A Borrajongó

Tegnap ittam – Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2013

2014. január 17. 06:00 - ungert (törölt)

Bár egy ideje folyamatosan szondázom a hazai sauvignon-kínálatot (előzmények itt, itt és itt, plusz a rengeteg gyenge és középszerű bor, ami poszttalanul maradt), csak most jutottam el odáig, hogy a tavaly kíváncsisággá transzformált szkepticizmusom rajongássá fejlődött. A szomorú az egészben, hogy annyi hazai palack után egy újvilági volt képes erre a bravúrra. Bár a 2012-es Cloudy Bay már tetszett annyira, hogy helyet kapjon a tavalyi kedvenceim között, a friss évjárat még az elődre is rákontráz, és egyelőre nem csak én látom így.

2013-Sauvignon-Blanc.jpg

Színe fehérbe hajlóan világos, minimális zöldes reflexszel. Már az orrpróbával sem lehet betelni: a pohár megforgatás nélkül is dönti magából a friss, ropogós zöldalmát, egrest, bodzát és direkt szőlőaromákat. Valószerűtlenül élénk, tiszta és vibráló már az illat is, de a direkt frissessége ellenére is rejteget mélységeket. A korty kiváló egyensúlyú, lehengerlően intenzív és gyümölcsös, szűnni nem akaró, rengeteg, mégis kiváló minőségű savval, intenzív zöldalmás ízekkel. Elképesztően izmos, szinte kirobban a pohárból, mégsem túlzó semmilyen tekintetben sem. Hosszan, gazdag utóízzel búcsúzik. Fantasztikus, emlékezetes bor; azon túl, hogy sauvignon-etalon és így tananyag is, rendkívül szórakoztató és nagyon jó inni is. Sima 7 pont. (7 000 Ft, Bortársaság)

[A képet innen metszettem.]

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr865757566

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2013 2014.01.17. 13:52:01

Fantasztikus, emlékezetes bor; azon túl, hogy sauvignon-etalon és így tananyag is, rendkívül szórakoztató és nagyon jó inni is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daeril 2014.01.17. 09:33:16

Legjobb magyar Sauvignon Blancnak a Maurer Szerémi Zöldjét tartom.

Szegediszomelijé 2014.01.19. 15:00:16

Legjobb magyar SB Tamás Pince SB 2010 az utóbbiidőben. Nem is kérdés:-)

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2014.11.08. 01:05:35

Ittunk ma egy ilyet, tobb masik utan. Oriasi csalodas vokt. Illat teljesen macskapisi - ammonia, vas, fust. Izre is rendkivul eroteljes, de ott is elojon a macskapisi. Nagyon extrem. Nem tudom hol az elvezeti erteke. Kaposzta, termalviz, brutalis mineralitas (utobbi lehetne jo is de igy aromak nelkul inkabb csak ut). Sav is nagyonsok. Nem tudom palackhiba-e de ez durva volt.
süti beállítások módosítása