A Borrajongó

En primeur Budapesten? Ez lehetetlen!

2012. április 30. 06:00 - akov

riviere.jpgÉs mégsem. Alig tettem le tollam bús, de reményekkel átszőtt Bordeaux-ciklusom újabb bejegyzését követően, Bordeaux máris „szemezni” kezdett velem. Herczeg Ági kedves invitálásának köszönhetően egy kihagyhatatlan rendezvényen volt szerencsém részt venni. Ágnes, a VinCE magazin és a bordeaux-i illetőségű Vintex negociant vállalat szervezésében kerülhetett sor erre a valóban rendhagyó és – reméljük – hagyományteremtő rendezvényre. A Vintex jóvoltából Philippe Larché érkezett Budapestre és hozott magával néhány en primeur mintát.

Philippe maga is negociant és közel 15 éve foglalkozik en primeur kereskedelemmel. A kóstolót megelőzően remek kis előadást hallhattunk a bordeaux-i bor kereskedelmi hátteréről. Exportpiacok, mennyiségek, százalékok és mindenen felül a szereplőket mozgató, szabad szemmel is jól látható összegek. A termelők számára az en primeur mindenekelőtt a cash flow fenntartásáról szól. Azaz, adjuk el a friss bort, szedjük be a pénzt és majd kábé két évvel később széles mosollyal leszállítjuk neked az árut. Nem semmi bizalom, vélt megbízhatóság és eltökéltség szükséges egy ilyen rendszer fenntartásához. Mégis, ez a sokat kritizált rendszer vagy három évtizede stabil pont a borvidék életében.

philippe_larche2.jpgPhilippe részletesen kitért a negociant-ok, azaz a nagykereskedők szerepére is. Kb. 300 ilyen kisebb-nagyobb vállalat működik Bordeaux-ban. A chateau és negociant között az un. courtier (bróker) áll, aki bejáratos a chateau-hoz, tartja a felek között a kapcsolatot és gondoskodik róla, hogy a chateau és a negociant között létrejött szerződést mindkét fél tiszteletben tartsa. A courtier jutaléka fix 2%, nekem jó kis állásnak tűnik. A chateau-borok forgalmazása mellett általában folyó bort is vásárolnak, házasítanak, palackoznak, majd brandelve forgalmaznak. Előfordulhat, hogy már a tőkén megvásárolják a szőlőt és saját pincében, maguk készítenek bort az alapanyagból. A negociant szakértői gyakran konzultálnak a partner chateau-kkal, szükség esetén szőlészeti és borászati tanácsokkal látják el őket. Egy negociant tevékenysége viszonylag sokrétű tehát és kifejezetten stresszes lehet az en primeur időszakában. Napok vagy akár órák alatt kell eldönteni, hogy egy adott chateau frissen piacra dobott borából mondjuk 40 vagy 400 ládával veszel. Ez pár tételnél nem tűnik óriási dolognak, de amikor 300-400 borral seftelsz és összességében millió Eurós befektetésről van szó, máris más a helyzet.

Az évente áprilisban megrendezett en primeur kóstoló leglényegesebb eleme – mondja Philippe – a cabernet esetleges zöldességének megállapítása. Természetesen ezeket a „borbébiket” nem egyszerű kóstolni, magas savval és acélkemény tanninnal rendelkeznek. El tudom képzelni, hogy néhány tíz tétel teljesen szétkapja az ember száját. Mint az alábbiak mutatják, lehet azért következtetéseket levonni az alapanyag koncentrációjára és a szerkezetére vonatkozóan. Híg, zöld és keserű en primeur borból soha nem lesz nagy anyag, ezt teljes bizonyossággal kijelenthetjük. Természetesen óriási tapasztalat kell ahhoz, hogy valaki ilyen stádiumban lévő borok potenciálját korrektül meg tudja ítélni. Részemről csak nagyjából próbáltam meg belőni a borok jelenlegi állapotát és egymáshoz viszonyított minőségét. Kéretik fenntartással kezelni, hiszen ilyen titánok kóstolgatásában elég limitált a tapasztalatom. Az egyes tételek mellett feltüntetett ár ex-cellar árként értelmezendő, némelyik már valós ár, némelyik pedig csak a korábbi évjáratok alapján megbecsült ár. Lássuk:

Château Belle-Vue Haut-Médoc 2011 (CS 46%, M 31%, PV 23%)

14.5 hektáros birtok, 29 éves tőkék, 40% újfa. Friss és buja illat, finom vaníliával, szederrel, érett és szörpös gyümölcsökkel, karamellel, kávéval, kapucsínóval, sőt piros bogyósok is jelen vannak. Nem túl intenzív, nagyon fiatal aromatika, de már most elég elviselhető a tannin. Szeder és cassis. Szemcsésen felrakódik, elég jó kis sava van, talán külön is játszik picit. Gyümölcslé. Elég hamar eltűnik, a kortyközép végén huss, már meg is szűnt a tartás. Ezen az áron persze kiváló vétel lesz. 5 pont (82-83). Ex-cellar ára 8,5 EUR körül, a hiperes fogyasztónál kb. 15 EUR áron fog landolni.

Château Tour Saint-Bonnet Haut-Médoc Cru Bourgeois 2011 (M 50%, CS/CF 45%, PV 5%)

40 hektáros birtok, 35 éves tőkekor, gravel talaj. Betonban erjedt, részben újfába került, részben tartályban pihen. Több fa, megint kapucsínó, ezúttal rózsásan szörpös gyümölcsökben, vaníliával és fűszerrel. Kedves kis illat, kis almásság jelzi a kén hiányát. Megkóstolva több a tannin, elég friss a gyümölcsösség, maximum közepesen intenzív ez is. A szép sav feszes bort ad, a tannin poros állagú. A hordó füsttel és fűszerekkel dolgozik. Itt már van egy borra hasonlító szerkezet, a közepesnél hosszabb lecsengéssel. Erős 5 pont (84). Nagyobb a volumen, olcsóbb a bor. Megéri majd. 6,2 EUR.

poujeaux.jpgChâteau Poujeaux Moulis-en-Médoc 2011 (M 40%, CS 55%, PV 5%)

62 hektár, 35 éves tőkék, 30% újfa, 200.000 palack. Nem vicc. Az appelláció egyik legjobb termelője. Illatban pici zöldes karakter, talán nyers fa, füst, sonka és minimális gyümölcsösség. A közepesnél teltebb, szép friss, jó arányokkal és struktúrával. A tannin sok, nagyszemcsés textúrájú. Lehetne intenzívebb, de így is érezhetően feljebb léptünk egy osztállyal. Hosszú lecsengés, aprócska magos kesernyével. 6 pont (86-87). 16,0 EUR. 13,3%

Château de La Rivière Fronsac 2011

Közepesen intenzív illat, kávé, kapucsínó, szeder és sok más gyümölcs. Szörpösség, kék virágok, füst, sonka, érezhetően elegánsabb hordóhasználat. Természetesen sok-sok tannin, de nem kellemetlen, a jó sav és beltartalom szép magot és fókuszált kortyot ad. Tisztán definiált, a jó savak arányosan viszonyulnak a többi alkotóelemhez. Hosszú lecsengés. 6 pont (87-88). 10,0 EUR.

Château Joanin-Bécot Côtes de Castillon 2011 (M 75%, CF 25%)

11 hektár, 36 éves tőkék, 60% újfa, 55.000 palack. Több fa illatozik, szederrel és sok más fekete bogyóssal, kávéval, kakaóval. Nem annyira szörpös, mint néhány eddigi bor, tetszik a hordó elegáns vaníliája, az alapanyag friss gyümölcsei és virágos karaktere. Magas tannin, ismét jó savak és frissesség, szép koncentráció. Fekete bogyósok, szeder, áfonya, fekete föld, hosszú lecsengés. Erős 6 pont (87-88). 12,0 EUR

(Az első képet a Château de La Rivière oldaláról kölcsönöztem)

Folyt. köv.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr664476899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.04.30. 16:13:00

Welcome to Hungary, en primeur! Köszi a posztot!
Mik voltak a nyilvánvaló és kevésbé nyilvánvaló tanulságok?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.04.30. 16:13:59

@Szomjas Gödény: Kösz! Holnap jön a második rész, abban megpróbálom levonni a tanulságokat. :)

Szegediszomelijé 2012.04.30. 16:31:26

Légyszi ezután is járj hasonló érdekes rendezvényekre:-)
süti beállítások módosítása