A Borrajongó

Szőke Mátyás a tisztes iparos

2017. január 03. 06:00 - rszabi

szoke_sb.jpgManapság már senki nem akar burkoló vagy villanyszerelő lenni. Túljelentkezés van leendő pszichológusokból, dizájnerekből és számítástechnikusokból, de a tisztességes, precíz szakmunka elismertsége sajnos már régóta leáldozott. Csak ne kelljen szakembert hívni, mert lassan már nagyságrendekkel nagyobb időráfordítás lesz egy precíz szakit találni, hogy megszereljen egy fűtéscsövet, mint találni egy jó fogorvost.

A hazai borreneszánsz negyed évszázada is eléggé széthúzta a szakmai felhozatalt. Az egyik oldalon vannak aki művészi szintig tökéletesítették ezt a hivatást, a másik nagy halmaz gyakorlatilag nem sok minden mással tud vagy akar foglalkozni, mint a rentábilis működés fenntartása. Gyakorlatilag pont a kettő közötti legfontosabb rétegben alakult ki egy igen erős vákuum. Innen nézve Szőke Mátyás év borászának megválasztása, szép visszacsatolás lenne, hogy van értelme évtizedeken átívelően, korrekt borokat, elérhető áron és nagy volumenben csinálni. Sajnos nem sok nevet tudnék így csípőből felidézni, de a Nyakas-Feind-Szőke trió egészen biztosan stabil tagja ennek a körnek. Csak csendben jegyzem meg, hogy a tengerentúlon már kapott a pince egy igen jelentős kreditet, miszerint a Wine Enthusiast magazin 2013-as százas bestbuy listáján az előkelő 77-ik helyet kaparintotta meg a pince '11-es zöldveltelinije. Vettem is egy ‘13-as Sauvignon Blanc-t, hogy legyen naprakész élményem is, ami pontosan azt hozta, amit reméltem.Tiszta, friss fajtajelleges illat. Szájban pont elég mennyiségű és minőségű savak, zöldfűszeres aromák, és tiszta kellemesen fanyar útóiz. 1700-ért ez bőven túlteljesiti a nagy átlagot. Simán megvan 5 pont.

 

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3212014276

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kijózanító újév 2017.01.18. 11:50:10

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Van itt minden, mi szem-szájnak, léleknek ingere: sör, bor, pálinka, kocsma, faloda. Mivel mások is írnak róla, heti rendszerességgel gondoskodunk arról, hogy egybegyűjtve tárjuk elétek a most induló...

Trackback: Repnik Szabolcs: Szőke Mátyás, a tisztes iparos 2017.01.03. 13:26:01

Van értelme évtizedeken átívelően, korrekt borokat, elérhető áron és nagy volumenben csinálni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2017.01.03. 13:56:49

Most ittam a 15-ös Irsait, dettó ue. le lehet írni róla..

loading 2017.01.03. 21:43:33

A Paskom Chardonnay is jó vétel tőle.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.01.04. 07:18:43

@loading: Igen, bár elég széles sávban mozog a kisker ára. Nekem ez 1500-ért, nagyon jó vétel volt:
bordogsag.blog.hu/2014/03/14/bestbuy_kiraly_szoke_paskomi_chardonnay

Szegediszomelijé 2017.01.04. 09:06:14

A Szürkebarátot is jó szívvel tudom ajánlani. Ősszel kóstoltuk, jó itókát reméltem, de azon a cimborámmal együtt lepődtünk meg, hogy egy 2x árú tokajit átugrott. Ez persze nem feltétlen csak ennek a bornak a dícsérete...
Amúgy Kaliforniában futottak már be borai, valamelyik Cabernet- je 80 v 100 USD volt odakint, és egy viszonylag nagy (Népszabadság méretű) újságban teljes oldalas cikk volt Matyi bácsiról -ezt ő mutatta a pincénél.
Sztem általában a Nyakasnál tartalmasabbak ezek a borok -bár ez a kijelentés kicsi tapasztalatokra épül. De a Tricollis és Friss boroknak (meg persze sok másnak is) kellene hozni ezt a szintet, de nem, nem nem..

Szegediszomelijé 2017.01.04. 09:08:19

Az Irsaija kifejezetten jó szokott lenni, van benne egy kis "mátrai kesernye" (én így nevezem a jelenséget) ami az átlagnál több rétűvé és izgalmasabbá teszi.

loading 2017.01.04. 09:14:28

@rszabi: 1700 körül vettem legutóbb

valópapa 2017.01.04. 12:17:02

@Szegediszomelijé: Tényleg nagyon jó az Irsaija. A 2016-ost nemrég kóstoltam, nagy élmény volt, de másnap rendesen fájt tőle a fejem (pedig sikerült nem meginni az egész üveget). Nem tudom mennyi ként használ, de biztosan többet a kelleténél.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2017.01.04. 20:32:31

@Szegediszomelijé: Pardi szerint az USA-ban sokféle kapható. 20USD áron
süti beállítások módosítása