A Borrajongó

Vinea Balaton: BalatonBor és Hegybor bírálat Csopakon

2016. március 25. 09:08 - akov

Március 21-én került sor Csopakon a Vinea Balaton borbírálatra, ahol felavatásra kerültek az első, egységes stílusban elkészített BalatonBorok, valamint a Vinea Csopak háza tájáról már ismerős Hegyborok. Utóbbiak esetében azzal az újdonsággal, hogy a Hegybor kategória immár nem csupán Csopakra, hanem a Balaton történelmi szőlőhegyeire is kiterjed. Mintha egy szokványos sajtóközleményt olvasnátok, de szerencsére nem ez a helyzet, hiszen a Balatoni Kör, a Rizling Generáció és a Csopaki Kódex által jegyzett bírálatra jómagam is meghívást kaptam, így első kézből tudósíthatok a tapasztalataimról.

12377827_681849438585138_339830882146509374_o.jpg

A Vinea Balaton bírálat egyedisége, hogy a minőségi szűrésen túl figyelmet fordít az elkészített borok stílusára is, amelynek a kategóriákon belül bizonyos határokon belül kell mozognia. Ennek köszönhetően a fogyasztónak nem kell felszednie az állát a padlóról, ha egy reduktív és gyümölcsös bor helyett egy testes, botritiszes és elhordózott bor kerül a poharába. A bírálatra kizárólag száraz olaszrizlingekkel lehetett nevezni.

A Balatonbor egy megbízható, alap kategóriát jelöl. Könnyednek, frissnek, gyümölcsösnek kell lennie, a domináns hordós, esetleg az erős seprős hatást kerülni kell. A Balatonborok egységes arculattal idén májustól kerülhetnek majd piacra. A kategória további értéke, hogy felvásárolt alapanyag esetén a termelők vállalják, hogy jóval a nagytermelők által mesterségesen alacsonyan tartott felvásárlási árak felett vesznek szőlőt, fékezve ezzel a Balaton körüli szőlők pusztulását és segítve a helyi termelőket.

A Hegybor ezzel szemben a Balaton körüli változatos szőlőhegyek (beleértve a Somlót, Sümeget, a Káli-medence szőlőhegyeit, Balatonboglárt, stb.) termőhelyi jellegzetességeit hivatott megmutatni. Ennek megfelelően a Hegybor komolyabb beltartalommal, magasabb alkohollal bírhat, és mint ilyen jobban elbírja a hordós érlelés jegyeit, de akár palackos érlelésre is igényt formálhat. Ha visszakacsintunk kicsit Csopakra, akkor a Hegybor tulajdonképpen egy összekötő kapocs a Balaton, és Minősített Dűlőbor (ld. Csopaki Kódex szabályozás) dűlőszintet reprezentáló borai között.

12419150_681847318585350_3265299506236820511_o.jpg

A csopaki Márga Bisztró (Szent Donát) kellemes miliőjében megrendezett bírálatra 31 termelő összesen 44 bora érkezett be. A minősítés további érdekessége, hogy az „éles” bíráló bizottságon túl egy un. társadalmi zsűri is kóstol, ez utóbbi tagjainak egyrészt lehetősége van a bizottság által kóstolt borok szondázására, másrészt vigyázó szemeikkel ügyelhetnek a bírálat korrektségére.

Végül 21 BalatonBor és 13 Hegybor viselheti a kategória védjegyeit. Ezek:

BalatonBor: Bezerics Borház, Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, Búzás Szőlőbirtok, Dobosi Pincészet és Vendégház, Effendy Vin, Fodorvin Családi Pincészet, Gyukli Pince, Istvándy Birtok, Kőróka Pincészet, Kristinus Borbirtok, Laposa Birtok, Lídia Borház, Nagy & Nagy Borászat, Pálffy Pince, Pántlika Pince, Sabar Borház, Söptei Pincészet és Étterem, Szabó és Fia, Szeremley Borház, VáliBor, Veszprémi Családi Pince.

Hegybor: Bezerics Borház, Dobosi Pincészet és Vendégház, Homola Pincészet, Istvándy Birtok, Kálmán Pince, Laposa Birtok, Martinus Borház, Sabar Borház, Somlói Vándor Pince, Söptei Pincészet és Étterem, Szent Donát Birtok, Zelna Borászat.

A bíráló bizottság tagjai: Mészáros Gabriella (elnök), Talián Hedvig, Dr. Fiáth Attila, Harmath Csaba és jómagam.

A társadalmi zsűri tagjai: Erdős Gábor (Északi part magazin), Jankovics Péter (Top Selection), Gyukli Krisztián (Gyukli Pince), Sümegi Gábor (Skrabski Borászat), Szabó Gergő (Szabó és Fia Pince), Szeremley László (Szeremley Borház).

Összefoglalva a tanulságokat azt lehet mondani, hogy sok jól elkészített és tiszta, jó savú, túlzásoktól mentes bort kóstolhattunk. A borok minták lévén itt-ott előfordult némi kénhiány, de ezt a borászok a palackozás előtt majd minden bizonnyal adjusztálni fogják. Pár bornál előfordult, hogy az alkalmazott fajélesztő talán túlontúl is harsánynak bizonyult. Igaz, ez főként a BalatonBoroknál jelentkezett, de egyik esetben sem lépte át a jó ízlés határát. A hibás tételek száma más borversenyekkel hasonlítva igen alacsony volt, amely nagyon dicsérendő. Ahol hiba volt, ott általában oxidáció vagy tárolóedény ízhiba került be a jegyzetfüzetembe.

A minősített borok készítőinek ezúton gratulálunk! A meghívást pedig nagyon köszönöm a szervezőknek! Hajrá Balaton!

(A képeket a Vinea Balatontól vettem kölcsön. Köszönöm. A galéria megtekintéséhez katt alulra.)

32 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr758524838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.03.25. 09:27:09

Köszi a posztot.
Kár, hogy ezt ki kellett hagynom, de örülök, hogy jól sikerült a kóstoló és a borok is jól szerepeltek.

terroir 2016.03.25. 09:46:39

Egy asztalnál ülhettél a Top Selection képviselőivel, respect. :)

takács bálint - zsebtévé 2016.03.26. 15:16:36

Meglepően kevés az "ismert, nagy" név. Tudatosan maradtak távol, vagy nem nekik szólt a buli?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.03.26. 18:51:38

@takács bálint - zsebtévé: jogos a kérdés. Vesd össze a Balatoni Kör tagjaival, akkor nem rossz a helyzet annyira. De igazad van, vannak hiányzók...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.03.27. 11:58:22

@akov: @takács bálint - zsebtévé: Szerintem ez vagy egy zártkörű klub vagy egy meghívásos rendezvény. Én szívesen küldtem volna Olaszrizlinget egy ilyenmegmozdulásra, mert a Balaton mérhetetlenül fontos nekem is.
Évek óta mondogatom, hogy az összes balatoni borvidéket össze kellene vonni egy Balatoni OEM kategória alá és az egyes hegyeket csak mint különleges termőhelyeket definiálni. Szerintem nagyon jó az, hogy mozgolódás van.

Ezzel együtt nagyon rosszul eset és szomorú is voltam, hogy amikor a Balatoni Kör megalakult akkor a jelentkezési szándékomat azzal pattintották le, hogy csináljak egy Somlói Kört, mert a Balatoni Kör az nem rólunk szól. Aztán persze megtudtam, hogy a Tornai Pincét pedig kimondottan meghívták volna. Szóval zavaros és bántó. Attól tartok, hogy vannak akiknek az ami széthúz az erősebb mint az ami összeköt.

silvousplait 2016.03.29. 09:16:23

Vilagos, a balatoni terrorijegyeket szavatolja: a Top Selection es a fajelesztok. A beszamolo szerint mindkettot megtanultuk helyesen adagolni.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.03.29. 09:20:06

@silvousplait: hm? Nem értelek. A szervezők mind méltányolandó kezdeményezések, termelői körök. MIért ne lehetne egy 1500Ft-os bor fajélesztős, könyörgöm?

Sümegi Gábor 2016.03.29. 10:52:31

Valóban sajnálatos, hogy egyes nagyobb termelők nem küldték el boraikat. Érdekes lett volna összekóstolni az ő "belépő szintű termékeiket" az itt részt vevőkkel. Az is igaz, hogy vannak eltérő vélemények MINDEN hasonló kezdeményezéssel kapcsolatban. Mi úgy gondoljuk, és hisszük, hogy ez egy jó kezdeményezés, korrekt szűrővel, ami ráadásul többek között arra is hivatott, hogy segítsen integrálni egy közös gondolkodás tekintetében a balatoni termelőket. És igen, lehet B ligázni, meg Top Selection-özni, de higgyétek el, mi is keményen dolgozunk azért, hogy jó borokat tegyünk az fogyasztók asztalára. Vagy talán ismeretlen termelő már nem is készíthet hibamentes, jó ivású, gyümölcsös balatonit? @takács bálint - zsebtévé: Mindenki megfelelően értesítve lett, de talán az is elég volt meghívás gyanánt, ha valaki olvas ilyen jellegű információtartalommal bíró írásokat/híreket. Ha a szándék megvolt, kis utánjárással biztosan elérte a szervezőket az illető.Remélhetőleg a jövőben többen csatlakoznak majd boraikkal. @BZoltan: Hegybor kategóriában szerintem lehetett volna indítani somlóit is. Rákérdeztél Kovács Tamáséknál erre?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.03.29. 12:03:35

@Sümegi Gábor: Én nem kérdeztem rá senkinél semmire, mert nem is tudtam erről a kezdeményezésről. Ha esetleg a szervezők eleresztettek volna egy levelet, telefont vagy akár egy facebook üzenetet mondjuk a jelentősebb 50 balatoni bortermelőnek akkor én benne lettem volna a buliban. Persze ha feltételezhetem, hogy benne vagyunk abban az ötvenben :) De én szeretném hinni, hogy azért benne vagyunk :) Persze nincsenek illiúzióim, tudom, hogy vannak akik szeretnek tudomást sem venni azokról akik nekik nem szimpatikusak.
De félre ne érts, nem arról van szó, hogy akkora az arcom, hogy engem hívni kell az ilyenekre :) Hanem arról, hogy én tényleg nem tudtam erről a buliról.

Mondom, engem a Balatoni Kör-től is elhajtottak mint egy bolhás kutyát... Néha az az érzésem, hogy jó lenne gesztusokat tenni és tényleg arra fókuszálni ami összeköt minket és nem arra ami különbséget tesz közöttünk.

Sümegi Gábor 2016.03.29. 12:27:37

@BZoltan: Emlékeim szerint a Balatoni Kör azon tó körül tevékenykedő szolgáltatók összefogása (nem csak borászatok), akik egész évben elérhetők az ide érkezők és itt élők számára. Nem férhet bele mindenki, hiszen egy ilyen társaság teendőit kezelni nem egyszerű - emiatt kell meghúzni egy vonalat. Ellenben, ha a "kívülállók" (mint pl. mi is) nem sértődöttséggel közelítik meg, hanem látjuk ezen törekvések jó oldalát, akkor legalább elveinkben támogatjuk, és próbálunk felnőni tevékenységünkben és elérhetőségünkben az irányt mutatókhoz.

A BalatonBor "alapkő-letétele" a tavalyi Olaszrizling Október Nagykóstolón történt meg, majd a további információk a csopaki Olaszrizling Szerintünk rendezvényt követően láttak napvilágot a boros és a hagyományos médiában egyaránt. Kisebb-nagyobb visszhanggal.

Egyébként félő, hogy mivel a Ti botrytis-es/maradékcukros boraitok stílusa meglehetősen eltér a nagy átlagtól, emiatt egy konzekvens irányvonalat képviselő összefogásból így is kimaradtatok volna... De szerintem ez sem baj, Ti úgyis a saját utatokat járjátok, és aki figyel Benneteket, azt is tudja, hogy nem vagytok semmilyen összefogás ellenségei...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.03.29. 12:51:59

@Sümegi Gábor: Sértődöttségről szó sincsen, sosem volt. Nyilván szarul esik, ha lelkesen megkeresek valakit, hogy tetszik amit csinálnak és valahogy segítenék, beszállnék és erre elhajtanak a sunyiba. De nagyfiú vagyok :) az ilyenen túl tudok lépni.

A Somlón is van egyébként egész évben nyitva levő hely. A Somlói Borok Boltja nyitva van.

De konkrétan akár hozzánk is lehet jönni bármikor. Mondjuk mi nem adunk pénzért semmit, de egy pohár borra és egy jó szóra télen-nyáron lehet jönni. Szóval, szerintem simán butaság volt kihagyni a Somlót a történetből. A Somló kultúrálisan, történelmileg, geológiailag, minden szempontból része a Balatoni régiónak. Pont annyira amennyire a Káli-medence vagy a Csobánc és a Szent-György hegy. Ha kiállok a szőlőbe akkor látom a Badacsonyt. De ezt te is tudod nyilván :) Szóval mardjunk annyiban, hogy ez volt a probléma.

Amit a borainkról írtál pedig pontosan ugyanilyen lepattintás. Had kérdezzem meg, hogy te mikor kóstoltad a mi olaszrizling borainkat?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.03.29. 12:57:19

@BZoltan: Szóval mardjunk annyiban, hogy _NEM_ ez volt a probléma.

silvousplait 2016.03.29. 14:55:49

@akov: Bar szerepel az "alap", mint kategoria a szovegben, nem tudtam, hogy 1500 forintos borok ugyeben ult ossze ennyi valos vagy velt bornagysag :) Nem tudom, a Hegybor valahogy komolyabb kategorianak hangzik; azokat is ennyiert fogjak kinalni ? Sajnos, nem szeretem a fajelesztos borokat (bar, akaratomon kivul, nyilvan en is belefutok nehanyba idekint). Ez persze szemelyes izles. de idekint nem szoktak konferenciakat es egyezteteseket tartani arrol, hogy milyen legyen egy bevallottan tomegbor leendo arculata. Borvideki borversenyek persze vannak (a komolyabbak nemigen vesznek ezeken reszt), termeloi korok is, de ezek soha semmilyen kozos "arculatot" nem alakitanak ki, amennyire en tudom. Ez valamifele german minta ? (A kerdes komoly.) A Top Selection jeles kepviseloirol pedig... no hagyjuk.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.03.29. 19:09:25

@silvousplait:
Sajnos nem tudtam ott lenni, a helyszínen biztos részletesebben kifejtették, de lényeg, hogy a Hegybornál a kitűzött cél a Balaton környéki termőhelyek sokszínűségének bemutatása, közös címke nincs, csak közös Hegybor-védjegy és 1500-3000 Ft a megcélzott kisker. ár.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.03.29. 19:12:27

@silvousplait: Nem tömegbor termeléséről van szó, hanem egy jó ("normális") árfekvésű, hasonló stílusú, gyümölcsös borról. Had döntse el a termelő, használ-e fajélesztőt vagy sem.

Nem akarnám újra kirobbantani ezt a vitát, de a fajélesztő használata azért nem az ördögtől való főbűn. A legtöbb boron szerintem nem is érzed és van számos termelő, aki be sem vallja, vagy korábban használta és a törzs elszaporodott a pincéjében és ha spontán erjeszt, akkor is fajélesztős bort iszol.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.03.29. 19:36:11

@akov: Szerintem még a természetes borok felkent harcosai is elfogadják, hogy a barátságosabb árfekvésbe célzott, nagyobb volumenben termelt borok esetében az irányított erjesztés (ezen van a hangsúly és nem az élesztőn) teljesen elofgadható technológia.

A baj inkább ott kezdődik amikor bármelyik iskola híve elkezdi pocskondiázni a másik technológiát használót. Na erre van példa mindkét oldalon.. és ez szomorú.

silvousplait 2016.03.30. 08:28:52

@akov: Koszonom, kivancsian varom, mi lesz ebbol az egeszbol :) En nyilvan mast gondolok az 5 euros, fajelesztos kategoriarol (nemcsak idehaza, de akarhol a vilagban), de igy kerek a vilag. Elfelejtettem reflektalni ra, de a magasabb felvasarlasi arakkal remelt termohely-megorzes rokonszenves kezdemenyezes. No itt valoban helye lenne (van) a tomeny osszefogasnak.

takács bálint - zsebtévé 2016.03.30. 23:48:56

@Sümegi Gábor: @BZoltan: Azt gondolom, hogy egy rendezvény és egy kezdeményezés rangját emeli (vagy meghatározza), hogy kik a meghívottak és a résztvevők. Szerintem öngól úgy szervezni, hogy ne értesítsetek mindenkit, aki számít. Ez protokoll. Aki bújt aki nem, én szóltam.
Elejét veszitek az ilyen kellemetlen utózöngéknek. A mindenkori "Bzolikat" és "Bambrusokat" és "Blégligézákat" fel kell kérni, mert fel kell kérni, és ha maradékcukros a bora és nem illik a kategóriába akkor vagy ő ezt eldönti és nem adja be, vagy a döntnökök döntik el (be/le) döntéshozatalkor. Ne döntsük el előre/utólag, hacsak nem meghívásos a buli.
Na nehogymár' mindenkinek a köveskáli hírmondó apróhírdetéseit kelljen böngésznie, hogy van-e valami járási borfeszt, ahova beadhatnak... Ha valaki a bor meg a régió kérdését érzi szívügyének, akkor miért nem gondolkozik a régió borászaiban?
Pont annyi energia (vagy még kevesebb) lett volna megírni (vagy elküldeni) a felhívást mindenkinek, mint helyette magyarázkodni.
Aki nem volt még benne, nem tudja, mennyire szar ügy, amikor kuncsorogni kell valahol, pedig nem arról van szó, hogy nem jó amit csinálsz, vagy nem illesz bele a kategóriába.

takács bálint - zsebtévé 2016.03.30. 23:55:17

@silvousplait: Van neked amúgy még bármi kellemes emléked Magyarországról?
Képzeld. én itt élek, nekem is szar pár dolog. Az ezerötös fajélesztős is néha, meg a top selection is.
Meg még sorolhatnám. De hogy Te, ONNAN, évek óra csak raccsolva károgsz, ez nem fasza.

tb - zstv

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.03.31. 01:30:16

@takács bálint - zsebtévé: Egyébként szerintem nem illene azért a partvonalra tolni valakit mert a szervező úgy gondolja, hogy nem illik bele a stílusa a koncepcióba.

Ha lenne egy kialakult, a piac által elfogadott és ismert Balatoni bor stílus akkor esetleg, talán...de ettől fájdalmasan messze állunk.

Én amikor azt hallom, hogy ebbe vagy abba a kategóirába nem illik bele a botritisz és a maradékcukor akkor nem tudok nem arra gondolni, hogy olyan termelő(k) áll(nak) a dolog mögött aki(k) valamiért nem ebben a stílusban érdekelt(ek).

Például pontosan tudom, hogy Jásdi István valamilyen furcsa elképzelés miatt a botritiszt és a maradékcukrot meg a spontán erjesztést technológiai hibának tartja és lenéző fitymálással beszél mindenkiről aki pedig nem. Mivel ő egy komoly véleményformáló a balatoni bortermelők egy szegmensében ezért sokan átvették tőle ezt az ostobaságot. Ez tipikusan az a destruktív hozzáállás amikor valakinek fontosabbak a széthúzó erők mint azok amik összekötnek minket.

silvousplait 2016.03.31. 08:34:32

@takács bálint - zsebtévé: Kellemes emlekek ? Hogyne lennenek ! Persze nem az, ha valaki "raccsogo karolas"-nak minositi azt, ami esetleg jogos kritika. Ketsegtelen, hogy gyakran beszelek hasonlokat, de ennek lehet, hogy ugyanaz az oka: ti. hogy semmi nem valtozik erdemben.

Sümegi Gábor 2016.03.31. 21:19:55

@silvousplait: @takács bálint - zsebtévé: @BZoltan: az említett két ismérv említése az én magánvéleményem volt. Privát beszélgetésünk során elismertem, hogy pont az olaszotokat ismerem a legkevésbé, kvázi általánosítottam. Nincs tudomásom olyan tényről, hogy bárki is ki lett volna rekesztve ebből a kezdeményezésből, sőt biztos vagyok az ellenkezőjében.

Amennyiben építő jellegű kritika hangzik el az egésszel kapcsolatban, azt tolmácsolni fogom a Vinea Balaton létrehozásában résztvevők felé. Többek között erre is jók ezek a fórumok.

A változás tekintetében pedig nem egyik napról a másikra fognak történni dolgok, ne várjunk csodát. Keményen kell dolgoznunk, hinni abban, amit csinálunk az jó.

Én is gyakran nyavalygok, hogy komolytalan az a borvidék, ahol ennyi szőlőfajta van engedélyezve, és "csodálom" azokat a borászatokat, akik valamennyit ilyen jól ismerik. Igaz, a chardonnay-t meg a szürkét max küvében tudják eladni..., de most essenek neki, vágják ki mindet azonnal???
Amiatt is sopánkodok elég gyakran, hogy kérem itt nem marad hely a szőlőnek a sok nyaraló, meg medence között. És? meg tudom változtatni egymagam? Nem. Mit tudok csinálni? Teszem a dolgom, úgy ahogyan azt jónak tartom. Mint pl. elmondom ma az akarattyai bisztró üzletvezetőjének, hogy gondolja végig a Malatinszky/Mathias borlapot - ott van Feind 5 km-re tőle, az legalább helyi, vagy vegye a miénket... Elmondom a kisbolttól a Tesco-ig, de az Almádi Borfesztivál szervezőinek is, hogy Balatonon tessék előnyben részesíteni a helyit. Az aszófői halsütős ne Egerből hozassa 600-ért literjét. Keressen környékbelit.
Lassan megy ez át a fejekben, de nincs más irány csak előre.
Ennyi, valószínűleg kell még vagy 200 év...

DE a VINEA BALATON ettől még egy JÓ gondolat. Tessék hozzá csatlakozni minél többen.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.03.31. 21:29:01

Megfogalmazódott bennem a kérdés, de lusta vagyok guglizni: mi az a - cinkelős kontextusban többek által emlegetett - Top Selection?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.04.01. 05:16:59

@Hepci: Van egy cég, úgy hívják, hogy Top Selection Wines, Forczek Ákos jegyzi és Tallián Hedvig a magyar hangjuk. Izomdrága borokkal kereskednek, és az ezereurós Szepsy koncepció lelkes rajongói.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.04.01. 05:51:12

@Sümegi Gábor: A VINEA BALATON egy nagyon jó gondolat, de csak akkor ha nem zárnak ki a szervezők semmilyen borstílust vagy technológiát.
Egy Balatoni Bor koncepcióba, lennie kell helyének minden olyan bornak ami tisztán, természetese, helyben és helyi fajtákból készül. A maradékcukor mennyisége vagy a botritisz esetleges jelenléte semmilyen szempontból nem befolyásolja a termőhelyi jelleget, így egy bor nem lesz sem kevésbé sem jobban balatoni bor attól, hogy csontszáraz vagy hogy vanbenne 15g/l maradékcukor. Ahogy teljesen legitim balatoni bor az ami aszús szőlőből készül.
Ezek stílusbeli kérdések és nem minőségi kategóriák.

Azt elfogadom, hogy a lenne egy több évtizedes a teljes régióban konszenzussal elfogadott borstílus amit a piac szeret és elfogad akkor lehet ragaszkodni ahhoz a borstílushoz. De jelenleg ilyen nincsen a balton környékén és még csak kilátásban sincs egy ilyen egységes stílus.

Én sokszor, sok helyen elmondtam, hogy szerintem dobni kellene az összes balatoni borvidéket mint OEM kategóriákat és a mostani Balaton Borrégiót kell mint Balatoni OEM ketagóriát definiálni. A Dél-Balatontól, a Zalán át a bazalthegyeken keresztül a Balaton felvidékig mindent egyben kell Balatoni borvidéknek nevezni és kezelni. A hangsúlynak pedig a mindannyiunkat összekötő Balatonon kell lennie.

Kell egy egységes arculatú alapbor definíció ami egy könnyed, neutrális, tiszta, alacsony szeszű száraz bor ami egységes címkedizájnnal, egységes palackban, egységes áron jelenik meg a piacon. Ez a bor épülne Olaszrizlingre. Ez lenne a közös nevező. Ilyen bort kellene minden balatoni bortermelőnek készítenie akár 500 palackkal. A szívem szerint én ebben a ategóriában nem engednék más fajtát csak az Olaszrizlinget feltűntetni. Lehetne más fajtából, de akkor azt nem szabad ráírni a címkére. Konkrétan letiltanék minden fajtanevet a Balatoni névhasználatról ami 4g/l cukor alatt, 12.5vv% szeszű vagy alatti... ebben a ketagóriában én csak az Olaszrizlinget engedném meg, Ezáltal épülhetne fel a Balatoni bor = Olaszrizling márka. Csinálhat midnenki sándornél meg szürke alap Balatonit, de a címkén legyen csak az, hogy "Balatoni" ... Olaszrizling pedig legyen azon a címkén ami legalább 85% Olaszrizling.

Ezen az alap Balatoni OEM felett lenne egy egységes Grand Cru kategória amit hívhatunk Balatoni hegybornak is ha az jobban hangzik. Ez a bor a balatoni körüli lehatárolt területű és egyértelműen definiált dűlők borai lehetnének. Itt szigorú hozamkorlátozást (80mázsa/ha 5000 tőke/has ürüséggel) írnék elő, tilatnék mindennemű must és borjavítást (semmi cukor, sürítmény, sav, stb) Fajélesztőt csak a borvidéken szelektált és elfogadottat lehetne használni. De technológii kikötést én itt nem használnék. Elég a területi meg a hozam korlátozás. Ezeken a borokon kötelező lenne a hegy nevének a feltüntetése. Apró adminisztratív szabályokkal lehetne támogatni ezt a brandet, mint a helyben való palackozás, feldolgozást (például ne lehessen Budapesten Badacsonyi bort csinálni), kötelező legyen a hegy nevét a legnagyobb betűvel felírni a címkére.
A Grand Cru kategóriában én egyébként ár minimumot is kérnék. Ne lehessen polcon balatoni hegybort mondjuk 2500Ft alatt látni. Aki ez elatt utazik az csináljon jó Balatoni bort, de ne Szent-György hegyi, Badacsonyit, Somlóit meg hasonló településnévvel, heggyel, dűlővel jegyzett bort.

Egyértelműen el kell választani a két kategóriát és nagyon ügyesen meg kell akadályozni, hogy a két kategória összemosódjon. Az egyik a hétköznapok és a nyári balcsizások, kocsmázások, éttermezések, kerti partik finom és megfizethető könnyű bora legyen, a másik pedig komolyabb beszélgetések, emelkedettebb alkalmak prémium bora. Az egyik a balcsi hangulata legyen a másik pedig egy terroir közvetítője.

Ezt a hozzászólásomat akár egy az egyben továbbíthatja bárki, bárkinek... én ezt mantrázom vagy tizenöt éve. Aztán csodálkozom, hogy időnként felvillan valaki egy kiherélt koncepcióval ami pont azért mert ki van herélve el sem jut az átlagfogyasztóhoz. Tudni kellene, hogy mi a cél és nem kicsinyes egyéni vélt érdekekből kompromisszumokat kötni.

silvousplait 2016.04.01. 08:49:18

@Sümegi Gábor: Tetszik :))) hogy teszed a dolgod "ahogy jonak tartod". Nem tetszik, hogy ovodai szintre kell lemenni ezert. 200 ev = optimista tulzas ??!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.04.01. 10:13:18

@akov:
Egyszer már olvastam (ezt) erről az elképesztő világfiról, csak kiesett emlékezetem tésztaszűrőjének irdatlan likain.
A műfajt BZoli flufferkedésnek nevezi, ha jól emlékszem, de van erre valami rosszabb kicsengésű magyar szó is...
süti beállítások módosítása