A Borrajongó

Hegyaljai hétvégék - Holdvölgy hárslevelű vertikális, Barta Pince, Erzsébet Pince

2014. szeptember 04. 07:00 - furmintfan

Ez a jegyzet is kallódik már egy ideje: még június elején látogattam meg egy hétvége alkalmával a három pincét. A Holdvölgynél a pincét már alaposan megismertem márciusban, most a dűlőkön és egy vertikális hárslevelű-kóstolón volt a sor. Barta Károllyal még májusban, a Szent Orbán ünnepen beszéltem meg, hogy hamarosan visszatérek egy dűlőtúrával összekötött kóstolóra. A Mádon töltött pénteki és szombati napot követően vasárnap még tettem egy gyors kört Tokajban is az Erzsébet Pincénél, majd búcsúzóul egy kicsit időztem a Tokaji Borfesztiválon is.

barta1.jpg

 (Öreg Király)

Holdvölgy Borászat

A Holdvölgy hét dűlőben rendelkezik területekkel (Betsek, Dorgó-tető, Holdvölgy, Kakasok, Király, Nyulászó, Úrágya). Hornyák László szőlésszel és Gincsai Tamás borásszal ültünk autóba, hogy szétnézzünk a birtok ültetvényein. A Dorgó-tetőn kezdtük a túrát, majd a Mádi-medencében megtett nagy kör közben a Betsek, Holdvölgy szőlősorai között is megálltunk. Hornyák László tapasztalt, nagy szaktudású szőlész, aki szinte a kezdetektől a Holdvölgynél dolgozik és jól ismeri az egyes dűlők jellegzetességeit. Munkáját szép, rendezett szőlősorok dícsérik. A borászat kóstolótermébe visszatérve egy bemelegítő tétel után a pincészet dűlőszelektált hárslevelűiből kóstoltunk meg több évjáratot.

Kabar 2013 (minta)

Kóstolás előtt pár nappal seprőről lett frissen letöltve. Barackvirágos, fűszeres, citrusos, almás illat pici kuszasággal. Savai élénkek, eléggé lineárisak és egy picit élesek még. Testben viszonylag könnyedebb bor, friss, citrusos, zöldalmás aromatikával.

Expression Hárslevelű Becsek 2013 (minta)

Intenzív illatában barackvirág, áradó őszibarack, pici méz. A savak viszonylag lágyan kezdenek és inkább a korty második felében indulnak be, cserébe hosszan ki is tartanak. A szerkezet természetesen még kicsit rendezetlen. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, grapefruit és narancs jellemzik az aromatikát szájban.

Expression Hárslevelű Becsek 2012

Ez a bor már le van palackozva, de még nincs forgalomban, hanem a pincében pihen. A korábbi és a jelenlegi borász keze nyomát egyaránt magán viseli: az alapborokat még Berecz Stéphanie készítette el, azok összeházasítása viszont már Gincsai Tamás munkája. A végső házasítás alapjául szolgáló tételek egy része tartályban, másik része hordóban erjedt. A kevesebb hordójelenlétnek köszönhetően a hárslevelű virágos, mézes, őszibarackos aromái nagyobb teret kapnak, mind illatban, mind ízben, de a korábbi évjáratú borokra jellemző gazdag fűszerességet ugyanúgy megtaláljuk. Elegáns, csiszolt szerkezetű bor, elődeihez képest talán lágyabb, kerekebb savérzettel, de több kedvességgel, gyümölcsösséggel. Ízében sok citrus, narancs, körte, alma dominál finom fűszeresség mellett, közepesnél hosszabb, kellemesen fanyar lecsengésben kicsúcsododva. 7p-

holdvolgyhars.jpg

Expression Hárslevelű Becsek 2009

Sokkal fűszeresebb, füstösebb illatot mutat, különféle édesfűszerekkel, vaníliával, pici borssal, finom fával, és a háttérben a fajta őszibarackos jegyeivel. Lassabban is nyílik, cserébe az illat jól tartja magát. Hűvösebb karakterű bor, puha, de közel sem lágy, tartós savakkal, jó arányokkal. Ízében citrusok, őszibarack, vanília, fűszerek és finom ásványos jegyek keverednek. Hosszú lecsengéssel köszön el. A sor legmarkánsabb, legkeményebb karakterű tagja. Másnap is remekül tartotta magát, nyílt, de a struktúra meg sem rezzent. 7p-

Expression Hárslevelű Becsek 2008

Érettebb, mélyebb, melegebb tónusú, édesebb és gyorsabban nyíló illat érezhető a pohárba szimatolva: méz, sárgabarack, vanília, gyógynövények, trópusi gyümölcsök. Levegővel érintkezve propolisz formájában egyre érettebb arcot ölt. Kóstolva élmentes, kerek, széles savak, a 2009-eshez viszonyítva finomabbnak tűnő fahatás és gömbölyűbb, teltebb karakter jellemzi. Ízében visszaköszönnek a trópusi gyümölcsök, a sárgabarack, a méz és a gyógynövények, de még egy kis frissességet adó citrusosság is motoszkál benne. Olyan, mintha belecsúsztak volna túlérettségben szüretelt szemek is, estére, másnapra ez a jellege erősödött, ízlés dolga, hogy ez kinek mennyire tetszik. 6p+

Expression Hárslevelű Holdvölgy 2007

Az útkeresés, kísérletezés kezdő állomásaként a pincészet első dűlőszelektált hárslevelűje még a névadó Holdvölgy dűlő terméséből készült. Itt már nagyobb szerepet kapnak a tercier aromák, mézes, propoliszos, édes barackos illatjegyeket kapunk. A savak itt is szépen lekerekedtek, érettek, de élnek. Az előző borokhoz képest kevésbé koncentrált, kicsit lazább szerkezetű, vékonyabb testű, de szép érettséget mutat, tartja magát. Ízében a gyümölcsösség már erősen leépülőben van a tercier jegyek, a finom fűszerek mellett. Másnapra a tendencia csak erősödik. 5p/6p határán

 

Barta Pince

A Holdvölgytől egyenesen a Barta Pincéhez loholtam, ahol Barta Károly és négy vendége várt rám. Mint kiderült a négy fiatalember a Tállya Radicals – Tállyai Radikális Művek névre hallgató kis csapat, akik Tállya dűlőit faggatják, és hamarosan palackba kerülnek első boraik (azóta ez meg is történt). Mint a délután folyamán kiderült, Bartáék vendégházában is egymás mellett szálltunk meg, este velük kortyolgattuk a Holdvölgy borok maradékát is.

Az Öreg Királyon kezdtük a túrát, a teraszos kialakítású ültetvények legfelső sorától lenyügöző látvány tárul a látogatók szeme elé. Az 1960-as évektől a Király felső részét erdő borította, és a terület 40 évig érintetlen is maradt. Barta Károly rögtön nagy fantáziát látott az Öreg-Királyban, és az itt elvégzendő óriási munka sem tántorította el attól, hogy megvalósítsa álmát: szőlőt telepítsen a teraszokra. Szükség volt azonban egy birtokközpontra is. Barta Károly a mádi Rákóczi-Aspremont kúria épületét szemelte ki és vásárolta meg. Az alsó szint, a melléképületek és a kert felújítása gyönyörűen sikerült. A felső szint átalakítása még nem történt, itt várhatóan vendégszobákat alakítanak majd ki.

A 2007-es borok kerültek elsőként palackba a pincétől, mégpedig egy érdekes kísérlet eredményeképpen. Barta Károly három borásznak – Bárdos Saroltának, Bodó Juditnak és Orosz Gábornak - adott néhány sor szőlőt, amelyből mindenki saját elképzelése szerint készítette el és palackozta le a bort. A birtok borait 2008-tól Homonna Attila készíti.

A dűlőtúra után a birtokközpont udvarán kóstoltuk a borokat.

barta2.jpg

Furmint Öreg Király dűlő 2011

A pincétől és a kereskedőktől is szinte teljesen kipörgött már. Még fent, a Királyon nyitottuk ki az utolsó palackok egyikét. Illata komplex, gazdag fűszerességel, vaníliával, gyömbérrel, körtés-almás fehér húsú gyümölcsökkel, finom fával. Széles és kellő tartást biztosító, tökéletesen integrálódott savai vannak, a hordó pont annyi, amennyi kell, az alkohol sem lóg ki. Tömör, jól koncentrált, remek egyensúlyú bor, szép hordóhasználattal. Ízében hozza az illatjegyeket, visszafogott citrusosággal és finom ásványossággal karöltve. 7p

Furmint Öreg Király dűlő 2012

Stílusában, arányaiban nagyon hasonlít az előző borhoz, de illatban kicsit édesebb, süteményesebb jellegű és egy leheletnyi selyemcukor is megjelenik benne. Ízében is visszaköszön az almás pités ízvilág, a kb. 6 g/l cukor is behízelgőbbé teszi, ugyanakkor ehhez friss citrusok is társulnak. Az egyensúllyal, koncentrációval itt sincs gond, a korty talán kicsit selymesebb, simább, mint a 2011-esnél. 6p+

Hárslevelű Öreg Király dűlő 2012

Őszibarackos, mézes, virágos, fehér húsú gyümölcsöket és fűszereket is felvonultató illat. A fajtajellegből adódóan kicsit lágyabb, kedvesebb a furmintoknál, ugyanakkor arányos, jó felépítésű bor, talán egy parányi integrálatlan cserességgel. Ízében alma, körte, őszibarack, minimális cukorkásság és fűszerek, majd finoman fanyar lecsengés. A furminthoz képest a lecsengés picit rövidebb. 6p

Egy Kis Édes Furmint 2012

70 g/l maradékcukor. Fűszeres, édes körtés, enyhén virágos illat, ízében édes körte és alma, kevés trópusi gyümölcs, fűszerek, leheletnyi ásványosság, fűszeres aromák. Közepesen tömör szerkezetű, talán még kissé szikárnak is hat. Belépő édesbornak aligha kell jobb, és étel mellett még jobban muzsikált egy héttel később. 5p+

Furmint-Muskotály 2012

125 g/l cukor. Az illatot természetesen inkább a muskotály uralja:  édes szőlő, licsi, ananász, virágok, trópusi gyümölcsök és édes körte. Ízében igazi trópusi gyümölcs-kavalkád tombol, mangóval, papajával, maracujával, ananásszal, naranccsal és különféle fűszerekkel. Zamatos, finom, arányos felépítésű késői szüret. 6p+

Szamorodni 2012 (minta)

Illatában érezhető egy leheletnyi illó, mellette sok édesfűszer, sárgabaracklekvár, érett trópusi gyümölcsök. Egyszerre könnyed és tartalmas, kecses és gazdag, krémes és élénk. Picit talán az édesség felé hajlik az egyensúly, de ez nem teszi ragacsossá vagy nehézkessé. Ízében sárgabaracklekvár, trópusi gyümölcsök, sok citrus és finom vanília uralkodik. Szép.

barta3.jpg

Szamorodni 2008

Mély illat, némi palackbukéval, fűszerekkel, gyógynövényekkel, mentával, aszalt sárgabarackkal, birsalmakompóttal, édes citrusokkal. Telt, komplex bor, hosszú savakkal. Nagyon gazdag ízképet mutat: sárgabaracklekvár, citrusok, gyógynövényes-fűszeres jegyek, csipetnyi dohány és egy kevés csokoládé. A lecsengés szép hosszú. 7p/8p határán

6 Puttonyos Aszú 2010

Akkor még nem is tudtam, hogy hamarosan újra kóstolhatom. Hűvös karakterű illat, citrusok, narancslekvár, sárgabarack, sok édesfűszer és pici gyógynövényesség jelenik meg. Tartalmas, koncentrált, elegáns és nagyon friss aszú. Savai élénkek, lendületesek, hosszúak, remek egyensúlyt tartanak a maradékcukorral. Ízében trópusi gyümölcsök, sárgabarack, körte, narancs, finom vanília, és élénk citrusosság. 8p

barta4.jpg

6 Puttonyos Aszú 2008

Illatban narancslekvár, birsalma kompót, körtelekvár, sárgabarack, kis gyógynövényesség, levendula, vanília és más fűszerek. Koncentrált bor, a korty finom, krémes, selymes. A savak kevésbé jutnak főszerephez, mint a 2010-esben, inkább a háttérben teszik a dolgukat, de mintegy remekül megtámasztják a szerkezetet. Gazdag ízében méz, sárgabaracklekvár, birsalmasajt, édes körtekompót, aszalt gyümölcsök, finom fűszerek és ásványos érzet, hosszú lecsengéssel. 8p

 

Erzsébet Pince

Másnap a hétvége zárásaként Tokajban az Erzsébet Pincéhez zarándokoltam el, ahol tavaly októberben jártam először. Ifjabbik Prácser Miklós aznap az Egyesült Államokból fogadott kóstolóvendégeket, hozzájuk csatlakoztam be én is, de érkezésük előtt még két 2013-as mintát, utána még egy száraz bort és két régebbi aszút is megkóstoltunk.

Estate Furmint 2013 (minta)

Frissebb, gyümölcsösebb stílust képvisel, mint a 2011-es (lásd lejjebb), körtés, almás, fűszeres illat, pici virágossággal. Élénk, picit még húzós savak vezetik a kortyot, finomabb fával, közepes testtel. Friss, lendületes, citrusos, zöldalmás, körtés, fűszeres ízek keverednek benne. Jó ez az új irány.

Király Furmint 2013 (minta)

Harmada újhordós, a maradék harmad- és negyedtöltésű hordós tétel. Illata kicsit édeskés, kókuszos, fűszeres, kakaós, a gyümölcsök inkább a háttérbe szorulnak. Masszív savai mellett maradt benne 8-9 g/l maradékcukor, ezek jól ki is egyensúlyozzák egymást. Ízében körte, nyári alma, kövesség, sok citrus és sok fűszer. Ígéretes.

Betsek 2011

90% hárslevelű, 10% kabar. Illatában a kókuszos, vaníliás, fűszeres jegyek uralkodnak, de őszibarackos, virágos és fehér húsú gyümölcsös aromák is feltűnnek. Savban kissé lágyabb, puhább, kerekebb érzetű, pici cukor is maradt benne. A vaníliás-kókuszos-fűszeres ízjegyek vezetnek a citrusos-nyári almás, barackos gyümölcsök előtt ízében, finom ásványosság is érezhető. 6p

erzsebet2.jpg

Király Furmint 2012

Nagyon fűszeres, köves illat, szegfűszeg, vanília, kókusz, némi édes körte és barack. Ízét is az illatot jellemző fűszeres-minerális-gyümölcsös jegyek határozzák meg, sorrendben csökkenő erősségben. Telt, tüzes, masszív bor, pici cukor is gömbölyíti, az alkohol pedig picit magas, mindazonáltal jó alapanyagból készült, jól strukturált és koncentrált. Erős 6p

Estate Furmint 2011

80%-a a Királyból, a maradék 20% nagyjából egyenlő arányban a Sajgóból és a Zafírból származik. Erősen a hordó dominálja aromatikáját: fa, pici füst, mogyoró, fűszerek, némi alma és körte. Szerkezetében arányos, jó szerkezetű, de a hordóhatás kissé markáns, túlságosan ráül a gyümölcsökre. 5p+

erzsebet3.jpg

Fordítás 2008

Kb. 125 g/l maradékcukor. Szép, édes szamorodnis illat, aszalt sárgabarack és trópusi gyümölcsök, kicsi dohány és méz. A sav és a cukor jó egyensúlyt tart. Citrusos, édes gyümölcsös, fűszeres, botritiszes jegyek határozzák meg ízét: sárgabaracklekvár, trópusi gyümölcsök, narancslekvár, citrusok, narancshéj, vanília, csipetnyi dohány, finom kesernyésség a lecsengésben. 7p

5 Puttonyos Aszú 2008

Kb. 175 g/l cukor, 8,9 g/l sav. Gazdagon fűszeres illatú és ízű bor, a szokásos aszús jegyekkel: finom vaníliával az újhordónak köszönhetően, valamint aszalt kajszival, narancslekvárral, pici dohánnyal. Szájban különösen dominálnak a fűszeres és az édes citrusos ízek. Jó szerkezet, tömörség, ideális sav-cukor egyensúly, hosszú lecsengés. 7p/8p határa

Aszúeszencia 2003

200 g/l cukor, 9.7 g/l sav. Illatában és ízében füge, aszalt kajszi, birsalmasajt, kandírozott gyümölcsök. Élénk, kitartó savak ellensúlyozzák a maradékcukor-tartalmat. Gazdag, tartalmas, sűrű bor. 8p

Zafír 2011

60% hárslevelű, 40% furmint. A hordó itt is meghatározó illatban: fűszerek, finom fa, érett fehér húsú gyümölcsök. Jó közepes test, picike maradékcukor, édes, érett gyümölcsös-fűszeres ízek. 6p-

erzsebet4.jpg

5 Puttonyos Aszú 1999

158 g/l cukor, 9,2 g/l sav. Bónusztételként kóstoltuk a vendégek távozása után, már korábban kinyitott palackból. Érettebb illattal nyit: avar, szivardoboz, szilvalekvár, majd jönnek az aszalt kajszis, érett trópusi gyümölcsös jegyek is. A savak érettek, de még ilyen idősen is van bennük lendület, jó struktúrát biztosítanak. 7p/8p határa

5 Puttonyos Aszú 1993

132 g/l cukor, 8,1 g/l sav. Sötétebb borostyán szín, érett illat- és ízjegyek: zöldfűszeres aszalt paradicsom, dohány, szivardoboz, aszalt gyümölcsök, kandírozott narancs, szilvalekvár. Érett, kerek savak, jó 20 éves kora ellenére még mindig van benne élet. 6p

 

Gincsai Tamásnak, Hornyák Lászlónak, Barta Károlynak és Prácser Miklósnak köszönet a dűlőtúrákért és a kóstolókért.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr836660691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása