A Borrajongó

Királyudvar évjárat bemutató 2012.

2013. június 25. 06:00 - akov

ahwang.jpgIsmét eltelt egy év és megint sor került az egyik legpatinásabb Tokaji birtok, a Királyudvar évjárat bemutatójára. Tavaly már leírtam, miért is nagyszerű dolog az, ha egy magát komolynak tekintő termelő egy fókuszált és informatív évjárat-értékelést és borbemutatót prezentál az értő közönség számára. Most eltekintek ettől, legyen annyi elég, hogy a 2012-es évjárat rejtelmeit ismét egy kiváló előadáson és borsoron keresztül ismerhettük meg. Ezen felül, aki az elképesztő forróság ellenére elvonszolta magát a kóstoló helyszínéig, a korábbi évjáratok borait is megméricskélhette. Az előadást és kóstolót a pincészet tulajdonosa, Anthony Hwang celebrálta.

Anthony Hwang – szokás szerint – a tavalyi év alakulásaival kezdte. A 2012-es tenyészidőszak jól indult, a tavasz végével csak némi jégeső okozott kárt, szerencsére a veszteségek elfogadható szinten maradtak. A nyár első hónapjaira egészséges mennyiségű csapadék jutott, majd az augusztus-szeptember időszak meleg és száraz volt, amely kedvezett a szőlő érésének. A száraz boros szüretet követően nagymennyiségű szőlő várta a botrytis érkezését. Az ideális körülmények ellenére – esett, a levegő páratartalma magas volt – a nemesrothadás csak nem akart jönni, így 2012 sem „aszús” évként fog bevonulni az annaleszekbe. 20 hektárnyi területről, komoly válogatással mindössze 1.500 palacknak megfelelő mennyiségű aszút tudtak készíteni. Anthony Hwang megemlítette még, hogy igen nagy hőingadozások jellemezték az évet, a száraz periódusok ellenére a csapadék valamivel az átlag felett végzett (A 2012-es év az utolsó száz esztendő legaszályosabb éveként vonult be a hazai mezőgazdaság történetébe. Átlag feletti csapadékot csak Sopron és Tokaj-Hegyalja körzetekben mértek. – a szerk.).

Az elmúlt év áttekintése után Mr. Hwang kitért néhány, úgynevezett „nyugtalanító jelenségre”. Az időjárási körülmények alakulása miatt 2009-től nemigen lehet aszúbort készíteni. A globális felmelegedés nem csak emelkedő hőmérsékletet hoz, de egyre inkább a nagy kilengések jellemzik az időjárást. Amikor Mr. Hwang a kilencvenes évek végén megvásárolta a Királyudvart, akkor egyértelműen úgy tűnt, Tokajnak csak tőkére van szüksége, hogy a tradíciókból építkezve visszatérjen a világ borelitjébe. Sajnos mára bebizonyosodott – jelenti ki határozottan Hwang –, ez egy mítosz. A megváltozott körülmények pedig gondolkodásra késztetik az embert és néhány következtetést is megengednek. Komoly, elsősorban az aszúra fókuszáló termelő nem tud fennmaradni. Az aszúra mégis óriási szükség van, hiszen Tokaj erről ismert, egy kiváló aszú a száraz és különböző édességi fokú borok felé is utat nyithat. Ha pedig az ajtó nyitva áll, akkor a sikerhez a többi kategóriában is komoly minőséget képviselő tételekre van szükség. Mivel a természet akadályozza az aszúkészítést, mással kell azt a bizonyos ajtót kinyitni. Ezt a Királyudvar már évekkel ezelőtt felismerte, ezért minden borfélénél (száraz, pezsgő, félédes és édes kései szüret) igen magasra teszi a lécet.

A 2012-es borok tartalmasak, testesek, aromásak és gyümölcsösek. Izmosak, tiszták, szép textúrával, hosszú lecsengéssel. A furmint és hárslevelű lédús fehér húsú gyümölcsökre emlékeztető karakterű, emiatt még a száraz tételek is szinte édesnek hatnak. A borok igen stabilak, akár egy hétig fejlődnek a felnyitott palackok, amely hosszú érlelhetőségre enged következtetni. Egyes tételeknél találkozhatunk egy visszafogottan kesernyés csersavassággal. Erre magyarázat, hogy az évjáratban a hárslevelű bogyói aprók maradtak, a héj-hús arány így a szokásostól eltérően alakult, ennek pedig némi tannin lett az eredménye.

A sor első felében a friss tételeket, valamint a most piacra kerülő 2008-as Lapis aszút kóstoltuk:

Furmint Sec 2012

Nincs végleges analitika, de a paraméterek nagyjából: 13,0%-13,5% alkohol, 7g/l sav, 6g/l alatti cukor. Percze, Henye és Betsek dűlők. Illatában érett alma, szőlő, szőlővirág és pici kénesség, aztán makulátlan tisztára szellőzik. Összességében szép illat. Kóstolva testes, szintén az érett alma jellemzi, mellé citrusok és lédús fehér húsú gyümölcsök járnak. Zamatos, éppen elegendő cukor kerekíti. Remek állagú savak, nagyon hosszú lecsengés, kis izgalmat hozó sóssággal. Jó arányok, fiatalsága ellenére már komplexitással. 7 pont.

Demi Sec 2012

Furmint + hárslevelű a Betsekből, félszáraz. Virágos, fehér húsú őszibarackos illat. Testes, mégis könnyed, golden alma, szőlő, virág és más fehér húsú gyümölcsökkel. Ez is szép, ez is hosszú, de juthatott volna belé valamivel több sav, mert a lecsengést a cukor formálja. Egyelőre nagyon fiatal, de respektálandó beltartalma ellenére is elég egyszerű. 6 pont.

Lapis Furmint Reserve 2012

12% alkohol, 7g/l sav, 82g/l cukor. Citrusos-almás illat, pici reszelt alma is van, de csak egy egész kevés. Testes, tiszta, fehér húsú őszibarack és szőlő dominálják. Zamatos, remek utóízzel, amelyben töppedt szőlő, kis mézesség és gyümölcshéjas karakter fedezhető fel. Kiegyensúlyozott, simulékony savakkal, irigylésre méltó tisztasággal. 7 pont. (Hwang megjegyzi, ez a bor egyenértékű egy Domain Huet Clos Du Bourg Moelleux 1er Trie-vel, amelyet kb. egy hét alatt elkapkodnak.)

Patricia Cuvée 2012

10% alkohol, 6-6.5g/l sav, 140g/l cukor. Egy kései szüretes sárgamuskotályról van szó, amely nagyon ritkán készül, korábbi évjáratai egyaránt sikeresek voltak az USA-ban és Franciaországban. A sárgamuskotály általában az egyszerű gyümölcsösségről szól, azonban Hwang szerint Tokaj képes strukturált, komoly tételeket adni. Szerinte Tokaj a világ legjobb sárgamuskotály termőhelye, a Danczka ezen belül is a legjobbak közé tartozik. Nagyon intenzív illat, virágos, áradó muskotállyal, fehér húsúakkal, mézzel, szőlővel. Olajos, testes, méz, töppedő szőlő és fehér húsú őszibarack jellemzik. Fiatalos, a muskotályosság szerencsére az illatnál visszafogottabb. Hosszú, kis kesernyével záródó lecsengés. Remek bor. 7 pont.

Lapis Aszú 6p 2008

Alkohol 9,5%, sav 9.4g/l, 218g/l cukor. A Királyudvar szerint 2008 a modern Tokaj legjobb évjárata. A birtoknál minden (pezsgő, szárazak, Ilona, Lapis, aszú) kiválóan sikerült. Remek aszús évről beszélünk, a nemesrothadás október negyedik hetében jelentkezett, gyorsan és egyenletesen dolgozott. November 11-12-én szüreteltek, minél frissebben próbálták megőrizni a botrytiszes szőlő karakterét. Egy hét alatt be is fejezték az erjesztést és kipréselték a cefrét. Illata egyelőre nem annyira komplex, kissé talán zártnak mutatja magát. Aszalt sárgabarack, barackhéj, fűszerek és méz. Az évjárat hűvössége egy kis zöldes jegyben köszön vissza, ami azért izgalmassá teszi az egyelőre fiatalos illatot. Kóstolva rettentő vastag, olajos folyású, gazdag, sok-sok szárazra aszalt sárgabarackkal és más gyümölcsökkel, töppedt szőlővel, mézzel. A bor rendkívül kiegyensúlyozott, a sav elképesztően szépen muzsikál benne. Végtelen lecsengés. Egy robbanás intenzitása van benne. Nagyon szép. Eléri a 8 pontot.

A sor második része már piacon lévő tételekből verbuválódott, egy részüket a tavalyi évjárat bemutató alkalmával már kóstolhattuk:

Furmint Sec 2011

Alkohol 13,5%, 6.8g/l sav (3.03 pH) és 5g/l cukor. A gyümölcsösség, összemérve a 2012-es évjárattal érezhetően visszalépett, az ásványosság pedig előtérbe került – értékeli a bor fejlődését Hwang. Illata egészen visszafogott. Testes, valóban kevesebb gyümölcsös jeggyel, érett citrusokkal, finom sóssággal. A visszafogott gyümölcs ellenére mégis zamatos, nagyon jó állagú savakkal, szép balansszal és hosszú lecsengéssel. 7 pont.

Furmint Sec 2009

A 2009-es évjárat tökéletes tenyészidőszakkal szolgált a száraz boroknak. Az augusztus-szeptember időszak szép és száraz volt. Akkor sütött a nap, amikor kellett, akkor esett, amikor kellett. Illatában a palackérés finom jegyei ismerhetők fel, mellette van némi kénes bizonytalanság, de szerencsére a visszakóstolásra már kiszellőzik. Alapvetően ő is a citrus-alma vonalon mozog. Testes, nem túlzottan intenzív, a gyümölcsök visszavonulóban vannak. Ettől függetlenül is jól fókuszált, feszes, kevés savanyú gyümölcs és nyári alma vezetik. Hosszú lecsengés, benne finoman felcsavart gyümölcsösséggel. Mintha kezdene egy picit bezárkózni a bor, ezt aztán Anthony Hwang is megerősíti, szerinte 3-4 éves korukban száraz boraik aludni mennek, majd évekkel később kirúgják magukat. 6/7 pont.

Lapis Hárslevelű 2009

Alkohol 11,5%, 6g/l sav, 60g/l cukor. A Lapis a furmintról ismert, de van egy hárslevelű blokk is. Almás, fehér virágos, fehér húsú gyümölcsösség a lédús fajtából. Pici reszelt almás oxidáció kíséri. Zamatos, az illatban felismert gyümölcsökkel, fehér húsú őszibarackkal. Picit lágynak hat. Hosszú lecsengés. Eléri a 7 pontot.

Ilona Cuvée 2008

Alkohol: 10,5%, 9g/l sav, 192g/l cukor. 75% furmint, 25% hárslevelű. Aszúszem-tartalma 80% körül van, több aszúszem kerül bele, mint a hatputtonyos aszúba. Míg az aszúnál van maceráció, ennél a tételnél nincs. Illatban zártnak érzem, az aszalt sárgabarack mellé kevés lakkos illósság vegyül. Kóstolva elképesztően koncentrált, aszalt fehér húsúak tűzijátéka, fűszeresség, mély aszaltasság, és összességében eszméletlen koncentráció jellemzik. Amilyen egyszerű volt illatban, szájban annyira komplex. Van még itt virágos mező, méz és mazsola. Remek, szinte végtelen utóízzel, jó állagú savakkal. 7/8 pont.

Aszú 6p 2006

Alkohol 10,0%, 11.4g/l sav (3.11 pH) és 239g/l cukor. Nehéz bor, nehéz volt elkészíteni, a Királyudvar történetének legjobb bora. Érettebb illat, több aszaltas jelleg, mazsola, sárgabarack, virág, méz és fűszeresség. Mély, komplex és mindez nagyfokú tisztaság mellett. Lehengerlően sűrű, „nehézolajos” folyás, brutális intenzitás. Egyértelműen fiatalosabb gyümölcskarakter, mint a 2008-as Lapis Aszúnál. Rengeteg aszalt sárgabarack, trópusi gyümölcsök, mézzel csöpögő nektár és fűszerek kavalkádja. Az utóíz a végtelenhez közelít, a magas sav azért visszakacsint és aszalt savanyú gyümölcsös karaktert ad a lecsengéshez. Hwang szerint a világ bármely édesborával felvenné a versenyt és nem sok tudná kiütni a nyeregből. Bizonyára így is van. Szerintem egy hidrogénbombát is elnyomna, bizony akkorát szól. Erős 8 pont.

(A birtok borait a Terroir Club forgalmazza. A kóstolóért természetesen magam fizettem. A kép a tavalyi évjárat bemutatón készült.)

A birtok honlapja: http://www.kiralyudvar.com/

Néhány kapcsolódó cikkünk:

1. Királyudvar évjárat bemutató (2011): itt és itt

2. Királyudvar-borok 2009-ből

3. Királyudvar: Ilona-cuvée 2008

4. Királyudvar Úrágya 2000

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr205374323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.06.25. 09:56:07

Jó kis beszámoló lett, idén én sajnos nem tudtam menni.
A Lapis Furmint Reserve ugyanaz a bor mint eddig a Lapis Furmint volt, vagy lesz belőle mostantól "Reserve" változat is az alap mellett?

demisec · http://thepit.blog.hu 2013.06.25. 10:54:06

"picit reszeltalmas oxidacio kíséri." 7p

Én aztán tényleg nem vagyok a vasszigor elő szobra. De hogy lesz ebből 7 pont? A 6-os és 8-as Lapis furmintokat kostoltad? Azok 7 pontosak, tiszták.
Továbbá nekem a ket aszú sem egy szint (hajlamos vagyok elhinni, hogy azért mert én más palackból kaptam, de tavaly a 8-as birtokaszut ugyanúgy koravennek éreztem).

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.06.26. 00:49:08

@rszabi: Ugy emlékszem - majd valaki megerősít v. cáfol -, hogy ezt a hazai piacra szánták, megmutatandó, milyen is lehet egy szép furmint kései szüret.

Igen, két év kóstoltam mindkét bort egy Lapis vertikálisban. Akkor nekem 6/7 volt mindkettő. A 2006-os már akkor előrehaladott oxidációs jegyeket mutatott. A 2008-as ilyen szempontból rendben volt, de nem volt túl komplex.

Megmondom őszintén, zavarban vagyok ezzel a kategóriával a Királyudvarnál. Mert szép-szép borok ezek, de míg a szárazak és kövérebb édes borok is komplexek, addig ez a "köztes" kategória valahogy szinte alig. És tapasztalatom szerint valahogy hamar hanyatlani is kezdenek. Tavaly a 2000-est is ittam, de halott volt szegényke.

A kérdésed másik részére: ha egy bort valamilyen hiba terhel, akkor mennyi pontot kell levonni? Mi az a "hibaszint" ahol 1-2-3-4 pontokat vonsz le? Én ezt nem tudom megmondani. Amíg valami nem ural el egy bort, nem változtatja meg gyökeresen a karakterét, addig nincs ok a "lepontozásra".

És természetesen a tévedés jogát fenntartom...

Az aszúról nem tudok nyilatkozni, szerintem remek volt, neked nem tetszett annyira. Kóstold meg valahol majd mégegyszer. Hwang nem véletlenül mondja, hogy szerinte komolyan sikerül. Abban egyetértek, hogy ez az aszú nem az a friss, kis virgonc, hanem inkább a mélyebben aszaltas kategória. Egy más stílus, más év. De ez szerintem nem az oxidatív kezelés miatt van, hanem mert az évjárat masszívan aszús volt, plusz macerálják is a aszúszemes cefrét.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.06.26. 00:50:34

@demisec: Bocs, a fenti Neked ment a 2. bekezdéstől!

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2013.06.26. 12:38:57

@akov: azért a 2000-es nem igazán ez a kategória, 2006-tól állt pince erre az irányra a Lapisokkal

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.06.26. 13:13:42

@ringsider: Hát ja, viszont ha egy szimpla late harvest Pajzos bor egyben van 2000-ből, miért ne kéne a Kudvarnak egyben lennie?

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2013.06.26. 13:20:23

@akov: persze, legyen rendbe, de az nem a mai termelési szemlélet szerint készült, így nem igazán jó példa a mai Lapisok életpályájának felfestésére szerintem, olyan kb mint az Úrágya és a Sec összevetése :-)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2013.06.26. 13:25:59

@akov: ahogy tavalyról emlékszem ez az almásság több borban előkerült, kíváncsi leszek mire jutnak a borok, de idén nem mentem sajna

demisec · http://thepit.blog.hu 2013.06.26. 14:42:09

@akov: Egesz őszintén: nem abból indulok ki soha, hogy egy tulajdonos mit mond a borokról (de abban pl osztom Hwang úr véleményét, hogy a kostolas élménye többet mond ezer szónál vagy analitikai adatnál).
De a lényeg: nem tudom neked megmondani, mennyi pont levonás jár egy 2009/2012-és édes (!) bor oxidalt hangulataert, de nekem nem pannon klasszis, az tuti. Mondom, jelenleg az etalon 8-ashoz tudom mérni a lapisokat, az volt a legszebb talán. Egyébként a 9-es Lapis furmint is szebb volt. Röviden: ezeknek a boroknak egy ilyen szintű birtoknal, egy ilyen dulobol nem így kene szerepelniük szerintem (csalódás volt mind, amihez sok a 7 pont/90 pont). Ebben a stílusban, arszinvonalban 7 ponthoz sokkal kozelebbiek a bottrytisek, DZ édes birtokborok (2008), Balassa b37, vagy akar egy szecsko Julianna 2010.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.06.26. 16:02:47

@ringsider: igen, en is feltem ettol, de javult a helyzet.
süti beállítások módosítása