A Borrajongó

Languedoc: Berobbanás a kedvencek közé

2013. március 15. 07:00 - drbarta

loup3.jpg

Úgy néz ki ez a hét Dél-Franciaországé itt a blogon. :)  A Dél-Rhone további felfedezésével egyidejűleg régóta tervezett lépés volt Languedoc-kal való ismerkedés is.

Franciaország legnagyobb, sokáig mellőzött borvidéke, amely inkább asztali borokkal töltötte fel az áruházakat. Az utóbbi 20 évben viszont látványos fejlődésen ment keresztül és immár tény, hogy bizonyos területei csodákra is képesek, mint például a képen is látható Pic Saint-Loup. (az eredeti kép itt.)

Próbáltam egy szép merítést összehozni innen, lehetőleg érintve Languedoc különböző szegleteit. 10 és 25 Euro közötti vörös borokat vizsgáltunk.

St. Antonin: Faugéres „Lou Cazalet” 2011

2013-03-13 13.00.36.jpgLanguedoc keleti részén külön appellációt képező körzet. Rideg, palás talajok, akár 700 m-ig terjedő tengerszint feletti magasságok. 1994-ben indult családi borászat, mára 26 hektárnyi összterület.  30% grenache, 30 % carignan, 20% syrah, 20% mourvedre fajta-összetétel. Öreg tőkék gyümölcse különböző falvakból, így terv szerint mindig az évjáratról ad egy átfogóbb képet. Agyagpalás talajok, kézi szüret, bogyózás-zúzás, tartályos erjesztés és érlelés. A 3 lépcsős szortiment  középső tagja. 7 éven belüli elfogyasztását javasolják. 10 Euro

Közepesen intenzív illat, feketeribizli, szeder, némi fémes-sós ásványosság, pici füst. Közepesnél nagyobb test, viszonylag telt ízek. Főként friss gyümölcsökre épül, feketeribizli, feketeribizli héj. A szerkezet inkább lazább, mint tömör, a lecsengés jó közepes, másnapra attól kicsit hosszabb. Élénk sav, fiatal, kemény tannin. Rúgkapál még, de így is igen jóivású. Másnap mindez sokkal kerekebb formában érvényesül, csúszik, mint a veszedelem. Erős 5, másnap inkább 5.5 pont.(85)

Pierre Clavel: Coteaux du Languedoc „La Copa Santa” 2011

2013-03-13 13.00.28.jpg33 hektáros birtok, Languedoc különböző alkörzeteiben. Több generációnyi tapasztalat, certifikált bio-gazdálkodás. A jelen bor a Coteaux du Languedoc körzet, Les Grés de Montpellier alkörzetének  La Méjanelle-nevű terroirjáról származik. Jellegzetes „les Grés” talaj, nagy kerek kavicsok, vörös agyag altalajon.  83% Syrah (25-30 éves ültetvényekről) , 17% Grenache (48 éves tőkék) . 28 hl/ha hozam. Kézi szüret, teljes bogyózás. 4-5 hétig erjed a bor betonkádakban, majd 18 hónapig érik barrique és nagyobb fahordókban. (demi-muid, petit foudre) 15 Euro

Mélyebb illat, elsősorban fűszerekre épül, feketebors, sáfrány, pici dohány, némi pörkölési aroma, füst, feketeribizli. Szép. Közepesnél nagyobb test, telt íz, az érett feketebogyós gyümölcsök dominálnak gazdagon fűszerezve, a hordó intelligensen kísér. Sűrűbb, tömörebb szerkezet, több cizelláltság, több fókusz, közepesnél jóval hosszabb lecsengés. Feszes savak, szilárd, talán kicsit szemcsésebb tannin, pici adsztringencia, némi tintás fanyarság képében. Igen jó anyag, persze még fiatal, de minden esélye megvan a további fejlődésre. Erős 6 pont. (88)

 

Chateau La Negly: Coteaux du Languedoc- La Clape „ Cuvée Falaise” 2010

2013-03-13 13.00.13.jpgA Coteaux de Languedoc kiemelt jelentőségű alkörzete a La Clape. A Világörökség részévé nyilvánított terület, melynek neve kőhalmot jelent, egykor még sziget volt, az Aude folyó hordalék-lerakódása végett került összeköttetésbe a szárazfölddel. Homokos-üledékes-porózus mészköves talajok. A Ch. Négly már a 18. században létező birtok volt. Azóta jó néhány tulajdonosa volt, 1992-ben szerezte meg a Paux-Rosset család, akik célja a megalkuvás nélküli minőség. Környezettudatos gazdálkodás, 10 hl/ha körüli hozamok, kétszer is szemenként  átválogatják az alapanyagot és csak a tökéletesen érett, botritiszmentes részből lesz bor.  Állandó, elhivatott munkaerő. 50 hektáros összterület, plusz a szomszédos Boéde-birtok is az ő tulajdonukban van.  Jelen borunk 50% syrah, 40% grenache, 10% mourvedre.  A syrah fatartályban erjedt, 300 literes fahordóban érlelődött egy évig, a grenache és a mourvédre betontartályban erjedt és fatartályban érlelődött. A pince szortimentjében közepes presztizsű bor, 4-10 éves korában ajánlott elfogyasztani. 17 Euro

Telt, mély, vonzó illat. Édes, érett feketebogyós gyümölcsök, pici toast, sokféle fűszer édes köménnyel, érintésnyi dohány, némi fekete olíva. Nagy test, krémesen sima konzisztencia. Telt ízek, vastag gyümölcsösséggel, komplex fűszerességgel. Csupa kényeztetés az egész bor, de mellette szép a struktúra is, elegendően tömör, szép hosszan bontakozó tartalom. Sok, de remek minőségű tannin, puhább az eddigiektől, szépen integrált a kortyba, a savak szélesek, finom tapintatúak, de korrekt tartást adnak. 15-ös alkohollal is remek egyensúly, gördülékeny és finom. Nem mondom, felcsigázott a pince. Ha 17 Euroért ilyet kaptunk, milyenek lehetnek a 70-80 Euros top borai? Szívesen vennék belőle újra. 7 pont. (90-91)

Chateau Mansenoble: Corbiéres „Cuvée Marie-Annick” 2009

Nyugat-Languedoc egyik fontos AOC körzete Corbiéres. Forró klíma, kietlen, vadregényes terep. Domborzata tulajdonképpen a Pyreneusok részeként alakult ki a harmadkorban, sokféle terroir, agyag, mészkő, homokkő, tengeri üledék. A nagy meleg miatt itt az északi fekvések a legkedvezőbbek. A birtok a 19. században alakult és volt a Huc család tulajdonában 1992-ig. Ekkor Guido Jansegers  belga biztosítási bróker feleségével Marie-Annick-kal együtt vette meg. Nagy bor-megszállottként, 50 évesen korábbi életét feladva látott neki megvalósítani nagy álmát, egy saját bort, saját koncepció alapján, az általa legizgalmasabbnak tartott és legtöbb lehetőséggel kecsegtető francia borvidéken.  A kezdeti 36 hektáros birtok közel felét továbbadta, csak a legjobb területeket tartotta meg. Organikus szemlélet bevezetése a szőlőben, a pincetechnológiát korszerűsítették.  A stílusról beszélve a tulajdonos nem tagadja Bordeaux inspiráló mivoltát, a saját borait azon belül is St. Julien-hez hasonlítja. Jelen bor a pince csúcsházasítása, csak kiemelkedő években készül. 35% Syrah, 30% grenache, 20% mourvedre, 15% carignan agyagos-mészköves talajokról, 30hl/ha hozam.   Acéltartályos erjesztés, majd a bor 60-80%-a barrique-ban érlelődik egy évig. 10-15 év fejlődési képességet ír róla a termelő. 20 Euro.

2013-03-13 12.59.55.jpgNem annyira buja, mint az előző, de csupa finesz az illat. Tiszta és koncentrált szeder, fekete ribizli, némi mentás-cédrusos hűvösség, érintésnyi szegfűszeg, krétapor. Hordófűszer gyakorlatilag nem érződik. Közepes-plusz test, csupa arányosság. Az illathoz hasonlóan remek minőségű gyümölcsökkel telt ízek, érettek, véletlenül sem lekvárosak, mintha frissen dolgozták volna bele a bor finoman krémes közegébe. A közép kifogástalanul fókuszált, a lecsengés ezeddig a leghosszabb. Közepesnél több kifogástalan tapintatú tannin, élénk , szintén jól integrált savak adják szilárd vázát. Már fiatalon harmóniát mutat, nincs egy oda nem illő részlet, minden porcikája igényes, nagyon elegáns bor. Egy kis komplexitás választja el nyolcastól. 7.5 pont.  (92) Bomba vétel az áráért, érdemes volna betárazni belőle. Tényleg volt egy kis BDX-érzetem, de eddigi csekély tapasztalataim szerint arrafelé ez a minőség szint 100 Euro alatt nemigen akar szembejönni.

Clos de l’Escandil (Dom. des Aires Hautes): Minervois La Liviniére 2007

2013-03-13 12.59.37.jpgNyugat-Languedoc másik fontos körzete Mivervois. A Corbiéres-hez képest kevésbé vadregényes, civilizáltabb vidék. Az appelláción belül a legjobb terület a Petit Causse (Kicsi Fennsík), ami tulajdonképpen egy sajátos mikroklímával bíró széles amfiteátrum, mely a Földközi tenger felé nyílik. Kiemelt jelentősége végett Minervois-La Liviniére néven külön appellációt képez az appelláción belül.  Három generációra visszatekintő családi pincészet, 28 hektár összterülettel. A Clos de l’Escandil a birtok a csúcsborát takarja. 50% syrah, 30% mourvedre, 20% grenache meleg, mészköves teraszokról. 22hl/ha hozam. Kézi szüret, a teljes alapanyagot bogyózzák. 5 nap maceráció, tartályos erjesztés, kézi csömöszölés. 18 hónapig burgundi barrique hordókban érik a bor, melyek 1/3-a új, 1/3-a másodtöltésű, 1/3-a harmadtöltésű. 20 Euro.

Nagyon mélyről jövő illat, egészen megigéző. Érett és porrá aszalt formájú feketebogyós gyümölcsök, fekete olíva koncentrátum, kék virágok, mediterrán fűszer-kavalkád, érintésnyi fahéj. Nagy, de arányos test. Mély ízek, aszalt gyümölcsös-fűszeres rétegek. A sor legsűrűbb, legtömörebb szerkezete, erőteljes fókusszal hasít végig, igen hosszú lecsengés. Feszes savak, masszív tanninok, kell is a szilárd váz ehhez a gazdagsághoz. Nagy bor. Az egyensúly itt is kiváló, ugyanakkor az előzőekhez képest egy lépéssel feljebb jutottunk mélységben, komplexitásban. Ez bizony 8 pont. (93) Elképesztő vétel.  Nem vagyok benne biztos, hogy ilyen szintű vörösbor egyáltalán készül Magyarországon, de ha mégis, akkor 25 000 Ft.-ért mérik.

Dom. Clos Marie: Cotaux du Languedoc- Pic St. Loup „Cuvée Simon” 2009

2013-03-13 12.59.23.jpgA Pic St. Loup a Coteaux du Languedoc talán legtöbbre tartott alkörzete. Fekvése a legészakibb, a látványért elsősorban a körzet nevét is adó hegy, illetve a jellegzetes szikla-alakú  Hortus fennsík felelős. Változatos talajok, különféle mészkő-variációk, dolomit, hordalék, sajátos mikroklíma. Öntudatos, minőség mellett elkötelezett boros-gazdák.  Christophe Peyrus 1991-ben vette át és újította fel a családi birtokot, azóta az appelláció legjobban csengő nevei között emlegetik. 20 hektár terület, biodinamikus szemlélet. Egyes borai egészfürtös feldolgozással készülnek, az érlelés 600 literes demi muid hordókban történik. Minimális ként egyedül csak a palackozás előtt használ. A jelen bort 45% syrah, 45% grenache és 10% mourvédre alkotja. 25 Euro.

Lédús, friss málnát, ribizlit áfonyát ígérő illat, némi keleties fűszeresség, pici földes-krétás ásványosság, hordó egyáltalán nem érződik. Közepesnél nagyobb, de kifogástalanul arányos méretű test. Telt ízek, natúr, természetes gyümölcsélmény. Nagyon remek szerkezet. Tömör mag, hosszú, precízen fókuszált lecsengés, újabb és újabb impulzusok. Magas, feszes, cizellált savak, közepesnél több porosan finomszemcsés tannin. Kifogástalan egyensúly, száraz utóízében kissé szokatlan kenyérhajas-vegetális aromák jelennek meg. Stílusban egy fiatal burgundi és egy CdP közé tenném félútra. Ismét nagyon tetszett, megvenném újra, mégha voltak a sorban még nagyobb vételek is. 7+ (91-92)

Nem mondom, hogy nem voltak elvárásaim, de mégis jócskán felülmúlta a sor azokat. Szinte Languedoc-szűzként tartottuk ezt a kóstolót és mit ne mondjak bombaként tarolt. Klasszis klasszist követett, miközben mindegyik bornak önálló arca, stílusa volt. Hatalmas élmény volt, napok után is a hatása alatt vagyok. És ez még csak egy tapasztalatok nélkül, szúrópróba szinten összeválogatott sor volt. Hihetetlen kincsesbánya lehet ez a vidék…Nekem mindenestre azonnal feliratkozott a kedvencek listájára.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr915135277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fiskális 2013.03.15. 15:05:15

Jártunk ott 5-6 éve (egy kis hangulat miatt mutatom a magánképtáramat engedelmetekkel, a középső menűpontok... virgo.bibl.u-szeged.hu/~kokas/languedoc2007/) inkább kultúrbetyárkodás, mint bortúra célzattal (ez a okszitánok földje, vallásilag kathar föld, irodalmilag provanszál kultúra, szóval Európa egyik agyonvert, soha fel nem nőt gyermekének alternatív bölcsője... De borban is alternatív, mindenben érződik, hogy a két nagy B. mellett van egy kis kivagyiság, de kisebbségi érzés is. Kis falusi magánpincében ittunk, Rennes le Chateou-ban (egyetemi kurzus tárgya lehetne, s kult hely a falu, lsd. pl Da Vinci kód). Már 5 Euro körül helyi palackozott, szép kerek házasított borok, franciásak, de más karakterrel mint a francia NAGYOK. Azt mondtam ott a páromnak, olyan agártermetűek, könnyűek viszonylag, mégis elég nagy potenciállal. Érdekes lett volna kibírni, pár év múlva milyen lesz:-) Nagyon érdekes volt nekem, köszi!!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.03.15. 23:26:58

@Fiskális: Mi is jártunk arrafelé, csak megerősíteni tudom, hogy elképesztő a vidék, számolatlan - kultúrális és természeti - látnivalóval és a borokról, remek kajákról nem is beszélve. Narbonne, Bézier, Montpellier... vissza kell menni! :D

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.03.16. 07:58:10

@Fiskális: Köszi a kommentet, sajnos a link nem működik. Egyébként te is szegedi volnál?

@akov: Jó nektek. Remélem én is eljutok egyszer arrafelé. A kóstoló óta még jobban érdekel, mint valaha :)

Fiskális 2013.03.16. 19:21:17

@drbarta: Igen, szegedi, de csak 35 éve:-) egyéb tudnivalók ld. akov.
A kerek zárójelet vedd ki a végén a linknek, s jó lesz. Egy kis utazási kedvcsináló Neked, az útvonalat is kirajzolja, merre kell menni:-)

aquarius71 · www.finewines.hu 2013.03.17. 09:03:56

Dávid, ha van érdeklődés, szívesen szervezek ide is low-budget jellegű utat... a közelben lakik egyik WSET-es évfolyamtársam, aki a technikai és a bor vonatkozású szervezésben is tud segíteni... Feri

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.03.18. 05:44:28

@Fiskális: Köszi, így már oké.
@aquarius71: Rendes vagy, sajnos nem az érdeklődésen, vagy a szervezésen múlik, inkább a mérsékelt mobilitáson

töppedt 2013.03.18. 15:08:22

@drbarta
A Minervois /Carcassone és Narbonne közötti borrégió.
2009 nyarán Dél-Franciaországban nyaraltam, talán nem kell mondani, borozni is voltam. A borvidék híres (már az Avignoni pápák is innen vitték a bort) bár Minervois, Languedoc, csak most van feljövőben, gondoltam akkor.
Úgy látszik feljöttek. Mi ezt a borászatot értékeltük nagyra + a boron kívül nagyszerű zenei programokkal
www.saint-jacques albas.leminervois.com/?la=en
de ittunk nagyszerű fehéret/picpoul de pinet is nagyon jót, olcsón 7-8 euro.
www.winewisdom.com/articles/regional-profiles/picpoul-de-pinet/
Akkor még nem igazán tudtam értékelni a nagy vörös boros hangulatot, de a helyzet mostanra megváltozott és én is nagyon lelkes vagyok.
süti beállítások módosítása