Már megint egy rajnai-olasz sor, de én nem bántam, szerintem ugyanolyan érdekes és tanulságos lehet egy vegyes fehér sor is, mint egy fajtatiszta. Nem is merném állítani, hogy minden esetben olyan szembeötlő a két fajta különbsége, vakon sokszor az első szippantásra magabiztosan megtippelem melyik a német és melyik a magyar rajnai, ellenben néha nem is olyan egyszerű kitalálni egy hazai borász két fajta bora közül melyik az olasz.
A kóstoló vakon történt. Bár az előadás elején külön figyelmeztettek, hogy ne hagyjuk hogy az aromatika megvezessen bennünket, maradjuk a BLIC szentnégység határain belül, de nekem ez mindig nehezen megy, továbbmegyek, nem is igen szeretek kizárólag ebben a koordinátarendszerben gondolkozni. Egyetértek abban, hogy egy bor alapjait jól meg lehet fogni ezen kritériumok mentén, de egye meg a fene az egészet, ha nincs jó illata és íze, vagy legalább érdekes karaktere.
Egy ilyen kóstolón fejet hajtok egy olyan bor előtt ami tökéletes arányokat villant, de ha aromatitkilag nem nyűgöz le, akkor biztosan nem vinném haza, márpedig nekem sok esetben a legnagyobb bajom a “komolyabb” (Megfelelő alapanyag, hordós érlelés) olaszrizlingekkel pont ebből fakad. Nagyjából olyan seízűek, ezért is kapják sokszor az ásványos jelzőt, jobb híján. A szeánsz nekem nem hozott újszerű tanulságot: a rajnai jobb fajta mint az olasz, a németek pedig még mindig jobbak ebben a műfajban mint mi (vagy bárki más).
Káli Kövek Rezeda Olaszrizling 2014
Illatában, citrom és fehérhúsú őszibarack. Szájban puritán, tiszta és egyenes, nem túl komplex szerkezete mellett, valószínűleg a savai miatt valószerűtlenül hosszú. Tetszett. 5+ pont
Bott Frigyes Olaszrizling 2013
Az első ‘13-as Bott bor amitől nem dobok hátast örömömben. Nyomát sem találtam benne a Super Granumban, furmintban vagy hársban talált hihetetlen szerkezetnek és frissességnek. Túlérettségbe váltott az egész, még a botritisz sem kizárt, amit nem tartok ördögnek valónak még egy száraz bornál sem, de itt a korty végét már simán kesernyésbe fojtotta. Beltartalmi értékeit is figyelembe véve is maximum egy gyenge 5 pontig futott nálam.
Dr. Bürklin-Wolf Gaisböhl Riesling 2013 Grosses Gewächs
Első szippantásra, biztos voltam benne, hogy az egyik német versenyzővel van dolgom. Hihetetlenül feszes, intenzív, profi de egy kicsit rideg karakterű. 6+
Légli Gesztenyés Rajnai Rizling 2013
Itt nagyon mellélőttem, azt hittem ez a Bakó Olasz, de észak helyett déli part, olasz helyet pedig rajnai volt. Sokkal ásványosabb karakterű, mint egy átlag rajnai, viszont a savai hozzák azt amit a fajtától elvárok. 6- pont
Bakó Ambrus Badacsony 039/29 Olaszrizling 2013
A következő értékelést fokozott fenntartásokkal olvassa mindenki, mert a kóstoló végi szavazáson kiderült, hogy ez volt az egyik legjobb bor, csak nekem nem esett le valamiért. Első szippantásra olyan művi édescukorkás illat csapott meg, ami úgy megragadott, hogy nem tudtam szabadulni a hatása alól. Amikor megtudtam, hogy mi ez, leesett az állam. 4-5 pont
Dr. Von Bassermann-Jordan Riesling Auf der Mauer 2014
Egy igazi X-faktoros versenyző. Az első bor volt ami tele volt izgalommal és gyümölcsökkel és az egyetlen amit gondolkozás nélkül hazavittem volna. Mégis a kóstoló vezetője és a társaság nagy része szerint is ez a bor kócos és rendezetlen. Talán egyedül emeltem fel a karom arra a kérdésre, hogy ki tenné első helyre ezt a bort. A kócosságát nem vitatva, de azt inkább pozitívumnak, mint negatívumnak betudva, nálam simán 7 pontig futott ez a bor.
Bakó Ambrus Badacsony 023/18 Rajnai Rizling 2013
Komplex illat, szájban komoly szerkezet, nagy bor lenne, ha vége nem lenne hordóba fojtva. 5+
Figula Sáfránykert Olaszrizling 2013
Hasonlóan jó bor lenne, de itt meg a cseres kesernyék tesznek keresztbe a végén. 5+
Villa Sandahl Rake & Scoop 2012
Megint egy olyan bor, ami jól szerepelt a végső szavazáson, nálam viszont már az első szippantásra elvérzett. Az én mércém szerint az oxidáció legjobb esetben is csak dísz lehet egy összetett karakterű bor részeként. Az a bor konkrétan nem szólt másról, mint a túlérettségről és a sötétbarna reszelt almáról. 3 pont
Villa Tolnay Rajnai Rizling 2007
Hoppá, szépen érett Magyar Rajnai. Ilyenhez nem sok szerencsém volt eddig. Igaz a 10-es vibrálást nem közelíti meg (Nekem a legkedvesebb hazai rajnaim volt ez a darab), de fajtajelleges zamatos, finom mandulás sütis ízével engem nagyon megfogott. A nap második legjobb bora és a legjobb hazai. 7-
A Rendezvényre meghívót kaptam,amit ezúton is köszönök a rendezőknek.