A Borrajongó

Furmint Február előkóstoló 2014

2014. január 30. 06:00 - furmintfan

Idén 5 éves a Furmint Február. Ennek örömére a rendezvénysorozat szervezői - Tóth Adrienn és Kézdy Dániel - január végén egy különleges kóstolóra hívták a hazai borsajtó képviselőit, ahol néhány borász és kereskedelmi forgalomban ma már nehezen elérhető furmintjaik társaságában, oldott, laza hangulatban készülhettünk fel a februári eseményekre.

A kóstolónak egy régi óbudai gyárépület legfelső emeletén található, szépen felújított rendezvényterem adott otthont. Bodó Judit (Bott Pince), Balassa István (Balassa Bor), Dorogi István (Dorogi Testvérek Pincészete) és Szilágyi László (Gizella Pince) kóstoltatták boraikat, amelyeket Vinoport saját készletéből bocsátott rendelkezésükre. A családias hangulatú összejövetel minden résztvevő számára tanulságos volt, hiszen a régebbi tételek jó részét maguk a borászok is hónapokkal, vagy akár évekkel ezelőtt kóstolták utoljára.

A Borrajongót ungert és jómagam képviseltük, a jegyzeteinket az ilyen esetekben megszokott négykezes stílusban közlöm.

ffelo.jpg

Gizella Pince

Szilágyi Lászlóval én két nappal a kóstoló előtt találkoztam a Bortársaság kóstolóján, akkor a 2012-es tételek apropóján. Most Szil-völgy és Medve furmintokat kóstoltunk, egy 2012-es tétel – a rendezvényen egyedüliként – most is jutott a poharunkba.

Szil-völgy Furmint 2012

Mivel egy kis késéssel érkeztem a helyszínre, ezt a bort a teljes sor után kóstoltam, noha a Szil-völgy vertikális elején lett volna a helye. Lehet, hogy emiatt, de nem nyűgözött le: világosabb színű, hígabb konzisztenciájú és üresebb, mint a sor többi tagja. Nem rossz, de kissé jellegtelen. 5- (ungert)

A Bortársaságos kóstoló apropóján írtam róla legutóbb. Finoman vaníliás, kókuszos, őszibarackos, kicsit virágos illat. Jó arányok, citrusok, őszibarack, alma, fűszerek, finom fa. 6+ (furmintfan)

Szil-völgy Furmint 2011

Felismerhető Gizella-stílus: nem tolakodó hordó, gazdag trópusiak orrban. Kóstolva édes tónusú, gazdag, jó savakkal, túlsúlymentesen. Egyensúlyban a komolyság és a frissesség, a magasabb szesz még a végét sem billenti el. Finom. 6 pont (ungert)

November eleji szüret. Valamivel érettebb, de az előző boréhoz hasonló illat, trópusi gyümölcsök, érett őszibarack, vanília, fűszerek. Az arányok rendben vannak, gazdagabb és a test is talán kicsit nagyobb, mint a 2012-esé. Ízében alma, fűszerek, almahéj, finom ásványosság, minimális cseresség. 6+ (furmintfan)

Szil-völgy Furmint 2009

Már nem forgalmi tétel, szedett is magára egy kis palackbukét. A ’11-esnél mélyebb, sűrűbb és tömörebb az összhatás, a korty krémes, alapvetően az édes gyümölcsök dominálják, a búcsú szesztöbbletes. 5+ (ungert)

Érett őszibarackos-sárgabarackos, virágos, fűszeres illat, kevés trópusi gyümölcs, minimális palackbuké. Közepesnél magasabb alkohol, kis kesernye, édes őszibarack, alma, kevés vaj, finom fa, az eddieknél talán határozottabb cseresség. Erős 6 pont (furmintfan)

Medve Furmint 2011

Kicsit savszegényebb, de hasonlóan élvezetes aromákkal operál, mint a ’09-es Szil-völgy. A korty édes érzetű, puha, és bár élvezetes, a csípős szesz sajnos ront az élvezeti értékén. 5 pont (ungert)

Illatban kis termálvíz, gyurmás ásványosság, körte, fűszerek. Teltebb, gömbölyűbb, az alkohol kicsit sok. Almás, őszibarackos, fűszeres, almahéjas, finoman ásványos íz. 5+ (furmintfan)

Medve Furmint 2009

Lekerekedett, tiszta, mégis súlyos furmint; lehet, hogy a félszáraznyi cukor miatt, de itt éreztem egyensúlyban az alkotókat. Ez sem a frissességről szól, de jól iható és rendkívül élvezetes. Nem sokkal, de felfelé kiemelkedik a teljes sorból. 6+ (ungert)

Illatban kis palackbuké, édes barack. 9 g/l maradékcukorral félszárazra erjedt ki, de a 6,3 g/l sav inkább amolyan off-dry érzetűre hozza ki a bort. Az alkohol itt is kicsit magas. Ízben alma, almahéj, ásványok. 6+ (furmintfan)

ffelo_gizella.jpg

Dorogi Testvérek Pincészete

Dorogi István egy száraz és egy - a kóstolón egyedüliként - egy édes bort mutatott be. Dorogiéktól elég kevés bort kóstoltam, most valamelyest pótoltam a lemaradást.

Előhegy Furmint 2011

Tiszta, nem túl komplikált illat, tompa gyümölcsösséggel, némi ásványossággal. A korty lineáris, a savak szépen teszik a dolgukat, de hiányzik mellőle egy kis gyümölcsösség. Nem különösebben emlékezetes, de korrekt furmint. 4+ (ungert)

A riolitos, löszös tarcali Előhegy-dűlő 50 éves ültetvények termése, szeptember közepén szüretelve, harmad-negyed töltésű hordókban érlelve. Enyhén ásványos, propoliszos, barackos illat. Tartós savak, picit magas alkohol, ízben alma, körte, almahéj, némi citrusosság. Nem túl bonyolult, de abszolút rendben van. 5 pont (furmintfan)

Furmint Válogatás (Késői Szüret) 2011

Nem aszúsodott, de aszúnak a tőkén hagyott szőlőből készült. Remek kármentés: élénk, friss és gazdag illat, élvezetes, rendkívül finom korty. Nem hosszú és nem is cizellált, de több, mint egy korrekt késői szüret. 6 pont (ungert)

A kóstoló egyetlen édes bora töppedt szőlőből készült, 155 g/l maradékcukorral, nagyjából 7 g/l savval. Intenzív, sárgabarackos, édes körtés, trópusi gyümölcsös illat. Zamatos, finom íz: lédús vilmoskörte, mangó, édes szőlő. Nagyon jó volt inni. 6 pont (furmintfan)

ffelo_dorogi.jpg

Balassa Bor

Balassa István kóstoltatta átlagban a legrégebbi évjáratú borokat, és ennek kapcsán meg is nyugtatott minket, hogy a 2011-es Villő Mézes-Mály tartósságáért nem kell aggódnunk. Itt hangzott el az a mondat, amit kóstolón borásztól nem nagyon hallottam még: „A végén majd kóstoljátok meg a dugós palackot is”.

Mézes-Mály Furmint 2006

Elképesztően mély illat túlérett sárgahúsúakkal és trópusi gyümölcsökkel, határozott palackbukéval és hordóval. A korty még mindig gazdag, és bár érezni, hogy már fogynak a savai, még nem billen meg az egyensúly. A lecsengést az alkohol uralja. 6- (ungert)

Mély, érett trópusi gyümölcsös, sárgabarackos, sütőtökös, mézes illat, palackbukéval, fűszerekkel, csipetnyi gombával. Ízben is hozza az illatjegyeket, némi cserességgel, ásványos jegyekkel. Krémes textúra, elég nagy test, némi maradékcukor, kissé már lágyuló savak, magasabb alkohol. 6 pont. (furmintfan)

Betsek Furmint 2006

Hasonlóan érett karakterű, mint a Mézes-Mály, talán egy árnyalatnyival mégis frissebb az összbenyomás. A korty érzetre félszáraz, a csiszoltságra nem lehet panasz, de a vége itt is szesztöbbletbe fullad. 5 pont (ungert)

Érett, enyhén vajas, édes barackos, trópusi gyümölcsös illat. Ízében érett gyümölcsök, alma és őszibarack, illetve ezekkel töltött sütemények íze, kis vaj, kevés gomba, ásványok. Szerkezetre szikárabb a Mézes-Málynál. Kis édességérzet kerekít rajta. 5+/6 pont (furmintfan)

Betsek Furmint 2008

Késői szüretes jegyekkel indít, de szálazgatva nemcsak túlérett trópusiak, hanem friss citrusfélék is előkerülnek. A korty elképesztően mély és komplex, a korából semmit sem mutat. Életteli, finom és elegáns, a tíz grammnyi cukor megtalálja benne a helyét. Kiemelkedő élmény, még a demonstrációként megmutatott dugós palackot is szívesen ittam volna (!). 7+ (ungert)

Egy szippantásnyi gombával indít, majd késői szüretes jegyek, érett barack, trópusi gyümölcsök, ásványok. Nagyjából 10 g/l maradékcukorral félszárazra erjedt ki, krémes, eléggé telt, de nem nehézkes. Itt is tetten érhető a késői szüretes jelleg, érett barackkal. Krémes, hangyányi cserességgel. 6 pont (furmintfan)

ffelo_balassa.jpg

Bott Pince

Eddig is el voltunk kényeztetve, de a kóstoló első körének záróakkordjaként Bodó Judit levezényelt egy 5 tételes Csontos-vertikálist és ezzel abszolút feltette az i-re a pontot. A Terroir Clubban nagyjából egy évvel ezelőtt egy fantasztikus borsort kóstolhattunk végig (akov jegyzete itt), Csontosokkal, Exczellencziásokkal, Bott-rytisekkel, öröm volt legalább az élmény egy részét újra átélni.

Csontos 2012

Kristálytiszta, törékeny, de még nagyon fiatal furmint elképesztően könnyű, élvezetes, citrusos korttyal, még primőr jegyekkel. Rengeteg ideje van még komolyodni, de jelenlegi formájában is nagyon szerethető. 6 pont (ungert)

Nem hivalkodó, de gazdagon gyümölcsös, barackos, édes trópusias, fűszeres illat. Kellően savak, hangyányit emelkedett alkohol, közepesnél nagyobb test. Az illathoz hasonlóan friss, gyümölcsös íz, citrusok, körte, alma, édesfűszerek, vanília, kis fa. Még mindig nagyon fiatal. 7- (furmintfan)

Csontos 2011

Csak érettségben mutat többet, mint a tizenkettes, mind stílusában, mind struktúrájában teljes azonos értékekkel bír. 6+ (ungert)

Stílusban, paraméterekben nagyon hasonló a 2012-eshez. Most kicsit visszafogott volt illatban, némi almát, körtét és fűszert sikerült kipörgetni belőle. Közepesnél nagyobb test mellett remek arányokat mutat. Almás, körtés, finoman ásványos íz. 7- (furmintfan)

Csontos 2009

Kevesebb citrus, több komolyság és mélység. A korty édes érzetű, vajas konzisztenciájú, az alkohol integrált. 6+ (ungert)

Érett gyümölcsös, vaníliás, fűszeres illat, minimális palackbuké. Félszáraz bor, enyhén billen is a cukor felé az egyensúlyi állapottól. Az alkohol picit emelkedett, a test közepesnél nagyobb. Érett barackos, trópusi gyümölcsös, vaníliás, grillázsos íz. 6+ (furmintfan)

Csontos 2008

Stílusában teljes eltér az eddigiektől. Alapvetően lineáris, savcentrikus bor. Közelebb egy jó rizlinghez, mint egy furminthoz. 5+ (ungert)

Előrehaladottabb, palackbukés, gombás, avaros, érett barackos illat. Kevésbé testes és komplex, inkább szikár a többiekhez képest. Ízében érett barack, gomba, avar, kis petrol. Eléggé kilógott a sorból, olyannyira, hogy az utánunk érkezőknek Judit már inkább a 2007-es tétel után mutatta. 6 pont. (furmintfan)

Csontos 2007

Vissza a klasszikus vonalhoz: palackbuké, túlérett trópusiak. Kevesebb direktség, több érlelési jegy, de felismerhető a friss Csontosok aromavilága. Tömör, határozott korty, kiváló hossz és intenzitás. Még mindig remek formában van. 6+ (ungert)

Illatában tea, citrusok, érett trópusi gyümölcsök. Arányos, csiszolt, élmentes szerkezetű, kellően intenzív, hosszú, és remekül tartja magát. Ízében őszibarack, körte, trópusiak, fűszerek, ásványos jegyek. Egyszerre hordoz érett és még friss jegyeket. Számomra az est bora. 7+ (furmintfan)

Exczellencziás 2012 (minta)

A rengeteg seprő miatt meglehetősen kilóg a sorból. Az illat tömör, kissé neutrális, nem a gyümölcsöké a főszerep. A korty gazdag, tartalmas, de nem a gyümölcsökről és az élvezetekről szól első sorban. Elismerem, hogy érdekes kísérlet, de nem az én stílusom. (ungert)

Ez tulajdonképpen a Terroir Clubban is bemutatott, ülepítetlen mustból készült Csontos-minta jelenlegi állapotában. Illatban és ízben is van benne valami határozott rusztikusság, nehezen leírható visszafogott vadság. Nem egy gyümölcsbomba. de folyamatosan változik a pohárban, érett szőlő, majd kis több trópusi gyümölcs, végül körte bújik elő a pohárból. Egyelőre nagyon markáns, nyers még, kíváncsian várom a végeredményt. (furmintfan)

ffelo_bott.jpg

A rendezvény 1 kör visszakóstolást követően már végképp laza örömborozásba fulladt: borászok, szervezők és meghívottak a kóstolóasztalokat otthagyva, a kanapék kényelmében együtt ízlelgették a megmaradt tételeket. Ekkor már különösen úgy tűnt, hogy ungert-vel tizenkilencre húztunk lapot, amikor egy másik kóstolót is bevállaltunk aznapra, amelynek összefoglalóját már ő fogja prezentálni.

(Az eseményen a Vinoport meghívására vettünk részt. Köszönjük a szervezőknek és a borászoknak a meghívást, a borokat, és a remek hangulatú kóstolót.)

(A Furmint Február honlapja: http://furmintfebruar.hu/huwww.facebook.com/furmintfebruar)

(Nagy Furmint Február kóstoló: 2014. február 6., Magyar Mezőgazdasági Múzeum, 1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár)

 

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr895786859

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Dorogi István: Úgy éreztem, kell lennie egy másik útnak 2014.02.06. 07:39:02

A Dorogi Testvérek Pincészet borásza a Furmint Február előkóstolóján válaszolt kérdéseinkre. Dorogi István kíváncsiságból, hobbiszinten kezdett a tokaji borral foglalkozni, hogy saját magának bizonyítson. Mára hat hektáron bizonyítja Tokaj nagyságát.

Trackback: Bodó Judit a furmintról: Nagy a keze, nagy a lába, vissza kell vágni, szemtelen 2014.02.01. 09:13:01

Az enyhe télről, a furmintról és a kedvenc boraikról kérdeztük a tokaji Bott Pince borászát, Bodó Juditot. Számára a furmint a kapocs Tokaj-Hegyalja, a hagyomány és a jövő között, de a hárslevelűt sem hanyagolná el.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.01.30. 08:01:51

Unger szigorú...:)
A borok jelentős részét kóstoltam régebben, általában furmintfan értékeleseivel értek egyet.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.01.30. 09:14:24

@drbarta:

: )

A pontok alapján talán úgy tűnik, hogy egy kicsivel elégedetlenebb és nagyravágyóbb voltam, mint furmintfan, de az igazság az, hogy ritkán járok ilyen egyenletesen kiváló színvonalú borokat felvonultató kóstolón, nagyon élveztem. A differencia talán abból adódik, hogy az állva, beszélgetés közben kóstolás még továbbra sem az erősségem, és most a bizonytalanság lefelé billentette a pontszámokat.

kegyetlenkirály 2014.01.30. 11:46:47

Oremus,Royal,Disznókő,Hétszőlő.....Már K-ra uncsi ugyanaz a 2-3 pince,amiről a szerzők is tehetnek.

2014.01.30. 13:28:11

@kegyetlenkirály: Azon gondolkodtam, miközben olvastam a hozzászólásod, hogy mégis akkor mit tehetnek a szerzők?

Meghívták őket, volt egy kóstolósor, abból kóstoltak (nyilván másból nehéz lett volna...), megírták.

Ne menjenek el egy ilyen kóstolóra? Vagy írják azt, hogy voltunk, szép volt, jó volt, de nem írunk róla, mert két poszttal ezelőtt már volt szó ezekből a borokból?

Most ez van, furmintot kiált mindenki, akinek van legalább egy darab boros pohara. Meg jó sok pénze, mert az utóbbi időben a tokaji termelőknek beragadt a szorzásjel a számológépükön, de hát a borozás már csak ilyen úri huncutság.

Egyébként az általad felsorolt négy pincéből kettőnél pont nem a száraz furmint a szent tehén, de ez végül is mindegy.

De konstruktív napom van, lehetne ilyen Önök kérték rovatot is nyitni, vagy valami, és akkor mindenki jól járna.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.01.30. 14:05:44

Egyébként ha kéritek, ha nem, akkor is van pár ritkábban említett tokaji névtől palackom, majd sorra kerülnek szépen...

terroir 2014.01.30. 15:06:11

@ungert: Hajrá. Szívesen olvasnék Árvay, Lenkey borokról véleményt.

kegyetlenkirály 2014.01.30. 19:47:17

@szeretemadragaszarborokat:
Akár igazad is lehet, de......:))

A cikk címéből reméltem kedvcsináló írás kerekedik ki a rendezvénnyel kapcsolatban.
Nem ez történt ,nem lehet hibáztatni a cikk szerzőjét az általad leírtak miatt.

Nagyon jó ,hogy furmintot kiált mindenki!

Folytathattam volna a sort, hiszen Ők is ott lesznek a rendezvényen, de ennek ellenére a szervezők jóvoltából az ezerszer már megírt 5-6 pontos borok......unalmas és ettől nem lesznek jobbak a "sztár" borok.
Szent tehén ide vagy oda,vezessék elő....vagy Kézdy Úr bizonyos okok miatt nem tart mást az istállóban ?

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.01.30. 22:25:38

@kegyetlenkirály:

Én annak is örülök, hogy egyáltalán ilyeneket tart.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.01.31. 00:36:57

@kegyetlenkirály: Mint írtam, ez tanulópénz volt nekünk is, a borászoknak is, szóval szíves-örömest fogadtuk el a meghívást, és szerintem ezekről a régebbi tételekről nem írt ilyen összefoglaló formában mostanában senki.
Hogy Kézdy úr mit vett, és mit tesz relatíve szűkebb körben szemlére, és melyik borászt hívja el kóstoltatni, az ő dolga. Minket is meghívtak, örömmel elfogadtuk, megírtuk a véleményünket. Akit érdekel, elolvassa. Ennyi.
Hétszőlő: részemről valóban kimaradt mostanában. A többi általad említett pincészet borairól mind írtam nem is túl rég.
@terroir: No para, részemről lesz, egyvelegben biztos, de ha úgy jön ki a lépés, külön is.
Egyebekben ungert mindent megválaszolt helyettem is.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.01.31. 15:07:34

@kegyetlenkirály: a neked küldött válaszokból egyetlen dolog maradt ki, az pedig a két nagy csoport (kispincék vs nagy borgazdaságok) közti fontos különbségek.

előbbiek keresik a száraz furmintban és általában a száraz dűlőszelektált borokban megbúvó lehetőségeket és mellesleg készítenek egy (maximum 2) édes bort/év. közéjük tartozik (a teljesség igénye nélkül): Szepsy, Demeter Z, Balassa, Gizella-, Kikelet-, Nobilis-, Bott-pincék. sztem vitán felül áll, hogy ők heten ma a műfaj legjobbjai.

ezzel szemben a nagy borgazdaságok (Királyudvar, Royal Tokaj, Hétszőlő, Disznókő, Dereszla, Patricius, Degenfeld, Sauska, stb...) elsősorban az édes borokra koncentrálnak és évente talán egy-két komolyabb szárazat is készítenek, majdnem 100 %-osan NEM dűlőszelektáltat. Hozzáteszem, a Királyudvar, a Sauska és a Dereszla szerencsére már régóta, ill. egyre többet foglalkozik a száraz (akár dűlőszelektált) borokkal is.

egy szó mint száz. pont sikerült azokat a borgazdaságokat felsorolnod, akik elsősorban édesbor központúak. s mivel nem ez a tokaji jövő, mert a nagy többség kevés édesbort fogyaszt, így pont a felsorolt cégek - hogy mondjam finoman - "visszafogottan" érdekesek.

2014.02.01. 01:03:13

Pálffy '11-es Furmintját ittam - előfutárként.

Eleje finom kandírozott gyümölcsök de a vége már fás, keserú. Persze jólesett de kár érte.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.02.01. 10:17:56

@Lion K: Pállfy 5-6 eves hordokat hoz egy kivalo burgenlandi termelotol, amely mind francia fa raadasul.

kegyetlenkirály 2014.02.01. 13:06:03

@furmintfan: "régebbi tételek" ?
Számomra 2012, 2011, nem számít régebbi évjáratnak... sorry. 1-2 hónappal ezelőtt, amikor bevettek a "csapatba" még szerényebb voltál.

@szenvedély S.: kb.90% ban egyetértettem veled az eddigi hozzászólásaid alapján , de most nem. Fel lehet osztani Tokajt kis és nagy pincészetekre a területeik, palack mennyiségük alapján ,de részedről megfogalmazva szerintem hibásan borgazdaságokra nem.
Nekem vita tárgyát képezné az általad felsorolt nevek egy része vagy összehasonlítása is. Nagyon sok idő kell még a száraz borhoz Tokajban. A miértbe most ne menjünk bele.
A nagyobb cégek is bőven kiveszik a részüket a munkából csak nem tudnak annyit nyalni egyes bloggereknek,hogy napi szinten írkáljanak róluk és a boraikról.... vagy nem akarnak ,nem tudom, így hát a kedves olvasónak fogalma sincs,hogy valójában ki mennyit tesz vagy akar tenni a borvidékért.
A Royálnál és a Dereszlánál van jó pár dűlőszelektált tétel különböző évjáratokból, a Sauskánál as well, Disznókőnél még talán hárslevelű is.
"Egy szó mint száz"...most nem nyert a hozzászólásod nálam. A borvidéknek közös érdeke a száraz bor ,de az édes(!) mellett.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.02.01. 15:28:49

@kegyetlenkirály:
"...a régebbi tételek jó részét maguk a borászok is hónapokkal, vagy akár évekkel ezelőtt kóstolták utoljára."
Itt nyilván nem a 2011-es, 2012-es borokra gondoltam, de a borok kb. fele korábbi évjáratokból jött.
A kommentemben szintén "régebbi tételek" szerepel, ha arra céloztál - gondolom igen -, akkor ott valóban pontatlanul fogalmaztam, mea culpa.

"az ezerszer már megírt 5-6 pontos borok......unalmas és ettől nem lesznek jobbak a "sztár" borok."
Valóban nem lesznek jobbak, pusztán attól, hogy írunk róluk (ahogy rosszabbak sem).
A korábbi évjáratokat illetően szerintem fogyasztóknak is, borászoknak is tanulságos lehet követni egy bor fejlődését.
Ha meg már egyszer ott vagyunk egy rendezvényen, írunk minden megkóstolt borról.

"A nagyobb cégek is bőven kiveszik a részüket a munkából csak nem tudnak annyit nyalni egyes bloggereknek..."
Nem tudom, hogy a többi bloggernek mik a tapasztalatai ezzel kapcsolatban, de szerintem kisebb gondja is nagyobb annál akár a nagyobb cégeknek, akár a családi borászatoknak, hogy bloggereknek nyaljanak.
A nagy F.F. kóstolón lesz az itt megjelenteken kívül sok más borászat (lásd link a cikk végén), biztosan minden érdeklődő megtalálja a számára érdekeseket.

A nagyobb cégek munkáját természetesen én is elismerem, a hangsúlyok viszont valóban máshol vannak a családi pincészeteknél, még ha azzal én sem értek feltétlenül egyet, hogy a felsorolt birtokok mindegyike egyértelműen az édesekre koncentrálna. Kevés nagyobb birtok készít akár 3-4 dűlőszelektált száraz bort egy évjáratból, a szenvedély S által említett családi borászatok viszont többnyire igen.
Én az utóbbi évjáratokból a Dereszlától, a Disznókőtől, és a Sauskától is csak 1-1 dűlős borra emlékszem: Lapis Furmint, Lajosok Furmint, illetve Birsalmás Furmint. Sauskáéknál 2012-ből már van Medve Furmint is.

"A borvidéknek közös érdeke a száraz bor ,de az édes(!) mellett."
Ebben meg egyetértünk. Úgy tűnik még édes borok terén sem ért véget az útkeresés, lásd hegyközségi rendtartás módosítása

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.02.01. 16:44:40

@kegyetlenkirály: nem baj, ha nem értünk egyet, bár 90%-ban sztem megint jól mondtam, hiszen amikre kitértél, javarészt apróságok (pl megfogalmazás, vagy ki mit tesz a borvidékért, amiről nem is beszéltem).:-)

az általad említett 4 pincéből 3-nál (Oremus, Disznókő, Hétszőlő) biztosan nem a (dűlőszelektált) szárazokon van a hangsúly és a Royal sem igazán tolja a szárazakat előre.

engem az édes kevéssé érdekel. ezért is szerencsés, hogy a Királyudvar, a Sauska (bárcsak megtanulnák a hordót rendesen használni!) és a Dereszla már rájött, hogy ez az út (a dűlős száraz) sokkal érdekesebb és az egyre növekvő árak miatt valószínűleg meg fogja érni a befektetést.

nekem egyébként a "borgazdaságok" hozzáállásával is problémám van, hiszen például hétvégi kóstolóknál (gasztronómiai csúcsidőszak!), sokszor nem tudnak vagy nem hajlandóak fogadni, de mesélhetnék sok egyéb apró rugalmatlanságról, ami a kispincészeteknél egyszerűen nem fordulhat elő, mert sokkal ügyfélközpontúbbak!

ezért egyszerűen jobban vonzhatják a szervezőket és a borbloggereket, bár hangsúlyozom, ezen a blogon éppen mindenki fogyasztó.:-)
süti beállítások módosítása