Megint csalok, igazából ez is két hétvége „krónikája”, már legalábbis ami a Balassa borokra eső részüket illeti. Májusban teljesen véletlenül találkoztunk Balassa Istvánnal Mádon, ekkor a 2011-es, 2010-es, 2009-es évjáratok boraiból szemezgettünk. A második kóstolóra két hónappal később került sor, akkor a 2012-es borokat és a 2009-es aszút vettük górcső alá. Mindkét kóstolót megelőzte egy rövid dűlőtúra. Májusban gyalogosan a Nyulászó és a Szent Tamás ültetvényei között vezetett utunk, júliusban autóval tettünk egy nagy kört: Dorgó, Thurzó, Bomboly, Szent Tamás.
Balassa István folyamatosan járja a borvidéket, így talált rá több kicsi, de remek adottságú parcellára, ahol boraival képes lehet megmutatni az adott fekvés egyedi vonásait, szortimentjén keresztül pedig a borvidék sokszínűségébe is betekintést enged. A borász szándékosan az összetettebb geológiai adottságokkal rendelkező termőhelyeket keresi, amelyek a boroknak is sajátos arculatot kölcsönöznek. A Thurzó borainak sajátos karakterét a vékony löszréteg alatt rejtőző piroxén-dácitos alapkőzet adja, a Mézes-Mályon szinte az összes, a borvidéken fellelhető vulkanikus kőzet megtalálható, míg a Dorgón riolit, perlit, hidro-kvarcit, riolittufa is megtalálható.
I.
Az első kóstolót – mint említettem – a puszta véletlennek köszönhetem: május végén, Szent Orbán napján Mádon már hagyománynak számít, hogy hétvégén számos Mádi Kör-tag pincéje nyitva áll a látogatók előtt. Késő délelőtt érkeztem Mádra, így beültem az Első Mádi Borházba harapni valamit, amikor belépett Balassa István és meginvitált egy kis dűlőtúrára, én pedig örömmel csatlakoztam hozzá és kis csoportjához. A Nyulászón keresztül felsétáltunk a Szent Tamás tetőre és egy fa árnyékában kóstoltuk a borokat.
Betsek Hárslevelű 2011
Illatában fehér virágok, méz, édesfűszerek, mérsékelt égövi és trópusi gyümölcsök, vanília, szegfűszeg. Közepesnél nagyobb test, krémes, gömbölyű korty, kerek, de elég masszív savak, finoman melegítő alkohol, hosszú lecsengés. gazdag íz, trópusi gyümölcsökkel, körtével, édes barackkal, fűszerekkel, mézzel, gyurmás ásványosággal, enyhén melegítő alkohollal, hosszú lecsengéssel. 6p+
Nyulászó Furmint 2011
Édes, gyümölcsös-fűszeres illat, vilmoskörte, őszibarack, trópusi gyümölcsök, vanília. Közepesnél nagyobb test, lágyabb érzetű, gömbölyű savak, jól kibélelt, selymes korty, jellegében talán enyhe túlérettes beütéssel. Ízében ugyanúgy, ahogy az illatban őszibarack, körte, trópusi gyümölcsök, vanília, pici vajasság, finom ásványos érzettel karöltve. Kedves, szinte behízelgő, de egyben gazdag bor. 6p/7p határa
Betsek Furmint 2011
Itt is édes tónusú az illat, de inkább a fűszerek uralják: szegfűszeg, szegfűbors, vanília, mellette érett gyümölcsök, ananász, őszibarack, pici púderesség, talán még piros húsú gyümölcsök is bevillannak. Testes, sima textúrájú bor, széles, a szerkezetet jól támogató savakkal, kis maradékcukorral, a korty végét finoman bemelegítő alkohollal és hosszú lecsengéssel. Gazdag aromaprofil: ananász, őszibarack, körte, méz, rengeteg fűszer, vanília, szegfűszeg, szegfűbors, mierális jegyek keverednek, majd búcsúznak hosszan. 7p
Szent Tamás Furmint 2009
Egészen más jellegű, mint az eddigi borok, orrban köves, füstös, jegyekkel nyit, majd idővel őszibarack, rózsabors, szegfűbors érezhető inkább. Talán a markánsabb ásványosság miatt kicsit szikárabbnak, izmosabbnak hat az eddigieknél, pedig a test itt sem kicsi. A savak csiszoltak, érettek, szélesek, jól tartják a struktúrát, az alkohol kicsit azért melegít. Telt, koncentrált korty, kellő tömörség és fókusz. Komplex ízképet kapunk itt is őszibarackkal, szegfűszeggel, fűszerekkel, pici mézzel, minerális jegyekkel, hosszú lecsengéssel. Szépen belakta a palackot, de még szinte fiatalos vonásokat is felmutat. Erős 7p
Betsek-Mézes Mály Hárslevelű 2009
Ennél a bornál már egy kis palackbuké is érezhető, érett gyümölcsökkel, málnával, finom fűszerekkel, mézzel kísérve. A Szent Tamás után lazább szerkezet, puha savérzet, öblös korty, közepesnél nagyobb test jellemzi, a 17 g/l maradékcukor kerek édességérzetet kölcsönöz neki. Ízében sok trópusi gyümölccsel, barackkal, vaníliával és egyéb édes fűszerekkel találkozhatunk. 6p
Mézes-Mály Zéta Késői Szüret 2010
Olajosan hömpölygő, aranyszínbe hajló, koncentrált matéria. Vonzó, intenzív és nagyon mély illat egzotikus aromákkal: trópusi gyümölcsök kavalkádja, narancs, mandarin, mangó, maracuja, sárgabarack és kis keleti fűszer. A korty rendkívül intenzív, szinte lerobbantja az ember fejét. Gazdag ízében édes narancslekvár, mandarin, mangó, maracuja, fantasztikus déligyümölcs kavalkád, édes fűszerek. A komoly maradékcukor-tartalmat (235 g/l), kifejezetten élénk, vibráló savak ellensúlyozzák, remek egyensúlyt alkotva. Valahogy olyan érzésem volt, hogy az alkotórészek még most is csiszolódnak egymáshoz. 7p+/8p
II.
Második találkozásunk alkalmával az autós dűlőtúrát követően a Szent Tamás Pincészet feldolgozójában bontottuk ki a 2012-es borokat. Ezekből kettőt már kóstoltam télen a Bortársaság Tokaj Évjárat-körképén, kettőhöz nem volt szerencsém. Az erősen limitált palackszámú Betsek Andezit Furmint a pincénél már elfogyott, a Bortársaságnál még akad néhány palack. Úgy éreztem, hogy 2011-es borok egy része – elsősorban a Villő – ugyanilyen idős korában talán nagyobbat szólt, de kérdésemre Balassa István megerősítette sejtésemet, hogy egyelőre úgy tűnik, a 2012-es borai lassabban fejlődnek, mint a 2011-esek. A pontszámok a jelenlegi állapotot tükrözik, a borász szerint még nyugodtan adhatunk időt a boroknak a kibontakozásra.
Nyulászó Furmint 2012
Nyitáskor beletört a palackba a dugó, ami egyébként sem tűnt tökéletes állapotúnak, és úgy tűnt, ez rányomta a bélyegét a borra. Az illat lassan nyílva vaníliát, édesfűszereket, érett mérsékelt égövi gyümölcsöket mutat. Ízében édes őszibarack, vanília, alma, kissé kesernyés mellékíz. Nem mutatott olyan gazdagságot, mint legutóbb, és kicsit ziláltabbnak is tűnt, mint amire emlékeztem. Erős a gyanúm, hogy a hibás dugónak köszönhetően rossz palackot fogtam ki. Ha muszáj pontoznom, ez a palack 5p/6p között végezne.
Betsek Furmint 2012
A Betsek már sokkal inkább emlékeztetett januári formájára: édesfűszerek kavalkádja, szegfűszeg, vanília, fahéj, érett gyümölcsök, őszibarack, trópusiak, púder. A korty krémes, gömbölyű, savai szélesek, puha érzetűek, az alkohol kicsit melegít a korty végén. Az illat gazdag fűszeressége és édes gyümölcsössége kellemes ásványos érzettel egészül ki szájban. 7p-
Villő Mézes-Mály Furmint 2012
A korábbi évjáratokkal való első találkozásom során rendszeres áll-leejtés most elmaradt, ennél a tételnél éreztem leginkább, hogy feltehetően még nincs ereje teljében. Az illat visszafogottan indul, majd szépen nyílik, sok fűszerrel, málnával, édes ribizlivel, málnás jogurttal, déligyümölcsökkel, vaníliával, kókusszal, füsttel. Telt bor, öblös korty, széles savakkal, kissé melegítő alkohollal. Íze egyelőre nem tudja felvenni a versenyt az illat gazdagságával, bár megvillant belőle valamit, azonban most még a hordó kávés-vaníliás-fűszeres aromái vannak előtérben a barackos-trópusis-málnás gyümölcsösséggel szemben. 7p-
Thurzó Furmint 2012
Összetett illat árad a pohárból: fehér virágok, őszibarack, sárgbarack, körte, alma, fűszerek, nedves földes jegyek. Erre a borra is jellemző, hogy belekortyolva talán még nem adja vissza teljesen az illat komplexitását, bár hasonló aromákkal dolgozik, és a korty végén finom sósság is érezhető. A még nem teljesen integrált hordón kívül az alkohol is fedi kissé az ízeket, ellenben a korty végén talán kevésbé fűt be, mint azt a palackon szereplő számadat (16%) alapján várná az ember. 6p+
Villő 6 Puttonyos Aszú 2009
Kb. 230 g/l maradékcukor, ha jól emlékszem az alapbor a Szent Tamás, az aszúszemek vegyesen a Mézes-Mály, a Nyulászó, a Thurzó, a Szent Tamás és a Betsek terméséből származnak. Mély, komplex illat felezett őszibarackbefőttel, sárgabarackkal, sok trópusi gyümölccsel, édes körtével, fűszerekkel és mézzel. A korty teljesen betölti a szájat, mondhatni hömpölyög, de a nehézkesség vagy ragacsosság érzete nélkül, inkább csak simogat, kényeztet, mint lehengerel. A savak szépen muzsikálnak, de nem tolakodnak előtérbe, szép egyensúlyban vannak az összetevők. Az ízjegyeket felsorolni is nehéz: körtekompót, sárgabarack, trópusi gyümölcsök, vanília, vaníliakrém, fűszerek, édes citrusok, méz. Remek aszú. Erős 8p
Mindkét alkalommal nagyon erős sort kóstolhattam végig, kevés borász mondhat a magáénak ilyen egyenletesen magas színvonalú szortimentet. Balassa Istvánnak köszönet az idegenvezetésért és a remek borokért.