A Somlói Apátsági Pince régi mumusom. Talán egy 2007-es juhfark volt az első élményem tőlük, amit szerettem és kíváncsian vártam a folytatást. A folytatás jött, de egyre inkább nem tetszettek a borok. A rövidebb-hosszabb héjon áztatás rusztikusságát és az ebből származó hatalmas extraktokat felvállaló pince vélhetően az utolsók között hordozza a klasszikus somlai zászlaját. A sokszor igen éretten szedett gyümölcs, a be-becsusszanó botrytis, a spontán erjedésnek köszönhető maradékcukor, az itt-ott magas alkohol és a sokszor korán érkező (polifenol-)oxidáció nem dobogtatták meg a szívem. Nyilván benne van a pakliban, hogy ennyi paramétert gyötrelmesen nehéz kontroll alatt tartani és terelgetni a harmonikusnak szánt késztermék felé. A pince jól ismert és elektronikusan exponált frontemberével, Balogh Zoltánnal rengeteg vitánk volt ezekről a dolgokról. A túlérésről, a botrytisről, a maradékcukrokról, illetve ezek vélt vagy valós szerepéről a terroir-jegyek gyengítésében, avagy erősítésében. Mondanom sem kell, soha nem jutottunk dűlőre. Ugyanakkor férfiasan bevallom, hogy a Somlói Apátsági Pincét az alapelvek és szőlőben elvégzett munka tekintetében a legtiszteletreméltóbb somlói termelőnek gondolom. Országos szinten is kevesen vannak, akik ennyire rigorózusan kitartanak a választott út mellett, amelynek nem csak a borstílus, hanem a termelői felelősség felvállalása, a pincénél dolgozók családjainak eltartása, a minőségi borra nevelés küldetése és a környezettudatos gondolkodás egyaránt részei. A pince február végén, a Zwack Múzeum falai között mutatta be az éppen most debütáló 2013-as év tételeit, amelyre BZoltán invitálásának köszönhetően jómagam is részt vehettem. A hírek szerint végre sikerült megvalósítani azt, amire mindig is vágytak, így nem maradhattam le róla. Jöjjön tehát a Somlói Apátsági Pince, a választott út és a kétezer-tizenhármas évjárat.
Mivel szép komplett összefoglalót még nem közöltünk a SAP-ról és BZoli most egy rendhagyóan laza előadás keretében ezt megadta nekünk, nem vagyok rest itt továbbközölni. A birtok összesen három hektár területen gazdálkodik, évi 5-7.000 palackot töltenek le, amelyek fair árazás (3-4.000Ft között) mellett kerülnek forgalomba. A szőlők kiváló adottságúak, 220-260 méter között találhatóak, délkeleti tájolásban. A birtok határai és a pince már az 1700-as évek elejéről fennmaradt térképen láthatók. A 19. század végén a Pannonhalmi Főapátság tulajdonába kerül, majd a komenisták államosítják, a pincét pedig a Fazekas családnak adják. 2001-ben vásárolják meg, Fazekas Tibor, mint vincellér marad. Az első években útkeresés zajlik, próbálkozásokkal, kísérletekkel. 2007-ben a Zwack borkereskedés felfedezi a pincét és a 2006-os évjáratú Hilla Cuvée-t. Azóta a birtok öt Pannon Bormustra csúcsbor címmel és három Gault Millau fürttel büszkélkedik, de a Terra Hungarica mozgalom alapítói között is feltűnnek.
A termelési filozófia szög-egyszerű, mégis ritkának számít idehaza. A cél a lehető legkevesebb vegyszer alkalmazása a szőlőben, a gyom- és rovarirtó szerek tehát nem szerepelnek a palettán. Előadónk örömmel jegyezte meg, ma már egyre többen igyekeznek minimalizálni a vegyszerterhelést, így a Somló élővilága láthatóan színesebb, évtizedekkel ezelőtt látott rovarok és növények kezdenek visszatérni a hegyre. A szüret teljes biológiai érettségben történik, amelyből nincs engedmény. A feldolgozás egy zúzás-bogyózással indul, majd a cefre 9-10 órát (esetenként egy napot) érintkezik a héjjal. A borok főként színléből készülnek, az erjesztés mindig spontán és nagyobb méretű fahordókban történik. Borászati segédanyagok – a kénen és a derítőszeren kívül – szintén kizártak.
A 2013-as évjárat talán az eddigi legkiválóbb a pince számára. Minden együtt állt ahhoz, hogy a SAP- stílus alá dolgozzon. Az extrém száraz 2012-es év után végre elegendő és egyenletes eloszlású csapadék hullott, a szőlő nem szenvedett. Emellett a hőösszeg is jól alakult. Október elején megérkeztek a hidegek, a mélyebben fekvő vágókban egy éjszaka alatt lefagytak a levelek, így ezeken a területeken megállt a cukrosodás és a magas sav ellenére is szedni kellett. A magasabban lévő ültetvények viszont nem szenvedtek kárt, élvezhették az erre következő kellemes októberi napokat. Érdekes módon a cukrosodás a legtöbb szőlőnél nem folytatódott, így akkor szüreteltek, amikor akartak, ízlés szerint be lehetett várni a megfelelő aroma-érettséget. A botrytis némileg érte a szőlőket, így ha nem is nagy mennyiségben, de valamennyi fajtán megtalálható volt. A legtöbb nemespenész a juhfarkon jelentkezett, aminek eredménye egy rendhagyó édes bor lett.
A kóstolt borok:
Olaszrizling 2013
Adatok: 1.350 tőke, alacsony kordon, kukorica bazalt, 920 palack, 15g/l cukor, 6g/l sav.
Nehézkes illat, túléréssel, némi fával, de kellemes kamillavirág színezi. Testes, olajos, intenzíven zamatos, szőlőre, almára emlékeztető aromákkal. A fajtától nem megszokott, váratlanul jó sav kifejezetten kedvez a bornak, citrusos frissességet hoz magával. Elég hosszú lecsengés, pici rusztikus héjasság idézi fel a pince stílusát. A cukor egy picit rajta ül kortyon, de így is egy jól sikerült olaszrizlinget tisztelhetünk benne. 13,0%. 3.200Ft. 6p
Juhfark 2013
Adatok: 2680 tőke, bazaltmorzsás, homokos és agyagos talaj, 2.400 palack, 10.8g/l cukor, 6.8g/l sav.
Édeskésen virágos, tiszta illat, citrusokkal, kandírozott gyümölcsökkel, idővel viaszosra szellőzik. Brutális test, nehézolaj-szerű sűrűség, nyilvánvalóan hatalmas extrakt köríti. A héjon áztatás talán ennél a bornál a legevidensebb, bársonyosan tapadós rusztikusság színezi, de szerencsére a tannin határon belül marad, a cukor és a beltartalom jól ellensúlyozzák. Kandírozott gyümölcsök, töppedt szőlő, aszalványok, kis méz, friss birsalma és a savnak köszönhetően szerencsére megint csak érkeznek a frissítő citrusok. 13,5%. 3.600Ft. 6p-
Furmint 2013
Adatok: 3.920 tőke, bakművelés, bazalt és vulkáni tufa, 1.900 palack, 12.6g/l cukor, 6.1g/l sav.
Egyértelmű hordós jegyek az illatban, citrusok, fehér virágok, fűszerek és egy kevés leveszöldség is feltűnik. Utóbbi ellenére szép és vonzó buké. Testesen olajos, virgoncul savas, kandírozott gyümölcsökkel, golden almával és az illatban is felfedezett leveszöldséges villantással. Intenzív és zamatos, hosszú lecsengés. 12,5%. 3.500Ft. 6p-
Hárslevelű 2013
Adatok: 2.790 tőke, alacsony kordon, bazaltmorzsa, meszes befolyások, 1.100 palack, 18g/l cukor, 7.6g/l sav.
Vonzó és tiszta illat, citrusokkal, szőlővirággal, fűszerekkel és aszalt gyümölcsökkel, egy kevés füstös beütéssel. Testes, némileg rusztikus, tapadós héjassággal, kandírozottakkal, nyári almával, birssel, érett lekvárokkal, töppedt szőlővel. A citrusos sav frissít, de ugyanakkor a cukornak nem tud ellenállni, ez valamennyire ráül a borra. Ettől függetlenül rendkívül gazdag. 12,5%. 3.200Ft. 6p-
Tramini 2013
Adatok: 850 tőke, alacsony kordon, bazaltmorzsa + meszes befolyások, 420 palack, 11g/l cukor, 6g/l sav.
Visszafogottan finom és természetes tramini illat, tearózsa, szőlővirág és licsi teszik vonzóvá. Kóstolva is hasonló, a sor legkönnyedebb tagja, de azért a testes megjelenés marad. Remek sav, zamatosan áttetsző szőlősség, egzotikus fűszerek és hosszú lecsengés. A magas alkoholt szinte nem is éreztem. Kiváló tramini, jót tett neki a fura évjárat. 14,0%. 3.600Ft. 6p
Hilla 2013
Adatok: 60% hárslevelű, 30% juhfark és 10% furmint. 650 palack, 60g/l cukor, 7.6g/l sav.
Kissé nehézkes és fajsúlyos illat. Szőlős és virágos, tiszta és vonzó. Brutális test, zamatos gyümölcsökkel, aromáit szőlő, töppedt szőlő, alma és más lédús gyümölcsök, kandírozott narancshéj és átható fűszeresség definiálják. Talán ebben a borban érezhető világosan a botrytis, amely egy aszalt sárgabarackos dimenziót ad hozzá. Bársonyosan tapadó tannin, elegendő sav és hosszú lecsengés. 11,5%. 3.800Ft. 6p
Juhfark Főbor 2013
Adatok: 370 (0.5l) palack, 90g/l cukor, 9.1g/l sav. Légli-féle agyagedényben (amforában) erjedt és érett.
Illata erőteljesebb, markánsabb, kifejezetten érezhető botrytisszes hatással. Mivel nem hordóban és nem nagyon hosszan érett, ezért inkább a fiatalosabb édes bor irányt viszi, fehér virágok színezik, némi fűszeresség érezhető, ezt leszámítva egyelőre nem túl komplex. Testes, tiszta zamatokkal, szép ívű savakkal, töppedt szőlővel és szép fűszerekkel, citrusos aromákkal. Jó egyensúly, várhatóan érleléssel komplexebb lehet. Nincs felhőtlen tapasztalatom a somlai édesekkel, de ez itt szép példány. 12,0%. 8.000 Ft. 6p+
Bevallom, meglepődtem. Annál is jobban, hogy a decemberben palackozott borokat már januárban mintaként kóstoltam egy társasággal. Akkor még kesze-kusza volt minden, de óriásit változtak röpke egy hónap alatt. Kisimultak, definiáltabbak és tisztábbak lettek. Minden tételnek jó a sava, szinte üdítően ráfrissít a gazdagon érett gyümölcsösségre és a cukrokra. Szóval, aki szereti a SAP borokat és helyet talál nekik az asztalon az eleve tudja a dolgát, aki pedig eddig nem rajongott a stílusért, de tágítaná szívcsakráit, most újra rápróbálhat. Hátha.
(A rendezvényre Balogh Zoltán meghívására látogattam el. Köszönöm! A bemutatott prezentáció pedig erre van. A kép a SAP pincekulcsát ábrázolja, 2011-ben készítettem.)
A pince honlapja: http://juhfark.hu/
Táncoló Medve hasonló beszámolóját itt olvashatjátok.