Az újkori magyar pezsgőgyártás felnőttkora messze még persze, de azért vannak biztató jelek itt is, ott is. Legutóbb Tokaj egyik stabil pontja, a francia d’Aulan család tulajdonában lévő Dereszla lepett meg a 2011-es évjáratú pezsgőjével (a pincéről itt írtam részletesen). A champagne-i eredetű d’Aulanok 1998-ig birtokolták a legendás Piper-Heidsieck házat, így képzelhetjük, hogy a Dereszla mércéjét sem lehetett a leghátsó pinceágból indítani…
„A pincénél 2009-ben próbálkoztunk először pezsgőkészítéssel” – írja e-mailben Bai Edit a Dereszla borásza. Alapvetően jól sikerült, de még sem volt teljes az elégedettség. A rettenetes 2010-es év kimaradt, ez utólag, a penge savak ismeretében már sajnálatos is. Ugyanakkor – írja Edit – az évjárat borai nem mutattak sok eleganciát, így inkább a 2011-es éven volt a fókusz. Ezt megelőzően sor került egy kis szakmai útra Champagne-ban, ennek hatására már teljesen más hozzáállással készült az alapbor. Több „fajtatiszta” kísérlet alapján végül a legkedvezőbb eredményt a furmint és a hárslevelű együtt adták. A 2011-es évjáratban előbbiből 60%, utóbbiból 40% került az alapborba. A borvidék klímája és a fajták további kísérleteket igényelnek, így egyáltalán nem biztos, hogy ez a recept mindig működni fog. Edit szerint olyan hűvösebb dűlőket kell keresni, amelyek esetén a teljes érést megelőző szedés is megfelelő tartalommal, szerkezettel, ugyanakkor alacsony alkohollal kecsegtet. Ez Tokajban nem egyértelmű, így a technológia finomítása mellett a dűlők próbálgatása vélhetően végtelen izgalmakat tartogat majd a pince és a fogyasztók számára.
A kész alapbor – a pezsgőkészítéshez szükséges hely és technológia hiányában – a zalai Cezar Pincészetben folytatta karrierjét, itt történt a második erjesztés és a seprőn érlelés. Jó hír, hogy a 2015-ös évjárattól már üzemel a Dereszla új feldolgozója és pincéje, amely Bodrogkeresztúr és Tarcal között a Henye dűlő aljában épült fel. Itt különös figyelmet fordítottak a pezsgőkészítéshez szükséges technológia kialakítására, úgy néz ki tehát, a jövőben sem fogunk ehhez hasonló pezsgőkben hiányt szenvedni…
Chateau Dereszla Tokaji Pezsgő 2011
Finomkodó egyensúly és könnyed elegancia jellemzi, már az első szippantás meggyőző. Tiszta, nagyon szép munka, finom autolízises jegyekkel, semmi elhajlás, semmi aránytalanság. Aromáit friss citrusok és fehér virágok alkotják, kiegészülve némi fűszeres aláfestéssel. A buborékok jó állagúak, illeszkednek a frissességhez és a testhez. Az autolízis jegyei kifejezettek, Champagne-like érzetet adnak, önkéntelenül jut eszembe a piros címkés Piper Heidsieck Brut, amely azt gondolom stílusában nem áll nagyon innen messze. Ami a kritikai oldalt illeti a lecsengés ugyan szép, de lehetne hosszabb, a buborékok pedig viszonylag rövid idő alatt elillannak. Ettől függetlenül ez az egyik legjobb magyar pezsgő, amivel valaha találkoztam. És a lényeg, kedves elvtársak: szinte ingyen van! 12,0%. 2.500Ft. 6p+ (pincétől)
Adatok:
Szüret időpontja: 2011. szeptember 5-8.
Fajtaösszetétel: 60% furmint, 40% hárslevelű
Alkohol: 12,0%
Sav: 7,0 g/l
Cukor: 6,0 g/l
Alapbor: 100% tartályos
Elkészített mennyiség: 17.000 palack
Seprőn érlelés: 19 hónap
(Köszönet Bai Editnek, a Dereszla borászának a szíves tájékoztatásért.)