A Borrajongó

Tegnap ittam - Crossroads Milestone Series Sauvignon Blanc 2014

2014. november 16. 07:00 - furmintfan

Következzen egy kis nyár a késő őszben, és talán az első, 2014-es borról szóló írás a blogon.

A bor tehát 2014-es, Új-Zélandról érkezett, az Északi Sziget középső részének keleti felén elhelyezkedő Hawke's Bay-ből. A területet nevét James Cook kapitány adta, Edward Hawke brit tengernagy tiszteletére. Hawke's Bay Új-Zéland legelső borvidéke, 1851-ben telepítették az első szőlőültetvényeket. Az országon belül a szőlőterületek nagyságát tekintve Hawke's Bay-t csak Marlborough előzi meg, vörösbor-termelésben viszont vezető szerepet tölt be. A domborzat sokszínű, a borvidéket dombságok tagolják és négy folyó szeli át, változatos talajtípusokat kialakítva. A száraz és meleg éghajlatot a szárazföld belseje felől a part felé haladva egyre határozottabban befolyásolja az óceán közelsége.

A Crossroads 1987-es alapítású birtok, 1990-ben hozták forgalomba első boraikat. 2011-ben a Crossroads csatlakozott a több birtokot tömörítő Yealands Wine Group-hoz. A birtok a fenntartható fejlődés jegyében gazdálkodik, így például igyekeznek fokozni a biodiverzitást az ültetvényekben, csak a legszükségesebb esetben öntöznek, a - lehető legritkábban használt - gépekhez bio-üzemanyagot használnak, a szőlősorok közé ültetett növényeket pedig juhokkal tartják rendben.

crossroads1.jpg

A jelen bor alapanyagául szolgáló termés a Ngaruroro folyó partja menti lejtőn található Kereru Road dűlőből származik. A dűlő jó vízelvezetésű, köves, üledékes talajt kínál. A klíma meleg, száraz, a csapadék viszonylag kevés. A meleg nappalokat hűvös éjszakák követik, a nagy napi hőingadozás elősegíti a lassú, egyenletes érést, a gazdag gyümölcsös aromák kialakulását és a savak megtartását. A bor acéltartályban, illetve egy kisebb része használt tölgyfahordóban erjedt, majd finomseprőn érlelődött.

crossroads2.jpg

Crossroads Milestone Series Sauvignon Blanc 2014

Intenzív, de nem orrba mászó,  tankönyvi illat:  mangó, maracuja, sárgadinnye, citrusok, zöldpaprika, csalán és citromfű. Könnyed test, frissítő, zamatos korty, kellő intenzitással, de komolyabb szintű koncentráció és komplexitás nélkül. Ízében talán egy kissé kevésbé gazdag, mint az illat alapján várnánk, de így is hozza amit egy újvilági sauvignon blanc általában tud: lédús gyümölcsök, citrusok, lime, zöldalma, őszibarack, zöldpaprika, kis vágott fű. Ropogós savak alkotják a szerkezet alapját, szájban intenzíven indul, majd egyenletesen halkul el, a közepesnél valamivel hosszabban tartó finisig. Hozza a kötelezőt, remek Új-Zéland tananyag, megfizethető áron és mitagadás, (a műfaj kedvelőivel) kegyetlenül itatja magát. 5p/6p határán. (3410 Ft - Veritas)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr586899419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása