A Borrajongó

Királyudvar évjárat bemutató II.

2012. május 30. 06:00 - akov

sor2.jpgAz első sor után Anthony Hwang áttért a 2009-es évjárat értékelésére. A tenyészidőszak csodaszép volt, a nap akkor sütött, amikor kellett, az eső akkor esett, amikor szükség volt rá. Az augusztus-szeptember időszak meleg és száraz volt, hasonlóan a 2011-es évhez. Az érés tökéletesen haladt, a szüret szeptember elején kezdődött és október 11-én ért véget. Ezt követően már csak az aszúszemekre vártak, de ekkor rázendített az eső és el sem állt 2010 júliusáig (smiley). Nincs tehát aszú, de a többi bor nagyon is rendben van. A 2009-es savak hasonlítanak a 2007-esekre, a borokat szép textúra és elegancia jellemzik. Sűrűséghez szép gyümölcsösség társul, a nagy beltartalom mellett szinte könnyedek maradtak a borok.

Pezsgő Henye 2009

Az alapbor a Henyéről származik, kb. 87% furmint és 13% hárslevelű adja. A Henye adottságai különösen jók a pezsgőhöz, hiszen az érettséget alacsonyabb cukorfok és szép savak mellett képes produkálni. Tirázslikőrt nem alkalmaztak, a degorzsálás 2011 szeptemberében történt. A dosage-t a 2002-es 6 puttonyos aszú adta (zseniális!). Analitikailag 7.8g/l savunk, 6.7g/l cukrunk és 13%-os alkoholunk van. Ez éppen a „Brut” kategóriának felel meg. Összesen 4.000 palack készült el, ennek egyelőre csak felét degorzsálták.

Anthony Hwang hangsúlyozta, hogy Tokaj mekkora potenciállal rendelkezik a pezsgőkészítés területén. Nem csak a termőhely és a klíma jók, de a furmint adottságai is egészen kiválóak. A Királyudvarnál 2007 óta készül pezsgő, a know-how a loire-i testvérbirtoktól, a Domain Huet-től érkezik. A pezsgőkészítés természetesen nem egyszerű, befektetést és sok plusz munkát igényel. Tokaj – mondja Hwang – sajnos még mindig egy szegény régió, ő hiszi, hogy a prémium pezsgő lehet, ami gazdasági sikereket hozhat az itt élőknek. De vigyázni kell, mert a pezsgőkészítés folyamata számtalan profitmaximalizáló egyszerűsítéssel kísért, a tokaji pezsgőnek pedig nincs szüksége a hipermarketek alsó polcaira.

Illata, hát, uh. Nagyon tiszta, vonzó, bele lehet habarodni. A friss körte, alma és fehér virágosság mellé finom kekszes-tósztos karakter társul. Habja krémes, sok a buborék, de nem túl nagyok, nem bántanak. A friss citrus, körte és alma a remekbe szabott savak élén táncol. Mély zamatok, komoly mag, hosszú lecsengés a nyálkahártyába épülő citrusokkal. Lehengerlő tisztaság. Óriási, régen találkoztam ehhez foghatóan eltalált pezsgővel. Az egyetlen felróható dolog a magas alkohol, de ennek ellenére is kiválóan fogyasztható. 7/8 pont.

Sec 2009

80% furmint és 20% hárslevelű a Percze, Lapis, Henye és Betsek dűlőkből. 6.3g/l sav és 13% alkohol. Alma, körte, citrusok, fehér virágok és kövesség az illatban. Pici zöldesség is vegyül bele, de csak összetettebbé teszi. Sajnos ismét előjön az oxidációra utaló reszelt alma. Testes, magas savval, sokrétű, de szikárabb gyümölcsösséggel. Érett citrusok, alma, reszelt alma, körte, virág és csonthéjasok. A kimunkált fás jegyek és a szép gyümölcsös zamatok jó házasságot kötöttek. Pillanatra sem nehézkes, az alkohol illeszkedik, a lecsengés hosszú, a savak érettek, kiváló állagúak. A reszelt alma ellenére tetszik. 7 pont.

Demi Sec 2009

80% furmint és 20% hárslevelű a Betsekből. 2009 óta nem készült Demi Sec. A cukor 20g/l, az alkohol 13%. Illatában kis zöld, citrussal, almával és virágokkal. Zamatos, érett citrussal, körtével, szőlővel, almával. Visszafogottan édes, remek arányok, izgalmas, ahogy a savasság a bor textúrájával találkozik. Irigylésre méltó tisztaság, nagyon hosszú lecsengés. 7/8 pont.

Lapis Furmint 2009

A Lapis közepéről származik, egy öreg tőkés részről. 6g/l sav, 60g/l cukor, 11.5%-os alkohol. Finom zöldesség illatban, alma, reszelt alma és virág. Vastag, citrusos, almás, körtés, nagyon tiszta, remek savval és finom textúrával. Itt is érezhető a reszelt alma és a teás karakter. Talán lehetne komplexebb. 6+ pont.

Lapis Hárslevelű 2009

Nagyon lassan indult meg az erjedés és megfontoltan haladt. A bor sokáig érintkezett a finomseprővel, de felkeverést nem alkalmaztak. 5.8g/l sav, 64g/l cukor, 11,5% alkohol. Citrusos, fehér virágos, almás illat, szép tiszta. A korty zamatos, vastag és friss, körtés, almás és teás hangulatba boruló reszelt almás aromákkal kísért. A savak szépek, érettek, a sav-cukor arány kiváló, az intenzitás lehengerlő. Egyszerre fajsúlyos és könnyed, érdekes találkozás. Az oxidált karakter itt is érezhető, de nem annyira domináns. Az utóíz nagyon hosszú, jön egy kis tannin a nyelés után, végül a korty kis grapefruitos kesernyével kacsint vissza. 7 pont.

Ilona 2009

55% furmint, 30% sárgamuskotály, 15% hárslevelű. A szüretre október 12. után került sor, minden szőlőt megtámadott, majd el is vitt a botrytisz. Egyedül az előbb beérő sárgamuskotály aszúsodott, már október elején töppedt és aszús bogyókat lehetett szedni. Az aszús és töppedt szemek aránya 75%-25%, a cukor 172g/l, a sav 6.9g/l, az alkohol 11.5%. Illata kellemesen szappanos-virágos, aszalt sárgabarackos, karamellel, teával. Nem túl összetett, de nem is komolytalan. Kóstolásra nagyon vastag, virágos, intenzív, őszibarackos, aszalt sárgabarackos, mézes, mazsolás. Van benne a frissen sült sütemények finoman a tepsihez kozmált szélére emlékeztető jegy. Szép kerek a korty, a savak jól illeszkednek, az erőteljes virágosság segít felidézni a sárgamuskotály játékosságát. A lecsengés hosszú, benne fehér húsú gyümölcsök lekvárjai és tea. Szép bor, de szerintem elmarad a korábbi évek Ilonáitól, kis oxidáltság itt is felfedezhető. Eléri a 7 pontot.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr834553168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.05.30. 12:14:33

A Királyudvar a legjobb kombinációja a jellemzőbben kis "kézműves" borászatok elszánt minőségkeresésének és a nemzetközi cégek perfekt profizmusának. Minden tekintetben a legszűkebb élmezőnybe tartozik.

Több helyen is említetted az oxidált ízvilágot. Te ilyenkor mindenképpen levonsz az összpontszámból, vagy ahol esélyt látsz arra, hogy érleléssel eltűnik, ott nem veszed olyan súllyal figyelembe?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.05.30. 12:57:33

@rszabi: A kérdés nagyon jó, engem is gyötört. Nem nagyon vontam le érte, talán itt-ott fél pontot. Az a kérdés, hogy a merre fognak fejlődni a borok palackban, hosszabb idő alatt és ezt a birtok megengedheti-e magának...
süti beállítások módosítása