Szokolai Mátéval és Kazinczi Zsuzsával már rég ismerjük egymást, de valahogy sosem jutottam el a kóstolóikra. Pedig a Wineporn név alatt szervezett borestek izgalmasabbnál izgalmasabb magyar és külföldi tételeket vonultatnak fel. De önmagában ez nem lenne nagy poén, máshol is lehet jó borokat kóstolni, ugye. Mivel azonban Zsuzsa és Máté bizományos borkereskedelemmel, sőt borárverések szervezésével is foglalkozik, egy széles eladói kör készleteire van rálátásuk, így a Wineporn esteken érett, szinte hozzáférhetetlen borokra lehet rápróbálni. Ezek közül egyik-másik a hazai és nemzetközi bortörténelem állomásaiba is betekintést enged. Végre aztán a „Spanyol virtus” c. érett spanyol csúcsborokat felvonultató kóstolóra sikerült eljutnom, amely pár kihagyhatatlan, évtizednél is idősebb legendát ígért a poharakba.
A kóstolónak a St. Andrea Borbár adott helyszín, a borokhoz pedig egyszerre modern és házias ételeket szolgáltak fel. A szereplőket egy magángyűjteményből vásárolták, azok végig pincében várták a végüket. Nézzük:
Besserat de Bellefon Cuvée des Moines Brut Champagne
Bevezető tétel. Klasszikus blend chardonnay, pinot noir és pinot meunier részvétellel. 2004-2005 körül vásárolták a palackot, ebből visszaszámolva a zöme 2002 környéki alapborokból lehet. Közepesen intenzív, már eléggé érett és van benne egy kicsi dohra hajazó karakter, de szerencsére a levegő majdnem teljesen elviszi. A közepesnél testesebb, még élet van benne, aromái a citrushéj, a kandírozott gyümölcsök és fűszerek irányába tolultak. Az érés nyomai már majdnem dominálják, induló almásság jelzi, ezt már végképp meg kéne inni. A szerkezetét szép savak és elég hosszú lecsengés képviselik. 6p
Raventós i Blanc La Finca Gran Reserva 2009
Nagy név, biodinamikus termelésű Cava. A termelő 2012-ben az alacsony léc miatt elhagyta a Cava DO-t, mert vállalhatatlannak találta az eredetvédelmi körzet által megszabott követelményeket. Jelen borunk 9 dűlő házasítása, 45% xarel-lo, 30% macabeu és 25% parellada összetétellel. A 2011-eshez már volt szerencsém, nagyon szerettem.
Fehérborsosan fűszeres illat, kellemes fehér virágokkal, van benne egy fás karakter is, de ez minden bizonnyal csak az érés játéka, hiszen az alapbor acéltartályban készült. Közepes test, már jócskán előrehaladott állapotban van, a primer gyümölcsök már elmúltak és enyhe mézességnek adták át helyüket. Amúgy szép autolízises aromákat lehet felfedezni, az egyensúlya jó, profi kézzel elkészített pezsgő. Minden szép és jó volna, de a hosszú lecsengést igen erős kesernye uralja, ami nehezen élvezhető, a pontszám kizárólag ennek szól. 5p
Pintia Toro 2003
A 2003-as év Európa-szerte igen száraz és meleg volt, ebben Spanyolország sem volt kivételezett. Az évjárat kis termést hozott és a szüret meglehetősen korán befejeződött. Termelőtől, területtől függően a közepestől a nagyon jóig mindenfélével lehet találkozni. A Vega Sicilia csoporthoz tartozó Pintia 2001-ben indult el, de hamar utat talált a nemzetközi csúcsborok közé. A Vega Siciliánál tett látogatásomról itt írtam igen hosszan.
12 hónap hordós érlelés, 70% francia, 30% amerikai fa. Szép illatot mutat, még szinte friss, fekete bogyósokkal, kávéval, kakaóval, indiai füstölő egzotikus aromáival, fekete cseresznyével és sok-sok fából származó, immár beépített fűszerrel. Izgalmas, komplex és mély. Testes, meleg karakterű, sava élénk, a fajtára jellemző fekete cseresznyés aromák a dominánsak. A tannin kifejezett, szintén a meleg évről árulkodik, poros állagú, enyhén tapad. Az arányok jók, a textúráltság remek, az utóíz szép hosszú, benne aszaltakkal, egy kevés tanninos kesernyével. Már érést mutat, de jó néhány évet akár le is tagadhat. 6/7p
Alión Ribera del Duero 2003
Szintén a Vega Siciliához tartozó birtok a szomszédból, a náluk tett látogatásomról itt írtam részletesen. Az évjáratot már ismerjük (ld. fent). Mély és vonzó, tiszta illat, pipadohánnyal, némi érettséggel, nem tűnik túl korosnak. Kóstolva is remek állapotban van, szinte kortalan, remek fekete cseresznyés és szépen fűszerezett (hordó) aromái zavarba ejtőek. A meleg év ellenére elegáns, jól textúrált, kiváló alkohol-tannin/sav arányokkal, hosszú lecsengéssel. 7p+
Alión Ribera del Duero 2001
A tavaszi fagyok miatt kisebb mennyiséget adó évjárat, de ettől eltekintve kiváló borok kísérik. Zseniálisan fűszerezett, mély és meleg karakterű, egzotikusan fás-fűszeres illat, pici vaníliával, pipadohánnyal, bele lehet szédülni. Testes, fekete cseresznyés, a kiemelkedően friss savasságnak köszönhetően igen jó arányú, életteli savanyú gyümölcsökkel, egy csipetnyi kakaóval, finom dohányossággal. Gazdag, intenzív, sűrű, mégis elegáns és szép. Azt hiszem kiválóan eltaláltuk, de akár még fektethető is, nagy baja nem lehet. 8p-
Cal Pla Planots Vi de Vinyes Velles Priorat 2005
Robert Parker 98 pontos bor, 50% grenache, 50% carignan, 100+ éves tőkék termése. Dugós. Megkönnyezzük. Tiszteletből rákóstolunk, érezhetően egy kiemelkedő bor ment a levesbe.
Finca Allende Rioja Calvario 2004
1995-ben alapított birtok, modern Rioja-felfogás. 1945-ben telepített tőkék, 90% tempranillo, 8% garnacha és 2% graciano. Köves, kavicsos talaj, 18 hónap francia fában. Jancis Robinson 18, Wine Enthusiast 95 pont. Vonzó és tiszta illat, modern, gazdag, megint csak egzotikusan fűszerezett a kiváló minőségű fahordó már beépített aromáitól. Testes, intenzív, elképesztő maggal, a friss savasság által vezérelt kortalan gyümölcsösséggel. Élénk fekete cseresznye, fekete föld és kiemelkedő fűszerezettség fedezhető fel benne. A korty magja megbonthatatlan, feszes savak vezetik a szinte végtelen lecsengésbe. A tannin poros, enyhén emelkedett, az egyensúly kiváló. Kortalan csoda. 8p
LAN Culmen Rioja 2001
85% tempranillo és 15% graciano házasítása. Pár éve kóstoltam, annak a palacknak volt valami defektje, de ez itt énekel. Mély illat, szenzációsan gazdag, modern értelmezésű gyümölcsökkel, dohánnyal, zöldfűszerekkel. Testes, szépen érett, remek tanninnal és savassággal, még életteli meggyel, finom fűszerekkel, vaníliával, pipadohány kellemes aromáival. Nagyon intenzív, nagyon jó egyensúllyal, hosszú-hosszú lecsengéssel. Rétegzett, komplex, ugyanakkor modern, még további karrierrel. 7p+
Pingus Flor de Pingus Ribera del Duero 2006
A legenda kisöccse, már többször kóstoltuk itt a blogon is. A birtoknál tett emlékezetes látogatásról itt írtam. Megint csak egy vonzó, mélyen egzotikus, modern és gazdag illattal van dolgunk. Szuperérett alapanyag és a világ legjobb fájának találkozása. Testes és sűrű korty, igen intenzív és kortalan fekete cseresznye hatja át, mellette beleköthetetlen fahatás, átható fűszeresség, meggy, fekete föld aromái. Az élénk savasság páratlan szerkezetet teremt, a tannin szinte puha, kis porossággal jelzi, hogy mégis számolni kell vele. Fantasztikus bor, szinte kortalan, végtelen lecsengéssel. 2011 elején 9 pontot kapott nálunk, most sem sokkal virított kisebbet! 8p
St. Andrea Merengő Egri Bikavér Superior 2011
A dugós bor miatt kárpótlásként kapjuk a felszolgáló ajánlásával, mint a pincészet egyik legjobb bora. Kékfrankos, cabernet sauvignon és franc, valamint syrah és merlot házasítása. Meleg karakterű bor, de jóval könnyedebb szövésű természetesen, mint a spanyolok. Primőrös, szertelen gyümölcsösség jellemzi, a meggy aromáit lehet talán kiemelni. A tannin enyhén emelkedett, tapadós. A fa minősége korlátos, hatása egyelőre előtérben van, igen nehezen áll meg a kóstolt borok előtt. Az alkohol magas, a lecsengés bár hosszú, benne fáradó-fárasztó aszalt gyümölcsök kókadoznak. Természetesen igen nehéz dolga volt egy egri bornak ebben a mezőnyben, mind fahatásban, mind minőségben, mind tisztaságban és definiáltságban egy más ligában játszik. 8300Ft. 5p+
Értékelésnek annyit, hogy itt van ez a tempranillo, ami valójában tényleg egy B-kategóriás szőlőfajta, sem szerkezetre, sem komplexitásra nem tudja azt, amire egy komoly szőlőfajta egy komoly borvidéken képes. Az érleléssel jól megvan, de azért borról-borra nem túl nagy a variáció. Ugyanakkor mégis képesek belőle a maximumot kihozni és nemzetközi szintű, izgalmas csúcsbort készíteni (nem újdonság). Ehhez pedig nem kell más, mint kiváló területek, jó szőlőmunka, rigorózus válogatás, profi borászkodás, meg a létező legjobb fahordó. Nem mindig sikerül a mutatvány, de ma este minden egyfelé mutatott. Bár váltósúlyból felfelé leckéztetni nehéz, az okosaknak nem lehetetlen.
(Köszönet a kóstolóért, amelyért természetesen fizettem.)