A Borrajongó

Szepsy Szent Tamás vertikális: 2005-2009

2013. május 03. 10:00 - akov

Magyarország legdrágább száraz fehérborának öt évjáratával, barátokkal és blogger kollégákkal ültünk egy asztalhoz. Nagyon kíváncsiak voltunk hogyan teljesít és érik Szepsy István emblematikus Szent Tamása. A kíváncsiságba azért némi félelem is vegyült, hiszen a termelő és dűlő híre, no meg a bor árazása nagyon komoly elvárásokat támaszt. Természetesen nem százpontos borokat vártunk, de minden tételnél minimum bólogatni gondoltunk. Nézzük, így alakult-e.

tokaj_mad.jpg

Szepsy Szent Tamás Furmint 2005

(Cukor: 1.4g/l, sav: 5.7g/l, alkohol: 13%. Mennyiség: 5.600 palack).

Érett szín. Gumira hajazó, fura illat, zöldségesnek ható redukáltsággal. Pici méz, pici virág, de sajnos alig tudnak felszabadulni a fedettség alól. Idővel tisztul, kevés aszalt fehér húsú jön a képbe. Kóstolva testes, nagy beltartalommal, olajos folyással. Kis méz, mellette aszalt fehér húsúak adják azt a nagyon visszafogott gyümölcsöt, ami a borban még megmaradt. Érezhetően óriási anyag, minden paramétere megvan ehhez, de nincs, ami a szerkezetet feltöltse. Nem különösebben koros, csak már szimplán eldobta gyümölcseit. Eléri az 5 pontot. 5.900Ft

Szepsy Szent Tamás Furmint 2006

(Cukor: 2.1g/l, sav: 6.9g/l, alkohol: 14%. Mennyiség: 3.840 palack).

Illatában túlérett gyümölcsök, fehér húsúak, méz, nagyon-nagyon szép fa és induló oxidáció (reszelt alma). Némi szellőzést követően rajnaisra veszi a figurát, petrolos és virágos érzetű. Testes, olajos folyású, gyümölcseit lédús fehér húsúak, citrusok és nyári alma emléke adják. Sava rettentően magas, grapefruitosan nyers, rusztikusan kilóg a felépítményből. Ha tudunk mellette még a részletekre figyelni, akkor remek hordó, szép fűszeresség és kissé emelkedett alkohol kerülhetnek a jegyzetfüzetbe. Hétéves „nagyborhoz” mérten sok az érleltes aroma, amelyet palackbuké és kis nyers hús képviselnek. Az induló oxidáció miatt – ha minden palack ilyen – én nem nagyon tartogatnám. Egyrészt szép bor lehetne, de ehhez nagyobb intenzitás és kevesebb sav kellene. Erős 6 pont. 12.000Ft

Sauska Szent Tamás Furmint 2007

(Alkohol: 14,0%)

Kontrollként került a sorba, analitikáját nem ismerem. Nem túl összetett, de kétségtelenül szép illat, virággal, fehér húsú gyümölcsökkel, elég sok, de jó minőségű fával. Testes, jóval fiatalosabb formában van, mint a Szepsy borok. Citrusok, nyári alma, zöld és trópusi gyümölcsök határterületei, jó adag fás fűszeresség. Savtartalma elég magas, de érett és zavarba ejtően jó állagú, viszi magával a kortyot. Nagyon hosszú, amiben azért a fának is szerepe van, igaz, tényleg kiváló minőségű hordót használtak. Kétségtelenül populáris, de nagyon jó arányokkal áldották meg. Többször is visszakóstolva úgy éreztem, több Szepsy Szent Tamást oktat egyensúlyból. Erős 7 pont. (ára ismeretlen)

Szepsy Szent Tamás Furmint 2007

(Cukor: 3.7g/l, sav: 4.9g/l, alkohol: 14,8%. Mennyiség: 4.800 palack).

Illatában alig lelni gyümölcsöt, inkább fűszeres, finom fával és megint a kellemetlenkedő, kerékpárbelsős hibával. Meghatározó benne egy pirított kenyérhéjas aroma, ez már inkább érdekes, semmiképpen sem kellemetlen. Kóstolva ismét egy testes, sűrű borral állunk szemben. Nagyon komoly minőségű fás jegyek díszítik (talán sok is), ennek támaszt ellen az ezúttal zamatos fehér húsú és trópusi gyümölcsösség. A sav jó állagú, bár nagyon kevés a feszes tartáshoz, a korty második fele – kiegészülve a brutális alkohollal – szinte lágy. A lecsengésben már üresedő traktusok is felfedezhetők. A nagyon magas alkohol miatt egy kompenzatórikus 6/7 pont a jutalma. 12.500Ft

Szepsy Szent Tamás Furmint 2008

(Cukor: 1.1g/l, sav: 5.4g/l, alkohol: 13,5%. Mennyiség: 3.776 palack).

Erőteljes fa, öreg gumi és – ahogy egyik kolléga találóan megjegyzi – gyöngyhagyma savanyúság jellemzik illatát. Szellőzik azért, kis virág bújik elő, de aztán káposztásra fülled. Testes, krémes állagú, sok és citrusosan rusztikus savval. Eléggé zamatos, fehér húsúakkal, nyári almával. Sok fa, kiváló minőségű, a hosszú utóízben azért jelentős erőt képvisel. Illata értékelhetetlen, de kóstolva sem ad olyan komplexitást vagy kimunkáltságot, amellyel mondjuk nyolc pontot közelíthetne. Ha megfeszülök sem tudnék rá 6 pontnál többet adni. 12.500Ft

Szepsy Szent Tamás Furmint 2009

(Cukor: 7.1g/l, sav: 5.2g/l, alkohol: 15,0%. Mennyiség: 2.700 palack).

Sonka, füst és kiváló fa adja az illat gerincét. Sajnos megint ott az a fránya gumi. Nem érzem különösebben komplexnek. Természetesen ő is testes, de jóval fittebb, mint öregebb kollégái. Zamatos, frissen citrusos, lédús körtés és nyári almás aláfestéssel. Sava szép, éppen elegendő, talán meg is fogja a hét gramm cukrot, nincsen panasz. A fa minősége és kezelése ismételten remek, az alkohol viszont az egekben van, csíp és éget rendesen. A lecsengés szép hosszú. 7 pont.  13.500Ft

Finoman fogalmazok, ha azt mondom, nem éppen ezt vártuk egy Szepsy Szent Tamás sortól. Először is az analitikák alapján a borok nagy tartományt járnak be (alkohol: 13,5%-15,0%, cukor: 1-7g/l, sav: 4.9-6.9g/l), emiatt igen eltérő dolgok kerülhetnek poharunkba. A magas alkohol és az esetenként alacsony sav nem éppen a nagy szerkezet irányába mutatnak. Az érleléssel tompuló gyümölcsök és visszavonuló intenzitás mellett a rengeteg alkohol egyre evidensebb lesz.

Másodsorban nem vagyok meggyőzve a borok hosszas érlelhetőségéről, nehezen tudom elképzelni a csodaszép pillangót, amely tíz év múlva majd kiröppen a palackokból. Ami a Királyudvar Úrágya 2000-nek megadatott, sajnos nem járhat minden furmintnak automatikusan.

Harmadsorban ki kell, hogy térjek a Szepsy borok karakterét sokszor eluraló gumis jegyre, amely Szent Tamás sorunkban is menetrendszerűen feltűnt. Informális beszélgetéseim alapján állíthatom, sokan sokfélét beszélnek erről a Szepsy-specifikus problémáról, de nemkívánatos dologról van szó, ebben egyöntetűek a vélemények. Mivel a pince nem nagyon nyilatkozik az okokról, széles körben tudni vélik: „a Szepsy túlkénezi a borokat”. A dolognak köze lehet a kénhez, de azért ez nem ennyire egyszerű. Ha a saját boromról lenne szó, biztosan a redukciónak nevezett jelenségkörre gyanakodnék. A tiolok és szulfidok rakoncátlankodásából pont képződhetnek ilyen aromák, például a merkaptán (gumi, káposzta), a metil-merkaptán (főtt káposzta, égett gumi), a dietil-szulfid (gumi) és a dimetil-diszulfid (magas koncentráció esetén hagyma) már magyarázhatja is a dolgot.[1]

Ahogy az asztal körül „kámpicsorgunk”, mindannyian komoly tiszteletet érzünk Szepsy István szárazai iránt. Ettől persze még nem csúsznak jobban az olajos borok. Bárhogy is van, a Szent Tamások vaskos köteteket írnak az új magyar borüsszeiához. Mint minden nagy mű, nehéz és hosszú olvasmány ez is. Közben marad némi időnk végiggondolni, mi másra költhettünk volna még egy kisebb vagyont?

Irodalom:

[1] Jamie Goode, Sam Harrop MW: Authentic Wine / Toward natural and sustainable winemaking, p. 206-209.

32 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr535263167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.05.03. 11:23:55

Az írás nagyon jó, az eredmények sajnos tényleg csalódást keltenek.
Neked a 2000-es Úrágyán kívül volt egyértelműen legalább 8 vagy 9 pontos száraz fehér élményed a hazai borok között?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.05.03. 11:26:05

@rszabi: Igen, ezt már kérdezted. Talán nem, nem emlékszem most így hirtelen. Pedig egy 8 pontos bor akkora élményt kell, hogy jelentsen, amit lehetetlen elfelejteni.

Köszönöm!

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.05.03. 11:33:34

@akov: Ja tényleg, bocs. :)
Kicsit szétszórt vagyok mostanában.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.05.03. 11:34:50

@rszabi: Bocs, nem azért mondtam, csak eszembe jutott, kérdezted, és nem tudtam válaszolni.

shiraz 2013.05.03. 14:38:54

"Sajnos megint ott az a fránya gumi. Nem érzem különösebben komplexnek...
...az alkohol viszont az egekben van, csíp és éget rendesen"
7 pont??

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.05.03. 14:57:42

@shiraz: Hát ja, megbotlottam. Egyébként nagy anyag a 9-es, szó se róla. A borértékelésnél azért mindig bajban van a kóstoló, hogy hibára mennyit kell levonni. Erre egzakt dolgot senki sem tud mondani.

shiraz 2013.05.03. 15:10:52

@akov: főleg ha egy "kultikus" borász drága boráról van szó :)

kegyetlenkirály 2013.05.03. 15:55:20

Shiraz jól megfogalmazta a " dolgot " ,ha nem Szepsy vagy vakon, más lenne a pontszám. Ez a sor jobban szól az évjáratokról és a tecnológiáról mint a dűlőről.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.05.03. 16:29:20

@kegyetlenkirály: Gondolod elfogult voltam? Ha az lennék, röpködnének a 8 pontok és áradoznék a borok ásványosságáról. A második mondatod nem értem. Ezek szerint nem szabadna Szepsy Szent Tamás vertikálisokat tartani, mert évjáratokról és technológiáról szól?

A 2009-es egyébként kiváló bor, igaz alkoholos, még nagyrészt takarja az alkoholt, de pár év múlva már nagyon is evidens lesz benne.

@shiraz: Ez alapján a cikk alapján vádolsz elfogultsággal??? Érdekes. Ha az alkohol óriási hiba, akkor Kaló borokat nem is szabadna innod, mert mind fene alkoholos.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.05.03. 16:40:30

@akov: nagyon sajnálom, hogy dr. Barta nem volt veletek, mert ő egy éve 8 pontot adott a 09-esre - ha jól emlékszem és ezért érdekel a véleménye.

másrészt sajnálom, hogy a 11-est nem tettétek mellé, mert ebben az évben már sokkal alacsonyabb az alkoholfok benne.

shiraz 2013.05.03. 16:44:58

@akov: kár vagdalkozni, mert én nem vádoltalak elfogultsággal! csak egy jelenségről írtam, ami nemcsak Szepsyről szól. a legtöbb borkedvelőnek megvannak a szenttehenei.
az érdemi részhez hozzászólva: az alkohol abszolút értéke csak egy tényező. a bor egészébe való illeszkedése fontosabb. ha Kaló Imrénél vagy bárki másnál az alkohol "csíp és éget rendesen" az nem jó. nem szeretem és szóvá is teszem ha kérdezik.
maradjunk annál amit Te írtál le a pontjaidról: "Hát ja, megbotlottam."
tanuljunk az esetből.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.05.03. 16:45:06

@szenvedély S.: Ezekre a borokra én is 8 pontot adtam a pincében. Ahol mindig tökéletesek (igaz hidegebbek is), de tiszták. Erről számtalan fogyasztó beszámol egyébként.

shiraz 2013.05.03. 16:46:34

@akov: ja és a szmájli nem véletlenül volt ott. szó sem volt a megtámadásodról. :)

shiraz 2013.05.03. 16:47:48

@akov: gondolom hallottad már, hogy pincében nem jó értékelni, max benyomásokat szerezni.

shiraz 2013.05.03. 16:48:43

@akov: sok borász ezt ki is használja. olyan showműsor van észre sem veszed és már elájultál :)

shiraz 2013.05.03. 16:50:44

egy észrevétel: szvsz szörnyű kopár a képen lévő szőlő.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.05.03. 16:53:34

@shiraz: Amit a pincében való kóstolásról írsz, részben igaz. A Szepsy borok azonban ott nem gumisak és redukciósak. Ezt a jegyet, nem lehet nem észlelni, amikor elhatalmasodik egy boron.

Én - bár messze nem vagyok tökéletes -, de annyira sok pincében jártam és annyira sok bullshitet hallottam, hogy a zömét meg sem hallom és nehezen ájulok ma már el.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.05.03. 16:54:39

@shiraz: A Szent Tamásban készült, tavaly április elején, nem sokkal a rügyfakadást követően, éppen kibújó kis hajtásokkal.

shiraz 2013.05.03. 16:57:04

@akov: a sorközre gondoltam.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.05.03. 17:10:00

@shiraz: értem. Egyébként nem biztos, hogy Szepsy szőlője, ezt nem tudom.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.05.03. 22:43:27

@akov: asszem Dávid nem a pincében adta, sőt, hozzátette, később akár 9 pontos is lehet.:-) ha lenne időm, visszakeresném...:-)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.05.04. 06:07:26

@szenvedély S.: tavaly nyaron amikor a kilencest eloszor kostoltam tenyleg nagyot szolt, eleg komoly kontextusban raadasul. Iden , amikor az osszes Szepsy kilencest egyutt neztuk, mely egyebkent a fentihez hasonlatosan egy eleg csalodast kelto kostolo volt, akkor mar csak het es felre tettem. A termalvizes illat es kilogo alkohol ellenere a legmelyebb, legtobb tartalommal biro alapanyagnak tartom a hazai szarazak kozul.

SwIX 2013.05.04. 11:35:48

Én még mindig nem szántam rá magam hogy Szepsy borokkal foglalkozzak. Egyszerűen rablásnak tartom hogy 5000ft-nál kezdődnek a borai. Nagyon sok kritikát, véleményt olvasok a borairól amik kétségbe ejtőek és egyre nagyobb pofátlanságnak tartom hogy 8000-12000Ft-ot kérnek ilyen "borélményekért". Az értékelésekben pedig tisztán kitűnik a név iránti tisztelet. Ami persze nem baj, csak hát az objektivitás.. +Nagyon érdekes, hogy például hasonló korú, 3000ft körüli Hollóvár borokat nem amortizált le az idő annyira mint a fenti 12000ft-os titánokat. Ha egyszer külföldön is elkezdenek érdeklődni Tokaj iránt (amit Szepsy nagyon szeretne), mennyi lesz egy palack Szent Tamás? 20000Ft?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.05.04. 11:50:08

@SwIX: Már érdeklődnek és Szepsy egy csomó bort ad el külföldre. Itthon szűkül a piaca, amit a külfölddel pótol.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.05.04. 16:13:25

@drbarta: vagyis finoman megfogalmaztad, hogy a cucc jó, de a kivitelezés még tökéletesedhetne...:-) 11-est próbáltad már?

@SwIX: @akov:
nem csak nagy Szepsy borok szenvedik meg az amortizálódást, hanem más nagy magyar (és tokaji) borászok termékei is, ez egyáltalán nem váratlan, szerintem Fekete Béla bácsi tud igazán eltartható borokat készíteni.

nem tudom mikor érünk oda, hogy mondjuk egy jó 10 évben lehet gondolkodni. vörösben meg már rég lemondtam róla...

sztem Szepsy nem emeli a belföldi árait, inkább készít egy másik bort, ami majd a Ferrarri lesz a szortimentben.

pecz 2013.05.04. 16:27:00

SwIX!

Figyusz! Ne haragudj, de te teljesen féreértetted a kritikákat. Szepsy István borai nem amortizálódtak le. Ellenkezőleg. Én úgy hiszem,hoyg még nem értek be, de majd még jobbak lesznek.

SwIX 2013.05.04. 17:06:47

@pecz: "Az induló oxidáció miatt – ha minden palack ilyen – én nem nagyon tartogatnám."

"A lecsengésben már üresedő traktusok is felfedezhetők."

"Az érleléssel tompuló gyümölcsök és visszavonuló intenzitás mellett a rengeteg alkohol egyre evidensebb lesz."

"Másodsorban nem vagyok meggyőzve a borok hosszas érlelhetőségéről, nehezen tudom elképzelni a csodaszép pillangót, amely tíz év múlva majd kiröppen a palackokból."

Ezen nincs mit félreérteni.

pecz 2013.05.05. 13:08:45

Visszakóstolta valaki ezeket a borokat másnap? Vagy fanyalogva megittátok rögtön...
Néha hosszú szellőztetés kell a Szepsy boroknak, de ártani biztosan nem árt nekik.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.05.05. 14:32:13

@pecz: Nem tudom, segít-e a magas alkoholon ez, szerintem nagyon is kétséges.

demisec · http://thepit.blog.hu 2013.05.05. 20:04:35

@pecz: masnap nem, de egy oraval bontas utan visszakostoltuk őket mindannyian. A házigazda utobb azt mondta, hogy a hibákat csak erősítette a másnapi ujrakostolas.
süti beállítások módosítása