Remek alkalmat kínált a Bott-borokban elmerülni vágyóknak a Pince és a Terroir Club közös rendezésében megvalósult retrospektív kóstoló. A hordómintáktól építkező és a pince időszámításának kezdetéig visszanyúló tételeket Bott Judit és Bodó József mutatták meg az érdeklődőknek. Számomra különösen hasznos volt ez, hiszen ez a tokaji pincécske nagy elmaradásom, boraikkal általában csak futtában találkoztam: itt egy Teleki, ott egy Csontos, amott egy Határi. Ez pont kevés volt ahhoz, hogy teljes képet kapjak a legjobbak közt emlegetett termelőnél folyó munkáról. Eközben szerzőtársam sokszor nyakig merül Bott-borokban és a birtoknál olykor-olykor – nagyon helyesen – munkára is kényszerítik. Következzen tehát egyéni felzárkózásom és hozzá egy részletes beszámoló a múltidéző kóstolóról.
A Bott-birtok jelenleg kb. 7 hektár területen gazdálkodik. Amennyiben a folyamatban és a tervben lévő telepítések termőre fordulnak, összesen 9 hektár szőlővel rendelkeznek majd. Ez a tervezett maximális, a Bott-filozófia mellett még kézbe tartható méret. Ezen az estén minden dűlő nem juthatott szóhoz, de a teljesség kedvéért vegyük csak sorra hol és pontosan milyen területekből építkezik a Bott Pince:
Teleki: 0.5 hektár, a Tokaj-hegy déli lejtője. A löszös talajon bakművelésű furmintot és hárslevelűt találunk, kb. 60 éves telepítés.
Csontos: Az est szupersztárja, a pince legnagyobb területe, amely Erdőbénye és Olaszliszka között található. A dűlő teljes területe 17 hektár, amelyből Botték kb. 4.5 hektár felett rendelkeznek. A lóval műveltetett Csontos talaját riolit tufa valamint riolit-málladék alkotja. Az Exczellencziás a Csontos tetején található aldűlő, kb. 80 éves telepítésű bakművelésű tőkékkel. Iszonyatos energiát fektettek a rekonstrukciójába, de mindeddig csak kétszer termett, így hamarosan kivágják és újratelepítik a területet.
Határi: Erdőbénye, kb. 1.6 hektár. Kaolinban gazdag talaj, furmint és hárslevelű.
Előhegy: 0.4 hektár, a pince legelső területe.
Kulcsár: Tolcsva határában található, mintegy 1.2 hektáros hárslevelű ültetvény, kb. 40 éves telepítés. 2011-ben kezdték felújítani, hamarosan lehet majd keresni az innen származó hársat.
A Bott Pincében alkalmazott borkészítés a jól bevált „nulla technológia” elvét követi. Az erősen terméskorlátozott tőkékről a száraz bornak szánt alapanyagot kb. 22,5-23MM érettségben szedik. Előfordul, hogy a szüret több körben történik, a különböző érettségi fokú gyümölcsöt elkülönítve dolgozzák fel, majd a kész borokat házasítják. A zúzás-bogyózást követően kénezik a cefrét, majd egy éjszakát ülepítenek tartályban. A must ezt követően hordóba megy, ahol a vadélesztők november végére el is végzik feladatukat. Ekkor van egy fejtés és egy kiadósabb kénezés, majd 6-8 hónap érlelés következik. Amennyiben a bor megfelelően fejlődik, a szüretet követő nyár elején már palackba is kerülhet. A hordókat illetően 200, 220 és 300 literes méretűekkel dolgoznak, de hamarosan egy 10 hektós darabot is munkára fognak.
Jó volt hallani arról is, hogy Juditék nem szimplán csak borban gondolkodnak, hanem tevékenységükkel munkát és megélhetést próbálnak adni pár családnak. Nagyon fontos dolog ez, hiszen Tokaj még mindig egy terhelt régió, ahol munka és jövedelem hiányában sokan céltalanságba kényszerülnek. A munkán felül a Csontosban fellelhető terményeket – birs, dió – helyieknek adják, majd a terményekből készített lekvárokat és egyéb készítményeket visszavásárolják tőlük. Ha valaki valamivel beljebb van, akkor a borvidék is egy icipicit előrébb tart és érdemes miért dolgozni.
Komoly fejlemény, hogy a pince borainak tengerentúli forgalmazója, a Blue Danube Wine Company meghívására Botték hamarosan amerikai turnéba kezdenek, amelynek minden bizonnyal a Davis Egyetem Robert Mondavi Intézetében tartandó Tokaj-előadás és kóstoló lesz a csúcspontja. Az önológus hallgatókat és újságírókat célzó rendezvény elsősorban Tokajért lesz, ahol nem csak a Bott Pince, de más termelők borait is fogják kóstoltatni. Alig várjuk a részletes beszámolót és a kinti visszajelzéseket!
Térjünk át a borokra. A mostani kóstoló a pince legnagyobb és jelentősebb dűlője, a Csontos körül forgott tehát, amelyet egy kisebb Bott-rytis vertikális vezetett le. Ahol tudtam, feltüntettem a legfontosabb analitikai adatokat is.
Csontos 2012 I. (hordóminta, ülepített mustból)
Szemre tiszta. Kifejezett, de szép fás hatás, tiszta és friss aromatika, körtével, virággal, szőlővel. Remek sav, egy kevés maradékcukor, CO2. A lecsengés egyelőre közepes, de ez még persze alakul majd. Kiváló bor lehet belőle.
Csontos 2012 II. (hordóminta, ülepítetlen mustból)
Zavaros, az élesztők még dolgoznak benne. Fedettebb illat, kevesebb gyümölcs, de ő is tiszta és nemkülönben bájos. Vastagabb, rusztikusabb, már érezhető cserességgel. Savasabbnak tűnik, mint az ülepített verzió, citrusosabb és markánsabb tapintattal. Golden almát érezni benne, mellette élesztős jelleg dolgozik még, az utóízt enyhe polifenolos kesernye kíséri. Az ülepítetlen mustból készült „parasztboroknál” ez azért jóval finomabban, nagyobb gonddal elkészített.
Csontos 2011
Nagyon tiszta érzetű, közepesen intenzív, visszafogott fával, körtével, virággal. A közepesnél több sav kiváló egységben van a testtel és az alkohollal, a korty fókuszált, remek lecsengéssel. Zamatos, könnyed, mégis tartalmas, kis cukorral és finom fás hatással. Egyelőre nagyon fiatal, hiányzik a palackérlelés adta komplexitás, de nagyon jó bor lehet belőle. Megelőlegezek neki egy 7 pontot. 13,5% (5.6g/l sav, 5.2g/l cukor)
Csontos 2009
Félszárazra sikerült, három időpontban szüretelték, majd házasították. Érettebb illat, már egy gyorsan szellőző palackbukés jelleg is érezhető benne. Testes, zamatos, nagyon tiszta aromákkal, körtés és szőlős jegyek díszítik. A lecsengés elég hosszú és egyenletes. Jó és kedves bor, egy picit több cukra van, mint amit a savak ellensúlyozni tudnának. Nem egy átütő őserő, de szép tiszta és csábos. 6 pont. 14,5% (4.6g/l sav, 11.5g/l)
Csontos 2008
Illatban már jóval előrehaladottabbnak tűnik, nehezebb, érettebb és túlérettebb gyümölcsökkel találkozunk, amelyeket virág, némi kandírozott jelleg és fűszeresség is kiegészítenek. Testes, sok savval, citrusos érzettel és nagyon finom sóssággal. Nincs benne a fiatalabb Csontosok gyümölcsös-kedves bája, az érett illathoz hűvösség és szikárság társul. Kellemes fás hatás is érezhető, a lecsengés szép hosszú, tele erővel. 6/7 pont. 14,0% (6.2g/l sav, 3.1g/l cukor)
Csontos 2007
Erőteljesebb palackbuké illatban, mellette kevés virág, édeskés hangulat és gyurma érhető tetten. Picit zártnak tűnik. Kóstolva telt, krémes állagú, nagyon zamatos, lédús körtével és fehérhúsú barackkal, a maradékcukrot tökéletesen kiegyensúlyozó finom savval. A korty rendkívül jól fókuszált, a finom fás hatás a háttérben muzsikál. Nagyon hosszú lecsengés. Fantasztikus, ahogy a még nyomokban meglévő fiatalos gyümölcsösség tökéletes arányban egészíti ki az érlelt aromákat és így hoz létre valami nagyszerűt. Remek bor. Erős 7 pont. 13,5% (6.4g/l sav, 10.1g/l cukor)
Exczellencziás 2007
Három évet töltött hordóban, a kemény sava miatt nem szerették, de aztán átalakult. Illatban édeskés hangulat, némi palackbukéval és a szépen simuló virágos és érett jegyekkel. Testes, zamatos, nagyon markáns és lendületes savval, amely citrusos, picit „kockás” érzetű, de valahogy mégis elbírja a bor. Szájbetöltő, feszes, a frissítő savak miatt szinte kortalan érzetű. Gyümölcsössége – a citrusokon túl – a kellemesen fanyar nyári almát juttatja eszembe. A fás jegyek érezhetőek, szépen dolgoznak a borban, de koránt sem direktek. Hosszú lecsengés. Remek bor. Sima 7 pont. 12,5%
Csontos 2006
November végi szüret. A palackbuké itt sem tagadható le illatban, de nem erőteljes. Csodaszép érett illat, vonzó virággal és már kevesebb gyümölccsel. Testes, zamatos, iszonyatos komoly egységben minden. A remek savak fókuszált kortyot adnak, a 2007-esre még pár lapáttal rá is dob, az érlelt jegyek fantasztikusan idomulnak a még meglévő gyümölcsösséghez. Nagyon ízletes, nagyon hosszú, érett citrusokra asszociálok. Nagyon, de nagyon szépen érett, teljesen evidens, hogy ezek a borok öt év palackos pihentetést igencsak meghálálnak. 7/8 pont határa. 13,8% (7.6g/l sav, 10g/l cukor)
Csontos 2005
Érett illat, pici zöldesség sejlik fel benne, talán némi redukció is észlelhető. A szellőzést megköszöni, nyílik, fűszeresség költözik belé és már egy érleltebb, nehezebb illattal állunk szemben. Testes, érett aromatikájú, enyhén mézes, túlérett gyümölcsökkel, jól érezhető hordós-fűszeres hatással. A sav masszív, citrusos érzetű. A maradékcukor jól érezhető, zamatossá teszi a kortyot. Gyümölcsei kandírozott hatásúak, betöltik a szájat. Elég édes, picit kevesebb cukorral szebb volna, de azért így sincs min fanyalogni. Eléri a 7 pontot. 13,5% (7.4g/l sav, 13.4g/l cukor)
Exczellencziás 2005
13-14 hónapot töltött hordóban. Illatában palackbuké, virág, érett gyümölcsök és krétapor. A közepesnél teltebb, fűszeres, citrusos, picit külön dolgozó, de kétségtelenül lendületességet adó savval, amely fiatalságot és életet csempész a borba. Hosszú, tartalmas, szépen fűszeres, de kissé egysíkúnak hat egyik-másik Csontoshoz képest. Meglepő, hogy mennyire tartja magát és mennyire kevés érési aroma fedezhető fel benne. Erős 6 pont. 12,7% (7.5g/l sav, 5g/l cukor)
Bott-rytis 2009
A Bott-rytis félúton a száraz borok és az aszú között helyezkedik el a szortimentben. Cél, hogy minden évben elkészüljön. Illatában kevés virág, sok minden mást nem érzek mellette, elég egyszerűnek hat. Testes, zamatos, szőlős. Inkább a cukor felé billen a mérleg. Tiszta, jó inni, de nem különösebben komplex. Erős 5 pont.
Bott-rytis 2007
November végi szüret, furmint és hárs. Korosabb illat, öreg bútorral, öreg hordóval, marmeláddal, fűszerrel és medvecukorral. Testes, olajos, krémes, elég intenzív, vezető jegyei kajszi barackra és narancslekvárral emlékeztetnek. Mellé van fűszer még. Érezhetően koros, tovább nem tartogatnám nagyon. Erős 5 pont. 11,5% (6.0g/l sav, 127.5g/l cukor)
Bott-rytis 2006
Érett illat, kissé fedett és zárt, kajszi és fűszeresség dereng. Kóstolva sűrű, intenzív, marmeládos-narancshéjas, szép érési aromákkal. Nagyon jó sava van, remekül vezeti a kortyot. Érezhetően van mögötte kor, de nem kell panaszkodni, áll, mint a cövek. 7 pont. 12% (7.3g/l sav, 108g/l cukor)
Bott-rytis 2005
Ismét léptünk előre egy évet, megint egy korosabb fuvallat jön. Fűszeres, mézes illat, kandírozott citrusokkal. Telt, krémes, itt is a narancslekvár jut először eszembe, de van azért aszalt kajszi és más szárított fehér húsú gyümölcs is. Nagyon jó sav-cukor arány, jó vonalvezetés, hosszú lecsengés. Szerettem. 7 pont. 11,5% (8.1g/l sav, 119g/l cukor)
Szamorodni Édes 2011
Határi és Csontos. Friss, virágos, szőlős illat. Testes, friss, intenzíven szőlős érzetű. Nagyon tiszta, nagyon fiatalos. Letagadhatatlanul szépen kimunkált egyensúllyal. Palackérésért kiált. Jelenleg 6 pont, de évek múltán biztos hét pont lesz a jutalma.
Remek kóstoló volt, gratulálunk!