A Borrajongó

Sauvignon blanc-páros és a desszert

2013. december 24. 06:00 - ungert (törölt)

Eredetileg két sauvignon blanc-t szerettem volna posztba önteni, de aztán az utolsó pillanatban hozzájuk csapódott Németh Attila Gábor első közelítésben talán meghökkentő analitikájú késői szüretelésű olaszrizlingje, így végül egy vegyes sorral fordultam be az ünnepi célegyenesbe.

23122013267.jpg

 

Villa Tolnay Sauvignon Blanc 2012

Halvány citromsárga szín. Az illat nagyon gazdag, de inkább a pincére jellemző tipikusság, mintsem a fajta vezeti: zöldalma, trópusi gyümölcsök, csipetnyi méz, minimális, de észrevehető hordósság, tűzköves, meszes jegyek. Friss, tiszta, zöldes vonalnak nyoma sincs, talán egy kis fűszeresség tűnik fel hosszabban pörgetve. A korty közepesen tartalmas, gyümölcsei nem túl határozottak, a savak ellenben erőteljesek, jól kitöltik a kortyot. Hosszú, sós utóízzel búcsúzik. A hűtőhideg középkategóriás rajnai rizlinggé szelídíti, melegen viszont eluralja a hordó. 5 pont. (2 500Ft)

Szél Fiai Cellárium Pannonhalmi „Akácos” Sauvignon Blanc 2011

Közepesen mély aranysárga szín. Már az illat alapján is egyértelmű, hogy a klasszikus vonalat igyekszik erősíteni: macskapisi, érett sárgahúsúak, bodza, méz, határozott, de integrált hordóhatás. Szellőzve kissé tisztul, de az összkép változatlan marad. Kóstolva húsos, a kortynak nemcsak a savak adnak tartást, hanem végre a gyümölcsök is. Jó koncentráció, minden korty tartogat valami újat. Hosszú, tartalmas, a körző-vonalzó hiánya miatt kissé durva, oldschool-betütésű bor, de szerencsére nem az élvezhetőség kárára. 6 pont. (2 500Ft)

 N.A.G. Borművek Oldalolasz 2012

A Cserepes dűlő késői szüretelésű olaszrizlingje 113 gramm cukorral és 5 gramm savval. Meglehetősen mély aranysárga szín. Illatában hozza a klasszikus késői-töppedt jegyeket: mazsola, karácsonyi fűszerek, aszalt sárgahúsúak, tetten érhető hordó. A korty erőteljesen, jó kitöltöttséggel indul, cizelláltságról, komplexitásról viszont szó sincs; a savak ugyan megtartják a tekintélyes cukormennyiséget, ami már önmagában is tehetség, de a korty gyorsan búcsúzik, komolyabb nyom nélkül. Nem ígér különösebb mélységet, de veszettül jó inni, ami az alacsony alkohol mellett (mindössze tíz százalék) büntetlenül megtehető. Erős 5 pont. (3 000Ft)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr915705696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása