A Borrajongó

Őszi borpár(baj)ok 2023

2023. december 09. 06:00 - furmintfan

Meghoztam az utolsó idei, és egyelőre utolsó terjedelmesebb borpár(baj) gyűjteményt. Jövőre a negyedéves bontás helyett ad hoc jelleggel érkeznek majd inkább a tematikusan egymás mellé pakolt borpárokat összehasonlító posztok, akár trióvá bővítve. Az  aktuális, őszi részben viszont kereken tíz duó szerepel, a fehérboros részleg főleg újvilági, azon belül is többségében új-zélandi borokat vonultat fel, a vörösborok mind Európából érkeztek. Természetesen mind a fehér, mind a vörös térfélen lesznek magyar borok is, majd egy édes szamorodni páros zárja a válogatást.
 parbajok.jpg

A fehérborok között elsőként egy hazai sárgamuskotály duó érkezik a 2021-es évjáratból. Tokaj mellett mellett több másik borvidéken is foglalkoznak ezzel a fajtával. A Tokajt képviselő Sauska párja most Neszmélyről, a Hilltop Kamocsay Ákos Premium sorozatból érkezett.

osziborparbajok2023_1.jpgHilltop Kamocsay Prémium Kalács-hegy Dűlő Sárgamuskotály 2021
Visszafogott illatában szőlő, némi érett fehér húsú és trópusi gyümölcs, a fejlődésben előrébb tart, mint a Sauska. A kerek, enyhén olajos kortyot viszonylag lágy savak támogatják, némi fenolos húzás és enyhe kesernye mellett. Érett szőlő, fehér húsú gyümölcsök, szőlőhéj, pici kesernyés-szappanos aláfestés érezhető ízben. Laposabb és tompább, mint a tokaji. 5p

Sauska Sárgamuskotály 2021
Minimális fülledtséggel nyit, de gyorsan kiszellőzik, szőlő, citromhéj, citromfű és koriander érkezik először a friss és kifejező illatban, majd fehér húsú őszibarack, narancsvirág és pici ananász csatlakozik. Jó felépítést és egyensúlyt mutat, könnyed, kellően tartalmas és intenzív bor. Citrusok, szőlő, pici keleti fűszer, halványan őszibarack, narancs, ananász adják az az ízképet. 6p

 

Még mindig fehérborok és még mindig Európa. Két osztrák zöldveltelinit pakoltam egymás mellé, a kissé kevésbé ismert borvidékekről, Traisental-ból és Wagram-ból, két világszerte elismert termelőtől, Markus Huber-től és Bernhard Ott-tól.

osziborparbajok2023_2.jpgHuber Obere Steigen Grüner Veltliner 2021 Traisental
Alma, édes citrusok, őszibarack, mangó, mandarin viszi a prímet illatban, idővel gyömbéres, fehérborsos fűszeresség is betársul. Kifejezetten élvezetes, zamatos bor, kellően dinamikus savak dolgoznak a lédús korty alá, a moderált alkohol és a minimális maradékcukor is gördülékennyé teszi. Tobzódik a gyümölcsös aromákban, édes citrusok és különféle sárga húsú gyümölcsök, mandarin, mangó, sárga húsú őszibarack uralja, a finom, gyömbéres, fehérborsos fűszeresség és érintésnyi vajas keksz teszi teljessé a képet. A két veltelini közül ez tűnt picivel egyensúlyosabbnak és gazdagabbnak. 6p+

Ott Fass 4 Grüner Veltliner 2021 Wagram
lllata narancsos pezsgőtablettát idéz, édes citrusok, narancs, majd pici citromhéj és ananász is felsejlik benne. Az élénk savak mellett kevés szén-dioxid erősíti a frissességet, a korty vége picit kerekebb, enyhe fenolos fanyarság is érezhető a finisben. Citrusok, lime, alma, egy kevés ananász és fűszer adják az aromákat. A feszes savak kissé hangsúlyosabbak a kelleténél, ugyanakkor hosszúra nyújtják a kortyot, amelyet enyhe krétás érzet is kísér. 6p

 

Az Újvilágra áttérve először két chenin blanc érkezik, Dél-Afrikából, amely a szőlőfajta mintegy második otthona lett. A Jordan Wines és a MAN. Family Wines 2021-es borai mérkőztek meg egymással.

osziborparbajok2023_3.jpgJordan Wines Chameleon Chenin Blanc 2021 Stellenbosch
Minimális fülledtség után szellőzve sárga alma, egy kis trópusi gyümölcs, körte és érett egres színezi az illatot. Lendületes, élénk bor, a két chenin blanc közül ez picit gömbölyűbb, savai finomabbak. Citrusok, őszibarack, valamint narancs, ananász, mangó, érett egres dominál ízben, a háttérben pici vajas keksz és zöldfűszer. Közel áll egymáshoz a két bor, de a kerekebb savak és az aromatika ezt a tételt hajszálnyival kedvesebbé teszi. 6p+

MAN Family Wines Free-Run Steen Chenin Blanc 2021 Coastal Region
Friss illata citrusokat, fehér és sárga húsú gyümölcsöket idéz, birs, körte, ananász és egy kevés banán is feltűnik, de fehér virágok és némi vajas keksz is. Lendületes savak viszik előre bort, a test közepesnél karcsúbb, a korty kerek, zamatos. Érett citrusok viszik a prímet, mellettük némi alma, trópusi gyümölcs és birsalma, sárgabarack, halványan banán és vajas keksz jelenik meg, a finisben némi kesernyével. 6p

 

Ezúttal három fehérboros pár Új-Zélandról érkezett, elsőként két sauvignon blanc a 2022-es évjáratból, két különböző borvidékről. A Sheild Wine Nelson-ból, a Palliser Estate Wairarapa-ból, azon belül is Martinborough alrégióból érkezett.

osziborparbajok2023_10.jpgPalliser Estate Pencarrow Sauvignon Blanc 2022 Martinborough (Wairarapa)
Hűvös illatában legalább annyira jelen vannak a növényi és vegetális jegyek, mint a gyümölcsösség. Tv paprika, zöldalma, édes citrusok, fehér húsú őszibarack és cukorborsó. Kóstolva leheletnyi édesség is érezhető az élénk savak mellett, a két bor közül ez valamivel karcsúbb, ugyanakkor feszes gerincre épül. Citrusok, tv paprika, cukorborsó, egy kis trópusi gyümölcs alakítja az ízképet, némi sósság mellett. 6p

Sheild Wine Sauvignon Blanc 2022 Nelson
Jól definiált, de nem tolakodó illat, mandarin, édes citrusok, narancsvirág, citromfű, nektarin, mangó, pici csalán és fehér virág. A korty lédús, lendületes, pici CO2 is frissíti, a savak és az ízek is hosszan kitartanak. Melegebb karakterű, ugyanakkor egyszerre valamivel feszesebb és dúsabb is, mint a Pencarrow, gazdag ízvilággal, hosszú lecsengéssel. Friss citrusok, lime, őszibarack, citromfű, nektarin, mangó és maracuja, valamint minimális tv paprika és csalán tűnik fel ízben. 7p-

 

Ismét sauvignon blanc-ok, de most 2021-es reserve tételek a már klasszikus borvidékké avanzsált Marlborough-ból, két nagyra nőtt családi birtoktól, a St. Clair Estate-től, illetve a Yealands Estate-től.

osziborparbajok2023_4.jpgSaint Clair Family Estate Wairau Reserve Sauvignon Blanc 2021 Marlborough
Élénk, intenzív és kissé hűvös illat: zöldpaprika, vágott fű, csalán, spárga, a háttérben citrusok és fehér húsú gyümölcsök, majd melegedve alma, maracuja, ananász is csatlakozik. A korty karcsú és jól kitöltött, kellően lendületes, de nem éles savakkal van megtámogatva, a lecsengés hosszú. Különféle citrusok, lime, zöldalma, őszibarack és ananász képviselik a gyümölcsös vonalat, amelyet zöldpaprikás, zöldfűszeres, enyhén sós jegyek kísérnek. 7p-

Yealands Awatere Valley Reserve Sauvignon Blanc 2021 Marlborough
Zöld növényi jegyekkel, tv paprikával nyit az illat, majd fokozatosan eltolódik a sárga trópusi gyümölcsös, őszibarackos spektrum felé. Nem harsogó, de intenzív. A két bor közül ez valamivel teltebb, szélesebb, savai kerekebbek, de megvan bennük a kellő lendület, picikét az alkohol is magasabb, Citrusok, lime, zöldpaprika, trópus gyümölcsök, pici fekete ribizli jelenik meg ízében. 6p+

 

Az utolsó új-zélandi duót 2018-as chardonnay-k alkotják, két különböző borvidékről válogatva: Marlborough-t a Two Rivers, Hawke's Bay-t Tony Bish képviseli.

osziborparbajok2023_5.jpgTony Bish Fat & Sassy Chardonnay 2018 Hawkes Bay
Halvány gyufafüstös redukcióval nyit az illat, mellette édesre érett őszibarack, ananász, édesfűszerek és mogyoró. A korty telt, enyhén krémes, leheletnyi édességérzet is van a kerek savak és a finoman adagolt hordó mellett. Édes fehér húsú gyümölcsök és citrusok, őszibarack, vanília, pici mogyoró és vajas keksz szerepel az ízképben. A két bor közül ez kicsivel krémesebb, érettebb gyümölcsös karakterű. 7p-

Two Rivers of Marlborough Clos des Pierres Chardonnay 2018 Marlborough
Tűzkő és gyufafüst érkezik a nyitányban, majd citrusok és fehér húsú gyümölcsök is felsorakoznak. Elegáns, feszes bor, lendületes savak dolgoznak a közepes test alá, a hordó nem túlzó, szépen fűszerez. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, enyhe sósság, a háttérben finom fűszerek és kevéske vaj, a tűzköves, füstös aromából is marad egy pici ízben. A két bor közül ez hűvösebb érzetű, karcsúbb, feszesebb, egy fokkal talán közelebb az óvilági borokhoz. 7p

 

Vörösborok következnek, elsőként magyarok. A merlot itthon is az egyik legnépszerűbb szőlőfajta, többek közt Szekszárdnak is köszönhetően. Két neves borász családtól - Heimann és Takler - bontottam együtt a 2019-es "alap" merlot-kat.

osziborparbajok2023_6.jpgHeimann Merlot 2019
Szép érett gyümölcsöket vonultat fel az illat, amely mutat már egy kis fejlettséget is. Málna és szamóca, érett gyümölcsös és dzsemes formában, pici vaníliás porcukor, érintésnyi bors és fűszerpaprika, valamint egy enyhe avaros jegy mutatkozik. A kortyot finom melegség járja át, savai dinamikusak, a tannin érett, finomszemcsés, a korty simán gurul. Ízben visszaidézi az illat gazdag gyümölcsösségét: málna, meggy, eper, pici dzsemesség, a háttérben diszkréten édesfűszerek, vanília ls pici bors bújik meg. 6p

Takler Merlot 2019
A Takler után kevésbé definiált az illat, érett meggyet, halványan szamócát, zöldfűszereket vonultat fel. A másik bor után egy fokkal lágyabb és lazább, a tannin ugyanakkor kicsit húzósabb, picit szárít a korty végén, itt az alkohol melegsége is feltűnik. Érett meggy, szilva, erdei gyümölcsök, egy kevés vaníliás túrókrém, túlérett eper, érintésnyi zöldpaprika jelentkezik ízében. Egy kicsivel tompább és rusztikusabb, mint a Heimann. 5p+

 

Franciaország és a Rhone-vidék borai alkotják a következő borpárost: 2019-ből a Chateau Gigognan és a Le Clos du Caillou 2019-es Cotes-du-Rhone tételei.

osziborparbajok2023_7.jpgChateau Gigognan Cotes-du-Rhone 2019 Rhone
55% grenache, 20% mourvédre, 15% syrah, 5% cinsault, 5% carignan, acél- és betontartályokban erjesztve és érlelve. Érett, napégette sötét bogyós gyümölcsök, pici garrigue és narancshéj, enyhe füstös érzet, aszalt szilva jelentkezik illatában. A savak élénk kezdése után középen kicsit megdöccen a korty, a végét pedig inkább az alkohol melegsége uralja.  A szélesen elterülő kortyot omlós, érett tanninok keretezik. Mediterrán hangulatot áraszt, köszönhetően a sok érett sötét bogyós gyümölcsöt, fekete cseresznyét idéző íznek, amelyet finom fűszeresség, némi aszalt gyümölcs kísér. 7p-

Le Clos du Caillou Le Bouquet des Garrigues Cotes-du-Rhone 2019 Rhone
70% grenache, 15% syrah, 15% mourvédre, carignan és counoise házasítása, 14 hónapig 600 literes és nagyobb méretű hordókban érlelve. Vonzó illat: érett piros gyümölcsök, málna- és eperlekvár, pici virág, narancshéj és vanília, enyhe földes, zöldfűszeres jegyek. A kortyot finom melegség járja át, tapintása sima, a tannin érett és selymes, a savak észrevétlenül simulnak a borba. Érett málna, szeder, eper viszi dominál ízben, enyhe dzsemességgel, de egy kevés narancshéj, gyógynövény, szegfűbors, vanília és aszalt szilva is feltűnik. 7p

 

Toszkána az utolsó külföldi állomás, két sangiovese-alapú házasítás alkotja az utolsó vörösbor párost. A legendás Antinori birtok klasszikus Rosso-ja a Maremma mellett tevékenykedő Nittardi Ad Astra-jával randevúzott.

osziborparbajok2023_8.jpgAntinori Villa Antinori Rosso 2018 Toscana
55% sangiovese, 25% cabernet sauvignon, 15% merlot, 5% syrah. Szép, fejlett illat, meggy, pici meggylikőr és aszalt szilva, egy kevés balzsamecet és medvecukor elegyedik illatában. A test közepes, a bor jó felépítésű, arányos, enyhén érdes tannin és legömbölyített savak tartják a szerkezetet. A kerek, jól kitöltött kortyban már felsejlenek kezdődő érési aromák is, egyelőre azonban az érett meggy és erdei gyümölcsök uralják, a háttérben cseppnyi balzsamecet, pici édesfűszer és csokis nápolyi. 6p+

Nittardi Ad Astra Maremma 2018 Toscana
50% sangiovese, 25% cabernet sauvignon, 25% cabernet franc. Érett sötét bogyós gyümölcsök dominálnak illatban, finom fűszeresség és minimális animalitás jelenik meg a háttérben. Meleg karakterű, szépen fejlett bor. A közepes testhez puha tapintású savak és határozott, bársonyos, érett tannin tartozik, kicsit lágyabb az Antinori után, de van tartása a bornak, nem lusta. Sötét bogyós gyümölcsök vezetnek ízben is - a cabernet-k kicsit lenyomják a sangiovese-t -, fekete ribizli és áfonya képében, némi meggy és szilva, diszkrét fűszeresség és egy kevés fekete olíva is érezhető. Szépen egyben van. 7p

 

A végére két édes bor maradt, édes szamorodni, természetesen Tokajból, a száraz és édes borban egyaránt kiemelkedő 2017-es évjáratból, a Béres és az Oremus pincészetek prezentálásában.

osziborparbajok2023_9.jpgBéres Szőlőbirtok Édes Szamorodni 2017
109 g/l maradékcukor, 7,4 g/l sav. Aszalt sárgabarack, méz, pici gomba és trópusi gyümölcs, mazsola és aszalt mangó érkezik illatában, érezhető a botrytis lenyomata. Az éppen közepes testben jól eltalált a sav-cukor arány, pici kesernye is segít az egyébként sem túlzó édesség ellensúlyozásában. Aszalt sárgabarack, barackbefőtt, egy kis narancslekvár, mazsola és kandírozott keserű narancshéj. 6p+

Oremus Édes Szamorodni 2017
75 g/l maradékcukor, 7 g/l sav. Édesfűszerek, vanília, őszibarackbefőtt, trópusi gyümölcsök, kandírozott gyümölcsök jelennek meg illatában, ebben a borban erősebb a hordó hatása. A közepes testhez jó sav-cukor egyensúly párosul, a gyümölcsök mögött a hordó is határozottan ott van. Bár a Béreshez képest a maradékcukor-tartalom alacsonyabb, ez a bor kicsit tömörebbnek, fókuszáltabbnak és elevenebbnek tűnik. A trópusi gyümölcsös, barackos, édesfűszeres, narancshéjas aromákat friss citrusos jegyek egészítik ki. 7p-

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2118266529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása