A Borrajongó

Chardonnay-körutazás

2016. november 25. 07:00 - furmintfan

Ritkán kapom magam azon, hogy kifejezetten chardonnay-t kóstolnék, még ha ez a késztetés az utóbbi pár évben gyakrabban is tört rám, mint korábban. Hogy miért? A hazai mezőny - eddigi tapasztalataim szerint - ingoványos terület, Burgundia drága móka és a vastagabb pénztárca mellett tapasztalatot is igényel a buktatók elkerülése végett, Európa többi országa szintén vegyes felhozatalt mutat és az Újvilágot illetően sem árthat mélyebben a zsebbe nyúlni, hogy potenciálisan meghatározó élmény érje az embert. Olcsón persze sok iható, de kellemesen unalmas darabba futhatunk bele, de ezekre kóstolót nem érdemes építeni. Azért van az a kivétel, ami erősíti a szabályt, egy ideje gyűlik már egy méretesebb sor, ami egyrészt a fajta több arcát volt hivatott megvillantani, másrészt bíztam benne, hogy több élvezetes bort is kóstolunk majd. 

ch2012.jpg

Mindenképpen tanulságos sor került elénk. Érdekes volt, hogy több bor is mennyire megosztotta a kóstolótársaságot - azon belül a borrajongós blokkot is -, mint látni fogjuk, ezt a pontok is tükrözik. A palackok péntek este nyíltak, így nekem bőven volt időm szöszölni velük, vasárnap délután rszabi és ungert is becsatlakozott (ungert most csak pontozott, nem jegyzetelt).
Magyar borokkal indítottuk a sort, majd Ausztria és Burgundia érintésével áthajóztunk az Újvilágba, hogy az USA-ból Chilén keresztül Új-Zélandba érkezzünk.

ch_haraszthy.jpg

Haraszthy Pincészet Chardonnay 2012
furmintfan: Édes, művi illat, olyan érzésem volt, mintha egy zacskó pattogatott kukoricát cukorkákkal öntöttek volna le: tutti-frutti, popcorn, cukorka, édesfűszerek. A savak gyorsan kifutnak alóla, édeskés, a vége ellenben már inkább kesernyésbe hajlik. Déligyümölcsös, popcornos, cukorkás, banános ízvilága valahogy végig mesterkélt marad, és ez a sor többi tagja után visszakóstolva még jobban kiütközik. 3p
rszabi: Gyenge, híg, tartás nélküli bor. Nem sok minden pozitívumot lehet róla mondani. 2+
ungert: 2+

ch_etyekikuria.jpg

Etyeki Kúria Chardonnay 2012
furmintfan: Bontás után sem volt egy illatbomba, bár némi déligyümölcsöt, fűszert azért ki lehetett pörgetni a pohárból, harmadnapra ebből már csak valami fáradt buké maradt. Arányos szerkezetű, meglehetősen visszafogott, neutrális aromatikával, édeskés fehér húsú gyümölcsökkel, kis déligyümölcsös beütéssel, leheletnyi fűszerrel. Ez a palack harmadnapra már elkezdte a szétesés jeleit mutatni, a jelen palack alapján tehát inkább a lendületből ivóknak ajánlanám. Első nap megütötte az 5 pontos szintet (korábban tetszett már jobban is), a közös kóstolás időpontjában talán 4p-.
rszabi: Szerkezetben szintet léptünk, aromatikailag azonban volt egy kis stikli benne. Valami káposztás, zöldséges, nem odavaló aroma elvette a kedvem a hosszasabb elemzéstől. 3
ungert: 4-

ch_kislaki.jpg

Kislaki Bormanufaktúra Matacs Chardonnay 2012
furmintfan: Ez végre mindenkinek tetszett. Visszafogott illat, kis mogyoró, fűszerek, zöld és fehér húsú gyümölcsök, egres, pici ananász, idővel csak a gyümölcsök maradnak. Élénk savak járják át, a hordó sem tűnik soknak, kis vaníliás-szegfűborsos fűszerességgel dolgozik a fehér húsú gyümölcsök alá. Jó egyensúlya van, nem látszik rajta a meleg év, sem struktúrában, sem aromatikában. 5p
rszabi: Az első hibamentes bor a sorban, az évjárathoz képest ,meglepően friss savak és déligyümölcsös ízek jellemzik. Kellemes bor, jó áron. 5
ungert: 4/5

ch_kovacsnimrod.jpg

Kovács Nimród Monopole Battonage Chardonnay 2012
furmintfan: Hozza a megszokott illatjegyeket: édesfűszerek, vanília, vaj, grillázs, pici füst, tejkaramella, krémes-seprős aromák. Első nap éreztem benne némi lappangó pinceszagot is, ez később eltűnt. Nagy testű, krémes, vastag bor, az alkohol emelkedett, a sav a testhez mérten kissé lapos, szétterül a korty. Ízében hordós-seprős jegyek, vaj, édesfűszerek és egy kis calvados. A nagy klasszikus megosztotta a kóstolótársaságot, igazán senki nem szerette, de hogy ki mennyire ismerte el, az változó volt. Erős 5p
rszabi: Kevés a sav, sok a hordó. 4+
ungert: 4

ch_sauskatokaj.jpg

Sauska Tokaj Chardonnay+ 2012
furmintfan: Mély, de nem tolakodó fűszeresség uralja az illatot: vanília, keleti fűszerek, szegfűszeg, szegfűbors, gyömbér és egy kis körte. A korty jól kitöltött, kiegyensúlyozott, a közepesnél nagyobb testhez mérten még épp elég a sav is. Elég koncentrált anyag, a hordó első nap határozottabban érezhető, másnapra besimul. Az illatban megismert fűszerességhez és körtés gyümölcsösséghez érett citrusok, zöldfűszerek, őszibarack íze társul, egy csipetnyi sóval. Nálam a magyar mezőnyt oktatta és összességében véve is szépen szerepelt. Erős 6p
rszabi: Hasonló karakter, mint az előző, de vagy alapból jobb arányokkal rendelkezett, vagy az idő vasfoga lassabban rágta meg. Itt az erőteljes hordóhatás mellett elegendő mennyiségű és jobb minőségű savgerinc szolgáltat némi frissességet. 5-
ungert: 6

ch_polz.jpg

Weingut Polz Grassnitzberg STK Chardonnay 2012
furmintfan: Kiváló hordós jegyek, mogyoró, vanília, némi karácsonyi fűszer, a háttérben meghúzódva fehér virágok, körte, őszibarack. A korty telt, de egyensúlyban marad, a hordó kézjegye itt is határozott, cserébe remek minőséget képvisel, textúrát és aromatikát tekintve egyaránt, a kiváló alapanyag is jól felveszi a fát. A meghatározó fűszeres vonal mellett érett fehér húsú gyümölcsös, édes citrusos jegyek jelennek meg. 6p+
rszabi: Az első minőségi ugrás, szerkezete feszes, textúrája jóval varratmentesebb, nincs semmi cseres kesernye és sokkal zamatosabb mint az eddigiek. 6+
ungert: 5+

ch_williamfevre.jpg

William Fevre Chablis 2012
furmintfan: Minimális kezdeti fülledtségét levetkőzve visszafogottan citrusos, őszibarackos, fűszeres jegyeket mutat. Feszes, egyenes, sallangmentes, a savak teszik a dolgukat, ahogy kell, de nem bántóak, a nagyhordós érlelés hatása alig érezhető, finom fűszerességet csempész a kortyba és a textúrához is hozzáad egy dimenziót. Citrusok, pomelo, grapefruit, őszibarack, zöldalma, diszkrét fűszeresség. 6p-
rszabi: Tiszteletre méltó, egyenes, szikár bor. Igazi Chablis, semmi flaxni, csak a penge savak, a zöldalmás ízek és a hosszú és tiszta lecsengés. 6-
ungert: 6

ch_villaine.jpg

Domaine de Villaine Rully Les Saint-Jacques 2012
furmintfan: Színre sötétebb a sor többi tagjánál. Érett illat, reszelt almával,süteményszéllel, birssel és brióssal. Az illatra rímelő érett ízvilág mellett élénk savak és minimális cseresség húzzák feszesre, érdekes kettősséget produkálva. Az oxidáció idővel egyre határozottabban érezhető, bár nem mindenki szerint (szerintem sem) tette élvezhetetlenné a bort. Nyomokban Királyudvar Sec-ekre emlékeztetett, bár azokat azért többnyire jobban szoktam szeretni. Újabb megosztó bor tehát, leginkább annak mentén, hogy kit mennyire zavart az oxidáció. 5p
rszabi: Oxidált, ilyen formában nem igazán értékelhető
ungert: 6

ch_montille.jpg

Maison deux Montille Bourgogne Chardonnay 2012
furmintfan: Az eddigi legszofisztikáltabb illatot mutatja: fehér húsú gyümölcsök, édes citrusok, citromhéj, narancsvirág, finom fűszeresség. Kóstolva élénk, lendületes, remek savakkal, szép intenzitással, tökéletesen adagolt hordóval, közepesnél hosszabb lecsengéssel. Körte, őszibarack, alma, citrusok, mandarin, gyömbér, mogyoró, minimális és remek fahatás a háttérben. 6p+
rszabi: A legsokrétűbb illat és ízvilág, egressel és más primőrös gyümölcs aromákkal. Nincs olyan tartása mint a chablisnak, de sokkal kellemesebb fogyasztani. 7-
ungert: 5

ch_chateuadepulignymontrachet.jpg

Chateau de Puligny-Montrachet Clos du Chateau 2012
furmintfan: Gyönyörű, rétegzett illat: citrusok, körte, fehér húsú gyümölcsök, keleti fűszerek, mogyoró, pici vanília. Elegáns, légies, remek egyensúlyt mutat, mégis van egy koncentrált magja. Összetett ízvilág: citrusok, mandarin, körte, őszibarack, nyári alma, gyömbér, keleti fűszerek, mogyoró, finom fa. A hordó érezhetően több szerephez jut, mint az előző burgundinál, de remekül áll a bornak. 7p
rszabi: A nap egyértelműen legjobb bora a számomra. Vannak borok amiket élvezet fogyasztani és vannak olyanok amiket szívesen szálazgatok hosszú időn keresztül. Az igazi nagy kedvenceim, a két halmaz közös metszetében tanyáznak. Hihetetlenül tiszta és finoman cizellált kókuszos áradat tör fel már az első orrpróbánál. Ez a bor a közismert csapnivaló burgundi ár/érték arány eleven cáfolata, nem csekély ára mellett is jó vételnek gondolom. 7+
ungert: 6

ch_mondavi.jpg

Robert Mondavi Private Selection Chardonnay 2012
furmintfan: Populáris, nekem kissé közhelyes illat: érett alma, túrókrém, banán, briós, édesfűszerek, vanília, pici fa. A korty kerek, erre pici maradékcukor is rásegít, a szerkezetet populáris fahatás, enyhén emelkedett alkohol és a korty végén pici kesernye jellemzi. Enyhén édeskés, túlérettbe hajló gyümölcsösség, ananász, banán, érett citrusok, pici vaj, halvány toast-os aromák érkeznek szájban. Tipikus alap kaliforniai chardonnay, korrekt, technológiailag nehéz belekötni, de unalmas. Alulról 5p
rszabi: Pattogatott kukorica, vaj és tejszínes krém. Ha azt mondom, hogy nincs ennél tipikusabb kalifoniai interpretációja a fajtának, akkor nem hiszem hogy nagyot tévednék. 5
ungert: 5+

ch_rutherfordranch.jpg

Rutherford Ranch Chardonnay 2012
furmintfan: Illatában édes alma, körte, sárgadinnye, pici virág, banán, enyhe trópusi gyümölcsös színezet. A korty kissé lágy, a savak puhák, lehetnének pörgősebbek is. Enyhe édesség mellett pici kesernye is feltűnik a korty második felében, egyébként nyári alma, körte, banán, édes citrusok, szegfűszeg, vanília, szegfűbors, enyhe toast-os jegyek határozzák díszítik. Stílusában az előzőhöz hasonló, lágyabb, de összetettebb bor. 6p
rszabi: Hasonló stílus csak kicsit leharcoltabb állapotban. Iható de már lefelé tart. 5
ungert: 6

ch_santacarolina.jpg

Santa Carolina Reserva Chardonnay 2013
furmintfan: Édeskés illatában trópusi gyümölcsök, ananász, sárgadinnye, fahéjas alma, popcorn. Jó sav, kicsit buta fahatás (chips?), leheletnyit melegítő alkohol, keretezi. Ízében popcorn, édes alma, sárgadinnye, banán, fahéj, szegfűszeg, a végén némi kesernye. Technológiailag nehéz belekötni, de kissé "műboros". 4p
rszabi: Kicsit nyers és zöldes illatával teljesen elüt az eddigi felhozataltól, akár frissítő élményt is hozhatna, de sajnos inkább felerősíti azt a tényt, hogy a hordó mögött nem nagyon van semmi érdekes. 4
ungert: 4

ch_montesreserva.jpg

Montes Reserva Chardonnay 2013
furmintfan: Intenzív trópusi gyümölcsös illat, ananász, sárgadinnye, édes alma, vanília, édesfűszerek, pici vaj és füst. Az előző bornál élénkebben indul, eleinte vibráló, a korty második felére kissé lelohadó savak tartanak ellen a leheletnyi krémességnek és a kicsit melegítő alkoholnak. Tiszta és ízben is hozza amit kell: ananász, papaya, sárgadinnye, ananász, citrusok, kis keleti fűszer, pici popcorn. Amellett, hogy nincs hibája, még élvezetet is lehet benne találni, talán a legjobb vétel a sorban. 5p
rszabi: A chilei 'giga-Nyakas' igazi kis bestbuy bajnok. Valószínűleg bevetnek mindent, ami bevethető (Fajélesztő, chips, stb) de ebben az árkategóriában és ilyen volumenben ezt nem lehetne máshogy elérni. 5-
ungert: 5

ch_montesalpha.jpg

Montes Alpha Chardonnay 2013
furmintfan: Sok szempontból az előzőhöz hasonló bor, de több paraméterénél is feljebb tekerték a potmétert. Illatában virágok, ananász, sárgadinnye, vanília, keleti fűszerek, édesfűszerek. A kistestvérnél testesebb, öblösebb, természetesen a hordó is jobban rányomja a bélyegét az összképre, bár engem ez nem zavart. Telt, széles, krémes, határozott hordóhatás, enyhén emelkedett alkohollal. Ananász, sárgadinnye, őszibarack, édes citrusok, popcorn, sok fűszer, szegfűszeg, szegfűbors, vanília, vaj, karamell. 6p
rszabi: Árban duplája, minőségben alig több mint az alapszéria. 5+
ungert: 6

ch_tohu.jpg

Tohu Single Vineyard Chardonnay 2013
furmintfan: Ha minden igaz, ez a bor nem látott fát. Friss, behízelgő, de nem feltétlenül tipikus újvilági chardonnay illat: édesfűszerek, vanília, őszibarack, virágok, sárgadinnye, túrókrém, kis trópusi gyümölcs. Tiszta, bár nem túl intenzív, aránylag könnyed, kicsit lassan éledező, de jó savakkal operál, némi krémességgel karöltve. Ízében vaníliás túrókrém, citrusok, őszibarack, alma. Harmadnapra már kicsit bágyadtabbak lettek a gyümölcsei, de az alap chileiekhez képest így is kifinomultabb. 5p+
rszabi: Kifinomult (vagy csak annak tűnt a sok tölgy után) hűvös-klimás stílus. Szép savak és zöldalmás ízek. 6-
ungert: 5+

ch_tworivers.jpg

Two Rivers of Marlborough Clos des Pierres Chardonnay 2013
furmintfan: Kis szellőzés után közepesnél intenzívebb illatot mutat: érett sárga húsú gyümölcsök, trópusiak, őszibarack, barackvirág, édesfűszerek, kesudió. Közepes teste mellett közepesen koncentrált az alapanyag is, a fahatás minőségi és mennyiségre sem túlzó, jól texturált a korty, minden a helyén van benne, talán egyedül az alkohol emelkedett érzetre egy picit. Őszibarack, kis trópusi gyümölcs, édes narancs, érett alma, fűszerek és kis mogyoró, pici só. Magabiztos 6p
rszabi: Kerekebb krémesebb stílusban és kevésbé finoman cizelláltan nyújt hasonló élményt. 5+
ungert: 6+

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9611973810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.11.25. 09:01:33

Engem a Chateau de Puligny-Montrachet Clos du Chateau teljesen levett a lábamról. Nagyon nagy pozítiv meglepetés volt, hogy egy ilyen "alap minősítésű" burgundi chardonnay ilyen szinten lehet.
Már el is kezdtem gyűjteni a Les Remilly-re.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.11.26. 19:46:27

@Octopus: Érdekes, a meleg évjárat hatás érzödött rajta nálunk is, de nagyon szép savak folgallták keretbe. Bőven a legíntenzivebb ital volt a sorban. Nagyon gömbölyü és szerethető bor volt, úgy kellett visszafognom magam, hogy az észérvekre alapozzak a pontozásnál és ne a tetszésindexre, mert úgy már tényleg irreális ponttal dobtam volna meg. :)

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.11.27. 07:59:41

@Octopus: Plusz viszonylag lassan nyílt ki, 6 pontot mondjuk első nap is simán adtam volna rá, de inkább 2.-3. nap volt nagyon meggyőző. Szabi szerint az orvosságos üvegbe letöltött adag később még jobb volt.
süti beállítások módosítása