Bár az olaszrizlingre szokás úgy gondolni, mint kifejezetten magyar, ezen belül pedig leginkább balatoni borra, az igazság az, hogy a fajta Közép-Európa több országában is elterjedt, és nem csak nálunk tekintenek rá amolyan "népi borként". Ausztriában ugyanúgy megtaláljuk, mint Szerbiában vagy Horvátországban. Horvátországban konkrétan a szőlőültetvények mintegy negyedét teszi ki, elsősorban a szárazföld belseje felé eső borvidékeken, Kutjevo-ban és a Duna mentén. Ezzel a horvátok a világon a legnagyobb olaszrizling-termelők és a fajta nemzetközi ismertségéért is talán ők tették a legtöbbet, amelyet az is mutat, hogy a Jancis Robinson által jegyzett "A bor világatlasza" is elsősorban a horvát nevén hivatkozik a fajtára, és felmerült, hogy az olaszrizling horvát eredetű fajta, bár ez még bizonytalan.
Attól függetlenül, hogy a nemzetközi színtéren a horvát olaszrizling-lobbi" eredményesebbnek tűnik, mint a magyar, nem látom tragikusnak a helyzetet. Ahogy a nálunk termett olaszrizlingek nagy részét mi magunk isszuk meg, ez így történik a szomszédos országokban, így Horvátországban is. A látókör tágítása viszont sosem árt, ezért ismerkedtem meg én is a mai írás főszereplőjével.
A Rejtőzködő borvidékek sorozat keretében írtam már a pincéről, akkor a pince alap grasevina-ját kóstoltam, a maga kategóriájában az is remek. Az említett cikkből idemásolom a pince rövid ismertetőjét, azután lássuk, mit is rejtett maga a palack.
A Galić Pincészetet Josip Galić alapította 2005-ben. Bár a család generációk óta foglalkozik borászattal, kiegészítve a család hagyományos mezőgazdasági tevékenységét, korábban leginkább csak saját fogyasztásra készítettek bort. Josip Galić a családi tradíciókat a legmodernebb technológiával ötvözve professzionális szintre emelte a borkészítést, és a pincészetet hamar a Kutjevo-i borrégió egyik meghatározó és külföldön is elismert szereplőjévé tette. A pince főborásza a kezdetektől fogva a dalmát Slaven Jeličić, a tulajdonos egyébként dalmáciai expanzióval is kacérkodik.
Közel 60 hektár a saját szőlőterületek nagysága, a borvidéken négy különálló részén telepítettek, vagy újítottak fel idősebb, de ígéretes szőlőültetvényeket, továbbá hosszú távú együttműködés keretében vásárolnak is szőlőt. A birtokon a hangsúly a fehérborokon van, de sokat tesznek a szlavóniai vörösborok elterjedéséért is. Az összes bor mintegy 40 százalékát a grasevina (olaszrizling) teszi ki, de önállóan palackoznak még sauvignon blanc-t, chardonnay-t és pinot noir-t is, ezek mellett pedig házasításokat is készítenek, fehér, rosé és vörös kategóriában egyaránt.
Galič Graševina 2019
A bor ellenőrzött körülmények között, acéltartályban erjedt és érlelődött.
Az illat kellemes, fehér húsú gyümölcsöket, zöldalmát idéz, majd idővel további rétegek tárulnak fel: gyógynövények, virágok, egy kis őszibarack, ananász, mandula. A bor finom szövésű, ideális mennyiségű sav mozgatja, a textúra enyhén olajos, az egyensúly remek. Zöldalma, őszibarack, ananász, körte, halvány citrusosság, a háttérben kevés gyógynövény és enyhe mandulás kesernye. Gyümölcsösebb, kicsit teltebb, mint a legtöbb balatoni olaszrizling, de nem szól bele a képbe botrytis, és hordó sem torzítja a bort. Kellemes, jól elkészített bor és teljesen más karakter, mint a hazai "olaszok". 6p- (2990 Ft - Pannon Borbolt)