A Borrajongó

Felcsigázás

2010. július 16. 13:04 - drbarta

Következő kóstolónk, melyet nagyon várok, jövő csütörtökön kerül megrendezésre. Ezúttal egy rövidebb, de annál érdekesebbnek tűnő sort fogunk kóstolni: egy furmintot, egy chenin blanc-t és egy rieslinget.

 
Szervezése több előzményre néz vissza.
Az első egy művelt alkeszes cikk ,mely szerint Jancis Robinson a „Dry furmint, good or bad?” -című cikkében azt jelenti ki, hogy a 3 legizgalmasabb fehérbor-fajtának a rajnai rizlinget, a chenin blanc-t és a furmintot tartja.
A cikk nekem nem is megjelenésekor keltette fel az érdeklődésemet, ugyanis akkor még azt se tudtam mi az hogy chenin blanc, inkább jóval később, amikor külföldi kitekintéseim kezedeteinél azt vettem észre , hogy ezek a fajták igen nagy hatással vannak rám. Az ominózus cikkre is ezen kezdetleges tapasztalataim megszerzése után bukkantam rá, és akkor már szöget ütött a tartalma a fejembe.
 
Ezen előzmények után ez év januárjában szerveztem egy kóstolót borbarátaimnak, ahol megnéztünk egymás mellett egy kiemelkedően jó furmintot, rajnai rizlinget és chenin blanc-t.
 
A kóstoló nagyon jól sikerült, mind a három bor nagyszerű volt, de nem nyomták el egymást. Akármilyen sorrendben kóstolva lehetett élvezni az aktuális bor egyéniségét, szépségét, de hárman együtt voltak a legszebbek.
 
Már akkor felmerült a gondolat, hogy más résztvevőkkel meg kellene ismételni azt a kóstolót, ami most fog megtörténni.
 
Emelve kissé a tétet, igyekeztem úgy összválogatni a három bort, hogy
-lehetőleg azonos évjáratból származzannak,
-lehetőleg hasonló árszegmensben foglaljanak helyet,
-stílusban, testben egymással összemérhetőek legyenek,
-illetve, ami a legnehezebb és legszubjektívebb: törekedtem arra, hogy fentiek megőrzése mellett, beszerezhetőség, utánaolvasások, saját tapasztalatok függvényében, de lehetőleg a fajta egyik legjobb képviselői legyenek.
 
Így született meg az alábbi sor:

 (továbbá ezúton jelezném kedves olvasóim irányába, ha valakit esetleg kellően sikerül(t) felcsigázni,  valamint megoldhatónak tartja a szegedi helyszínt, akkor egy fő még beférne hozzánk)

 

Demeter Zoltán: Lapis furmint 2008
 
Demeter Zoltán nem birtoka méretével, hanem szortimentje igényességével mindenképp a borvidék egyik legmeghatározóbb alakja. A Borbarát magazin a három darab 5*-os birtok egyikeként mutatja be.
A fenti borhoz már volt szerencsém és nagyon tetszett.
Mindenképp a legnagyobb furmintok között tartom számon, stílusában pedig a legnagyobbak között is csiszoltságával, eleganciájával, kedvességével, és nem éppen szigorú ásványosságával talán a leginkább megfelelőnek gondolom arra, hogy egy ilyen sorba kerüljön.
A Borbarát magazin is legelőkelőbb és csak igen ritkán kiadott *****+al- honorálta.
 
Domaine Huet: Clos du Bourg Sec 2008
 
A Királyudvar testvérbirtoka, a bio-dinamikus szemléletű Domaine Huet mindenképp a Loire-vidék egyik legmeghatározóbb termelője. A neve  az egész világon igen jól cseng.
A Clos du Bourg a 3 top dűlő közül is talán a legnagyobb becsben van, innen kerülnek ki a legstruktúráltabb boraik. A 2008-as évet nagy évjáratként jegyzik.
 
A fenti borhoz pont az előbbi tételhez pakolt link által leírt kóstolón volt szerencsém, sajnos az előbbi bortól időben igen távol. Akkor szolid 9 pontot véstem a jegyzetembe:)
 
Nemzetközi eredmények:
Jancis Robinson :    16.5/20,
International Wine cellar: 91.
 
Weingut Prager: Riesling Smaragd Achleiten 2008
 
A riesling kiléte okozta a legtöbb fejtörést. Végül a hasonló súly igénye döntött úgy , hogy egy smaragd képviselje a fajtát.
Talán kijelenthető, hogy Wacahu 5 legjobban csengő nevű birtokainak egyike a Prager.
A Vie Vinumon az összes osztrák riesling közül az ő két legjobb dűlőjükről, a szomszédos Achleitenről és Klauról származóak tetszettek a legjobban. Azok a friss 09-es évjáratból származtak, el is könyveltem őket potenciális 9 pontos anyagnak.
 
A most következő 08-as az alábbi nemzetközi eredményekkel bír:
Falstaff: itt 2 eltérő információt is találtam, az egyik 93-95, a másik 97
International Wine Cellar: 93
Wine Spectator: 97
Cellartracker : 93 ( 3 leírás alapján)
 
 
 
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr792155423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kabócás 2010.07.16. 17:05:27

Nagyon várom már a kóstolót, leginkább azért, mert személyes kedvenceim az HUET borok és elég ritkán jut hozzá halandó ember :) remélem nem marad el

felvetés 2010.07.19. 08:52:54

Izgalmasan hangzik, úgy látom profi kis csapat alakult ki Szeged környékén. Sajnos nekem elég messze van, pedig szivesen csatlakoznék hozzátok.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.07.19. 09:15:33

@felvetés: Profizmusról nem beszélnék, mindenestre igyekszünk szép dolgokat kóstolni:)
süti beállítások módosítása