A Borrajongó

Dereszla

2014. január 14. 06:00 - akov

Samuel Tinon meglátogatását követően a Dereszla felé vettem az irányt. Egy másik nagy szürke folt a fejemben. Viszonylag kevés bort ittam tőlük, ezért nem is alakult ki semmiféle konkrét benyomásom a pincészettel kapcsolatban. Pedig a Bodrogkeresztúron található Dereszla nagy múltú alapokra rendezkedett be, a hasonnevű dombot átszövő, mintegy kilométernél is hosszabb, háromszintes pincerendszer egyes részeiről már a 15. századból vannak feljegyzések. A Zsigmond királyunk tulajdonából induló pincejáratokat később a Hunyadiak, majd Bocskai, aztán Bethlen, később pedig a Rákócziak tulajdonában találjuk. A Vinotéka falába fúródott ágyúgolyó az 1849-es bodrogkeresztúri ütközetet is megörökítette. Szó szerint tehát a fél magyar történelem átzúgott itt és eddig senki nem tudta megakadályozni, hogy a pincét ma is arra használják, amire való. A Dereszla modernkori története 2000-ben kezdődött el, amikor is a champagne-i illetőségű d’Aulan család komolyabb szándékkal látott a jövőépítéshez. Korábban a híres Piper-Heidsiecket vagy egy évszázadig tulajdonló d’Aulan család ma egy borászati vállalkozásokat tömörítő csoportot (Edonia) igazgat. A hozzájuk tartozó pincészetek nevei ismerősen csenghetnek: Alta Vista (Mendoza, Argentína), Château Sansonnet (Saint-Émilion), Château Valrose (Saint-Estèphe), Champagne Becker, valamint a Calvados-t előállító Marquis d’Aguesseau.

dereszla_pince1.jpg

A Dereszla mintegy hatvanhektáros szőlőterületét Tokaj-Hegyalja meghatározó dűlőinek kisebb-nagyobb parcellái adják össze (Becsek, Dereszla, Henye, Király, Lapis, Teleki, stb.). A pincészetnél Bai Edit borásszal találkozom, aki tősgyökeres keresztúri, biológusként végzett Debrecenben, majd a Kertészetit is „rátanulta”, hogy aztán szülőfalujába, mint borász térhessen vissza. Edittel azonnal „rámegyünk” a friss 2013-as mintákra, amelyek a Dereszlánál egy rendkívül jó, ámbár igen színes szüret lenyomatát mutatják. Ez a színesség itt-ott gazdagságot, máshol magas savat és szikárságot, megint máshol magas alkoholt, aztán helyenként meg napok alatt egész pályás letámadást végrehajtó botrytiszt hozott. Edit szerint ahány dűlő és ahány fajta, az alapanyag aszerint mutatott teljesen más képet.

Elsőként kabar (emlékeztetőül: hárslevelű x bouvier) hordómintákat kóstolunk a Vinnai, illetve a Sajgó dűlőkből. Mindkettő jó felépítésű bor, az előbbi szép zamatos, még némi maradékcukorral, már sok fával, utóbbi szikárabb, de lédús fehér húsú gyümölcsei és ízléses hordója szép bort sejtetnek. A Kutyafagyó dűlőből származó pezsgő alapbor egyelőre zárt és élesztős, nehéz belőle bármit kihámozni. Az utóbbi években a Dereszla igen ráerősített a pezsgőre, a champagne-i tulajdonosnak hála, van honnan szakértelmet importálni. A pezsgők egyelőre a pécsi Cezar Pincészetnél készülnek, de már idén átadják a Henye dűlő aljába fúrt pezsgőpincészetet, amely talán bérmunkát is vállal majd. Tovább lépdelve a 2013-as mintákon a Lapis-Palota furmint bájosan zamatos, nagyon finom, míg a Holdvölgy furmint jóval szikárabb, fehér húsú őszibarackra, éretlen barackra és lime-ra emlékeztet. A Nyulászó hárslevelű magas cukorral érett. Finoman almás és ízletes, a 15%-os alkohol érezhető, de frissen így is kellemes fogyasztani. A Lapis furmint kései szüret, sok botrytiszes szem volt benne, kvázi német mintára 9% alkoholnál állították le az erjedést, így igazi rajnai-típusú könnyed egyensúly, remek tisztaság és intenzív lédús gyümölcsösség jellemzi. A Sajgó furmint talán édes szamorodni alap lesz, 130g/l cukor és 7.5g/l sav maradt benne, nem kell mondani, kiváló minta. A zéta fajtából készült aszú furmint alapborra épül, fajsúlyos, tartalmas, szintén nagyon tetszik. A Szárhegy aszú atombomba intenzitásával, zsíros sűrűségével, vastag mélységével és frissességével láttatja, milyen potenciál van a 2013-as édes borokban. Végül a Szárhegy Aszú 2010-et kóstoljuk, amely tartályban várja a palackozást. 220g/l cukor és 14g/l sav szorult belé. Szintén zsírosan vastag, erőteljes savtartalommal, sok aszalt sárgabarackkal és egy egészen kevés vegetálissággal, hosszú lecsengéssel. Természetesen a legkiválóbb évjáratok aszúit nem fogja be, de szerintem jól sikerült, nem lehet rá panasz.

dereszla_lapis-palota.jpg

Palackból kóstolt borok:

Tokaj Dry 2012

Főként külföldön sikeres ez a furmintra, hársra és sárgamuskotályra épülő alap fehérbor. Évjáratonként kb. harmincezer palack készül belőle, szemben az itthon népszerű Doromborral, amelyből akár hatvanezret is letöltenek. 10-20%-ban hordóban erjed.  Jó, lendületes, ízléses citrusos-almás frissességgel, jó egyensúllyal. 12,5%. 1.800Ft. 5p

Lapis Furmint 2011

A Furmint Februáron rendre kedveltem ezt a bort, amely szerintem nagyon jó minőséget képvisel igen elfogadható áron. Bár kifinomult dűlőnyalogató barátaink általában becsmérlik, én az Oremus Mandolással sorolom azonos hadrendbe. Nagyon fontos lenne még legalább 15 hasonló minőségű és árazású, megbízható száraz fehérbor a borvidéken. Szép tiszta, zamatos, finom fűszerességgel, citrusokkal, virággal. A korábban tapasztalt sok fát szépen lassan beépíti. 13,5%. 2.800Ft. 6-6p+       

Furmint Késői Szüret 2011

Kevés botrytisz, egy év fás érlelés. Jó felépítésű, tiszta, könnyeden intenzív, mézes-fűszeres bor, elég hosszú lecsengéssel és jó savakkal. 11,5%. 6p+

Aszú 5p 2007

Wine Spectator Top 100 (95 pont) 20. hely. Összesen 27.000 palack készült. Pár hete teljes posztot szenteltem neki, nem írnám le újra. 10,0%. 12.500Ft. 7/8p

Aszú 6p 2006

Áradóan intenzív, mintha egy trópusi virágoskertben sétálnék. Döbbenetesen koncentrált, narancslekvárral, mézzel, mazsolával, sok-sok sárgabarackkal, töppedt szőlővel. Nagyon jól illeszkedő, nem túlzó citrusos sav, végtelen hosszú lecsengés, egy csipetnyi dohánnyal. 8p               

Reserve Muskotály Late Harvest 2003

Egy korosabb nagy bor, Edit szerint már túl a csúcsán, de még van belőle a pincénél. 260g/l cukor, 10.5g/l sav. Szintén trópusias, gyógynövényes, mentás, mentolos. Nyugodt sav, szép fűszerek, aszalt barack, még sok friss jeggyel, remek trópusi gyümölcsös karakterrel. Pici üresedés jelzi a kort, de ez még mindig egy életteli bor egy fantasztikus évjáratból. 9,5%. 7p+

dereszla_szamo.jpg

Száraz Szamorodni Experience Dry 2008

Nem véletlen, hogy Samuel Tinon után a Dereszlához jöttem, hiszen a pincészet ismert a tradicionális, hártya alatt készülő száraz szamorodniról. Bai Edit ebből írta a diplomamunkáját, és számos műfaji kísérletet végzett. Edit szerint a klasszikusan készülő, darabban tartott száraz szamorodnik esetén fellépő 50%-os veszteség 30%-ra mérsékelhető, amennyiben a hártyaképző élesztőket beoltással segítjük. Itt tudom meg, hogy a hártya képzi a vegyi elemzéssel is kimutatható sotolon nevű vegyületet, amely az utánozhatatlan diós aromákat hozza.

Virágos, szárított fűszeres, dohányos, diós, süteményszéles illat. Testes, tele fűszerrel, almával, citrusokkal, mazsolával, élesztővel és ezek finom árnyalataival. Kellemes dohányosság és sósság kíséri, kenyérhéjra emlékeztető aromákkal. Remek bor, nagyon érdekes, közben szinte nevetségesen olcsó. 13,5%. 3.000Ft (A pincészetnél még kapható a 2000-es évjárat).

(Köszönet a remek látogatásért Bai Editnek és természetesen a Dereszlának.)

A pincészet honlapja: http://www.dereszla.com/

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr585754561

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2014.01.14. 20:14:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.01.14. 06:38:36

Ez igen, kimerítő kóstolón voltál. :)
Sajnos a Dereszlára már nem jutott időm Mindszenthavi Mulatságon, most legalább már sejtem miből maradtam ki. Köszi.
A Tokaj Dry-t hova exportálják?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.01.14. 08:46:33

Majd bepótolod! Érdemes. Dry: nem tudom pontosan. Árulják tán az USA-ban, gondolom UK, talán Fro.

bukovics 2014.01.14. 09:10:33

@furmintfan: Németországban is kapható pár helyen a Napos nevű borukkal együtt.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.01.14. 10:12:03

@akov: "Nagyon fontos lenne még legalább 15 hasonló minőségű és árazású, megbízható száraz fehérbor a borvidéken."

ez a megállapítás ugyanígy igaz a Dry/Napos/Doromborok kategóriájára is. a Dereszla szerepe ebből a szempontból is fontos!

ugyanakkor az egyik legsokoldalúbb tokaji pincészet, a "leginkább kispincészetként gondolkodó nagy pincészet". nem csak a mennyiségi (és olcsó!) termelésben vannak otthon, hanem egyre előrébb járnak a dűlőszelektált vagy egyéb spéci termékek piacra bocsájtásában is szárazban és édesben.

vitaindító: nem tudom melyik másik hegyaljai pincészetnél van ilyen széles és mégis markáns szortiment?

kegyetlenkirály 2014.01.14. 12:32:33

@szenvedély S.: a vitainditóhoz a válasz: szerintem nincs ! SAJNOS ! pedig szükség lenne még pár ilyen pincészetre ahol a viszonylagos mennyiség mögött minőség is megjelenik jó ár-érték arányban, hasonló termékskála mellett. Talán az új pincék közül a Szt.Tamás tartozik még ide.

bukovics 2014.01.14. 20:01:47

@szenvedély S.: a Galeria Kaufhof üzletek alsó szintjén lévő gourmetbolt borrészlegében szoktam látni Berlinben. Frankfurtban a Zeilen viszont a kötelező Disznókő-szamorodnin és aszún kívül csak Sauskát láttam (ez még karácsony előtt volt), mégpedig villányi vöröset. gondolom, teljesen esetleges a dolog, valószínűleg már annak is örülnek, ha fél év alatt kipörög.

2014.01.15. 19:54:35

@szenvedély S.: Érdemes akkor már inkább magától a pincétől rendelned, szállítanak külföldre (Ausztriába) is!

Itt a webshopjuk:

dereszlavinoteka.hu/

Az árak korrektek, a Tokaji Dry '12-es 1800 pénz, és nálam is izmos öt pont. Nekem alapfurmintok közül ez tetszett az utóbbi időben a legjobban!

Fiskális 2014.01.15. 22:28:45

Húú, te aztán belemerültél...:-) Csak a szép történeti felvezetés ihlete mondatja velem, a környék, főleg Dereszla/Bodrogkeresztúr a hasszid zsidóság egyik bázisa lett a korai XVIII. században. No, ezt tudtam. De kiváncsi voltam, volt-e közük a borhoz/szőlőhöz....? s miben utaztak? hát persze, hogy nemzetközi borkereskedelemben. Olyannyira, hogy annak, hogy az itteni nedüknek jobb sajtója volt a Lajtán túl, mint mainapság, annak ők igen tevőleges szereplői voltak. A hasszidok a bortechnológiákkal is foglalkoztak, zsidó körökben híres volt a bodrogkeresztúr környéki kóser tokaji. Ezt viszont eddig nem tudtam. Leírtam, hátha más sem:-)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.01.16. 07:23:07

@Fiskális: Annakidején Thummererék mondták el a Tréfli kapcsán, hogy kóser bort meglehetősen drága készíteni, mert (tán) Belgiumból kellett hozzá megfelelő rabbit hozni, aki persze szüretelni már nem nagyon tudott (akart?)...:-)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.01.16. 08:37:28

@Fiskális: Kosz az infot. Erdekes program egyebkent Hegyalja zsido temetoinek latogatasa, nagy egyedi elmeny egy magyar faluban ilyet latni.

Fiskális 2014.01.16. 09:25:51

@szenvedély S.: hát a specialista az specialista... :-)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.01.16. 15:32:15

@Fiskális: érdekes lenne egyébként ennek utánamenni! úgy tudom, Hegyalján is készül kóser bor, amit nem nagyon hírdetnek/adnak el Mo-n, csaknem 100%-ig exportálják. engem egyébként a kóseresítési folyamat (vagyis, hogy technikailag hogyan kell ezt az év 365 napján a szőlőben lebonyolítani) jobban érdekel, mint maga a bor.:-)

Fiskális 2014.01.16. 15:49:53

@szenvedély S.: Hát nem értek hozzá, de ezek jó források, azt tudom, mert nagyjából ismerem őket (gasztro-összefüggésben):

- Fűszeres Eszter blogja: fuszereslelek.blog.hu/2008/06/26/koser_bor_1
ill.
- a Raj Tamás cikke: www.zsido.hu/receptek/bor.htm
- s egy igazi kóser igazolás:-)
www.galambospinceszet.hu/borminosites/kosersagi_igazolas2012.pdf

ecsabi 2016.06.19. 16:26:38

@furmintfan: Angliában a Wined Me Up Limited árulja: www.winedmeup.co.uk
Náluk Tokaji Dry és Tokaji Aszú van.
süti beállítások módosítása