Azt hiszem, az egész borrajongó csapat nevében mondhatom, hogy év közben sem panaszkodhatunk, iszunk jó bort eleget, mégis valahogy az a szokás, hogy ahogy közeledik a naptárcsere időpontja és jönnek az ünnepek, mindenki elővarázsol még néhány nagyágyút a kalapból. Nálam sem volt ez másképpen, és mivel akadt néhány bor, ami az év végi toplistámon is szerepel majd, a két ünnep közötti blogos uborkaszezont kihasználva néhány sorban megemlékeznék az elmúlt napokban kiürített palackok tartalmáról.
Somló, Dél-Balaton, Etyek-Buda, Mátra, Eger, Tokaj és... Ribera del Duero az asztalon.
Kreinbacher Birtok Brut Classic Méthode Traditionnelle
Nagyon tiszta, szép illat és íz: alma, citrusok, őszibarack, finom élesztős aromák. Intenzív, selymes, finoman krémes, de a remek savaknak köszönhetően lendületes is, hosszan tartó, apró buborékokkal. 6p+
Balassa Betsek Furmint 2011
Édes hangulatú, szinte késői szüretes illatában érett sárga húsú gyümölcsök, trópusiak, sárgabarack, picike málna, méz. Sűrű, szinte olajos, krémes textúrával, enyhén emelkedett alkohollal és széles savakkal, amelyek a korty második felét már kevésbé tartják. Sárga húsú gyümölcsök, barack, narancs, pici málna, édesfűszerek, vaníliakrém, a finisben enyhe kesernye. 6p
Hollóvár Takács Lajos Furmint 2013
Kell neki egy kis időt hagyni a pohárban, hogy kibontakozzon, mert eleinte eléggé neutrális és visszafogott, majd tiszta körtés, őszibarackos, halványan citrusos jegyeket mutat. Szájban lendületes, élénk, de nem bántó savakkal operál, könnyedsége mellett is tartalmas, elegáns. Citrusok, őszibarack, zöldalma, pici édesfűszer, halvány sós-jódos aláfestés, fanyar lecsengés. 6p
St. Andrea Boldogságos Egri Csillag Grand Superior 2015
Olaszrizling, szürkebarát, leányka, hárslevelű, sauvignon blanc és furmint házasítása fahordóban erjesztve, 11 hónapig részben hordóban, részben tartályban érlelve. Friss, modern illat, zöldalma, zöld és fehér gyümölcsök, alma, körte, őszibarack, pici virágosság itt, pici zöldesség ott. Üde savakkal operál a korty, a hordó finoman a háttérbe húzódik, melegedve az alkohol már kicsit érezhető. Zöldalma, fehér húsú őszibarack, ananász, citrusok, zöldfűszerek találkoznak ízében, a korty végén határozott (és számomra kicsit túlzó) mandulás kesernyével. 6p
Konyári Pincészet Páva 2011
Cabernet sauvignon és cabernet franc nagyobb részben új Trust-hordókban érlelve 15 hónapig. Igazi nagyboros illat: karácsonyi és keleti fűszerek, fekete bogyós gyümölcsök, szeder, feketeribizli, füstölő. Testes, tartalmas, de kiegyensúlyozott a korty, az alkohol emelkedett, de a bor nagyrészt elnyeli, a savak és a mennyiségre sok, de kiváló minőségű tannin is illeszkedik a beltartalomhoz. Sok érett, de a lekvárosságot ügyesen elkerülő fekete bogyós gyümölcs (feketeribizli, áfonya, feketecseresznye, szeder), kevés piros bogyós gyümölcs (málna) és sokféle fűszer díszíti. 7p+
N.A.G. Borművek Barnatanya Syrah 2012
A jól definiált és sokrétű erdei gyümölcsös-bogyós (szeder, málna, áfonya, kökény, som, borókabogyó) főszólam mellett borsos-keleties fűszeresség és pici virágosság tarkítja illatát. Teste közepesnél éppen nagyobb, a sav és a tannin egyaránt tökéletesen integrált, az alkohol érezhetően emelkedett, bár még határon belül van. Fanyarkás fekete bogyós gyümölcsök, bogyók (lásd illat) íze mellett hűvös gyógynövényes, mentás, eukaliptuszos villanások is színezik, enyhe fűszeresség mellett. 7p
Szentesi Pince Laska 2012
Elképesztően intenzív, egyedi illata szinte kiugrik a pohárból, egzotikus fűszerekkel és virágokkal, szamócával, szederrel. Már szagolgatni is élmény, de megkóstolni is érdemes. Könnyed, szinte légies bor, élénk, de finom savak vezetik, a tannin minimális, az egész bor elegáns, filigrán benyomást kelt. Intenzív, sokrétű és tiszta, az illathoz hasonlóan különleges ízvilág: szamóca, szeder, piros bogyós gyümölcsök, kék szőlő, egzotikus fűszerek és virágok. 7p-
Demeter Zoltán Főbor 2007
80% furmint, 20% hárslevelű, 181 g/l maradékcukor. Sötétebb színe már jelzi, hogy nem fiatal borral van dolgunk. Illata is érettséget sugall, de gazdag, összetett: méz, aszalt füge, datolya, kajszibarack, dohány és fekete tea elegye. Krémes, finoman hömpölygős korty, sima textúra, enyhén az édesség felé billenő egyensúly jellemzi. Ízben is hozza, ami az illat alapján várható: méz, aszalt füge, kajszibarack, datolya, sőt szilva, édesfűszerek, dohány, fekete tea és étcsokoládé. 7p-
Holdvölgy Culture 6 Puttonyos Aszú 2006
Illatában narancs és kajszibarack lekvárja, barackos pite, finom fűszeresség. Elegáns, krémes, selymes korty, remek sav-cukor egyensúllyal. Van még benne a fiatal aszúk lendületéből, de a már kialakulóban lévő aszúkarakter is megmutatkozik. Friss narancs- és sárgabaracklekvár, kandírozott citrusok, tejcsokoládé, édesfűszerek, vaníliakrém, narancsolaj, csipetnyi dohány színezi. 8p
Bodegas y Vinedos Alion 2009
100% tempranillo 1 évig francia tölgyben érlelve. Nyitáskor a fekete bogyós gyümölcsök és fűszerek mellett leheletnyi tejszín, bőr és tejes animalitás érkezik a pohárból, idő kell neki hogy kinyíljon. Amikor teljes pompájában mutatja magát, nagyon sokrétű és mély, minőségi fahatással, érett fekete bogyós gyümölcsökkel, feketecseresznyével, szilvával, feketeribizlivel, karácsonyi fűszerekkel, finom vaníliával, gyógynövényekkel és rózsás, virágos jegyekkel megbolondítva. Közepesnél testesebb, a beltartalom szinte rágható, a savak szépen duruzsolnak, a tannin sok, de kiváló minőségű és szépen besimul a borba, az emelkedett alkohol sem tűnik fel. Komplex és rétegzett: feketecseresznye, feketeribizli, szeder, áfonya, temérdek karácsonyi fűszer, gyógynövényes villanások és halványan étcsokoládé. 8p