A Borrajongó

További Gerék a helyszínen

2024. január 09. 06:00 - ungert

Azt persze már a múltheti posztom megírása idején sem gondoltam, hogy a négynapos villányi hosszúhétvégéről nem lesz majd több mondanivalóm, hiszen jócskán fogyott bor a Crocusban tartózkodásom alatt. Itt ugyanis, ha tetszik, ha nem, minden a borról szól reggeltől estig. Következésképpen, bár nem így terveztem, azért a helyi adottságok beszippantották a borblogger-énemet, amely aztán nem is tudott szabadulni, így mind a szobában fogyasztott, mind a vacsorához kért borokról akad jegyzetem. Ezek következnek most összegyűjtve, alább.

416880873_1098411424497013_7508273739788920351_n.jpg

Gere A. Phoenix 2021

Cabernet franc, pinot noir, merlot és tempranillo alkotja, és az utóbbi miatt természetesen ez a bor is fölrajzi jelzés nélkül került forgalomba. Túlérettséggel nem lehet vádolni, orrban kifejezetten friss, szamócás, ribizlis jegyeket mutat, ami némileg disszonánsnak tűnik a sötétebb, sűrűbb megjelenésével. Szájban sem nehéz, sőt. Kifejezetten dinamikus, az intenzív, de nem zöld savaira építkezik, miközben tisztes távolságot tart a lekvárosságtól és a túlérettségtől is. Az alkohol integrált, hordóhatást nem érezni. Friss és dinamikus, de nem kifejezetten összetett bor. Rendben van, de túl sok nyomot nem hagy. 5 pont, mondjuk, alulról. (2 990 Ft, webshop)

Gere A. Portugieser Organikus 2022

Butaság lenne csodákat várni a fajtától ezen a szinten, így a csökkentett elvárások üzemmódjával vetettem rá magamat a vacsora elején kért egydecire. Faék egyszerűségű vörösbort kaptam, ami mutatott valamennyit a fajta bőrös, fűszeres jegyeiből, és még egy minimális gyümölcsöt is felfedezni véltem benne. Komplexitásról, rétegekről nem lehet beszélni, de gond és fájdalom nélkül csúszott le. Azt nem tudom, hogy ez az organikus verzió mennyivel jobb és érdekesebb, mint az alapbor, mert az élet túl rövid ahhoz, hogy ilyesfajta összehasonlításokat végezzek, de ezzel nagy baj nem volt. 4 pont, alulról. (2 690 Ft, webshop)

Gere A. Cabernet Sauvignon Barrique 2018

Volt idő, amikor a szőlőfajta és a kishordós hívószó konstellációjától kirázott a hideg, és nem is alaptalanul. Ez a bor viszont túllép a prekoncepcionális árnyékon: az alapanyagot feltehetőleg tökéletes érettségben szedték, ezáltal se nem zöld, se nem lekváros, az intenzív gyümölcsökhöz pedig határozott, de nem túl domináns hordó csatlakozik. Harmonikus összképet nyújt, egyáltalán nem nehézkes vagy túlzó belőle a második korty sem. Lendületes, mégis tartalmas bor, kellemes meglepetés, ráadásul úgy vélem, akad benne még pár évnyi potenciál is. Masszív 6 pont, ajánlott. (5 400 Ft, webshop)

Gere A. Cabernet Sauvignon Barrique 2008

Évekkel ezelőtt kifutott, de az étterem aktuális borlapján korlátozott ideig elérhető, múltidéző anyag. A friss évjárat mellett vizsgálgatva határozottan összecsiszoltabbnak, érettebnek és fésültebbnek hat. Érettségre, a gyümölcs és a hordó harmóniájára itt sincs panasz, a korty ellenben letisztultabb és visszafogottabb. Nem tudom, frissen milyen lehetett, de minden bizonnyal most van a csúcsán. Hatalmas élmény, visszarepít az időben, de úgy, közben egy percig sem kérdőjelezhető meg a létjogosultsága sem. Emelem kalapom, erős 7 pont.

Gere A. Villányi Franc Csillagvölgy 2019

A sűrű, szuperérett alapkarakterét hűvös, frissítő, fűszeres jegyek egészítik ki, pontosan úgy, ahogyan egy jó borvidéki franc-t elképzelek. Kóstolva egyszerre masszív és dinamikus, vastag beltartalma ellenére sem laposodik el, köszönhetően a sok-sok fűszernek és a közepesen intenzív, de jó szerkezetet biztosító savaknak. Élére vasalt, pontosan, fegyelemmel elkészített villányi franc, ami nagyjából mindenkinek tetszhet. Szép munka, eléri a 7 pontot. (9 500 Ft, webshop)

Gere A. Kékfrankos 2021

A villányi felfogásban készült kékfrankos tipikus, tankönyvi példánya. Színre mély és sűrű, ránézésre is masszív anyagnak tűnik. Az erdei gyümölcsös alapkaraktert szépen egészítik ki az édesfűszerek. Összecsiszolt, letisztult bor benyomását kelti. Szájban kerek, a közepesnél teltebb, érett karaktert mutat. Savai a fajtától vártnál kissé visszafogottabbak, de meglepetésemre az egyensúly így sem borul meg. Szép, integrált csersavval és kellően hosszú utóízzel búcsúzik. Intenzív, déli stílusú kékfrankos. Hibája nincsen, inkább stílusában lehet megosztó. Nekem tetszett. Masszív 6 pont, hétpontos villanásokkal. (6 350 Ft, webshop)

Gere A. Syrah 2021

A Konkoly-dűlő termése, melyet acélban erjesztettek, és másodtöltésű kishordóban érleltek. Féltem, hogy a fajta direkt, fűszeres karakterét el fogja nyomni a fahasználat, de az orrpróba, valamint az első korty minden kezdeti félelmemet eloszlatta. Masszív, sűrű, de kellően dinamikus villányi vörösbor, amely nem tudja letagadni származását. Nem sikerült hordóba fojtani azt az intenzív, borsos karaktert, amely szépen végigkíséri a hosszú, arányos szerkezetű kortyot. Kellemes meglepetés, az egyik legjobb bor a sorban. Eléri a 7 pontot. (6 350 Ft, webshop)

Gere A. Attila Cuvée 2020

Klasszikus bordói házasítás, a pince csúcsbora, zászlóshajója. Tény, hogy egy ilyen kaliberű anyagot hároméves korában kóstolni színtiszta borpedofília, ennek ellenére egy pillanatig sem merült fel bennem, hogy a decizés lehetősége mellett kihagyom az élményt. Jelenlegi állapotában sűrű, mégis perfektre csiszolt vörösbor benyomását keltette. Az alapanyag szuperérett, a hordó sok, de ekkora testhez abszolút működőképes. A korty masszív, de nem nehézkes, a csersav, az alkohol és az aromák is a helyükön vannak. Lehengerlő élmény már most is, de a hordóruhát csak a következő években fogja tökéletesen magára szabni. Poharazva van létjogosultsága a fogyasztásának, de amúgy célszerű eltenni. 7 pont. (36 500 Ft, webshop)

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6218296201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2024.01.09. 10:08:14

Hello! Érdekes, hogy említed a Cabernet Sauv. Barrique-ot. Ilyen elnevezésű bort ugyebár nem sűrűn vesz le a polcról a kiművelt alkesz:) Én is elsősorban azért tettem, mert olyan vendégeket vártam, akik ilyesmire buknak. A 2017-es aztán annyira megtetszett, hogy visszamentem további palackokért, legalább egy kartonnyit elfogyasztottam. Túlzások nélküli, szép érett gyümölcs, profi hordóhasználat, tankönyvi cabernet. A 2018-ast is megnéztem ennek fényében, hasonló iskola, de egy lépéssel kisebb anyagnak tűnt, szóval ha valahol találsz még 17-est, nem szaladj el:)

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2024.01.09. 16:34:04

@drbarta: Köszi, nekem a tizennyolcas volt ilyen aha-élmény, még akkor is, ha a mellette kóstolt nyolcas egy kicsit elvitte a műsort. A frissből hoztam is haza, de akkor utánanézek, hátha van még a tizenhetesből valamerre.

@furmintfan: Úgy tűnik, szerencsére.
süti beállítások módosítása