A Borrajongó

Dél-francia kalandozások-Languedoc-Roussillon

2013. április 30. 06:00 - drbarta

A múltkori bombasztikusan jó Languedoc-kóstoló után várható volt, hogy ebben a témában fognak még történni kalandozások. A lenti borokat nem egyszerre, hanem egy jó hónap leforgása alatt kóstoltam, ebben a posztban pedig rendszereztem a tapasztalatokat.

terrassesdularzac.jpg

A képen Terrasses du Larzac, Languedoc egyik jelentős alkörzete. Innen vettem kölcsön.

Coume del Mas: Banyuls Quintessence 2010

2013-04-03 17.08.35.jpgFranciaország egyik legjobb VDN azaz Vin Doux Naturel-körzete Banyuls. Roussillon déli részén, a spanyol határ közelében, a tengerparton található. Főként öreg tőkés grenache noir mazsolává aszott bogyóiból készül a kategória nevével némiképp ellentmondóan erősített édes vörösbor.30 Euro/0.5l

Tömény illat, túlérett fekete és piros bogyós gyümölcsök. Nem bonyolult, de meghozza a kedvet a kóstoláshoz. Nagy testű, olajosan folyó korty. Kirobbanóan intenzív íz, vaskos, koncentrált gyümölcsösség, málna, szeder, szilva friss és lekváros formában, de ez utóbbi is tiszta és teljesen jól definiált, semmiféle odakozmált, vagy oxidált hangulatot nem mutat. Jelentős maradékcukor fokozza a korty teltségét, az attack intenzitását. Különösebben nagy szerkezet mindezt nem követi. Van persze a kortynak  korrekt magja, a textúra is igen sűrű szövésű, csak már újabb és újabb izgalmakat nem nyújt. Az ízek viszonylag lassan halkulnak, a lecsengés közepesnél jóval hosszabb. A tannin közepesnél magasabb, de teljesen érett, jól integrált, akárcsak a szélesebb, puhább savak. A 16.5-es  alkohol rendesen érződik az utóízben, van fűtőértéke a kortynak, de a koncentráció mellett azt is mondhatnók, hogy elfér, a fogyasztásra ösztökélést legalábbis nem bírja letörni. 6 pont. (87-88)

Dom. Clos Marie- Pic St. Loup Méteries du Clos Les Vieilles Vignes 2010

2013-03-22 17.59.25.jpgA remek bio-dinamikus termelőtől múltkor is kóstoltunk és milyen jól tettük. Pic St. Loup ugyebár Languedoc egyik legfontosabb alkörzete. Öreg tőkés grenache és carignan, plusz némi syrah. 600 literes demi-muid hordókban érett. 25 Euro

Áfonya, pici földesség, krétapor, borsos-szegfűszeges fűszeresség, némi kék virág. Közepes-plusz arányos test, telt, intenzív íz, tiszta  ropogós gyümölcsélmény. A klasszis viszont még ezután jön, remek struktúra, élénk, cizellált savak, illetve elég sok finomszemcsés tannin adják a feszes, szilárd vázat, miközben precíz fókusz vezeti a kortyot szép hosszan. Fahatás nem érződik, elegáns és kifejező bor. 7 pont.(90-91) Megvenném újra? Talán igen.

Dom. Pierre Cros: Les Mal Aimés 2010

2013-04-05 06.11.44.jpg

Zömmel helyileg is hanyagoltabb fajták bora, azaz Alicante, Aramon, Picpoul Noir és Carignan 80-100 éves tőkékről. Helyileg Minervois a körzet, de az appelláció előírásain kívüli fajták végett Vin de table-ként kerül forgalomba. 11 Euro, 13% alk.

Eleinte zárkózott illat, diszkrét feketeribizli, bőr, vadhús, később sokféle fűszer, feketebors, szerecsendió, kömény, pici dohány, száraz porosság. Túlzásoktól mentes, de nagyon rendben levő korty. Arányos test, viszonylag telt, csontszáraz íz, visszafogott gyümölcs, rusztikusabb fűszerek. Közepes tömörség, némi cizelláltság, közepesnél hosszabb lecsengés. Közepesnél talán picit több tannin, élénk savak, sima felszínek, remek egyensúly. Remek kis bor, éri az árát, de a számomra jórészt  ismeretlen fajták nagyon öreg tőkéiről valami sokkal újszerűbb borra számítottam. 6 pont. (86-87)

Dom. des Aires Hautes: Minervois La Liviniére 2010

detail_aires-hautes-minervois-la-liviniere-weinversand_7476.jpgA múltkori kóstolónk legjobb borát produkáló termelőtől alap volt, hogy további borok fognak terítékre kerülni. A háromlépcsős szortiment középső tagja a jelenlegi, kíváncsiak voltunk, hogy megközelíti a valamelyest a legutóbb kóstolt csúcsbort feleáron. 10 Euro. Syrah, grenache, carignan.

Vonzó illat, szeder, kékszőlő, némi földes-krétaporos ásványosság, szegfűszeg, ibolya. Közepesnél nagyobb testű korty. Viszonylag telt, tiszta íz, sok primer erdei gyümölccsel. Közepesen strukturált szerkezet, se nem tömör, se nem laza, olyan nagyon szépen kitöltött, közepesnél valamivel hosszabb lecsengéssel. Jelentős tannin, érett, de kissé szemcsés, mindenképp ad szilárdságot a bornak, a savak élénkek, de érettek, jól integráltak. Az alkohol némiképp kiérződik az utóízben, de messze nem annyira, hogy zavarja az igen jó fogyaszthatóságot. Eléri a 6 pontot.(86)  Nagyon tisztességes az áráért, de inkább adnék még egyszer ennyit a Clos de l'Escandil-ért.

La Péira en Damaiséla: Terrasses du Larzac  Les Obriers de la Péira 2011

detail_obriers-la-peira-weinversand 003_9332.jpgMindössze 2004-ben alapított birtok egy Languedoc-fanatikus angol zeneszerző tulajdonában. A szakmai munkát a Ch. Margaux egykori borásza irányítja. Lényegében rögtön berobbant a legjobbak közé. Jelen borunk 65% Cinsault, 35% Carignan. Nagy fahordókban érett. A három lépcsős szortiment első szintje. Parker 90-91 pont. 14 Euro

Feketecseresznye, kékszőlő, földesség, nagyon diszkrét vaníliarúd, fahéj. Nagy testű korty. Kifejezetten telt, intenzív attack, letisztult világú, minőségi gyümölcsösség, nagyon finom állagú krémesség.  A folytatás, ha nem is extrém mértékben mély, vagy fókuszált, de a kategóriához képest igen szépen strukturált, van magja a kortynak, a közepesnél hosszabb lecsengés alatt éri fogyasztót elegendő impulzus. Profi alkotók, szilárd váz, jó minőségű savakkal, tanninokkal, remek egyensúllyal, egységgel, tapintattal. 6+ (88-89)  Megvenném.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr605251946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Octopus 2013.04.30. 09:36:05

Remélem a Las Flors-t is megvetted. Hatalmas ugrás a Les Obriers után, attól jobb languedocit én még asszem nem ittam.

shiraz 2013.04.30. 10:40:11

Dávid,
egy helyesbítés, csakhogy ne rögződjön rosszul senkiben: A Vin Doux Naturel nem természetes édes, hanem alkohollal erősített borkategória Franciaországban. Banyuls esetében vörös, de más vidékeken fehér is lehet természetesen.
a két első Gugli találatot idemásolom, akit a részletek érdekelnek:
en.wikipedia.org/wiki/Fortified_wine
www.roussillon-wines.com/en/node/66

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.04.30. 10:44:49

Szép merítés. Nagyon jó ár/érték arányok,eddig csak CdR boroknál tapasztaltam, hogy 10 euró körül elég jól hozzák a 6 pontos átlagot.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.30. 11:40:42

@Octopus: Sajnos nem. Az igazat megvallva ezt se én vettem, hanem az egyik cimbora...De szinte biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb fogok majd szerezni belőle.

@shiraz: Köszönöm a pontosítást!

@rszabi: Így van.

2013.05.24. 23:07:34

Egy mindennapi de egész finom küvé a környékről:

boresmas.hu/aruhaz/domaine-sainte-leocadie-leukadios-2011/
süti beállítások módosítása