A Borrajongó

Szilveszter 2012

2013. január 02. 06:00 - akov

Nem tudom, mi különbözteti meg az átlagos szilveszteri bulit az emlékezetestől. A kiváló ételek, a jó társaság és persze a remek borok biztosan mindenhol segítenek. Nézzük mivel próbáltunk mi tűzijátékot varázsolni kétezer tizenkettő utolsó egére.

gratien.jpg

Tvrdoš Monastery Vranac 2009

tvrdos.jpgVáratlanul jutottam ehhez a vranac fajtából készült bosnyák csodaborhoz. Őszintén azt vártam, hogy az esetlegesen a magyarnál is embrionálisabb állapotban lévő balkáni borkultúra egy szörnyet pottyant a poharamban. Igazi mazsolaborra számítottam, mértéktelen nagybarikkal. Ennél jobban régen lepődtem már meg! A Petropavlovsko Poljéből származó, szerzetesi csuhák kimunkálta bor – gyanúm szerint – Bosznia-Hercegovina Kopárja lehet. Szemre szinte fekete, átláthatatlanul sűrű. Illata földes, közepesen intenzív, tele szuperérett és aszalt gyümölcsökkel, szilvával és áfonyával. Minden tekintetben „sötét”, nagyon meleg hatású. A hordó visszafogott, francia lehet, minimális vaníliával és fűszerességgel gazdagít. Kóstolva vastag és testes, erőteljesen meghatározzák a szuperérett fekete bogyósok. Kevés aszalt gyümölcsös jegy is van, főként az utóízben dominálnak ezek, de a jó savtartalomnak köszönhetően a bor friss tud maradni. A kiváló minőségű alapanyagot – haladó módon – eszükbe sem jutott barikkba fojtani. A hordós jegyek megint csak visszafogottak, támogatnak, de nem kerekednek felül. A tannin masszív, de érett és fiatalon is feldolgozható mennyiségű. Hosszú lecsengés. A beltartalom alapján potenciállal rendelkezhet. Nagy meglepetés. Sima 7 pont (90). 14,5% (ajándék)

Mastroberardino Taurasi DOCG Riserva 1999

Az utolsó palackom ebből a remek évjáratból származó klasszikusból. Mi máshoz bontanám fel, mint a szilveszteri burgundi marhához? Klasszikust klasszikushoz. Campania egyik csillagáról, a Mastroberardinoról írtam már korábban, de azt hiszem az aglianico fajtáról és Taurasiról is elég kiterjedt irodalmunk van. Mély rubin szín, gránátot csak keresve találni a széleken. Illata tiszta, palackbuké vagy bármi zavaró érési jegy nem uralja. Finoman vaníliás, bőrös, dohányos, kávés, de ibolya, ánizs, mentol és gyümölcsök is vannak. Érdekes, hogy inkább a piros bogyósok jutnának eszembe, de a fekete bogyósok aszaltjaiért sem kell messzire nyújtózkodni. Varázslatos ez a meleg, ünnepi illat. Kóstolva egyértelműen jó választás a burgundi marhához. Testes, de már nem túlzóan. Az aszaltas-érett fekete bogyós gyümölcsösség mellé dohány, kávé, balzsamecet, fahéj és sok-sok fűszer kel táncra. Kiválóan ellensúlyoz a jó adag nagyszemcsés tannin és az életteli sav. Remek bor, nem okoz csalódást. Fejlődni talán már nem fog, de kibírhat még néhány évet. Erős 7 pont (91). 21,0 EUR. 13,5% (pincétől vásárolva)

mastroberardino1999.jpgAlfred Gratien Rosé Brut NV

Szilveszter éjszaka vagy 5-6 különböző magyar és nem magyar pezsgőt pukkantottunk, mondhatni előválogatást tartottunk az éjféli koccintásra. Sajnos csak ez a kiváló rosé pezsgő mutatott annyit, hogy a legjobbak között emlékezzünk rá. Már szemre is zavarba ejtő, tükrösen lazacos színe hívogató. Illata nem bombasztikusan komplex, csak szimplán varázslatos. És nem tudnám megmondani, hogy pontosan miért. Kis autolízis itt, finom briós ott, köztük meg cseresznye. Ennyi, és mégis órákig lehetne szagolgatni. Kóstolva könnyednek hat, a buborékok simák, aprók, krémes textúrát teremtenek. A sav magas, fantasztikusan vibrál, minden életre kell tőle és hátán viszi az egész bort. Finom epresség, virág és legfőképpen cseresznye érezhető. Hihetetlenül fókuszált, a végletekig kimért és arányos. Egyenletesen és hosszan halkul el. Igazi Champagne-varázslat. 7 pont legteteje (92). 12,0% (2.500Ft, Auchan leárazás, köszönet érte Octopusnak)

Akkor most már a 2013-as éven innen kívánunk mindenkinek Boldog Új Esztendőt! Mivel világvége egyelőre nem fenyeget, legyünk sokkal nyugodtabbak és igyunk még jobb borokat! Irány 2013!

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr324990631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.01.02. 06:24:42

Nalam ez a gratien inkabb 6+ volt. Bar keves viszonyitasi pont van champagne teren a karrieremben, azert a mostansag kostolt evjaratos cuccok szerintem meg jobbak voltak

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.01.02. 08:38:52

@drbarta: Ma érdeklődhetsz Norbinál, milyen is volt. Jó kóstolást!

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2013.01.02. 09:26:20

A Tvrdos az egyik legjobb hercegovinai vranac, talán a Vukoje pincészet még hasonló jókat tud ebben a műfajban. A hercegovinai borvidékek nagyon jó adottságúak, mostanság elég sok új, dinamikusan fejlődő pincészet jelenik meg, és szerencsére többségük a helyi fajtákat (is) fontosnak tartja. A vranac, a blatina vagy a trnjak, a fehérek közül pedig elsősorban a žilavka kapcsán elég sok izgalmas bot lehet kóstolni.
A balkáni borkultúra azért nem annyira rettenetes, mint itt káeurópában gyakran gondoljuk egymásról, hogy senki se jobb nálunk, ez így van minden környező ország borkultúrájával is nagyjából. Mindenki a saját borát tartja jónak, gyakran azt se tudja, mi készül a szomszédban. Rólunk se tudnak sokat, a tokajin kívül persze, de arról is általánosságokat. És mi se róluk, persze.
És őszinte örömmel tölt el, hogy néha azért értő poharakba is eljut egy-egy tisztességes, becsületes bor délről.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.01.02. 09:35:23

@zoranka: Köszi az értékes információt! Nem gondolom, hogy mi bárkinél jobbak vagyunk vagy a borkultúránk fejlettebb volna. Jártam pl. Macedóniában, több vranect ittam, a legtöbben sajnos maradékcukor volt. Szeretik az édeset arrafelé. A horvát borokkal kapcsolatban sincsen túlzottan pozitív képem. És sajnos az is igaz, hogy minél fejletlenebb egy borkultúra, azaz minél kevesebb pénzük van az embereknek, annál biztosabb, hogy a nagybarikk mazsolabort díjazzák.

A Tvrdos egy modern bor, az ilyesmi nem születik csak úgy ukkmukkfukk.

Ha ilyesmiket iszol... melyek a beszerzési forrásaid?

Köszi.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2013.01.02. 10:25:32

Nem is rátok gondoltam, hanem arra a közös ismeretre, ami él a borisszákban, illetve arra a hiányosságra, hogy a szomszédainkat mindig kevesebb értékűnek tartjuk, mint a távolabbi tájakat. Ez a szomszédainkra is ugyanígy igaz.
Az átlagborok tekintetében ott is hasonló a helyzet, mint ha itthon bemennél egy szupermarketbe, vakon belefutnánk "csodákba".
De akár macedón, akár horvát, vagy szerb, szlovén, hercegovinai, montenegrói borokról beszélünk, vannak izgalmas, modern, karakteres borok. Én sokat járok errefelé, így főleg helyben szerzem be őket. Sok boros rendezvényre megyek el, ott is lehet kóstolni, tanulni, megismerni. Pécsett vannak kóstolók, ahol néha ezek a borok is megjelennek, talán idén sikerül ilyeneket Budapesten is megszerveznünk.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.01.02. 16:15:19

@zoranka: Megszerveznünk? Helyes! Majd szóljatok, engem érdekel.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.01.03. 00:13:41

@zoranka: neveket, kérem, neveket (és fajtákat)! több bosnyák kollégám csak tud szerezni vmit...

Bodomi 2013.01.03. 11:58:16

Én a szlovénok híres nemzeti vörösborát ittam 2-3 éve, már a nevét se tudom, de úgy adták, mint valami isteni nedűt. Alig volt jobb egy nyári új meggybornál, (szilveszterkor voltam náluk) ami még félig-meddig zavaros,azaz "kotlós", de örültek neki, hogy megittam belőle pár pohárral.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2013.01.03. 21:01:42

@szenvedély S.: 1) Manastir Tvrdoš - Vranac, Hum Cabernet Sauvignon, Žilavka. 2) Vukoje: Vranac, Žilavka. 3) Škegro: Krš bijeli žilavka, Krš crni blatina, Carsus (barrique verziok). 4) Brkić, Žilavka, Mjesečar (biodinamikus). Ezek izgalmas pincészetek és borok lehetnek.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2013.01.03. 21:05:25

@Bodomi: Nemzeti bornak nevezni valamit elég nehéz, mi lenne a magyar nemzeti bor? Ha a kommersz tokaji a kisboltok polcairól, akkor az elég nagy csalódás lehet másoknak is, nekünk is. Lehet, hogy teran volt, van belőle asztali verzió is, éttermekben gyakori pohárral is, de jó kezekben meg egész zseniális is lehet, kóstoltam már példákat mindkét kategóriára...
süti beállítások módosítása