A Borrajongó

Királyudvar évjárat bemutató I.

2012. május 29. 06:00 - akov

ahwang.jpgIsmét sor került a Királyudvar immár hagyományosnak tekinthető évjárat bemutatójára. Olyan boros program ez, amelyet egyszerűen nem lehet kihagyni. A birtok tulajdonosa, Anthony Hwang nálam már évekkel ezelőtt kiérdemelte a „tiszteletbeli magyar” címet, miután olyan szeretettel és átszellemültséggel képes Tokaj-Hegyaljáról és a benne rejlő lehetőségekről beszélni, ami egy helybélinek is becsületére válna. Mr. Hwang ezúttal a frissen palackozott 2011-es borokat, valamint az éppen piacra kerülő 2009-es tételeket mutatta be. A jól felépített, minden részletre kitérő előadás remek tájékoztató és egyben áttekintés a Királyudvarnál folyó munkáról. Miközben Hwang világosan megfogalmazott mondatait hallgatom, többször is eszembe jut, hogy más birtokok vajon miért nem élnek egy ehhez hasonló rendezvény lehetőségével? A kiváló helyszín és a körülmények jó alkalmat kínálnak a megfelelő üzenetek megfogalmazásához.  Már ha vannak megfogalmazható üzenetek. A Királyudvarnál azonban nincs ilyen gond, van miről beszélni, csak győzzétek elolvasni.

Anthony Hwang a 2011-es évjárat áttekintésével kezdte a bemutatót. A kiegyensúlyozott tenyészidőszak szinte problémamentes volt, a csapadék mennyisége valamivel az átlag felett végzett. A nyár közepéig viszonylag hűvös volt, majd augusztustól kezdve beköszöntött egy szokatlanul meleg és száraz időszak. A száraz bornak szánt furmint szeptember harmadik hetében érte el a fiziológiai érettséget, ennek megfelelően a szüret szeptember 22-én kezdődött és október 27-én a Lapisban fejeződött be. Összesen öt bor készült: pezsgő, Sec, Lapis Furmint kései szüret, Lapis Hárslevelű kései szüret, valamint az Ilona, amely legnagyobb részt a Lapisból származó furmintra épül. A száraz évjárat miatt aszúra egyáltalán nem volt esély.

A száraz borok tekintetében a 2011-es kiváló évjáratként fog bekerülni a könyvekbe. A borokat szép harmónia és tisztaság jellemzi, jó definiáltak, rétegzettek, összetettek és hosszú lecsengésük van. A savak az átlagosnál magasabbak, de érettek és kerek érzetűek, némi feszültséget visznek a borokba. Egy érintésnyi tannin is van a 2011-es tételekben, de nem kell megijedni, ez csak a kiváló évjáratot jelzi. Ha el kellene helyezni 2011-et – mondja Anthony Hwang – akkor valahol a zamatos, de éles 2008 és a kiváló struktúrát adó 2009 között van.

Szóba került még, hogy a 2011-es évjárat a birtok negyedik biodinamikus szürete. Az egyik legérdekesebb tapasztalat a gyümölcs korábbi érése. Mivel a korai érés elsősorban töppedést és nem botrytiszt hoz, a tokaji biodinamikus termelőknek fel kell készülniük a ritkább aszús évjáratokra. Sőt, fel kell készülni arra, hogy az időjárás globális változása miatt az aszú előállítása egyre inkább kiszámíthatatlanná válik.

Sec 2011

85% furmint és 15% hárslevelű a Percze, Henye, Lapis és Betsek területekről. OBI eredmények hiányában az alkohol valahol 13-13.5% között van, a sav 8g/l, a cukor pedig 5g/l. Az illatot citrusok, fehér virágok, csonthéjas gyümölcsök, diszkrét fa, alma és füstös mineralitás jellemzik. Tiszta és rendkívül vonzó nagyboros karakter. Száraz érzetű, sok, de érett savval, citrusos, grapefruitos és nyári almás gyümölcsökkel. Nagyon szép magja van a kortynak, jól definiált. Már most megközelíthető, a meleg év ellenére nem alkoholos, de krémes és vastag érzetű. A kis maradékcukor csak éppen kerekít, a lecsengés szép hosszú. Remek bor. 7+ pont.

Lapis Hárslevelű 2011

A Lapis közepéből szüretelték, töppedt formában. A must cukortartalma 300g/l-ig szaladt el. Tartottak tőle, hogy ilyen cukor mellett nehezen indul majd be, esetleg megreked az erjedés, de szerencsére nem volt gond. A biodinamikus művelés bevezetése óta – érzésük szerint – jóval hatékonyabban dolgoznak az élesztők. A szabad erjedés végeredménye 15%-os alkoholtartalom, 30-40g/l maradékcukor és 8g/l körüli sav lett. Illatban csonthéjasokat, szőlővirágot, süteményes vaníliát és mézet érezhetünk, de sajnos az oxidációt jelző reszelt almás és teás jegyekből is van bőven. Kóstolásra vastag, jó sav-cukor aránnyal rendelkezik, intenzív, de aromáit a reszelt alma határozza meg. Van itt még citrus, méz, tea és leves. Zamatos, rétegezett és hosszú, de bántóan magas az alkoholtartalma. Kérdéses, hogy ez az oxidált ízvilág érleléssel hova fog fejlődni. Saját tapasztalatom szerint minél távolabb kerülünk a szürettől, minél haloványabbak a gyümölcsös aromák, annál inkább kikandikál a magas alkohol. Szokatlan bor a Királyudvartól. 5 pont.

Lapis Furmint 2011

Ennél a tételnél már az analitika is szemrevalóbb: 8g/l sav, 55-60g/l cukor és 12% alkohol. Illatban virág, friss körte, alma, trópusi gyümölcsök, érett citrom. Szerencsére nincs oxidált jegy. A hordó vaníliás és fűszeres világa jobban kifejezett, mint az előző bornál. Kóstolásra szép arányok, jó alkohol- sav-cukor egyensúly. Krémes állag, de pillanatra sem nehézkes. Gyümölcsei közt alma, citrusok, szőlő és csonthéjasok vannak. Jó magja van a kortynak, a lecsengése hosszú, ezúttal tökéletesen illeszkedő alkohollal. Kétségtelen ásványos érzet is felfedezhető. Ígéretes tétel, de egyelőre nem bombasztikusan komplex. 6+ pont.

Birtok Aszú 6p 2008

A birtoknál 2008-ban készült utoljára aszú, a körülmények sem 2009-ben, sem pedig 2011-ben nem tették lehetővé az aszú elkészítését. 2010 történetét meg mindannyian ismerjük. Az aszúszemek a Percze, Betsek és Dancka dűlőkben termettek, az alapbor – a Királyudvarnál ez mindig erjedésben lévő mustot jelent – pedig egy édes Lapis. A 210g/l cukrot 9.8g/l sav, valamint 10%-os alkohol egészíti ki. Analitikára nagyon hasonló az 1999-es és a 2002-es tételekhez. Anthony Hwang elmondta, hogy a 2008-as év – aszú szempontból – egy speciális évjárat. A szőlőszemeket viszonylag egyenletesen támadta meg a botrytisz. A bor elkészítésénél csak friss (7 napnál nem öregebb) aszúszemeket használtak, az áztatás ideje rövid volt, macerációra nem került sor.

Méz, mazsola, szőlővirág, alma és avarosság az illatban. Aszúhoz képest nem túl összetett és nem is igazán gyümölcsös. Kóstolásra először az emelkedett illó tűnik fel. Krémes és vastag állag mézzel, töppedt szőlővel, fűszerekkel, aszalt csonthéjasokkal, teával és kis gombás hatással. Szép szerkezet, jó adag sav, nagyon hosszú lecsengéssel, jó egyensúllyal. Kissé szikár hatású, masszív savval, de ígéretes karrierrel. Kíváncsi leszek hova fejlődik majd ez a minden aszús gondolati sablonból kilógó tétel. 7 pont.

(folytatjuk)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr364550950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása