Idén 5 éves a Furmint Február. Ennek örömére a rendezvénysorozat szervezői - Tóth Adrienn és Kézdy Dániel - január végén egy különleges kóstolóra hívták a hazai borsajtó képviselőit, ahol néhány borász és kereskedelmi forgalomban ma már nehezen elérhető furmintjaik társaságában, oldott, laza hangulatban készülhettünk fel a februári eseményekre.
A kóstolónak egy régi óbudai gyárépület legfelső emeletén található, szépen felújított rendezvényterem adott otthont. Bodó Judit (Bott Pince), Balassa István (Balassa Bor), Dorogi István (Dorogi Testvérek Pincészete) és Szilágyi László (Gizella Pince) kóstoltatták boraikat, amelyeket Vinoport saját készletéből bocsátott rendelkezésükre. A családias hangulatú összejövetel minden résztvevő számára tanulságos volt, hiszen a régebbi tételek jó részét maguk a borászok is hónapokkal, vagy akár évekkel ezelőtt kóstolták utoljára.
A Borrajongót ungert és jómagam képviseltük, a jegyzeteinket az ilyen esetekben megszokott négykezes stílusban közlöm.
Gizella Pince
Szilágyi Lászlóval én két nappal a kóstoló előtt találkoztam a Bortársaság kóstolóján, akkor a 2012-es tételek apropóján. Most Szil-völgy és Medve furmintokat kóstoltunk, egy 2012-es tétel – a rendezvényen egyedüliként – most is jutott a poharunkba.
Szil-völgy Furmint 2012
Mivel egy kis késéssel érkeztem a helyszínre, ezt a bort a teljes sor után kóstoltam, noha a Szil-völgy vertikális elején lett volna a helye. Lehet, hogy emiatt, de nem nyűgözött le: világosabb színű, hígabb konzisztenciájú és üresebb, mint a sor többi tagja. Nem rossz, de kissé jellegtelen. 5- (ungert)
A Bortársaságos kóstoló apropóján írtam róla legutóbb. Finoman vaníliás, kókuszos, őszibarackos, kicsit virágos illat. Jó arányok, citrusok, őszibarack, alma, fűszerek, finom fa. 6+ (furmintfan)
Szil-völgy Furmint 2011
Felismerhető Gizella-stílus: nem tolakodó hordó, gazdag trópusiak orrban. Kóstolva édes tónusú, gazdag, jó savakkal, túlsúlymentesen. Egyensúlyban a komolyság és a frissesség, a magasabb szesz még a végét sem billenti el. Finom. 6 pont (ungert)
November eleji szüret. Valamivel érettebb, de az előző boréhoz hasonló illat, trópusi gyümölcsök, érett őszibarack, vanília, fűszerek. Az arányok rendben vannak, gazdagabb és a test is talán kicsit nagyobb, mint a 2012-esé. Ízében alma, fűszerek, almahéj, finom ásványosság, minimális cseresség. 6+ (furmintfan)
Szil-völgy Furmint 2009
Már nem forgalmi tétel, szedett is magára egy kis palackbukét. A ’11-esnél mélyebb, sűrűbb és tömörebb az összhatás, a korty krémes, alapvetően az édes gyümölcsök dominálják, a búcsú szesztöbbletes. 5+ (ungert)
Érett őszibarackos-sárgabarackos, virágos, fűszeres illat, kevés trópusi gyümölcs, minimális palackbuké. Közepesnél magasabb alkohol, kis kesernye, édes őszibarack, alma, kevés vaj, finom fa, az eddieknél talán határozottabb cseresség. Erős 6 pont (furmintfan)
Medve Furmint 2011
Kicsit savszegényebb, de hasonlóan élvezetes aromákkal operál, mint a ’09-es Szil-völgy. A korty édes érzetű, puha, és bár élvezetes, a csípős szesz sajnos ront az élvezeti értékén. 5 pont (ungert)
Illatban kis termálvíz, gyurmás ásványosság, körte, fűszerek. Teltebb, gömbölyűbb, az alkohol kicsit sok. Almás, őszibarackos, fűszeres, almahéjas, finoman ásványos íz. 5+ (furmintfan)
Medve Furmint 2009
Lekerekedett, tiszta, mégis súlyos furmint; lehet, hogy a félszáraznyi cukor miatt, de itt éreztem egyensúlyban az alkotókat. Ez sem a frissességről szól, de jól iható és rendkívül élvezetes. Nem sokkal, de felfelé kiemelkedik a teljes sorból. 6+ (ungert)
Illatban kis palackbuké, édes barack. 9 g/l maradékcukorral félszárazra erjedt ki, de a 6,3 g/l sav inkább amolyan off-dry érzetűre hozza ki a bort. Az alkohol itt is kicsit magas. Ízben alma, almahéj, ásványok. 6+ (furmintfan)
Dorogi Testvérek Pincészete
Dorogi István egy száraz és egy - a kóstolón egyedüliként - egy édes bort mutatott be. Dorogiéktól elég kevés bort kóstoltam, most valamelyest pótoltam a lemaradást.
Előhegy Furmint 2011
Tiszta, nem túl komplikált illat, tompa gyümölcsösséggel, némi ásványossággal. A korty lineáris, a savak szépen teszik a dolgukat, de hiányzik mellőle egy kis gyümölcsösség. Nem különösebben emlékezetes, de korrekt furmint. 4+ (ungert)
A riolitos, löszös tarcali Előhegy-dűlő 50 éves ültetvények termése, szeptember közepén szüretelve, harmad-negyed töltésű hordókban érlelve. Enyhén ásványos, propoliszos, barackos illat. Tartós savak, picit magas alkohol, ízben alma, körte, almahéj, némi citrusosság. Nem túl bonyolult, de abszolút rendben van. 5 pont (furmintfan)
Furmint Válogatás (Késői Szüret) 2011
Nem aszúsodott, de aszúnak a tőkén hagyott szőlőből készült. Remek kármentés: élénk, friss és gazdag illat, élvezetes, rendkívül finom korty. Nem hosszú és nem is cizellált, de több, mint egy korrekt késői szüret. 6 pont (ungert)
A kóstoló egyetlen édes bora töppedt szőlőből készült, 155 g/l maradékcukorral, nagyjából 7 g/l savval. Intenzív, sárgabarackos, édes körtés, trópusi gyümölcsös illat. Zamatos, finom íz: lédús vilmoskörte, mangó, édes szőlő. Nagyon jó volt inni. 6 pont (furmintfan)
Balassa Bor
Balassa István kóstoltatta átlagban a legrégebbi évjáratú borokat, és ennek kapcsán meg is nyugtatott minket, hogy a 2011-es Villő Mézes-Mály tartósságáért nem kell aggódnunk. Itt hangzott el az a mondat, amit kóstolón borásztól nem nagyon hallottam még: „A végén majd kóstoljátok meg a dugós palackot is”.
Mézes-Mály Furmint 2006
Elképesztően mély illat túlérett sárgahúsúakkal és trópusi gyümölcsökkel, határozott palackbukéval és hordóval. A korty még mindig gazdag, és bár érezni, hogy már fogynak a savai, még nem billen meg az egyensúly. A lecsengést az alkohol uralja. 6- (ungert)
Mély, érett trópusi gyümölcsös, sárgabarackos, sütőtökös, mézes illat, palackbukéval, fűszerekkel, csipetnyi gombával. Ízben is hozza az illatjegyeket, némi cserességgel, ásványos jegyekkel. Krémes textúra, elég nagy test, némi maradékcukor, kissé már lágyuló savak, magasabb alkohol. 6 pont. (furmintfan)
Betsek Furmint 2006
Hasonlóan érett karakterű, mint a Mézes-Mály, talán egy árnyalatnyival mégis frissebb az összbenyomás. A korty érzetre félszáraz, a csiszoltságra nem lehet panasz, de a vége itt is szesztöbbletbe fullad. 5 pont (ungert)
Érett, enyhén vajas, édes barackos, trópusi gyümölcsös illat. Ízében érett gyümölcsök, alma és őszibarack, illetve ezekkel töltött sütemények íze, kis vaj, kevés gomba, ásványok. Szerkezetre szikárabb a Mézes-Málynál. Kis édességérzet kerekít rajta. 5+/6 pont (furmintfan)
Betsek Furmint 2008
Késői szüretes jegyekkel indít, de szálazgatva nemcsak túlérett trópusiak, hanem friss citrusfélék is előkerülnek. A korty elképesztően mély és komplex, a korából semmit sem mutat. Életteli, finom és elegáns, a tíz grammnyi cukor megtalálja benne a helyét. Kiemelkedő élmény, még a demonstrációként megmutatott dugós palackot is szívesen ittam volna (!). 7+ (ungert)
Egy szippantásnyi gombával indít, majd késői szüretes jegyek, érett barack, trópusi gyümölcsök, ásványok. Nagyjából 10 g/l maradékcukorral félszárazra erjedt ki, krémes, eléggé telt, de nem nehézkes. Itt is tetten érhető a késői szüretes jelleg, érett barackkal. Krémes, hangyányi cserességgel. 6 pont (furmintfan)
Bott Pince
Eddig is el voltunk kényeztetve, de a kóstoló első körének záróakkordjaként Bodó Judit levezényelt egy 5 tételes Csontos-vertikálist és ezzel abszolút feltette az i-re a pontot. A Terroir Clubban nagyjából egy évvel ezelőtt egy fantasztikus borsort kóstolhattunk végig (akov jegyzete itt), Csontosokkal, Exczellencziásokkal, Bott-rytisekkel, öröm volt legalább az élmény egy részét újra átélni.
Csontos 2012
Kristálytiszta, törékeny, de még nagyon fiatal furmint elképesztően könnyű, élvezetes, citrusos korttyal, még primőr jegyekkel. Rengeteg ideje van még komolyodni, de jelenlegi formájában is nagyon szerethető. 6 pont (ungert)
Nem hivalkodó, de gazdagon gyümölcsös, barackos, édes trópusias, fűszeres illat. Kellően savak, hangyányit emelkedett alkohol, közepesnél nagyobb test. Az illathoz hasonlóan friss, gyümölcsös íz, citrusok, körte, alma, édesfűszerek, vanília, kis fa. Még mindig nagyon fiatal. 7- (furmintfan)
Csontos 2011
Csak érettségben mutat többet, mint a tizenkettes, mind stílusában, mind struktúrájában teljes azonos értékekkel bír. 6+ (ungert)
Stílusban, paraméterekben nagyon hasonló a 2012-eshez. Most kicsit visszafogott volt illatban, némi almát, körtét és fűszert sikerült kipörgetni belőle. Közepesnél nagyobb test mellett remek arányokat mutat. Almás, körtés, finoman ásványos íz. 7- (furmintfan)
Csontos 2009
Kevesebb citrus, több komolyság és mélység. A korty édes érzetű, vajas konzisztenciájú, az alkohol integrált. 6+ (ungert)
Érett gyümölcsös, vaníliás, fűszeres illat, minimális palackbuké. Félszáraz bor, enyhén billen is a cukor felé az egyensúlyi állapottól. Az alkohol picit emelkedett, a test közepesnél nagyobb. Érett barackos, trópusi gyümölcsös, vaníliás, grillázsos íz. 6+ (furmintfan)
Csontos 2008
Stílusában teljes eltér az eddigiektől. Alapvetően lineáris, savcentrikus bor. Közelebb egy jó rizlinghez, mint egy furminthoz. 5+ (ungert)
Előrehaladottabb, palackbukés, gombás, avaros, érett barackos illat. Kevésbé testes és komplex, inkább szikár a többiekhez képest. Ízében érett barack, gomba, avar, kis petrol. Eléggé kilógott a sorból, olyannyira, hogy az utánunk érkezőknek Judit már inkább a 2007-es tétel után mutatta. 6 pont. (furmintfan)
Csontos 2007
Vissza a klasszikus vonalhoz: palackbuké, túlérett trópusiak. Kevesebb direktség, több érlelési jegy, de felismerhető a friss Csontosok aromavilága. Tömör, határozott korty, kiváló hossz és intenzitás. Még mindig remek formában van. 6+ (ungert)
Illatában tea, citrusok, érett trópusi gyümölcsök. Arányos, csiszolt, élmentes szerkezetű, kellően intenzív, hosszú, és remekül tartja magát. Ízében őszibarack, körte, trópusiak, fűszerek, ásványos jegyek. Egyszerre hordoz érett és még friss jegyeket. Számomra az est bora. 7+ (furmintfan)
Exczellencziás 2012 (minta)
A rengeteg seprő miatt meglehetősen kilóg a sorból. Az illat tömör, kissé neutrális, nem a gyümölcsöké a főszerep. A korty gazdag, tartalmas, de nem a gyümölcsökről és az élvezetekről szól első sorban. Elismerem, hogy érdekes kísérlet, de nem az én stílusom. (ungert)
Ez tulajdonképpen a Terroir Clubban is bemutatott, ülepítetlen mustból készült Csontos-minta jelenlegi állapotában. Illatban és ízben is van benne valami határozott rusztikusság, nehezen leírható visszafogott vadság. Nem egy gyümölcsbomba. de folyamatosan változik a pohárban, érett szőlő, majd kis több trópusi gyümölcs, végül körte bújik elő a pohárból. Egyelőre nagyon markáns, nyers még, kíváncsian várom a végeredményt. (furmintfan)
A rendezvény 1 kör visszakóstolást követően már végképp laza örömborozásba fulladt: borászok, szervezők és meghívottak a kóstolóasztalokat otthagyva, a kanapék kényelmében együtt ízlelgették a megmaradt tételeket. Ekkor már különösen úgy tűnt, hogy ungert-vel tizenkilencre húztunk lapot, amikor egy másik kóstolót is bevállaltunk aznapra, amelynek összefoglalóját már ő fogja prezentálni.
(Az eseményen a Vinoport meghívására vettünk részt. Köszönjük a szervezőknek és a borászoknak a meghívást, a borokat, és a remek hangulatú kóstolót.)
(A Furmint Február honlapja: http://furmintfebruar.hu/hu, www.facebook.com/
(Nagy Furmint Február kóstoló: 2014. február 6., Magyar Mezőgazdasági Múzeum, 1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár)