A Borrajongó

Beaujolais cru trió

2013. december 17. 06:00 - pardi norbi

Beaujolais hivatalosan Burgundia része, azonban az arrafelé gamay-ból készülő borok nemigen hasonlítanak a borvidék többi részén döntően pinot noir-ból készülő vörös nedűkre. A klasszifikáció is hasonló valamelyest (a B. Nouveau-tól most tekintsünk el): az alapborok Beaujolais néven futnak, eggyel magasabb szint a Beaujolais villages, a legmagasabb kategória pedig a Beaujolais cru, amely egy meghatározott település körül található szőlőkből készített bort jelent. Ilyenből tíz található a vidéken. A két magasabb szintről érdemes válogatni, és bizony nagyon szép borokra, jó vételekre lehet bukkanni. A napokban három cru-t kóstoltam, jó nevű termelőktől:

Nicole Chanrion: Cote de Brouilly 2011.: Közepes bíbor szín. Kicsit zárt, hűvös illatában friss pirosbogyósok és finom fűszeresség érződik. Alig közepesen telt korty, gazdagon gyümölcsös és elegánsan fűszeres. Kevés finomszemcsés tannin, penge savak, csontszáraz érzetű gerinces korty. Hordóhatás nem érződik, esetleg idősebb hordóban lehetett rövid ideig. Nem kifejezetten mély, vagy sokrétű, de profin elkészített, tiszta, gyümölcsös bor, szeretem az ilyesmit. Eléri a 6 pontot. $22

beaujolais cru.jpgChateau des Jacques: Moulin à Vent 2011.: Közepes bíbor szín. Egész összetett, szép illat: friss pirosbogyósok, fűszerek, minimális karamell és vanília. Közepes test, gazdag ízpaletta: a sok friss gyümölcs mellett elképesztően szépen gazdagít a hordó, semmi túlzás vagy durvaság, de mégis határozott jelenlét. Gömbölyű, de igen dinamikus korty, nagyon szép egységes szerkezet, erő, gerincesség. Kiváló minőségű tannin és érett sav, hosszú lecsengés. Pompás darab. Eléri a 7 pontot. $26

Marcel Lapierre: Morgon 2012.: Mély bíborszín. Érdekes módon primeres illat: mindenféle pirosbogyósok és szőlő, minimális fűszeresség. Közepes test, az illathoz hasonló ízjegyekkel: tisztán gyümölcsös, hordós aromákat nem éreztem benne. Jó felépítés, közepes mennyiségű tannin és jó minőségű, de kissé túlzó sav. Szép bor, de kicsit többet vártam tőle, az előző évjáratok jobban tetszettek. Talán idővel jobb lesz, ez most gyenge 6 pont. $32

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr985694292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fiskális 2013.12.17. 11:09:04

Irigyeltelek, nekem még soha nem sikerült igazán kedvemre valót elcsípni ebből itthon. Hát a Lild-francia sorban lévő (lehet, hogy nem az akció része?!) az messze van ezektől, úgy gondolom. A "Beaujolais village AOP primeur 2013"-ról beszélek. Pedig ezt egész Európában forgalmazzák, látom a weben Angliában 7 font két üveg, máshol 3.99 Euró egy stb. Picit mintha ennél itthon drágább lenne (?). Szóval nem ez az árszint:-) Szerintem baromi nyers maradt és nem friss, pedig tudtommal beaujolais-ék éppen hogy szeretnek újborként is villogni, a némi lélegeztetés után picit jobb, de olcsó kutyából nem lesz drága szalonna :-( Talán, ha adnék rá 3 pontot.

starless 2013.12.17. 11:31:08

@Fiskális: Amit te kóstoltál az egy Beaujolais Nouveau volt, erre utal a bor nevében a primeur szó, valamint az, hogy a bor 2013. évjáratú. Ez egy újbor szénsavas macerációval készül, teljesen más stílus, mint a fent kóstolt borok.
A fent kóstolt borok Beaujolais cru eredet megjelölésű területekről származó borok, mint ahogy a cikkíró is említi.
Ez két külön liga, mint ahogy két külön technológia, mintha itthon egy termelő vörös újborát hasonlítanánk, egy dülőszelektált tételéhez. Ezért természetesen az áruk is különböző.
Egy kis segítség a témában:
hu.wikipedia.org/wiki/Beaujolais

Fiskális 2013.12.17. 12:03:55

@starless: köszönöm! Bevallom én a beaujolais-t úgy képzeltem, hogy tipikusan újbor, ezért csodálkoztam is, hogy a "nagyok" közt is előfordul, mert még nem futottam bele. Vszínüleg azért, mert a média (mármint, ami ilyesmivel foglalkozik) ezt a "friss" mozzanatot szokta a témában jobban megragadni. Persze azt érzékeltem, hogy ez, meg a cikkben írottak más liga, de a valódi okot valóban nem tudtam. Ennek ellenére még számítok arra, hogy a "primeur"-ből is van jobb, mert ez nem tetszett. De lehet, maga a műfaj nem jön be nekem.

starless 2013.12.17. 12:19:08

@Fiskális: Bevallom nekem sem egy jól fekvő stílus az újborok kérdése, ami viszont eddig ízlett az mindig Beaujolais Noveau volt:

pl ez:

Joseph Drouhin Beaujolais-Villages Nouveau AOC 2013

De a BT-nál is érdemes körülnézni, ha még van... úgy tudom elkapkodták őket...:

www.gaultmillau.hu/muvelt-alkoholista/beaujolais-nouveau-2013

Szegediszomelijé 2013.12.17. 21:39:14

Hú, már megint jó francia borok, ahhoz képest megfizethető áron! Egy francia borkalauzban már olvastam cru Beaujolais-król, fel is kaptam a fejem az értékelések láttán, de még nem volt szerencsém hozzájuk. Lám, Norbi cimbora a tetek embere:-)
@Fiskális: Az újbor többsége ott is híg lé, mint nálunk. Én most találkoztam üdítő kivétellel, Vinatus Portugizer 2013, meglepően telt és gazdag a kategóriában! 1300 pénz körül van.

Fiskális 2013.12.19. 14:51:49

@Szegediszomelijé: Persze ez az újbor téma, pláne ott, ahol óriási kulturális és gazdasági jelentősége is van s századok óta, sok tekintetben rituális vagy spirituális kategória. magyarán egy ünnep, hogy az Úristen idén is megadta, szüretelhettünk s lám már borunk is van, s még milyen lesz... no erre igyunk. Kb. erről szólt ez eredetileg. S a Beaujolais ennek egy különleges, a médiában kiemelt szereplője. De valójában a bor minősége -- attól tartok ebben a kontextusban nem olyan fontos. Ezért is érdekes nekem ez a cru kategória, mert nem lehet egyszerű Burgundián belül nagy borokkal is versenyezni (még, ha mint látom eléggé önálló karakterek is azok), miközben egy másik vegyértéket, az újbort is nyomjuk a médiában, s a világpiacon. Lám, engem is hogy megkevert mindez :-)
süti beállítások módosítása