Évekkel ezelőtt magam is megpróbáltam elhinni, hogy nem kedvelem a cabernet-t. Egyébként is divatosnak tűnt a kifinomultabb és szofisztikáltabb "pinós" irányra nyomulni. Az itthoni haladók közt már nem volt menő Bordeaux randa kövületeihez dörgölőzni. Nem is csoda, hiszen mindent elárasztottak a fájóan unalmas, ámde annál drágább szörnyszülöttek. Nemhogy a cabernet kezdett hiteltelenné válni, de szegény merlot-ra is a hömpölygés árnyéka vetült. Maradtak hát a fehérek, abban úgyis jobbak és izgalmasabbak vagyunk, vontam meg én is a lemondás mérlegét. Pár éve már, hogy a B oldalt taposom, és egyre gyakrabban tör rám a régi-régi cabernet-láz. Mi a fene történik velem? Annyit ittam, körbeértem és megint kezdődik elölről ez az unalmas daráló? Meglehet. Mikor azonban másodszor lépek ugyanabba a folyóba, már Bordeaux-val szemezek. A korábban teltnek tetsző idomok most hidegen hagynak, a randa elhízás a napnál világosabb. Feszesség és kevesebb tűz, ez csigáz fel. Ráébredtem, a cabernet nekem tizenhármas szesszel szerelem!
Château Clauzet Cru Bourgeois Saint-Estèphe 2005
Kevés információ áll rendelkezésre erről a birtokról, a honlapjuk egy elegáns vicc. A 12 hektáros birtok szakmai munkáját a Rotschildoknál 23 évet lehúzott José Bueno irányítja. Kiváló évjárat, 55% cabernet, 40% merlot és fennmaradó részben franc és petit verdot házasítása. Wine Spectator 89 pont. Földes, ibolyás-virágos, aszalt gyümölcsös illat, fekete bogyósokkal. Fekete cseresznye, cassis, cékla, fahéj, vanília és füst. A közepesnél teltebb, sok, de érett tanninnal, jó kis savval. Érett aromák, cédrussal, szederrel, aszalt gyümölcsökkel, édesfűszerekkel és fahéjjal. Elég jó kis szerkezete van, szép maggal bír a korty és hosszú lecsengéssel távozik. A tannin a végén „visszaharap”, a sav kissé külön dolgozik az anyagban, de így is emlékezetesen bordeaux-i, hiába a meleg év, nem fűt, nem éget. 6 pont. 20.0 EUR. 13,0%
Château Côte de Baleau Saint-Émilion Grand Cru 2003
8 hektáros kis birtok, agyagos és krétás talajjal, 35 éves tőkék, 70% merlot, 15% cabernet sauvignon, illetve 15% franc és petit verdot. A bor fele új, a másik fele másodtöltésű hordóban érett. 40.000 palackos éves termelés. Wine Spectator 89-91, Robert Parker 87-90 pont. Feketébe hajló illat, a kort sejteni sem lehet. Ánizsos, mélyen virágos, cédrusos illat, amely kiegészül földdel, mentollal, sok feketebogyóssal és természetesen a komolykodó újfahordós jegyekkel. A gyümölcsök frissek is és aszaltak is, remekül passzolnak a hordó elegáns vaníliájához és fűszereihez. A közepesnél teltebb, de a meleg évjáratot meghazudtolóan nem hömpölygős anyag, szépen betölti a szájat, nem intenzív, mégis koncentrált, erejének teljében van. A mély, fekete földdel telített sötét bogyósok és porrá aszalt gyümölcsök remekül elbánnak a makacs, de érett tanninnal. A savak jók, a gyümölcs egy része szinte friss. Negatívumként róható fel, hogy az aromák csak a korty közepének első traktusában érkeznek meg, de így is rendkívül izgalmas borról van szó, a hosszú-hosszú lecsengés mindenért kárpótol. Élek-halok az ilyesmikért. Emlékezetes 6 pont, 7-es villanásokkal. 20.0 EUR. 13,0%
(Most sem kellett hegyet mászni, mégis kaptam „jóárasított” bordeaux-it. A borok kb. 4-6 óra szellőzés után nyitották chakráikat és arisztokratikusan engedélyt adtak a közeledésre. Mindkét palackot a Gute Wine oldaláról rendeltem.)