A Borrajongó

Sauvignon blanc - 2016 külföldön

2017. szeptember 15. 06:00 - furmintfan

Sauvignon blanc-okat vizsgáztattunk már egyszer idén nyáron, akkor egy kisebb magyar sor került terítékre. Most külföld következik, Óvilág és Újvilág vegyesen. Először nagyobb sort akartam kanyarítani az asztalra, utána gondolatban három borra redukálódott a menü, amelyet az utolsó előtti pillanatban sikerült mégis felduzzasztani. Igyekeztünk a barátságosabb árú tételek közül válogatni, sőt, némi plusz aktualitást kölcsönöz a sornak, hogy szerepel két olyan bor is, ami helyet kapott egy kereskedő (hamarosan véget érő) szokásos őszi akciói között.  

sauvignonblanc2016kf.jpg

Európát a Loire-völgy, Pfalz és Dél-Tirol képviselte, melléjük érkezett még 1-1 új-zélandi, dél-afrikai és chilei versenyző. Végül ugyanúgy hét bort kóstoltunk, mint a júliusi magyar sorban. Egy jó osztrák induló még elfért volna a sorban, de idő hiányában már nem tudtunk beszerezni egy palackot sem a kóstoló előtt pár órával spontán kibővített mezőnybe. (Egyébként a szomszédoknál a fajta fő termőhelyének számító Südsteiermark-ban az áprilisi fagy és az augusztusi jég elvitte a termés jelentős részét, cserébe ami lejött a tőkékről, az - úgy hírlik - jó minőségű bort adott.)

Hárman kóstoltunk a borrajongótól, de rszabi most kihagyta a jegyzetelést és ráment a puszta élvhajhászatra, már amelyik bornál erre volt lehetőség. Nekem annyi további előnyöm volt, hogy több napon keresztül tudtam kóstolgatni a borokat, 1-2 tételnél ez számított is.

Weingut Seckinger Sauvignon Blanc 2016
Németország ugyan nem erről a fajtáról híres, de a Mosbacher-borok okán nem ez az első sauvignon blanc, amit Pfalz-ból kóstoltunk.
ungert: Értelmezhetetlen bor. Orrban fülledt, redukciós, nem segít neki az idő és a szellőzés sem. A korty nem túl intenzív, egysíkú, a redukció mindent eltakar. Gyümölcstelen, ráadásul a struktúrán sincs mit fogni. Nem szívesen fogyasztanám. Három pont.
furmintfan: Iszonyatosan fülledt, hosszasabb szellőzés után is káposztás, gyufafejes, nagy nehezen némi őszibarack és egres üti fel a fejét a redukció mögött. A korty kicsikét lágy, könnyű, de alapvetően nem tunya, inkább kicsit híg. Sajnos a redukciós jegyek itt is elnyomják a gyümölcsöket. Harmadnap kóstoltam vissza, addigra javult, citrusos, őszibarackos, valamelyest rajnai rizlinges karakterű, bár illatban teljesen még akkor sem tisztul ki, viszont érezhető már egy kis mézes-selyemcukros érettebb jelleg is. Kicsit olyan érzésem volt, mintha elveszítené a vámon, amit nyerne a réven, azaz kezdene oxidálódni, mire kimegy belőle a redukció nagy része. Több napos kóstolás alapján kompenzatórikus 4p, ajánlani mindenesetre nem merném (első nap max. 3, harmadnap 5 alja). (3350 Ft - Bortársaság)

Pascal Jolivet Attitude Sauvignon Blanc 2016
A több, mint 30 hektáros Loire-völgyi birtok, 5 különböző talajú dűlőjéről szüretelt szőlőből összeállított birtokbora. 
ungert:  Feszes, sokszínű és érdekes bor, amely úgy tartja meg a fajta jellegét, hogy közben simán túlnyúlik a tucat-sauvignonok átlagszínvonalán. Intenzíven fűszeres, trópusi gyümölcsös illattal nyit. A korty gazdag, határozottan, de nem durván savas, és bár nem túl sűrű az összhatás, legalább hosszan, tisztán búcsúzik. Elegáns bor, 6 pont.
furmintfan: Nagyon jól definiált, vonzó illattal hódít: virágok, bodza a nyitányban, majd kristálytiszta fehér húsú őszibarack, pici édes citrussal, trópusi gyümölcsös színezettel, hintésnyi zöldpaprikával kiegészülve. Karcsú, áttetsző, törékeny eleganciával és jó egyensúllyal. Középtájon kicsit megdöccen, de a korty végére szépen visszatér az intenzitás. Fehér húsú gyümölcsök, citrusok, zöldalma, őszibarack, zöldfűszerek, zöldes lecsengés. Szerettem. 6p (4200 Ft, akciósan 3300 Ft - Bortársaság)

Nals Margreid Sauvignon 2016
A dél-tiroli nagy pince dűlős bora szerepelt már nálunk, ez itt az alapszéria tagja. 
ungert: A sor talán legizgalmasabb, legsokszínűbb illata fűszerekkel, húslevessel és bodzával. A korty ehhez képest visszaesés, és ez elsősorban a savak hiányából fakad. Nem lomha ugyan, de hamar kiürül és gyorsan búcsúzik. Érdekes és rendhagyó sauvignon, de akadnak hibái. Öt pont.
furmintfan: Enyhe redukcióval és egy kis húslevessel indít orrban, de szépen nyílik idővel: fehér húsú gyümölcsök, alma, citrusok, egres, bodza, zöldfűszerek és egy kis leveszöldség színezi. Lágyabb, kerekebb az előző bor után, lehetne kicsit pörgősebb, de ezen túl nehéz belekötni. Hozza az obligát citrusos, fehér húsú gyümölcsös, zöldfűszeres jegyeket, ráadásképp egy kis sós csavar hoz bele egyéniséget. A múltkor kóstolt dűlős tétel méltó kistesója. 6p- (4250 Ft, akciósan 3300 Ft - Bortársaság)

Villebois Petit Villebois Sauvignon Blanc 2016
A 75 hektáron dolgozó Loire-völgyi birtok 20 évnél fiatalabb, a Cher-folyóra néző szőlőtőkéiről származó termést magába foglaló bora. 
ungert: Tankönyvi fajtabor. Hibátlan, elegáns és hosszú, de sok izgalmat nem kínál. Az illat almás-zöldfűszeres, a korty határozott, savai precízek, hossza közepes, búcsúja tiszta. Egyszerű-nagyszerű. Öt pont.
furmintfan: Éterien tiszta és kellemes aromatika: nyári alma, fehér virágok, pici mandarin, lime, őszibarack. Könnyű, egyensúlyos kivitelezésű, jól eltalált savai mellett kicsit vizes a korty, és bár nem is bonyolult a bor, mégis kompenzál tisztaságával, gyümölcsösségével. Jó inni, bárhol, bármikor. 5p (3150 Ft - Bortársaság)

Miguel Torres Chile Las Mulas Sauvignon Blanc 2016
A híres spanyol borász chilei birtokáról, Central Valley-ből származó bor első palackját sajnos elvitte a TCA, (mit keres ilyen bornál egyáltalán a parafa?!), így már csak egyedül kóstoltam a cserepalackot. 
ungert: Dugós. Nem kicsit, nagyon. Annyira, hogy a feltételezett erényei sem látszanak ki, pedig önszántamból tettem egy orr- és szájpróbát. Brutális. Kötelező (lenne) a csavarzár a következő évjáratra.
furmintfan: A második palack szerencsére tiszta. Eleinte van benne egy tompa húsleveses fuvallat, de ez gyorsan kimegy. Ami marad: citrusok, egres, őszibarack, kis trópusi gyümölcs. Frissítő, "szájnedvesítő" savak, lendületes, gördülékeny korty, minimális CO2-vel dúsítva. Intenzív ízek: édes citrusok, zöldalma, kiwi, őszibarack, a háttérben zöldes villanások. 5p+ (2950 Ft - Bortársaság)

Jordan Sauvignon Blanc 2016
100 hektáros pincészet Stellenbosch-ban, ez a tartályos sauvignon blanc-juk, 35 éves tőkékről. 
ungert: A sor legprecízebb bora. Minden paramétere tökéletes, karakteres-fajtajelleges, a korty gyümölcsös és elegánsan nyers, hossza közepes, lecsengése tiszta és hosszú. Hibátlan de számomra kissé unalmas. Hat pont.
furmintfan: Egy új-zélandinál visszafogottabb, de azért inkább újvilági s.b. illat: őszibarack, kis trópusi gyümölcs, édes citrusok, pici édesfűszer, közben végig zöldes villanások. Az erősen kezdő savak gyorsan belesimulnak a borba, némi krémesség is elveszi élüket. Citrusok, zöldes jegyek, fehér húsú gyümölcsök szép egyensúlyban, enyhe krétás érzet, leheletnyi kesernye a végén. Nem a sor legérdekesebb bora, de valószínűleg a legprofibb. 6p (3700 Ft - Bortársaság)

Seifried Estate Old Coach Road Sauvignon Blanc 2016
Kiterjedt szortimenttel rendelkező új-zélandi borászat belépő szintű bora a Marlborough-tól északnyugatra található Nelson-ból. Idén vettem az Aldi-ban, tavaly nyáron Ausztriában is láttam a polcokon.
ungert: Annyira disszonáns, hogy már az orrpóba is egyértelmű pincebeavatkozásokat sejtet. Pohárból kiugró, kissé mesterséges, de egyértelműen gyümölcsös illattal nyit. A savai külön életet élnek, kócos, rendezetlen, mindezek miatt nem is kifejezetten jó fogyasztani. Ügyes tömegbornak szánták, de a tapasztalt szájaknak egyértelműen bántó végeredmény született. Négy pont, de nem szívesen fogyasztanám.
furmintfan: Fülledt nyitány után némi petrolos palackérést mutat és egyébként is van benne egy kicsit riesling-es őszibarackos, érett-édes citrusos jelleg. Szájban a szerkezet kissé disszonáns, egyébként nem bántó savai külön mozognak. Ízképben sárga húsú trópusi gyümölcsök, édes citrusok, őszibarack elegyét mutatja, de a széttartó szerkezet miatt nehéz élvezni. Másnapra érési jegy nem nagyon marad benne, a vezető jegy lime és citrom, némi trópusi gyümölccsel. Talán egy fokkal összeszedettebb, egy árnyalattal kedvesebb is, mint első nap. Összességében mintha egy riesling és egy sauvignon blanc elfajzott szerelemgyereke lenne. Inkább ételhez, mint magában. 5p (első nap alulról karcolva, utána már magabiztosan) (2500 Ft - Aldi)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr312823798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása