A Borrajongó

Olcsó pezsgők kóstolója

2014. március 01. 06:00 - akov

Ilyen még nem volt. És nem is lesz egyhamar. Olcsóbbnál is olcsóbb pezsgők tesztje a Borrajongón. Nem saját megvalósítás, de talán az én kis kezem is benne volt. A hírhedt Szovjetszkoje Igrisztojeről elkövetett posztom alatt, a Royalsekt Zrt. marketing igazgatójával kibontakozó vitában Németh Richárdnak (Borászportál) sikerült annyira felspannolnia magát, hogy muszáj volt ezt kóstolót megszerveznie. A Royalsekt alapállítása, miszerint a szovjetnek maszkírozott komerádok bármilyen olcsó-pezsgős sorban az élen végeznek, majdnem hihetőnek tűnik. Viszont mi velejéig romlott és gonosz fogyasztók vagyunk, így a szinte igaztól elindulva megpróbáltunk a ló-end pezsgőpiac valóságáig hatolni.

olcsopezsi.jpg

Kezdjük talán ott a dolgot, hogy milyen minimális költségek mellett állítható elő egyáltalán tankpezsgő ma, Magyarországon. Nincs nehéz dolgunk, hiszen a költségek zöme fix, emigyen könnyen becsülhető. Az alább látható nettó bekerülési árakat egy 0.75 literes palackra vonatkoztatva kell érteni, már nagy palackszám előállítása mellett feltételezett mennyiségi kedvezménnyel:

1. Bor: saját termelésű szőlőből, beleértve a palackra eső művelési költségeket, vagy vásárolt alapanyagból, szintén beleértve a felhasznált borászati kellékek költségét. Max. 100Ft.

2. Üvegpalack: 80Ft (milliós tétel mellett)

3. Címke: 5Ft

4. Zár: műanyag dugó 20Ft, parafa 50Ft

5. Drótkosár: 15Ft

6. Kapszula: 15Ft

7. Jövedéki adó: 164,60Ft/liter * 0.75 = 123.45Ft

8. Amit nem tartalmaz: munkaerő és marketing költsége, borászati berendezések amortizációja, szállítás, árrés és bármi más.

Összesen: 358,45-388,45Ft (műanyagos, illetve parafás zár esetén) bekerülési költség. Ezt a nagyságrendet jól tartsuk észben a következő sorok olvasása közben. Az alábbi tesztben szereplő árak természetesen kiskereskedelmi árként értendőek. A borokat vakon kóstoltuk.

Herzog Alba Száraz (Németország)

Világos szín, samponosan agresszív habzás. Tiszta illat, virágos, hihetetlenül egyszerű. Súlytalan korty, egy pici szőlő, egy pici olcsó cukor. Utóíze nincsen, csak habzik ezerrel. 599Ft. 3p- (Aldi)

Szovjetszkoje Igrisztoje Száraz Fehér (Royalsekt Zrt., Alföld)

Tusfürdős, gejl, vattacukorra emlékeztető illat. Iszonyat híg ez is, egy kevés szőlőt tudnék felidézni. Rendkívül agresszív CO2. 10,5%. 749Ft. 3p-

Szent István Különlegesen Száraz Fehér (Royalsekt Zrt.)

Arany sárfehér, rajnai rizling és olaszrizling fajtákból. Lábszaggal-sajtszaggal nyit, fedett, szinte semmi mást nem érezni. Íztelen, vízszerű, rossz minőségű mustsűrítmény főtt és odakozmált gyümölcseit idézi. Utóíz nincs, hacsak nem azt az undorba futó keserűséget vesszük annak. 11,0%. 929Ft. 2p- (GRoby)

Schloss Böchingen Száraz (Sektkellerei Schloss Wachenheim AG, Németország)

Tötyi-lötyi főtt gyümölcsös illat, nyilvánvalóan rossz minőségű sűrítményből származik. Picit hosszabb, de még ez is rendkívül rövid, kellemetlen sűrítményes reflexekkel. Gyógyszeres, nem hagyja tisztán a szájat. 11,0%. 775 Ft. 3p- (Tesco)

Törley Gála Sec               

Samponos-pacsulis illat, intenzíven áradó szőlős aromák. Kóstolva brutális CO2, pacsuli, olcsó cukor. Eléri a rövidnek minősíthető lecsengést, majdnem tisztán hagyja a szájat. 849Ft. 3p+ (Tesco)

Henkell Trocken

Ez valaha Hitler kedvenc pezsgője volt. Kis májkrémes, húsos színezet, olcsó cukor és durva CO2, plusz bolti élesztő, öregedést sejtető jegyekkel, kesernyés zárással. Aki ezt készítette, biztosan nem tisztelte a führert. Az ár miatt tulajdonképpen kakukktojás, de nem sikerült dobbantania. Piszkosul túlárazott termék. 1.999Ft. 3p- (Tesco)

BB Demi Sec

Pacsulis, mustsűrítményt sejtető vattacukros, de viszonylag tiszta illat. Olcsó édesség, sok CO2, bomló gyümölcsös jegyek, egy kis méz, öregedésre utaló jegyek. 899Ft. 3p

Szent István Félszáraz Rosé (Royalsekt Zrt.)

Málnacukros, főtt gyümölcsös, sűrítményes illat. Brutális mennyiségű CO2, az egyensúlyt hírből sem ismerő mennyiségű cukor, enyhe TCA-gyanú. Rövid, híg, ráadásul iszonyatosan műboros hangulatú, olyan aromákkal, amelyek szőlőben ritkán sem fordulnak elő. Nem tudom borként értelmezni. 980Ft. (Ital Depó)

Szovjetszkoje Igrisztoje Félszáraz Rosé (Royalsekt Zrt.)

Más, mint a korábbi kóstolásnál. Frissebb, málnacukros, sűrítményes, műaromás. Legalább kóstolásra tiszta, de igen művi, nincs utóíze, hacsak a sűrítményt nem kalkuláljuk annak. Sok cukor. 699Ft. 2p- (Lidl)

BB Spumante Félszáraz

Mustból készül, az erjesztést megállítják, így alacsonyabb alkohol jellemzi. Tiszta illat, de pacsulisan samponos, mégis közelebb áll a gyümölcshöz. Kóstolva bodzaszörp, virág, a kívánatosnál több cukor, valamint durva mennyiségű CO2. Rövidnél is rövidebb, de ma ez is elegendő az élbolyhoz. 7,0%. 899Ft. 3p+

Madame Dubarry Édes Fehér

Bizonytalan, kénes szag, fedett. Egy közepes méretű egéríz szorult bele, ami azért egy tartályos, reduktív tételnél furcsa. Merénylet, teljesen ihatatlan. (A NASA harminc éve próbálja előállítani ezt, de még a Holdon sem sikerült.) 639Ft (értékelhetetlen)

La Fiesta Édes Élmény (Grape Vine Pincészet, Alföld)

Mustsűrítményes lábszag. Gejl, nagyon édes miliő, pacsulis, szinte összerázkódik az ember. 11,0%. 620Ft. 2p

Szent István Édes Fehér (Royalsekt Zrt.)

Arany sárfehér, rajnai rizling, cserszegi fűszeres. Visszafogott illat. Full cukor, sok CO2, sűrítmény, hígság, rossz utóíz. 10,5%. 929Ft. 2p (GRoby)

Szovjetszkoje Igrisztoje Édes Fehér

Olcsó mustsűrítmény lábszagos illata jön, mellé kis doh. Híg, szőlős, szintén a sűrítmény uralja, enyhe doh árnyéka vetül rá. 630Ft. 2p (“Kétszer kell lenyelni, hogy egyszer lemenjen.” – mondja az egyik tanult kolléga, nagyon is találóan.) (Ital Depó)

Admirál Édes Gyöngyözőbor

Sötétebb színű, enyhén fémes illat, kénes jegyek. Testesebb, nagyon élénk savval, fémességgel és más ízbeli zamatokkal, kellemetlen utóízzel. 650Ft. 2p

Törley Charmant Doux

Végre egy tiszta cucc, gyümölcsökkel, szőlővel. Ízében is tiszta, igaz populárisan pacsulis, gejl, cukros és savas is egyszerre. Előny itt. 849Ft. 3p+ (Tesco)

Szamócás Alkoholmentes Pezsgőital

Gyerekpezsgő, kakukktojás. Azonnal felismerem, hogy valami nem stimmel, nincs alkohol. Illatát égetett cukor, vattacukor adja, szőlőhöz nem hasonlítható eperlekváros aromákkal. Híg, rossz, művi, nagyon cukros. Szegény gyerekek!

Hungária Irsai Olivér Pezsgő

Transzfer technológiával készült. Zöldfűszeres, korianderes, kellemetlenül muskotályos illat. Picit más jellegű, talán komplexebb, köszönhetően a palackos erjesztésnek. Nagyon cukros, pacsulis, muskotályos, gejl és rövid. Nagyon agresszív, csípős szénsav. Legalább tiszta. Az illatban már egy picit összetettebb, köszönhetően a palackos erjesztésnek. Drága, meglepetésre nem emelkedik ki a mezőnyből. 1.900Ft. 3p

És akkor ennyiben is hagyhatnám. De azért pár dolgot megjegyzek. A fenti pezsgők nagy részének 300-350Ft körül van a nettó nagykereskedelmi ára. Értjük, amin egy szokványos nagykereskedelmi árrés már rajta is van. Kérdés akkor, hogy milyen valódi költségszinten készülnek ezek a többségében hitvány italok? Min lehet még spórolni? Természetesen az alapboron, semmi máson. Mindannyian tudjuk, hogy az olasz kamionok tartályai Magyarország-borországon kopnak tükrösen fényesre. Ez lehet az alap, amire építenek. A borok valószerűtlenül híg beltartalma alapján azonban mást is el tudok képzelni, és azt már nem engedi meg a bortörvény.

Egy másik mondásra is kitérnék, miszerint ezt keresi a magyar, ez kell a piacnak. Elképzelhető, hiszen sok-sok milliónyit adnak el a fenti termékekből. Avítt idealizmusom azért előhozza belőlem azt, hogy tessenek már annyira tisztelni a fogyasztót, hogy technológiailag tisztán előállított és nem lábszagú, ócska mustsűrítményes, esetleg egérízű terméket tesznek lesz az asztalra, bassza meg.

Egy dolog miatt azonban biztosan nem kell aggódni. A gyártók annyi szénsavval töltenek, hogy a karbon footprintjük tutira negatív. Legalábbis addig, amíg a bubikat vissza nem böfögjük a nagyvilágba. Talán jobb is lenne, ha az üvegház-gáz végleg a palackban maradhatna.

(A pezsgőkért természetesen fizettünk. A kóstolónak a Borbíróság adott helyt, amit tisztelettel megköszönünk.)

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr385837732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.03.01. 12:31:16

Valóban hiánypótló.:) Mindazonáltal irigyellek. Én nem tudnám ezeket az italokat pontozni, értelmezni, egymástól differenciálni. Valahol úgy érzem nincs is igazán helyük egy olyan skálán, ahol elméletileg a legalja is úgy indul, hogy bor.

2014.03.01. 13:40:39

Figyeljetek, nem néztem utána, de szerintem a "szeretemazolcsoszarborokat" nicknév talán még nem foglalt... :-D

De nem is ezt akartam mondani: már a múltkor is le akartam ezt írni, mert engem eléggé zavar ez az „érv”, és ott is, itt is szóba került:

"Egy másik mondásra is kitérnék, miszerint ezt keresi a magyar, ez kell a piacnak."

Na, hát ehhez nekem van egy hosszabb lélegzetvételű történetem, öveket tessenek bekapcsolni, mert indulunk!

Még a '90-es évek végén történt, hogy aktívan érdeklődtem (akkor még) nevenincs magyar zenekarok iránt. Ilyen volt akkor a Quimby, a Heaven Street Seven, Hiperkarma – sorolhatnám. Budapesten kívül koncertélet semmi, esetleg vidéki, egyetemmel bíró nagyvárosokban egy-két hely – azon kívül nihil. Sehol nem lehetett ezeket a zenekarokat hallani, rádiókban még csak véletlenül se fordultak elő, néhány arcon kívül a kutya nem ismerte őket. TV-ben az este 11 utáni sávban volt csak helyük, ha volt egyáltalán. Pl. Yonderboi első lemezét, ami az egyik legjobb magyar könnyűzenei produkció, még a főiskolán mutatta egy arc – azt se tudtam, ki az a Yonderboi, magyar vagy külföldi?!

Akkoriban a létező összes alternatív zenével foglalkozó műsorban téma volt ez, hogy miért nem kerülnek be legalább egy nóta erejéig a rádiókba, és minden létező rádiós főokos lenyilatkozta, hogy hát ő imádja ezeket az előadókat, de értsük meg, ez kereskedelmi rádió, hallgatottság, reklám, részvényesek – sajnos nem... Pedig ő tényleg, annyira, de annyira szeretné! Higgyük el! Elhittük.

Széll László aki Yonder-t nyomta itthon és külföldön, mondta egy műsorban, hogy Yonder lemezét már háromszor küldték el egy rádiónak (nevet elegánsan nem említett), de valahogy sehogy se volt meg a lemez... Nyilván, valamelyik jó ízlésű szerkesztő vagy kolléga hazavitte – minek porosodjon ott, ha úgysem játsszák?

Emlékszem, Kiss Tibi nyilatkozta, hogy amikor '99-ben megjelent az Ékszerelmére album, a lemezbemutató után odament hozzá egy csávó, hogy hát ő megvette a lemezt, mert nagyon szereti, és támogatni akarta a zenekart, nem másolta, original a boltból. Mondta neki Kiss Tibi, hogy hát ez igazán fasza, csak jobban járt volna, ha fizet egy kisfröccsöt, mert egy kisfröccs kb. többe került, mint amennyit egy eladott lemez után kaptak... A lemezbemutató koncertből pl. 50 ezer forintja maradt a zenekarnak. Amit egy jobb vidéki suttyó lakodalmas banda megkeresett, már akkor is.

Snitt, 10 évvel később.

Állok egy vidéki nagyváros tömött (!) sportcsarnokában, több ezres (!!) tömegben és hallgatom a Csík zenekart, akikkel pont Kiss Tibi lép fel. Ha valaki ezt tíz évvel ezelőtt mondja nekem, sírva röhögök, a térdem csapkodom! Táncos szórakozóhelyen Quimby nótára ropja szolis egyenfiú és barátnője – közben a szöveget éneklik, vagyis ismerik a nótát. A Petőfi rádióból 30Y, Punnany Massif, Takács Eszter és még sorolhatnám ki ömlik, a hallgatottság jónak mondható.

Szóval én ezek után nehezen hiszem el, az „erre van igény, meg ez kell az embereknek” érvelést... Nem állítom, hogy azóta könnyűzenei fellegvár lennénk – de a változás érzékelhető. Azt sem állítom, hogy holnaptól mindenki jó bort fog inni, mert ezeknek a boroknak (vagy mik ezek...) is van piaca.

Csak nehéz elhinni, hogy nincs igény egyszerű, tiszta, korrekt borokra, amik nyilván nem jelentenek majd életre szóló élményt – de hát nem is ezért készülnek.

Szóval: szén-dioxid helyett munkára fel, és a hazai borvilág fényre derül!

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.03.01. 16:02:10

@szeretemadragaszarborokat:

vajon hallatszik-e még ez a sok jó előadó a Petőfin?

annakidején (90-es évek 2. fele) az egyik legnépszerűbb kereskedelmi rádiónál dolgoztam és minden egyes dalt havonta(!!) tesztelni kellett. bizonyos népszerűség alatt egy sem kerülhetett adásba. ezért lehetett oly sokszor hallani a szálj el kismadarat vagy az abszolut mindent vivő slágert: Whitney Houston - I will always love you-ját.:-)

2014.03.01. 17:07:14

@szenvedély S.: Megfogtál, fogalmam sincs. Nem hallgatok könnyűzenét már évek óta, ezért nem tudom.

Minden esetre évekig hallgattam azt kifogást, hogy "áááá, erre nincs igény!" - aztán meg kiderült, hogy van.

Szerintem a boroknál is van egy ilyen effektus. Persze más a helyzet, mert bekapcsolni a rádiót nem kerül semmibe, de levenni a polcról egy, a saját pénztárcánk szerint drága bort, már nem ugyanaz...

Amúgy meg kár volt ez a nagy tesztelés, elég lett volna kiírni egy CD-re ugyanazt a 20 számot, és random üzemmódban nyomatni! :-D

Tóth-Ferenc (törölt) 2014.03.02. 07:59:09

Nem is tudtam, hogy ilyen mazochisták vagytok. :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.03.02. 22:44:27

@szeretemadragaszarborokat:
Ma is megvannak a nevenincs zenekarok, csak legfeljebb nem ismered/ismerjük őket.
A Quimby meg méjnsztrím lett időközben, sok kompromisszumot kötve, magát ismételgetve.
Talán nincs messze az idő, amikor Kiss Tibi feltűnik valamelyik tehetségkutató baromság zsűrijében.
Szóval nem az ízlés változott jó irányba, hanem velük is lezajlott egy folyamat, amit már sokan átéltek.
Én sajna a Lovasival és Kisstibivel tuningolt Csík zenekartól csak elszomorodni tudtam (1 alkalom, következő nem lesz)...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.03.02. 22:58:02

@drbarta: Hát nem kell irigyelned. Az a vicc, hogy ezek a szarok mind, de tényleg mind pontosan ugyan olyanok, nulla karakter, csak hígság.

@szeretemadragaszarborokat: Köszi a hosszú történetet. Csak egyetérteni tudok a zömével. Ezért gondolom én is azt, hogy a legnagyobb termelőnek, pl. a Törley-nek iszonyú felelőssége lenne a piac fejlesztésében, ehhez képest nihil van, csak az olcsó pezsgőkre koncentrálnak és benne ülnek a világ egyik legnagyobb történelmi brandjében és arra sem törekszenek, hogy mondjuk 5.000 palack komoly pezsgőt lerakjanak évente az asztalra. A jövővel nem foglalkozni, ezt a legegyszerűbb.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.03.02. 23:02:45

A Hosemastert ugye ismeritek?

hosemasterofwine.blogspot.hu/2014/01/the-hosemasters-comprehensive-guide-to_23.html

Idézek a témához:

"The advice tendered by just about every beginner wine book when it comes to what wines you should drink boils down to the simplistic and completely misguided advice, Drink what you like. Only Idiots believe this is the way to enjoy wine. When you see this advice anywhere, immediately discredit everything else the writer has to say. When you’re a child and your mother wants you to eat, she may ask you what you want. You answer, “French fries!” or “Fruit Loops!” or “Lung Escargot!” But your mother knows better. She makes you try new things. Eating only what you like leads nowhere. You grow up to be a dwarf, and not one with a movie career. Your health suffers, and once you are old enough to date, you look like an asshole. Try ordering Fruit Loops in a nice restaurant.

Wine is the same as food. Don’t drink what you like. You’ll just look like an asshole. The simpleminded writers who suggest you drink what you like are railing against being a score chaser, trying to convince you that a more expensive wine, a higher-rated wine, isn’t necessarily better than cheap wine. That’s patently crap. They’re trying to make you feel better about yourself for drinking cheap wine. Not me. I won’t insult your intelligence, though God knows that would be easy. There is absolutely no reason to feel good about yourself when you drink cheap wine. You’re a failure. People come to your house and see the wines you’re drinking, and, guess what they’re thinking? They’re thinking you are either really cheap or a consummate failure. They are not thinking, Wow, you must really know a lot about wine to be drinking that cheap crap."

:D

loading 2014.03.03. 09:48:43

@akov: Gondolom Yoda mester is ismerős: "A félelem a sötét oldalhoz vezet. A félelem dühhöz vezet, a düh gyűlölethez vezet, a gyűlölet szenvedéshez vezet". Dühöd már gyűlöletté lett.

A hozott példád szerintem téves, nézz végig az utadon, amin eljutottál idáig (boros vonalra gondolok). Pihenj és elmélkedj, lehet más lesz a véleményed.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.03.03. 10:10:32

@loading: megtörtént, nem lesz. Mi a gyűlölet abban, amit írtam?

loading 2014.03.03. 12:50:35

@akov: Ahogy írtad. Abban nagyon süt a harag, düh. És a kommentben a citált idézet....
Nem az lesz az egész eredménye, mint esetleg akartál volna.

Szerintem pedig más lesz, ha nem ma, akkor holnap, vagy jövőre, stb. (a citált idézetet illetően) :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.03.03. 13:41:08

@loading: Nincs bennem düh, félreérted, csak nem értem ezeket a nagy cégeket.

A citált idézet vicces, irónikus, nekem biztosan. Elképzelhető csak azért, mert olvastam a teljes cikket.

dagadtos 2014.03.03. 16:14:58

Mi az, hogy olcsó cukor?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.03.03. 16:26:41

@dagadtos: Az a szlovák cukor, amit háromszor ÁFA-csaltak, papíron megutaztattak, majd a pezsgőkben landolt. :D

A viccet félretéve, számomra azt a túlzó répacukros érzetet jelképezi, ami hozzájárul az egész termékről alkotott képhez, amiből az olcsóság dől. Amikor a cukorral próbálnak a semmi anyaghoz zamatot vinni. Lehet félrevezető persze.

dagadtos 2014.03.03. 16:42:17

@akov: Tehát a sok cukor miatt asszociálsz arra, hogy a termék olcsó, mert azzal akarták feljavítani. Így már értem, kezdtem kicsit befeszülni, hogy a következő pezsgőkóstolónkon már azt is megmondod, milyen cukor volt az expedíciós likőrben :)

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.06.06. 14:02:36

A héten kinyitottam, egy Törley Talisman Demi Sec-et. Bár ne tettem volna. Ahogy ételt, úgy bort sem szeretek kidobni, de ezt képtelen vagyok meginni. Próbáltam, hígítani jégkockával sőt szódával is, de akkor se lett jobb, csak tovább tartott. Iszonyatosan mű íze van. Ennyi pénzért százszor jobb választás egy Szent István Irsai fröccsnek.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.06.07. 13:56:19

@rszabi: hihi. Nem mondom akkor, hogy egs. :)
süti beállítások módosítása