A magyar bornagyker piacon nem sok átrendeződés van, hiszen évek óta jól-rosszul beállt a maga egyensúlytalanságaival. Van az a pár nagy, aki egyeduralma mellett kevés levegőt hagy a kicsiknek, a kicsik panaszkodnak, a nagyok lapítanak. Most annyi változás történt, hogy a Szentesi József és Katalin által fémjelzett Kézműves Borok Háza, valamint a kézműves sörökkel kereskedő, közel egy évtizedig a Bortársaság kötelékében dolgozó Farkas Krisztián, valamint a Trevinit jegyző Takács Alex Artizan (Italfront Kft.) néven egyesültek. Ennek köszönhetően egyrészt erősen bővült a Kézműves Borok Háza bemutatókról megismert portfólió, másrészt értékesítési erő is igyekszik felpörgetni az üzletet. A fókusz elsősorban az éttermeken marad, de tervben van egy belvárosi egység nyitása is. De ez még a jövő zenéje. A régi-új kereskedés április 4-én mutatkozott be a nagyközönségnek.

A borbemutatóra a Nyugati-téri NU Bisztró kellemes környezetében került sor, amit igen díjazott a közönség. A jó idő és a tömeg ismert összefüggései szerint gyorsan elfogytak a szabad légköbméterek és a korábbi Openekhez hasonlóan igen jó hangulatú borbemutatónak lehettünk részesei. A jövőt illetően a Szentesi Open-jellegű, évi két borbemutató megmarad, ahol az éttermi és kereskedelmi partnerek találkozhatnak a termelőkkel és megkóstolhatják a legújabb borokat. Már hagyományosan „A Sonkás” kiváló húskészítményei olajozták az italfogyasztást.
Kerülvén a fölösleges szócséplést, felsorolom az est számomra legjobb, legérdekesebb vagy legrendhagyóbb borait:
2HA Birtok Vörös 2014: Korrekt, a birtokon termelt kékszőlők borából készült alap házasítás és mindez mérsékelt áron.
2HA Courage 2012: Igen fiatal, igen primőrös, de egyértelműen komoly bor, szép karrier áll előtte.
Attila Wines Turán 2012: A többnyire a túlérésre, hosszú héjon tartásra és hordós érlelésre építő Attila borok számomra továbbra is megfejthetetlenek. Ha a teljes felvonultatott portfólióból egy bort kellene kiemelnem, akkor a turán legyen az. Elég friss, a hordós érlelésnek köszönhetően elvesztette a fajta az émelyítő virágosságát, miközben a savak és a tannin szépen tartják.
Bencze Gemini Pinot Noir Rosé Brut Nature 2013: Jól sikerült pinot noir pezsgő a hegy szoknyáján lévő ültetvényről, ahonnan már – szintén a pincének köszönhetően – egy emlékezetes vörösbort is kóstolhattunk.
Gervai Pince István-hegy Dűlő Sauvignon Blanc 2015: Csakis a legnagyobb macskakedvelőknek ajánlott. Áthatóan macskapisis, de közben tiszta, definiált, a hazai sauvignon blanc-ok közül mindenképpen kiemelkedik frissességével, zöld gyümölcseivel. A magas alkohol (14,5%) ugyan meghökkentő, de nem zavar a képbe.
Kikelet Lónyai Hárslevelű 2015: Már most meggyőző, szépen definiált gyümölcsösséggel, jó savakkal és remek lecsengéssel.
Kikelet Lónyai Furmint 2015: Zamatos, ízletes, fehér húsú gyümölcsökkel és citrusokkal, acélos savakkal.
Köpcös Kékfrankos Siller 2015 (minta): Sillerben Köpcös a király, ezt azóta tudom, mióta tavaly ősszel jártam nála és vagy tízféle sillert megkóstoltunk. Igen jól eltalált beltartalom, sav és tannin.
Losonci Furmint 2015: Egyelőre igen zárt, fele héjon erjedt, de szerkezetileg nagyon rendben van. És különben is, végre egy furmint a Mátrából!
Losonci Nyitni Kék 2015: Ígéretes, szépen gyümölcsözött alapbor.
Szecskő Rubintos 2013: Igen hosszan héjon tartott, a ritka rubintos fajtából készített bor. Világos szín, érlelt gyümölcsösség, jó sav és tannin, kellemes fűszerek.
Szentesi A Cuvée 2013: Rajnai, zengő, zöldveltelini és sauvignon blanc házasítása. Igen jó ár-érték arány, kiváló fogyaszthatóság, miközben a pincétől megszokott tartalomra sem lehet panasz.
Szentesi Rajnai Rizling Pezsgő 2013: 4 gramm dosage, friss, feszes, virágos, igen kellemes.
Szentesi Kati Érintés 2014: Az évjárattól függetlenített, jól fogyasztható, gyümölcsös darab, amely használt hordókban érlelt kékfrankos, cabernet, merlot és pinot noir házasítása.
Somlói Apátsági Pince Juhfark 2014: A Somlón igen viszontagságos 2014 borairól Balogh Zoltánnal beszélgettem. Érdekes módon a legjobb bort mégis a rothadékonynak tartott juhfarkból sikerült kicsavarni. Olajos folyású, nagy beltartalmú, némi maradékcukorral megáldott botritiszes juhfark.
Somlói Vándor Olaszrizling Hegybor 2015: Nem olyan régen avattuk Hegyborként Csopakon. Jól elkészített, tartalmas olaszrizling, ami emellett még a Somlót is megmutatja.
Spiegelberg Hárslevelű 2013: A ritka hosszú Spiegelberg-sorból ezt emelném ki, elsősorban szép savai és jó szerkezete miatt.
Wetzer Pinot Noir 2014: Jól elkészített, az évjáratból mindenképpen kiemelkedő. Érdekessége, hogy a nagyobb bogyójú, kevesebb színanyaggal rendelkező német pinot változatot nem tetejezik, így kisebbek a bogyók és több a színanyag és a tannin.
Wetzer Leithaberg DAC Blaufränkisch 2012: A szőlő Burgenlandban termett és a bor is ott készült. A termőhely 1.5 kilométerre található Fertőrákostól, palás talaj. Kiválóan elkészített, sima, tartalmas és friss kékfrankos.
A kiállítók népes csapata:
1 Csepp Pálinka (Sopron), 2HA, Attila Wines (Eger), Barta, Bodrog Borműhely, Bencze Családi Birtok, Cseri Pince (Pannonhalma), Gervai János (Etyek), Halmosi (Szekszárd), Kerekes Pince (Mátra), Kikelet, Kislaki Bormanufaktúra, Köpcös, Laczkó (Mátra), Losonci Bálint, Malatinszky, Merfelsz, Nagygombos, Nyolcas és Fia (Eger), Nagy Gábor (Velencei-tó), Ráspi, Somlói Apátsági Pince, Spiegelberg István, Szecskő Tamás, Szentesi József, Váli Péter, Wetzer Péter (Sopron), illetve a sörös vonalon: Beerfront, Hedon, Szent András Sörfőzde.
További információ: hello@artizan.org
Kapcsolódó cikkek:
Kézműves Borok Háza portfólió-kóstoló (2012/11)
(A kóstolóra meghívtak, amit köszönök szépen.)