A Borrajongó

Artizan Open: kézműves borok újratöltve

2016. április 12. 06:00 - akov

A magyar bornagyker piacon nem sok átrendeződés van, hiszen évek óta jól-rosszul beállt a maga egyensúlytalanságaival. Van az a pár nagy, aki egyeduralma mellett kevés levegőt hagy a kicsiknek, a kicsik panaszkodnak, a nagyok lapítanak. Most annyi változás történt, hogy a Szentesi József és Katalin által fémjelzett Kézműves Borok Háza, valamint a kézműves sörökkel kereskedő, közel egy évtizedig a Bortársaság kötelékében dolgozó Farkas Krisztián, valamint a Trevinit jegyző Takács Alex Artizan (Italfront Kft.) néven egyesültek. Ennek köszönhetően egyrészt erősen bővült a Kézműves Borok Háza bemutatókról megismert portfólió, másrészt értékesítési erő is igyekszik felpörgetni az üzletet. A fókusz elsősorban az éttermeken marad, de tervben van egy belvárosi egység nyitása is. De ez még a jövő zenéje. A régi-új kereskedés április 4-én mutatkozott be a nagyközönségnek.

hordo.jpg

A borbemutatóra a Nyugati-téri NU Bisztró kellemes környezetében került sor, amit igen díjazott a közönség. A jó idő és a tömeg ismert összefüggései szerint gyorsan elfogytak a szabad légköbméterek és a korábbi Openekhez hasonlóan igen jó hangulatú borbemutatónak lehettünk részesei. A jövőt illetően a Szentesi Open-jellegű, évi két borbemutató megmarad, ahol az éttermi és kereskedelmi partnerek találkozhatnak a termelőkkel és megkóstolhatják a legújabb borokat.  Már hagyományosan „A Sonkás” kiváló húskészítményei olajozták az italfogyasztást.

Kerülvén a fölösleges szócséplést, felsorolom az est számomra legjobb, legérdekesebb vagy legrendhagyóbb borait:

2HA Birtok Vörös 2014: Korrekt, a birtokon termelt kékszőlők borából készült alap házasítás és mindez mérsékelt áron.

2HA Courage 2012: Igen fiatal, igen primőrös, de egyértelműen komoly bor, szép karrier áll előtte.

Attila Wines Turán 2012: A többnyire a túlérésre, hosszú héjon tartásra és hordós érlelésre építő Attila borok számomra továbbra is megfejthetetlenek. Ha a teljes felvonultatott portfólióból egy bort kellene kiemelnem, akkor a turán legyen az. Elég friss, a hordós érlelésnek köszönhetően elvesztette a fajta az émelyítő virágosságát, miközben a savak és a tannin szépen tartják.

Bencze Gemini Pinot Noir Rosé Brut Nature 2013: Jól sikerült pinot noir pezsgő a hegy szoknyáján lévő ültetvényről, ahonnan már – szintén a pincének köszönhetően – egy emlékezetes vörösbort is kóstolhattunk.

Gervai Pince István-hegy Dűlő Sauvignon Blanc 2015: Csakis a legnagyobb macskakedvelőknek ajánlott. Áthatóan macskapisis, de közben tiszta, definiált, a hazai sauvignon blanc-ok közül mindenképpen kiemelkedik frissességével, zöld gyümölcseivel. A magas alkohol (14,5%) ugyan meghökkentő, de nem zavar a képbe.

Kikelet Lónyai Hárslevelű 2015: Már most meggyőző, szépen definiált gyümölcsösséggel, jó savakkal és remek lecsengéssel.

Kikelet Lónyai Furmint 2015: Zamatos, ízletes, fehér húsú gyümölcsökkel és citrusokkal, acélos savakkal.

Köpcös Kékfrankos Siller 2015 (minta): Sillerben Köpcös a király, ezt azóta tudom, mióta tavaly ősszel jártam nála és vagy tízféle sillert megkóstoltunk. Igen jól eltalált beltartalom, sav és tannin.

Losonci Furmint 2015: Egyelőre igen zárt, fele héjon erjedt, de szerkezetileg nagyon rendben van. És különben is, végre egy furmint a Mátrából!

Losonci Nyitni Kék 2015: Ígéretes, szépen gyümölcsözött alapbor.

Szecskő Rubintos 2013: Igen hosszan héjon tartott, a ritka rubintos fajtából készített bor. Világos szín, érlelt gyümölcsösség, jó sav és tannin, kellemes fűszerek.

Szentesi A Cuvée 2013: Rajnai, zengő, zöldveltelini és sauvignon blanc házasítása. Igen jó ár-érték arány, kiváló fogyaszthatóság, miközben a pincétől megszokott tartalomra sem lehet panasz.

Szentesi Rajnai Rizling Pezsgő 2013: 4 gramm dosage, friss, feszes, virágos, igen kellemes.

Szentesi Kati Érintés 2014: Az évjárattól függetlenített, jól fogyasztható, gyümölcsös darab, amely használt hordókban érlelt kékfrankos, cabernet, merlot és pinot noir házasítása.

Somlói Apátsági Pince Juhfark 2014: A Somlón igen viszontagságos 2014 borairól Balogh Zoltánnal beszélgettem. Érdekes módon a legjobb bort mégis a rothadékonynak tartott juhfarkból sikerült kicsavarni. Olajos folyású, nagy beltartalmú, némi maradékcukorral megáldott botritiszes juhfark.

Somlói Vándor Olaszrizling Hegybor 2015: Nem olyan régen avattuk Hegyborként Csopakon. Jól elkészített, tartalmas olaszrizling, ami emellett még a Somlót is megmutatja.

Spiegelberg Hárslevelű 2013: A ritka hosszú Spiegelberg-sorból ezt emelném ki, elsősorban szép savai és jó szerkezete miatt.           

Wetzer Pinot Noir 2014: Jól elkészített, az évjáratból mindenképpen kiemelkedő. Érdekessége, hogy a nagyobb bogyójú, kevesebb színanyaggal rendelkező német pinot változatot nem tetejezik, így kisebbek a bogyók és több a színanyag és a tannin.

Wetzer Leithaberg DAC Blaufränkisch 2012: A szőlő Burgenlandban termett és a bor is ott készült. A termőhely 1.5 kilométerre található Fertőrákostól, palás talaj. Kiválóan elkészített, sima, tartalmas és friss kékfrankos.

A kiállítók népes csapata:

1 Csepp Pálinka (Sopron),  2HA,  Attila Wines (Eger),  Barta,  Bodrog Borműhely,  Bencze Családi Birtok, Cseri Pince (Pannonhalma), Gervai János (Etyek),  Halmosi (Szekszárd), Kerekes Pince (Mátra), Kikelet, Kislaki Bormanufaktúra, Köpcös, Laczkó (Mátra), Losonci Bálint, Malatinszky, Merfelsz, Nagygombos, Nyolcas és Fia (Eger), Nagy Gábor (Velencei-tó), Ráspi, Somlói Apátsági Pince,  Spiegelberg István, Szecskő Tamás, Szentesi József, Váli Péter, Wetzer Péter (Sopron), illetve a sörös vonalon: Beerfront, Hedon, Szent András Sörfőzde.

További információ: hello@artizan.org

Kapcsolódó cikkek:

Szentesi Open 2014/11.

Szentesi Open 2014/03.

Szentesi Open 2013/11.

Szentesi Open 2013/03.

Kézműves Borok Háza portfólió-kóstoló (2012/11)

(A kóstolóra meghívtak, amit köszönök szépen.)

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr188584086

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: akov: Artizan Open: kézműves borok újratöltve 2016.04.12. 09:52:01

„A magyar bornagyker piacon nem sok átrendeződés van. Most a Kézműves Borok Háza, a kézműves sörökkel kereskedő Farkas Krisztián, valamint a Trevinit jegyző Takács Alex Artizan néven egyesültek.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.04.12. 08:29:37

Kellemes rendezvény volt, én is köszönöm, hogy ott lehettem és sok sikert kívánok a közös munkához! :)

emoss 2016.04.12. 09:02:59

Malatinszkyrol esetleg par szo, kostoltátok, uj tetelek?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.04.12. 09:05:45

@emoss: @furmintfan: Köszi. Jogos... nekem sajnos MCS kimaradt most!

Kotta 2016.04.12. 10:19:02

Malatinszky úrnál nemigen lehetett kóstolni, mire én a vörösökhöz értem, már nem volt az asztalnál, leginkább kint kávézgatott a teraszon különbőző igen kellemes külsejű hölgyek társaságában :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.04.12. 11:32:36

@Kotta: Hat óra pult mögött/előtt állás, rekedtre beszélés után bevallom nem tudok őszintén haragudni Malatinszky úrra :)

Egyszer igazán kitalálhatnának a kereskedők egy olyan formátumot, hogy egy dedikált sommelierje a cégnek a kiállítók névsora alapján minden pult mögé beáll egy húsz percre. Ez alatt a húsz perc alatt az ember kimehetne a friss levegőre és mondjuk maga is megkóstolhatna stressz nélkül pár bort.

Nekem amúgy a Kikelet 15-ös Lónyai hársa volt és a 2HA 2012-es Courage bora voltak aznap a legizgalmasabbak.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.04.12. 13:00:09

@BZoltan: Alexet bevethetitek legközelebb. ;) :D

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.04.12. 13:14:57

@furmintfan: Tervbe van véve :) De sajnos ez egy nagyon általános probléma. Azoknak akik segéderővel vonulnak fel talán kényelmesebb a dolog. De egyedül azért komoly fizikai igénybevétel 6-7 órán átt állni meg pofázni. Lehet kevesebbet kellene pofázni :)

Kotta 2016.04.12. 13:29:26

félre értés ne essék, a fenti hozzászólásomat dícséretnek szántam ;)

amúgy nekem Lenkey Géza hárs-furmintja tetszett (Bomboly 2007) és a 6 puttonyos aszú is (naná!), Halmosi kadarka válogatása és a Bence Pinot is rendben volt. A SAP juhfark is odacsapott.

Komolyabb vörösre nem futotta, ti. az Attila pincéhez se jutottam oda érdemben (őket megszállta egy - számukra - baráti társaság, azzal voltak elfoglalva)

Szegediszomelijé 2016.04.12. 22:18:39

Vivát az új csapatnak!
A SAP Juhfarkhoz a múlt héten volt szerencsém. Először voltak hiányérzeteim, a jellegzetességet illetően, de hát, ez a 2014-es év! És bizony egy remek bor -nem tudom, Akov mit kóstolhattál, de ez egyáltalán nem olajos (nem negatív értelemben), olajos a Pápa Lajos 2008-asa. Viszont nekem sokkal inkább izmos, és eleven. Tudtam örülni neki!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.04.13. 06:10:11

@Szegediszomelijé: Örülök, hogy tetszik a SAP14J :) A Juhfark mint fajta tipicitásával én mindig bajban vagyok. Szerinted mi az, vagy legalábbis mi az amit te vársz egy juhfarktól.

A Pápa Lajos 2008-as Juhfarkja egy jó megoldása a fajtának, de azért 6 év korkülönbség az hatalmas. Főleg, hogy a 2008-as év egy nagyon extrém év volt. És nem úgy extrém mint a 2010 meg a a 2014.

2008-ban 2-3 héttel a szokásosnál ébredt a szőlő és nagyon kellemes, tavasz indította be az évet. Aztán a nyáron esett brutális sok csapadék amitől fülledt, párás meleg volt a fürtzónában. Kaszált a isztharmat és erre még jött egy kis jég is. Szóval volt természetes hozamkorlátozás. Viszont minderre rájött egy kiegyensúlyozott, napos és meleg ősz. Ez pedig a juhfarknak ideális. Ilyen évjáratban tud hatalmas extractot gyűjteni.

Mondjuk a 2014-es Juhfark extraktja nagyon extrém. 44g cukormentes extrakt az konkrétan az 5 puttonyos aszúk cukormentes extrakt kalibere.

Szegediszomelijé 2016.04.13. 21:01:56

@BZoltan: @akov: Persze, van süreje!
A Juhfark tipicitása számomra inkább Somló jellegzetessége -és én ebben sokkal felületesebben vagyok benne. Mi ez nekem? -pontosan nem könnyű megfogalmaznom, de mondjuk úgy, kis kovakövesség, kis penetránsság, kis petroloshoz tartó valami. Meglehet, csak számomra, mert sok somlói borban ez kevéssé jelentkezik, de ez az én megfogalmazásom.
Az évjáratokkal, mit lelkes kóstoló, valamelyest tisztában vagyok -koránt sem úgy, mint a termelő. Véletlen sem kérném számon a 2008 érzetét ezen a boron -nekem amúgy a SAP 2008-as Juhfark egy emlékezetesen nagy élmény (volt anno kritikája annak a bornak innen-onnan, de ez engem nagyon nem érdekel). Ja, és talán még 1 üveghez lehet szerencsém -baráti borhűtőben várja sorsát. Ennek a 14-esnek még jót tehet egy kis palackos "öregedés" -most igazán friss és kicsattanó, kíváncsi vagyok, milyen rétegeket mutat meg még egy kis korosodás után.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.04.13. 22:14:57

@Szegediszomelijé: Hát, a fene tudja. Szerintem egy bor ne legyen penetráns, semmilyen értelemben. A penetráns illat az mindenképpen higéniás problémára, vagy fehérjebomlásra utal.
A petrolosság pedig nem tipicitás, hanem egy palackérési jegy, ami egy szárazság sokkos évben intenzívebben jön elő. Például a 2011-2012 évek boraira ez jellemzőbb lesz.
A kovakövesség az akár stimmellhet is, de a legújabb kutatások szerint a kovaköves jegy az nem más mint bizonyos merkaptánok jegyez amelyek a tápanyaghiányos (nitrogén) területeken szüretelt gyümölcs erjedése közben alakul ki. Ez lehet egyébként amolyan termőhelyi jelleg, de fajtajelleg semmikléppen. Chablis-nak szoktak ilyen jegyet tulajdonítani egyébként.

Szóval értem amit írsz, de én továbbra is tanácstalan vagyok a juhfark fajtajellegét illetőleg. Szerintem izomból neutrális fajta aminek nagyon-nagyon nehéz lenne a tipicitását megfogalmazni.

A 2008-ast amúgy ha másért nem akkor a 6 évvel magasabb kora miatt sem érdemes összehasonlítani a 2014-essel. Egyébként a mi boraink mindig is kaptak kritikát. A 2008-as idejében ezzel még foglalkoztam :) manapság már nem igazán úgy veszem le a dolgokat.

A 2014-es nyilván fiatal még, de én ezt a szó jó értelmében értem. Biztosan fog még kerekedni és higgadni az elkövetkezendő pár évben. De hogy betonbiztos, atomstabil anyag arra a fejemet teszem.

Amúgy én tartom magam ahhoz, hogy a 2014-es év nálunk nem volt rossz. Mármint minőségileg. Mennyiségileg totál bukta. Meg egyértelmű, hogy volt botritisz sok, meg magas extraktú borok születtek. De amit palackba töltöttünk az szerintem jobb mint mondjuk a 2012-es év borai.

MádiN. 2016.04.14. 08:05:00

@Szegediszomelijé: valami ilyesmi, haverok szerint animalitásszerű dolog van a juhfarkban, sztem nem az, mert nem olyan, mint egy sav.blanc vagy egy tercier jegyekkel jól megspékelt pino. Mindenesetre valami kellemesen bántó, valami kis megfogalmazhatatlan agresszió ott van benne ez tény.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.04.14. 08:17:07

@Szegediszomelijé: @MádiN.: @BZoltan: Egyetértek Zolival, az én tapasztalataim szerint is a juhfark egy nagyon neutrális fajta.
süti beállítások módosítása