Badacsonyon. Aki tehát erre jár, céllal teszi. Itt van mindjárt a híres káptalantóti termelői piac, amely kiváló, mégis illegalitásban kell működnie. Köveskálon mindjárt két fine dining-közeli étteremből is választhatunk (Kővirág, Káli Art Inn), amely a falucska 380 állandó lakójához mérve világraszóló teljesítmény. Regélhetnék még holmi kecske- és juhsajtokról, mangalicatermékekről, kézműves lekvárokról és szörpökről, és a lépten-nyomon ridegen tartott állatokról. De térjünk vissza lassan a kövekhez. A Káli-medencét körbejárva napnál is világosabbak a kiváló adottságok. A szinte mediterrán időjárás, a remek kitettségű, vulkanikus eredetű és esetenként mészköves domboldalak eszményi feltételekkel szolgálnak a szőlőnek. Minden borért kiált. Ezért is furcsa, hogy a rendszerváltást követően mennyire sokat kellett várni, míg valamirevaló pincészetek egyáltalán feltünedeztek a horizonton. Ha lassan is, a helyzet változik és magasabb elvárásokkal sem kell már innen kivert kutyaként távozni.

palffy1.jpg

Augusztus elején, a hőhullám talán legeslegforróbb napján sikerült a köveskáli faluszélen található Pálffy Pincét meglátogatni, amely a káli-medencei különítmény talán legstabilabb tagja. A takaros kis ház nem csak a Pálffyak lakhelye, de kulturált borteraszt is kínál az arra járóknak. Pálffy Gyulával azonnal megindulunk a hegy irányába, hiszen a szőlőn túl a borok is ott tanyáznak. A „kerékbetörő” utazást követően – az EU-s pénzek még nem érkeztek meg ide – egy apró présházhoz érkezünk. A kisnemesi származású Pálffyak a 18. század óta művelnek szőlőt Köveskálon. Pálffy Gyula majdnem kilépett a hagyományból, de egy tapolcai kitérő után mégis visszakanyarodott ahhoz a kis pincéhez, ahonnan elindult.

pallfy4_cserekut.jpgA Fekete-hegyen vagyunk, amely kelet-nyugat irányban elnyúlva déli kitettségű dűlőket rajzol. A pincészethez tartozó 6-7 hektárnyi terület a környéken helyezkedik el, körbejárjuk a szép rendben tartott vágókat és felmegyünk a Cserekút-forráshoz (ld. jobbra). Gyula serényen mutatja, milyen parcellákra vetett szemet, vagy kétszeres bővülést is el tudna képzelni. Az utánpótlás hosszú időre biztosítottnak látszik, mindkét fiú borásznak tanult, így nem is kérdés: növekedni kell. A művelési filozófia dicséretesen letisztult és természetes. „2010-ben próbáltunk először kénre és rézre szorítkozni és sikerült megvédeni a szőlőt. Ha 2010-ben működött, akkor optimista vagyok.” – sommázza Pálffy Gyula az organikus művelés tanulságait. A fajtaválasztékot tramini, rizlingszilváni, zöldveltelini, olaszrizling, szürkebarát, furmint, juhfark, illetve cabernet sauvignon alkotja és újabban syrah-val is dolgoznak. A roséhoz, valamint a kétliteres kiszerelésben készülő, helyben értékesített vöröshöz továbbá szőlőt is vásárolnak.

A pince rendkívül kicsi, közlekedni sem lehet a feltornyozott hordóktól. Látogatásunkkor az előző nap szedett verjus alap ülepedett, ami az utolsó csepp helyet is kisajátította. Hamarosan bővítésre lesz szükség és Gyula a feldolgozót is szeretné újjáépíteni, mert lassan a fejlődés útjában áll a korlátozott munkaterület. Jó látni, hogy minden bor – még a rosé is – fajélesztő nélkül erjed és a tételek elsöprő része ezt hordóban teszi. A hordókon többnyire neves francia kádárműhelyek nevét olvasom, a pince osztrák termelőktől vásárol sokszor töltött 225 literes hordókat. A technológiát ezen túl pár kisebb acéltartály és egy pneumatikus prés képviseli.

palffy3.jpg

A kóstolt borok:

Zöldveltelini + Rizlingszilváni 2012 (hordóminta)

A ház bora a Káli Art Innben. Kellemesen tiszta, érett fehér húsú gyümölcsök aromáival, zöld gyümölcsök távoli emlékével. Alapborhoz mérten tartalmas és jól fogyasztható.

Kishegy Olaszrizling 2012 (hordóminta)

Bogyózták, majd röviden héjon ázott. Még kis széndioxid szurkál benne. Nagyon tiszta, friss fehér húsú gyümölcsökkel, szép beltartalommal és arányos savassággal. Nagyon ígéretes minta, vonzóan gyümölcsös.

Cserekút Olaszrizling 2012 (hordóminta)

Ez, illetve az előző tétel adják majd a Válogatás Olaszrizling 2012-t. Tiszta, nagyon kellemes fehér virágossággal, még pici cukorral, remek savval, hosszú lecsengéssel.

pallfy6_pince.jpg

Furmint 2012 (hordóminta)

Rövid héjon áztatással készült. Abszolút komolyboros formátum, remek, szerkezetet adó savval, érett fehér húsúakkal. Lendületes, fűszeres és nagyon tiszta. Hosszú lecsengés.

Furmint 2012 (hordóminta)

Ugyanaz az alapanyag, csak egészfürtös préseléssel nyomták ki. Kísérlet, de Gyula szerint ennek áll a zászló. Komoly anyag, ő is nagyon tiszta, ámbátor zamatosabb és virágosabb, izgalmas sóssággal. Komolyboros savszerkezet, szintén hosszú lecsengés. Az egész fehér sor legjobb bora.

Szürkebarát 2012 (hordóminta)              

Zamatos, tiszta, áradó fehér húsú gyümölcsösséggel. Könnyed és ismét csak nagyon tiszta.

Tramini 2012 (hordóminta)

Intenzíven illatos, fehér virágos, valószínűleg a természetes erjedésnek köszönhetően egy pillanatra sem geil vagy tolakodó. Kellemes és megint csak tiszta.

Juhfark 2011 (hordóminta)

Nem kedvence a Gazdának, egyik éven sem sikerült teljesítenie az elvárást. 2011-ben narancsbor készült belőle, 30 napig ázott héjon és még ma is hordóban van. Fűszeres, kevés gyümölccsel kecsegtet, inkább rideg és férfias bor benyomását kelti. Természetesen némi tannint is érezni. Van közös nevezője a somlói borokkal, de mégis más. Nekem visszalépés a többi mintához képest.

Cabernet Sauvignon 2012 (hordóminta)             

Csoki, aszalt gyümölcsök, jó sav, némi kesernyés tannin. Ígéretes bor, abszolút nem a nehézkes hangvételű cabernet, viszont mintha érésben kicsit hátrébb volna, mint a sok helyen gyorsan fejlődő 2012-es borok.

Syrah 2012 (hordóminta)

Csoki, sok fekete bogyós gyümölcs és fűszer. Tömör, jó felépítés, intenzív gyümölcsösség, friss és aszaltas jegyek. Nagyon jó, egységes és egyedi syrah, érdemes lesz vadászni rá.

Kékfrankos 2011 (hordóminta)

Vásárolt szőlő, kétliteres kiszerelésben adják el a pincénél. Lassan két éve van hordóban. Tiszta és komplikációktól mentesen gyümölcsös, közepes lecsengés.

Syrah 2011 (hordóminta)

Lassan palackba fog kerülni. Szépen fűszeres, virágos, borsos. Tartalmas, tömör, érett és aszalt fekete bogyós gyümölcsökkel, némi rumra hajazó aromával. Poros tannin, hosszú lecsengés. Egyéniség.

Olaszrizling 2012

Vásárolt szőlő, spontán erjedt acélban. Dicséretes a csavarzár. Korrekt, jó savú, kis zöld és savanyú gyümölcsösséggel. Frissítő és tiszta. 4/5p

Olaszrizling Válogatás 2011

Virágos, elegáns, pici cukor is maradt benne. Fehér húsú gyümölcsök, jó egyensúly, közepes lecsengés. 5/6p

Furmint 2011

Szép illat, tiszta, lédús fehér húsú gyümölcsökkel, golden almával, szőlővel. Kellemes, lendületes szerkezettel, jó lecsengéssel. 6p

palffy2_szurkeb.jpg

Szürkebarát 2011

Nem egy nagy bor, de tisztaságának és fajtajellegének lehet örülni, kellemes fehér húsú gyümölcsökkel operál. 5p

Tramini 2011

Tiszta, vonzóan virágos, zöldfűszeres illat. Nyári almás fanyarság kíséri, majdnem érett szőlőre hasonlító aromatika. Közepes lecsengés. 5p

Törökugrató Rosé 2012

Cabsav és kékfrankos. Természetesnek hat, magyar roséhoz mérten visszafogott, rózsás-cseresznyés, ismét csak nagyon tiszta, lédús piros bogyósokkal. 4p+

Siller 2012

Vásárolt szőlő. Bíborkadarka azonnal préselve és hordóban erjesztve, egy kevés maradékcukor színezi. A technológiát illetően tehát nem épp siller, de ez adja a csavart. Virágos, friss, vonzó, rózsás és piros bogyós gyümölcsökkel, de valahogy a sötét bogyósokat sem lenne eretnekség idekeverni. Jól iható, kellemesen csúszik. 4/5p

Cabernet Sauvignon Válogatás 2011

A 2009-es nagy siker volt, az új évjárat most fog kijönni. Föld, fűszerek, friss és aszalt fekete bogyósok, pici fűszerpaprika, hecsedli, csoki. Közepes tannin, hosszú lecsengés. Méltó utód. 6p+

Cabernet Sauvignon Válogatás 2009

Illatában föld, fűszerek, rózsás virágosság, szárított fűszerek. A közepesnél testesebb valamivel, piros bogyósok, föld, visszafogott fűszerpaprika. Poros tannin. Elég hosszú. Érdekes színfolt a hazai cabernet-k világában, jó inni. 6p

Sommázva a látottakat, számomra nagyon szimpatikusak és jövőbe mutatóak a pince törekvései. Kiemelném a Pálffy borok tisztaságát és fogyaszthatóságát, valamint az összességében magas átlagszínvonalat. Köszönet Pálffy Gyulának a kiváló látogatásért és a nagyszerű kóstolósorért!

A pince honlapja: http://www.palffypince.hu/

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr265484098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2013.08.30. 12:17:28

"...a fürdőzők pénztárcái tetszettek volna gasztro-forradalmat csinálni"

"fine dining-közeli étterem"

"lépten-nyomon ridegen tartott állatok"

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.08.30. 14:59:46

@Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol): mi a gond ezekkel? ha helyesirasi tipped van, szeretettel várom.

emoss 2013.08.30. 16:25:10

Nagyon szimpatikusnak tűnő borok, jó írás. Egész biztosan nézek vmit a Pálffy-éktól a BT-ben.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.08.30. 16:52:58

néhány éve ittam tőle egy nagyszerű olaszrizlinget, amiből elképesztő kevés (260 palack tán???) lehetett a BT-nél. le is maradtam a folytatásról, de figyelemre méltó borász.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.08.30. 18:29:55

@emoss: köszi! Próbálj rájuk egész nyugodtan. A lehető legjobb helyre megy a pénzed. :)

@szenvedély S.: kösz. Igen, pont ezért a hosszú cikk.
süti beállítások módosítása