A Borrajongó

Bukolyi-Eger Cottage kvartett 2013

2014. december 12. 06:00 - furmintfan

A Bukolyi Marcell és Lilla által fémjelzett Eger Cottage 2012-es évjáratú borairól nyáron írtam. Idén ősszel megtörtént az évjáratváltás, megérkeztek a 2013-as borok, és a Junibor Ünnepen bemutatott Piros fantázianevű sillerrel gazdagodott is a paletta. A Bukolyi Családi Birtok saját neve alatt is lassan érkeznek a 2013-as borok. A Viognier-ről már megemlékeztem, ungert a Kadarka Válogatást kóstolta, nem túl rég a 2013-as Eger Cottage pároshoz csaptam hozzá még két palackot a 2013-as Bukolyi szortimentből: a Kisfiam és a Riesling Késői Szüret került melléjük a kosárba, majd a pohárba.

bukolyi03.jpg

Eger Cottage Fehér 2013

Az előző évjárathoz képest változott a fajtaösszetétel: viognier és tramini - tehát két aromás, viszonylag lágyabb savszerkezetet produkáló fajta - házasítása a savakban nem szűkölködő 2013-as évjáratból. Illatában visszafogott virágos, fűszeres, szőlős, barackos, enyhén trópusi gyümölcsös, gyógyfüves jegyek keverednek, vagy inkább állnak össze egy eleggyé. Közepesen intenzív ízében hasonló, talán egy fokkal neutrálisabb képet mutat: citrusok, fehér húsú gyümölcsök, sárgadinnye, kis grillázs, gyógyfüves jegyek, kesernyés lecsengéssel. Sajnos a szerkezettel nem tudtam teljesen kibékülni: hidegen a savakat találtam kissé élesnek, melegedve viszont az alkohol kezdett fűteni és a korty vége fordult kesernyésbe. 4p (1890 Ft - pinceáron)

Eger Cottage Vörös 2013

100% kékfrankos, ahogy 2012-ben is, de az elődhöz képest érettebb karakter felé mozdult el a bor, és ez már a színén is látszik. Illatában a túlérettség határán táncoló erdei gyümölcsök, málna, szeder, cigánymeggy játsszák a főszerepet, de kis földesség,és kék szirmú virágok illata is feltűnik Az illat másnap határozott kanyarral egy hűvösebb, mentás, gyógyfüves irányt vesz. Savakban itt sem szenvedünk hiányt: feszesek, fiatalosak, az alkohol is kicsit magas a bor testéhez képest, de az összkép jobb, mint fehér párjánál. Érett erdei gyümölcsök, meggy, málna, kis édesfűszer, vanília, leheletnyi sósság, kis fanyarság jellemzi ízét. Testesebb, érettebb, teltebb elődjénél. 5p (2090 Ft - pinceáron)

bukolyi01.jpg

Bukolyi Családi Birtok Kisfiam 2013

Merlot, cabernet franc, kékfrankos és pinot noir házasítása. Illatában egy pillanatra kis vajasság és animalitás tűnik fel, de tova is röppen. Maradnak a gyümölcsök (meggy, málna, szeder, feketeribizli), a kék szirmú virágok és egy kis illó. Lendületes savai kellő tartást és hosszúságot kölcsönöznek neki, tanninja még kicsit fiatalosan nyers, az alkohol finoman melegít, de ez utóbbi még szinte illik is a bor karakteréhez. A korty sima és megfelelő koncentrációt is mutat. Ízében erdei gyümölcsök, meggy, szeder, földesség, pici csokoládé és kevés lakkosság. 5p/6p (2490 Ft - pinceáron)

bukolyi02.jpg

Bukolyi Családi Birtok Riesling Késői Szüret 2013

Kezdetben eléggé visszafogott az illata, őszibarack, narancs, fűszerek, finom fa érződik. Szájban jó egyensúlyt hoz, a savak szép gerincet adnak a kortynak és kellően hosszúra is nyújtják azt, a maradékcukor kerekséget ad, de nem telít. A hordó viszont még(?) elég markánsan megjelenik, bár túlzás lenne azt állítani, hogy kiszorítja a gyümölcsöket, de kissé ráül az ízre, nem integrálódott a kortyba. A bor egyébként kifejezetten finom gyümölcsös ízekkel operál: őszibarack, körte, sárgabarack, ananász, édes citrusok, lime. 5p/6p (2090 Ft - pinceáron)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr966965129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása